Με κατάνυξη, λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών ο φετινός εορτασμός του Αγίου Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού από τα Σωματεία της Αστυνομίας με την παρουσία του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων

Με κατάνυξη, λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών, σε αυτό συντέλεσαν τα σωματεία της Αστυνομίας που  διέθεσαν δωρεάν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ξάνθης, για την μεταφορά πιστών από την πόλη της Ξάνθης, γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού στο φερώνυμο παρεκκλήσιο του Αγίου στην Μύκη, το οποίο πρόσφατα υιοθέτησαν και συντήρησαν τα παραπάνω σωματεία της Αστυνομίας, κατόπιν συνεργασίας με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Με κατάνυξη, λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών, σε αυτό συντέλεσαν τα σωματεία της Αστυνομίας που  διέθεσαν δωρεάν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ξάνθης, για την μεταφορά πιστών από την πόλη της Ξάνθης, γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού στο φερώνυμο παρεκκλήσιο του Αγίου στην Μύκη, το οποίο πρόσφατα υιοθέτησαν και συντήρησαν τα παραπάνω σωματεία της Αστυνομίας, κατόπιν συνεργασίας με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε τον θείο Λόγο, τονίζοντας την θεολογική αυτοσυνειδησία του Αγίου Κοσμά, καθώς και την κοινωνική, εκκλησιολογική και μαρτυρική συνείδησή του.

Προσήλθαν 100-120 άτομα κυρίως αστυνομικοί που υπηρέτησαν κατά καιρούς στην Μύκη με τις οικογένειές τους αλλά και απλοί πολίτες κάτοικοι Ξάνθης που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των σωματείων, για να σημάνει και πάλι η καμπάνα, να ανάψουν τα καντήλια των Αγίων, όπως και να ακουστούν οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια της Ορθοδοξίας στο χωρίο Μύκη Ξάνθης στη μνήμη του Αγίου.

Το πρωί του Σαββάτου 24 Αυγούστου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας από τον Παπά Γιώργη Σπάρταλη, με την παρουσία 25 ατόμων.

Το σύνολο σχεδόν του Δ.Σ. της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης με επικεφαλή τον πρόεδρο Φάνη Καραμπιπέρη, έδωσαν το παρόν, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι πρόεδροι: του Παραρτήματος Ξάνθης της ΕΑΑΣ κ. Γεώργιος Γεωργιάδης από τον Ταξίαρχο ε.α. κ. Αντριώτη Αργύριο, της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυν. κ. Κων/νος  Μαλλικόπουλος και της Τοπικής Διοίκησης Ξάνθης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Χρήστος Ιωαννίδης, λόγω απουσίας των εκτός Ξάνθης.

Δεξίωση δόθηκε και τις δύο ημέρες με νηστίσιμα εδέσματα και χυμούς που ετοίμασαν οι γυναίκες των αστυνομικών που έχουν την επιμέλεια του παρεκκλησίου, και τους οποίους δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να μνημονεύσουμε για την μεγάλη και διαρκή από ετών προσπάθεια που κάνουν οι συνάδελφοι Ανθυπαστυνόμοι ε.α. Σταυρίδης Αλέξανδρος, Καρατζίδης Κυριάκος, Ελένη Μπάτζιου και Ζάκος Γεώργιος, που βοήθησαν όταν υπηρετούσαν στην Μύκη να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο παρεκκλήσιο και για να βρίσκεται σήμερα σε αυτή την υπέροχη κατάσταση η εκκλησία της Μύκης.

      Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, τόσο από πλευράς προσέλευσης, όσο και οργάνωσης. Ελπίζουμε  μελλοντικά, ότι και άλλοι Σύλλογοι ή Ενώσεις ή και απλοί κάτοικοι,  θα ενισχύσουν την πρωτοβουλία, συμμετέχοντας με τα μέλη τους  στους σποραδικούς εκκλησιασμούς και θα βοηθήσουν  έτσι να συντηρηθούν -διατηρηθούν  και  τα έξι (6) γραφικά εκκλησάκια της παραμεθόριας περιοχής. 

Λίγα λόγια για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Έλληνας μοναχός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Κώνστας, ενώ το επώνυμό του παραμένει άγνωστο. Γεννήθηκε στην Αιτωλία στο χωριό Μέγα Δένδρο Απόκουρου κοντά στο Θέρμο. Ο πιθανός χρόνος γέννησής του είναι το 1714 διότι ο Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει πως πέθανε σε ηλικία 65 ετών. Μαθήτευσε στα διδασκαλεία της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας πλάι σε ονομαστούς ιεροδιδασκάλους. Το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους, όπου έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου στη θεολογία και τη φιλοσοφία. Εκεί υπήρξε μοναχός για δύο περίπου χρόνια στη μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Στα 1759 εγκατέλειψε το μοναστήρι και το 1760 με εντολή του Πατριάρχη Σεραφείμ ξεκίνησε τις περιοδείες του στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και την Ήπειρο προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο τότε εξισλαμισμό των Χριστιανών. Παρακινούσε με θέρμη τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία που θα διδάσκουν την ορθοδοξία. Το σχολείο αντιμετωπίζεται από τον Κοσμά σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της ορθοδοξίας και η εκπαίδευση σαν ένα εργαλείο κατήχησης στην ορθοδοξία. Εκτός από τη σημασία της Ελληνικής γλώσσας αναφέρεται συχνά και στο «ποθούμενο» που ήταν η απελευθέρωση του γένους. Μέσα σε 16 χρόνια ίδρυσε περίπου 250 σχολεία. Στις Διδαχές του παρότρυνε τους γονείς να σπουδάζουν τα παιδιά τους Ελληνικά, τα οποία είναι η «γλώσσα της Εκκλησίας».                                                                                                             

Μετά την Ελληνική επανάσταση του 1770 στην Πελοπόννησο, κατά την περίοδο των Ορλωφικών, οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων. Κατά άλλους ερευνητές στην καταδίκη του Κοσμά συνέβαλαν κάποιοι Εβραίοι της Ηπείρου διότι με το κήρυγμά του κατόρθωσε να μεταφερθεί η διενέργεια του παζαριού από την Κυριακή στο Σάββατο, γεγονός που έφερε οικονομικές ζημίες στους Εβραίους. Τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο του 1779 στο χωριό Κολικόντασι κοντά στην πόλη του Βερατίου στην σημερινή Αλβανία. Ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου 1961 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου. Επίσης, εκτός από την Ελλάδα τιμάται αρκετές φορές και από την Ρωσία, την Σερβία, την Βουλγαρία, την Αρμενία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Ουκρανία, την Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button