Προς:

Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

 Ξάνθης.

Κοινοπ.: Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων

 

κ. Πρόεδρε

 

Προς:

Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

 Ξάνθης.

Κοινοπ.: Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων

 

κ. Πρόεδρε

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σφίγγει ολοένα και περισσότερο τη θηλιά της φοροεπιδρομής και των κατασχέσεων σε βάρος της λαϊκής στέγης. Ποινικοποίησε τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες για την περιφρούρηση τους. Μέσα στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης διαδοχικά οι κυβερνήσεις συνέτριψαν μισθούς, δικαιώματα εργαζομένων και εξαπέλυσαν φοροκαταιγίδα, με αποτέλεσμα σήμερα η λαϊκή οικογένεια, να μην μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες της. Είναι οι ίδιες πολιτικές που προκλητικά ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες.

Μετά τα μέτρα εξασφάλισης της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κυβέρνηση – Τρόικα προχωρούν για κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Απόφαση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών αφού οι κατασχέσεις σε δημόσιο και δήμους ξεκινάνε από τα 500 ευρώ! Σε μία περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ξεπερνούν τα 100 δισ. Ευρώ και το 80% αυτών να είναι ποσά μέχρι τις 3.000 ευρώ, είναι καθαρό ποιος έχει μπει στο στόχαστρο.

Οι οφειλές σε δήμους αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη νεκροταφείου, νερό, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, τέλος επιτηδεύματος, κλήσεις τροχαίας – δημοτικής αστυνομίας, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας  (ΤΑΠ) κ.λπ. Αυτές οι οφειλές, που αφορούν κατά βάση λαϊκά νοικοκυριά, αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς των δήμων ως ανείσπρακτα έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ). Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος και στη διεύρυνση και στην είσπραξη αυτών των εσόδων για τους δήμους πρώτον γιατί το κράτος κρατάει στα κατώτατα επίπεδα την χρηματοδότηση τους και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ειδικός στόχος συνεισφοράς των Δήμων στα ματωμένα πλεονάσματα.

Για την επίτευξη των παραπάνω επιδιώξεων έχουν προωθηθεί σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις από όλες τις κυβερνήσεις για την αυστηρή πιστοποίηση των οφειλών στους δήμους, ευθυγραμμίζοντας το χρόνο και τις διαδικασίες παραγραφής τους με αυτές του δημοσίου, με έλεγχο των δημοτικών υπηρεσιών και δημοτικών αρχών από ελεγκτικό συνέδριο και τον καταλογισμό τυχόν παραλήψεων είσπραξης σε υπερεσιακούς παράγοντες και δημοτικές αρχές. Επιδιώκεται η τρομοκράτηση και η πίεση σε οφειλέτες ώστε να ανέβει το ποσοστό εισπραξιμότητας ανταποδοτικών τελών και φόρων που μπαίνουν διευρυμένα πια και από τους δήμους, η ακόμη μεγαλύτερη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, η γενίκευση της ανταποδοτικής – επιχειρηματικής λειτουργίας τους.

Όσες κορόνες ακούγονται, ότι ο λαός δεν κινδυνεύει και στόχος είναι οι μεγαλοοφειλέτες, είναι κούφια λόγια. Στους μεγαλοοφειλέτες χαρίζονται κάθε φορά δάνεια και χρέη με προκλητικές πολιτικές παρεμβάσεις, ενώ χρωστάνε τα περισσότερα -και στους Δήμους- και είναι αυτοί που ξεφεύγουν και σπάνια πληρώνουν.

Υπερασπιζόμενοι την πλήρη προστασία με νόμο της λαϊκής κατοικίας από τράπεζες και οφειλές στο δημόσιο, ζητάμε την άμεση συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ και λήψη απόφασης με πλαίσιο την προστασία του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος και της κατοικίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν 1η Μαΐου και για τους Δήμους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.  Πιο συγκεκριμένα:

1.Ο Δήμος με απόφαση του ΔΣ παρεμβαίνει και απαιτεί από την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει άμεσα τη δυνατότητα διαγραφής όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά, μικροεπαγγελματίες και φτωχούς αγρότες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν, με ευθύνη και απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων.

2.         Συμβολικά και ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο να σηματοδοτήσει αυτή του την πολιτική βούληση και κατεύθυνση απαλλάσσοντας όλους όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, είναι μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ πάνω από 65%, πολύτεκνοι – είναι καταγραμμένοι από τις κοινωνικές τους υπηρεσίες ως οικονομικά ανήμποροι και προσφεύγουν στις δομές φτώχειας των δήμων π.χ. κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κ.λπ.

3.         Να σταματήσει ο Δήμος κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροφειλές.

4.         Να διασφαλίσει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις που μόνιμα υπεκφεύγουν.

5.         Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του απαιτεί από την κυβέρνηση να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική θεσμικά διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΚΟΛΛΑΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ