Ομπρέλα προστασίας σε όλη τη Θράκη για την προστασία από τα επικίνδυνα τσιμπούρια

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία καθηγητή Ιολογίας, Νομάρχες και υπηρεσιακούς φορείς της Θράκης για το πρώτο κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού στην Ελλάδα που καταγράφηκε στη Ροδόπη, καθώς θετικό ήταν το δείγμα από τον ορό της γυναίκας που έχασε τη ζωή της, από τσίμπημα τσιμπουριού.

  Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε  σύσκεψη με την παρουσία καθηγητή Ιολογίας, Νομάρχες και υπηρεσιακούς φορείς της Θράκης για το πρώτο κρούσμα του αιμορραγικού πυρετού στην Ελλάδα που καταγράφηκε στη Ροδόπη, καθώς θετικό ήταν το δείγμα από τον ορό της γυναίκας που έχασε τη ζωή της, από τσίμπημα τσιμπουριού.


   Πρόκειται για εκείνη την κατηγορία των τσιμπουριών που μεταφέρουν στο ρύγχος τους τον επικίνδυνο μολυσματικό ιό, που μπορεί να είναι και θανατηφόρος, αν το τσιμπούρι δεν αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση και δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση.


  Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τις τοπικές αρχές, πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και όχι για επιδημία.


   Συνιστάται ψυχραιμία από τους ειδικούς και επίσκεψη αμέσως στο νοσοκομείο αν αντιληφθεί κάποιος τσιμπούρι επάνω του χωρίς να επιχειρήσει να το αφαιρέσει ο ίδιος. 


Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ενδυμασία τους και να φροντίσουν να μην υπάρχουν ακάλυπτα μέρη του σώματος, ενώ θα πρέπει να διενεργηθούν σε μέρη όπου υπάρχουν ζώα ψεκασμοί.


  Από σήμερα ξεκινά η επιδημιολογική έρευνα από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


  Τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Ροδόπη κλιμάκιο Κτηνιάτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο θα πραγματοποιήσει δειγματοληψίες από όλο το νομό και τη συγκεκριμένη περιοχή, που κόλλησε το τσιμπούρι η άτυχη γυναίκα από την Καρυδιά.


   Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τις παραλίες και η όποια σχετική φημολογία είναι απολύτως αβάσιμη και εξωπραγματική. 


 


 


Ξεκινά η έρευνα για αιμορραγικό πυρετό 


 


 


  Ξεκίνησε χθες η επιδημιολογική έρευνα από το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά το πρώτο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού στην Ελλάδα που καταγράφηκε στη Ροδόπη, από τσίμπημα από τσιμπούρι.


  Σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι, στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων αποφασίστηκε να αρχίσουν οι ψεκασμοί στην περιοχή, όπου διαπιστώθηκε το κρούσμα, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Ροδόπη κλιμάκιο Κτηνιάτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο θα πραγματοποιήσει δειγματοληψίες από όλο το νομό.


    Υπενθυμίζεται ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα ρούχα τους και να φροντίσουν να μην υπάρχουν ακάλυπτα μέρη του σώματος, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος για τις παραλίες.


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button