Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο «O ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ», στο Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη

Σήμερα  ξεκινούν οι εργασίες του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου «O ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ», στο Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη.

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στο 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «O Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου  Έλληνα δημιουργού.

 

Σήμερα  ξεκινούν οι εργασίες του Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου «O ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ», στο Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη.

Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν στο 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «O Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς», για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου  Έλληνα δημιουργού.

 

Το συνέδριο διοργανώνει το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 14 έωςτις  18 Μαρτίου 2018.

 

Στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές 20 σχολείων  (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Αμερικής, της Πόλης,  της Λευκωσίας και της Ίμβρου.

 

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η  ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης             κ. κ. Βαρθολομαίος.

 

Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις από ηθοποιούς και μαθητές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής, συζητήσεις στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου και στο Ζάππειο, περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στη Χάλκη, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ο συγγραφέας. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 

 

  • Θεατρικό αναλόγιο «Tο ημερολόγιο του Λεωνή» από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Πρόκειται για μία  διαδρομή στην Πόλη την αυγή του 20ού αι.

Σκηνοθετική επιμέλεια – Σύνθεση κειμένου: Θοδωρής Γκόνης.

Σκηνογραφική – Eικαστική επιμέλεια: Ανδρέας Γεωργιάδης.

Διαβάζουν οι ηθοποιοί:  Στέλιος Μάιναςκαι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

  • Συναυλία – αφιέρωμα στο πολίτικο τραγούδι των αρχών του 20ού αι. από το συγκρότημα CAFE AMAN ISTANBUL, στον Κινηματογράφο EMEK.

Για τη συνοικία Πέρα των αρχών του 20ού αι. θα μιλήσει ο συγγραφέας  Ahmet Umit.

Για το πολίτικο τραγούδι των αρχών του 20ού αι. θα μιλήσει ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης. 

  • Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου της Ελλάδας:

Δεξίωση από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας Πρέσβη κ. Ευάγγελο Σέκερη.

Ξενάγηση στην Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής και Φωτογραφίας Τα ωραία του Πέραν (Επιμέλεια Έκθεσης: Ίρις Κριτικού).

  • Συνομιλίες με θέμα: «Γιατί γράφετε, κ. Θεοτοκά; Μια απόπειρα ερμηνείας της προαιώνιας ανάγκης για αφήγηση με λέξεις».

Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Νίκος Δαββέτας, Θωμάς Κοροβίνης, Γιάννης Πάσχος, Κυριάκος Συφιλτζόγλου.

Συντονίζει ο δημοσιογράφος Στέφανος Τσιτσόπουλος.

  • Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης – Αναγνώσεις πεζών του Γ. Θεοτοκά από μαθητές των σχολείων.
  • Συζήτηση με θέμα: «Εμείς και ο Θεοτοκάς», στην Κοινότητα Μέγα Ρεύμα. Συμμετέχουν: Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, Κατερίνα Μουστακάτου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Damla Demirozu, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Istanbul, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια, Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham και εκπρόσωποι των μαθητών. Συντονίζει ο Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος.
  •  «Ζωγράφειος Αγών»:Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα: «Στις γειτονιές της Πόλης».
    Ο «Ζωγράφειος Αγών» είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων «περί ζώντων μνημείων», δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν «τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού», με τη «γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου».
    Κριτική επιτροπή: Κατρίν Βελισσάρη, Πρόεδρος, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Θέμης Πάνου, Ηθοποιός, Συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης,Συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια.
  • Οι ήρωες του Λεωνή «με ένδυμα περιπάτου»:Σε μία προσπάθεια προσέγγισης της ατμόσφαιρας του έργου και της εποχής του, οι φοιτητές του Tμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας μελετούν το βιβλίο και τις περιγραφές του Γ. Θεοτοκά για την εμφάνιση των ηρώων του και αναπαριστούν το ένδυμά τους. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ελευθερία Στόικου, Εικαστικός, Εργαστηριακός Συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ενδυματολογική επιμέλεια: Βενετία Κουτσού, Καθηγήτρια Eφαρμογών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
  • «Η Πόλη του Λεωνή»: Καλλιτεχνικό εργαστήρι – Επιμέλεια: Γιώργος Κεβρεκίδης, Εικαστικός,  Ελευθερία Στόικου, Εικαστικός, Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

Πρόκειται για το 6ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο. Τα προηγούμενα συνέδρια για τον
Α. Παπαδιαμάντη (2012), τον Κ. Π. Καβάφη (2013), τον Γ. Σεφέρη (2014), τον Γ. Βιζυηνό (2015) και τον Ο. Ελύτη (2016) πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 300 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Αμερικής καθώς και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Για την επιτυχία του συνεδρίου συνεργάστηκαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί. Ακολουθούν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου: Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Oμότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Σταύρος Ανεστίδης, Ιστορικός (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών), Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, τ. Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος, Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης Πάφου, Κώστας Γιαβής, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, π. Ευάγγελος Γκανάς, Εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Μελετίου Σεπολίων, Θεολόγος, Νίκος Δαββέτας, Συγγραφέας, Κωνσταντίνος Καραβίδας, Διδάσκων στο Τμήμα Φιλολογίας του ΠΙ, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Τραγουδοποιός, Βενετία Κουτσού, Καθηγήτρια Eφαρμογών του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Αγγελική Λούδη,Ερευνήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ΙΝΣ, Peter Mackridge, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Oxford, Αλέξανδρος Μπαζούκης, Δρ. Φιλολογίας, Κατερίνα Μουστακάτου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ξένη Μπαλωτή, Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV), Ιστορικός Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Μάριος – Κυπαρίσσης Μώρος, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ελπινίκη Νικολουδάκη – Σουρή, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Damla Demirozu, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Istanbul, Γιώργος Παπαναστασίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Πάσχος, Συγγραφέας, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια, Ολυμπία Ταχοπούλου, Καθηγήτρια – Σύμβουλος (ΣΕΠ) στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο,Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham, Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce College, «Άξιον» Ιδιωτικά Σχολεία, Γενικό Λύκειο Κύμης, 4ο ΓΕΛ Αλίμου, 4ο  ΓΕΛ Ξάνθης, Γενικό Λυκείο Πεδινής, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Γυμνάσιο – Λύκειο  Ίμβρου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Παραλιμνίου, Παγκύπριο Γυμνάσιο  –  Λύκειο Λευκωσίας, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Πειραματικό  Λύκειο Ρεθύμνου Κρήτης, St. Catherine’sBritishSchool, Ορθόδοξη Ελληνική ΚοινότηταFlushingΝέας Υόρκης.

 

Περισσότερα για το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο μπορείτε να πληροφορηθείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:www.zografeio.mandoulides.edu.grhttps://mandoulides.edu.gr/scholiki-zoi/diethnes-mathitiko-sinedrio/

 

Το Συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: www.livemedia.gr

 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button