Αγοράκι το πρώτο μωρό του 2009

Αγοράκι το πρώτο μωρό


 του 2009


Τρεις περίπου ώρες μετά την έλευση του νέου χρόνου στο νοσοκομείο της Ξάνθης είδε το φως το πρώτο μωρό του 2009. Ποδαρικό στη Μαιευτική Κλινική του Γ.Ν. Νοσοκομείου έκανε ένα αγοράκι βάρους τριών κιλών που έφερε στον κόσμο μια γυναίκα από το Δροσερό.


Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στις πρώτες δυο μέρες γεννήθηκαν πέντε μωράκια, δύο  αγόρια και τρία κορίτσια στο νοσοκομείο της Ξάνθης, φέρνοντας μαζί και την ελπίδα πως είναι η νέα χρονιά θα είναι παραγωγική και γόνιμη.


 



Ήρεμη η είσοδος


της νέας χρονιάς 


Ήσυχα έκανε ποδαρικό το 2009 στην Αστυνομική Δ/νση Ξάνθης, αλλά και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς δεν είχαμε κλήσεις για σοβαρά περιστατικά.


Αναίμακτη για το νομό μας ήταν η είσοδος της νέας χρονιάς καθώς δεν καταγράφηκε κανένα τροχαίο δυστύχημα  τις πρώτες ώρες του χρόνου.


Η Πυροσβεστική δέχτηκε μια μόνο κλήση για ένα απλό περιστατικό, για πλύση οδοστρώματος, ύστερα από ένα ελαφρύ τροχαίο με μόνο υλικές ζημιές.


Βέβαια η δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς βρήκε την Τροχαία Ξάνθης να είναι επί ποδός εξαιτίας της χιονόπτωσης στο ορεινό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με δελτίο που εξέδωσε με αντιολισθητικές αλυσίδες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οδηγοί που κινούνται μετά το 8ο χλμ , καθώς και στο δρόμο Σταυρούπολης -Δράμας.


 



Όλοι έδωσαν το παρόν στη γιορτή


του Γηροκομείου    


Την τιμητική του είχε την πρώτη μέρα του χρόνου το Γηροκομείο της Ξάνθης που φέρει την επωνυμία “Μέγας Βασίλειος”.


Έτσι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σύσσωμη θρησκευτική, πολιτική ,στρατιωτική ηγεσία  του τόπου, αρχές και φορείς, αλλά και πολλοί συγγενείς και φίλοι έδωσαν το παρόν στη γιορτή του Γηροκομείου, προσφέροντας μεγάλη χαρά στους τροφίμους του ιδρύματος.


Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος φρόντισαν τα πάντα να είναι στην εντέλεια και να υποδεχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη νέα χρονιά, αλλά και τους καλεσμένους τους.


Η αεικίνητη Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, κ. Βιβή Στυλιανίδου, παρουσία των τοπικών αρχών έκανε ένα σύντομο απολογισμό του έργου του ιδρύματος, αλλά αναφέρθηκε και στους νέους στόχους που θέτουν για τη νέα χρονιά, με κυριότερο αυτόν της επέκτασης του Γηροκομείου. Για αυτό και κάλεσε όλους να σταθούν αρωγοί και σε αυτή την προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.


 Μάλιστα όπως σημείωσε βρίσκονται πολύ κοντά στην αγορά του οικοπέδου που βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, έτσι ώστε να προχωρήσουν και στην επέκταση των κτιριακών υποδομών. Για τη συγκέντρωση του ποσού που απαιτείται για την αγορά του συγκεκριμένου οικοπέδου το Γηροκομείο, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του, προχώρησε στην πώληση  μέρους της κινητής του περιουσίας, χωρίς να καταφέρει όμως μέχρι στιγμής να συγκεντρώσει το συνολικό ποσό που απαιτείται για να κάνει την αγορά, για αυτό και η πρόεδρός του, κ. Στυλιανίδου ζητά τη στήριξη της νομαρχίας Ξάνθης, αλλά και όποιου άλλου επιθυμεί να βοηθήσει, καθώς πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των δικών μας ανθρώπων που βρίσκονται στη δύση της ζωής τους.


 



Η Μητρόπολη Ξάνθης βράβευσε τους


αριστούχους μαθητές 


Λίγες ώρες πριν από τον αποχαιρετισμό του 2008, η Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου προχώρησε στην καθιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποιεί κάθε χρόνο παραμονή της Πρωτοχρονιάς.


Έτσι την περασμένη Τετάρτη και στις 4 το απόγευμα στο Μητροπολιτικό , παρουσία όλων των αρχών και φορέων του τόπου, του κλήρου, των συνεργατών, των ΜΜΕ, και πιστών ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Πανετλεήμονας τήρησε το πρωτοχρονιάτικο έθιμο και έκοψε τη βασιλόπιτα, ευχόμενος χρόνια πολλά και ειρηνικά.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προχώρησε και στην καθιερωμένη βράβευση των αριστούχων μαθητών των λυκείων του νομού για το σχολικό έτος 2008.


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης απένειμε χρηματικά βραβεία σε τριάντα αριστούχους, χριστιανούς και μουσουλμάνους. 


Μαζί με τον έπαινο οι αριστούχοι μαθητές έπαιρναν και το ποσό των 500 ευρώ. Να σημειωθεί πως οι υποτροφίες που δόθηκαν προέρχονται από το κληροδότημα του ευεργέτη, του αείμνηστου Θεόδωρου Ζαλάχα, καθώς και από το Ιωακείμιο Ίδρυμα, το όποιοι βράβευσε τους απόφοιτους του Εκκλησιαστικού Λυκείου Ξάνθης, που εισήχθησαν σε Θεολογικές Σχολές των ΑΕΙ της χώρας. 


 


Τα  πρώτα χιόνα


έκαναν την εμφάνισή τους


στα ορεινά του Νομού Ξάνθης


 Τόσο στην περιοχή του Δήμου Μύκης όσο και στο Δήμο Σταυρούπολης η χιονόπτωση ξεπέρασε τους 5  πόντους, χωρίς να  δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. 


Στην περιοχή της Πάχνης, Κοτύλης και Δημάριου εντοπίστηκαν οι μεγαλύτερες ποσότητες χιονιού, όμως  η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο  αποκαταστάθηκε άμεσα.


Στο Δήμο Σταυρούπολης  τα προβλήματα εντοπίστηκαν  κυρίως στην περιοχή του Λειβαδίτη και του Δασικού Χωριού, όπου πολύ γρήγορα η πρόσβαση αποκαταστάθηκε.


Σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο, πάντως, η κίνηση διεξάγεται με δυσκολία.


Ο ι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.


Η Νομαρχία Ξάνθης, και οι Δήμοι της ορεινής με τη συνδρομή των υπηρεσιών της Περιφέρειας  παραμένουν σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καιρικά φαινόμενα.


 




 Κάθε γειτονιά


και ένα αυτοσχέδιο γλέντι


Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στα αυτοσχέδια γλέντια που έγιναν σε πολλά και διάφορα σημεία της πόλης μας.


Με άφθονο ποτό, φαγητό, μουσική, τραγούδια και χορό.


Ο σκοπός ήταν η διασκέδαση των πολιτών της Ξάνθης , μια ευχάριστη νότα πριν την αντίστροφη μέτρηση για το νέο έτος.


Η συμμετοχή ήταν μεγάλη παρά το γεγονός ότι η τελευταία μέρα του χρόνου ήταν η πιο κρύα μέρα του φετινού χειμώνα, ως τώρα.


Πολλά ήταν τα στέκια που δημιουργήθηκαν, με περισσότερο ή λιγότερο κόσμο, έδωσαν χρώμα στην πόλη αυτή την παραμονή, όπως και η Φιλαρμονική του Δήμου, εδώ και χρόνια.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button