Οι «Φιλόζωοι» και οι «Μπίζνες»

Ξαναχτύπησαν οι γνωστοί «φιλόζωοι» και «φιλοζωικές» κατ’ όνομα οργανώσεις. Με τις περίεργες και ύποπτες θέσεις τους, για δήθεν «ασυλοποίηση των αδέσποτων», «κολαστήρια αδέσποτων» και «στρατοπέδων συγκέντρωσης».

            Άτομα που δεν θέλουν την οριστική λύση του φαινομένου των αδέσποτων, με την αποκλειστική διαχείρισή τους από τους Δήμους και σε ελεύθερα καταφύγια, μέσα σε Δημόσιους χώρους (δασικούς ή άλλους).

Ξαναχτύπησαν οι γνωστοί «φιλόζωοι» και «φιλοζωικές» κατ’ όνομα οργανώσεις. Με τις περίεργες και ύποπτες θέσεις τους, για δήθεν «ασυλοποίηση των αδέσποτων», «κολαστήρια αδέσποτων» και «στρατοπέδων συγκέντρωσης».

            Άτομα που δεν θέλουν την οριστική λύση του φαινομένου των αδέσποτων, με την αποκλειστική διαχείρισή τους από τους Δήμους και σε ελεύθερα καταφύγια, μέσα σε Δημόσιους χώρους (δασικούς ή άλλους).

            Σταθερός στόχος τους, η διαχείριση των αδέσποτων από τους ίδιους, με ποικίλα και ύποπτα συμφέροντα.

            Πώς αλήθεια, εννοούν την ευτυχία των αδέσποτων μέσα στις πόλεις, όπου κινδυνεύουν από τα αυτοκίνητα, την πείνα, το κρύο, τη δίψα, τις αρρώστιες, τις φόλες των ασυνείδητων – αγανακτισμένων και όταν ταυτόχρονα τα αδέσποτα μπορεί να δαγκώσουν, να βρωμίσουν πλατείες και πεζοδρόμια με τα περιττώματά τους και γενικά να αποτελέσουν κίνδυνο για τα παιδιά, τους μεγάλους και την δημόσια υγεία συνολικά;

            «Αδέσποτο ζώο» δεν είναι τίτλος τιμής, ούτε για τα ζώα, ούτε για την κοινωνία των ανθρώπων, και φυσικά δεν δηλώνει κατάσταση ευτυχίας ενός ζώου!! Μάλλον ακριβώς το αντίθετο ισχύει για τα αδέσποτα!

            Καιρός οι ύποπτοι «φιλόζωοι της μπίζνας» να πάνε στο περιθώριο και να ακουστεί η φωνή του 99,9% του Ελληνικού λαού, που αντιλαμβάνεται το αδέσποτο σαν άτυχο ζώο που οφείλει η πολιτεία να το φροντίσει όπως πρέπει σε σωστά καταφύγια. Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας δεν θέλει τα αδέσποτα μέσα στις πόλεις, με όλα τα παραπάνω αναφερθέντα προβλήματα, τόσο για τα ίδια τα δυστυχή ζώα όσο και για την κοινωνία συνολικά.

            Εμείς σαν «Ομάδα Ζωοφιλικής Δράσης» για τα αδέσποτα, συμφωνούμε απολύτως και υποστηρίζουμε την ορθή τροπολογία που έφερε ο υπουργός κ.Τσιρώνης, σχετικά με τη δυνατότητα να μπορούν να λειτουργήσουν καταφύγια σε δημόσιες δασικές ή άλλες χορτολειβαδικές εκτάσεις.

            Εξ’ άλλου δεν μπορούμε να διανοηθούμε, γιατί ενόχλησε τους «ύποπτους ζωοφιλικούς κύκλους», η δυνατότητα παραχώρησης δημόσιας έκτασης, για την δημιουργία καταφυγίων, διάταξη που έτσι κι αλλιώς ίσχυε με βάση τον Ν.3170/2003 και από παραδρομή καταργήθηκε με τον Ν.4280/2014.

Πού αλήθεια εννοούν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα άνετο, μεγάλο καταφύγιο αδέσποτων, ίσως στριμωγμένο μέσα στις πόλεις ή τα χωριά;

            Θα δεχόμασταν τις όποιες ενστάσεις καλοπροαίρετων ζωόφιλων, αν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων, δεν εξασφάλιζαν συνθήκες ευζωίας πολύ καλύτερες από αυτές που σήμερα βιώνουν τα αδέσποτα μέσα στις πόλεις. Αυτό όμως είναι θέμα του υπο τροποποίηση Ν4039/2012 και των άλλων σχετικών περί ενδιαιτημάτων ζώων διατάξεων.

            Αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε, είναι ότι οι ύποπτοι αυτοί «ζωοφιλικοί κύκλοι» δεν θέλουν καθόλου καταφύγια. Θέλουν τα αδέσποτα μέσα στις πόλεις για να έχουν τον πλήρη έλεγχο και τη διαχείρισή τους, ώστε να εξυπηρετούν τους ύποπτους και παράνομους σκοπούς τους.

Γι αυτό εμείς ζητούμε  από την ελληνική Πολιτεία, να φροντίσει ώστε να πάψει να υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο, το λήμμα «αδέσποτα ζώα» και έτσι να πάψει και η εκμετάλλευσή τους από τους κάθε μορφής επιτήδειους.

Γι αυτό ζητούμε από τον υπουργό κ. Τσιρώνη, να επαναφέρει την σχετική τροπολογία «…για την εγκατάσταση και λειτουργία κέντρων περίθαλψης και διαμονής αδέσποτων ζώων σε δημόσιες δασικές ή άλλες εκτάσεις…» και να προχωρήσει στις δέουσες αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν.4039/2012), σύμφωνα και με τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές επιταγές.

            Εμείς εννοούμε αδέσποτο ζώο, ένα ζώο δυστυχισμένο, πεταμένο μέσα στην πόλη με όλα τα προαναφερθέντα τεράστια προβλήματα για το ζώο και την κοινωνία.

            Ζητούμε την οριστική λύση του προβλήματος των αδέσποτων μέσα από τη δημιουργία ελεύθερων (χωρίς κλουβιά) άνετων καταφυγίων, σε μεγάλους δημόσιους χώρους. Καταφύγια ευζωίας για τα αδέσποτα, για μόνιμη διαμονή των ζώων μέχρι την υιοθέτησή τους.

            Καταφύγια όπου θα υπάρχει πάντα μαζί και το κυνοκομείο, όπου θα μπορεί να γίνεται άφεση ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες τους, για μικρό διάστημα όταν λείπουν ή για μόνιμη άφεση. Ακόμη να μπορούν να γίνουν υιοθεσίες ζώων και πολλά άλλα όπως περιποίηση των ζώων από φιλόζωους και φιλοζωικά σωματεία, επισκέψεις σχολείων, εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα ζώα συντροφιάς, κλπ. Υπολογίζουμε ότι το οικονομικό κόστος διαχείρισης, θα είναι ελάχιστο, σε σχέση με το σημερινό. Τα δε οφέλη θα είναι τεράστια για την κοινωνία, τις πόλεις και για τα αδέσποτα!

            Ζητούμε από τον Πρωθυπουργό να στηρίξει την προσπάθεια του Υπουργού κ. Τσιρώνη και να του ζητήσει την επίσπευση της τροποποίησης του Ν. 4039/2012, ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των δύστυχων αδέσποτων ζώων με τα ύποπτα «ζωοφιλικά συμφέροντα».

            Ζητούμε την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι αυτή η Κυβέρνηση θα καθαρίσει ότι σάπιο διαβρώνει και κατατρώει τα σωθικά της Ελληνικής Κοινωνίας

 

                                                                      Για την «Ομάδα Φιλοζωικής Δράσης»

                                                                  Κομνηνός Γεώργιος, Οικονομολόγος

Χατζηαποστόλου Βασίλης, Ιατρός

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button