Το ΑΞΙΟΝ στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο μαθητικού συνεδρίου με θέμα “100+1 Χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”

Η πρόσκληση και η συμμετοχή σε ένα συνέδριο δεν είναι μόνο τιμή  για ένα σχολείο, είναι και πρόκληση.

Η πρόσκληση και η συμμετοχή σε ένα συνέδριο δεν είναι μόνο τιμή  για ένα σχολείο, είναι και πρόκληση. Όταν όμως ένα συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, διοργανώνεται από ένα ιστορικό σχολείο όπως το Ζωγράφειο Λύκειοτης Κωνσταντινούπολης και τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, τότε η βαρύτητά του αυξάνει.

   Το Λύκειο του ΑΞΙΟΝ με τιμή συμμετέχει στο μαθητικό συνέδριο “100+1 χρόνια Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”  που θα λάβει χώρα στο Ζωγράφειο Λύκειο, στην Κων/πολη από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου 2012 και θα μελετηθεί η ζωή και το έργο του μεγάλου Σκιαθίτη διηγηματογράφου, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από μαθητές, λογοτέχνες, ηθοποιούς, κληρικούς και δημοσιογράφους.

  Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ζωγράφειο Λύκειο και τα Εκπαιδευτήρια  Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  Στα πλαίσια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις, συζητήσεις, θεατρικά δρώμενα, βίντεο, εικαστικές και μουσικές συνθέσεις που σχετίζονται με τις θεματικές ενότητες: Παπαδιαμάντης και Θεολογία, ο Παπαδιαμάντης και η ελληνική πολιτισμική παράδοση, Παπαδιαμάντης και γλώσσα, Παπαδιαμάντης και Ανατολή ,ο Παπαδιαμάντης στο σχολείο. Παπαδιαμάντης και παιδιά, ο Παπαδιαμάντης από την ιστορία στη λογοτεχνία, Παπαδιαμάντης και εθνική ταυτότητα, Παπαδιαμάντης και Έλληνες  δημιουργοί.

 Παράλληλα με το συνέδριο, θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις διηγημάτων του   έλληνα συγγραφέα στις εκκλησίες της Πόλης: Αγία Τριάδα Ταξίμ-Πέρα, Παναγία των Εισοδίων του Πέρα, Παναγία της Μουχλιώτισσας και Παναγία των Βλαχερνών.

      Αποσπάσματα από το έργο του Παπαδιαμάντη θα διαβάσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ.κ. Βαρθολομαίος, οι ηθοποιοί Νένα Μεντή, οι συγγραφείς Ζυράνννα Ζατελή, Θωμάς Κοροβίνης, Κώστας Ακριβός καθώς και οι μαθητές.

  Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 150 μαθητές από 12 δημόσια και ιδιωτικά  σχολεία από την Ελλάδα ( Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού,  Αμερικάνικο Κολλέγιο  Ελλάδος-PIERCE, ΑΞΙΟΝ, 14ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Γυμνάσιο Σκιάθου κ.α.) και τρία ομογενειακά σχολεία της Πόλης (Ζωγράφειο Λύκειο, Ζάππειο Λύκειο, Μεγάλη του Γένους Σχολή).

  Το συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδαςwww.livemedia.gr

   Το Λύκειο ΑΞΙΟΝθα συμμετέχει με τους μαθητές Γιαννακοπούλου Αντωνία, Δήμου Βαρβάρα, Λίτσα Ουρανία, Φλώρου Στυλιανή από την Α΄ Λυκείουκαι  Κονδυλίδη Αθανάσιο, Παπαθεοδώρου Μαρία από τη Β΄Λυκείου, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές, Σταύρο Λίτσα, Δημητριάδη Αργύρη, Δημητριάδου Άντα και Κοκκίνου Έλενα.

  Η συμμετοχή της ομάδας του ΑΞΙΟΝ σ΄αυτό το μαθητικό συνέδριο γίνεται με τη μελέτη του διηγήματος του Παπαδιαμάντη “Ο αντίκτυπος του νού”. Τοproject εντάσσεται στη θεματική “Ο Παπαδιαμάντης και οι πολλαπλές πτυχές της αλήθειας”. Στόχος των μαθητών είναι να ερευνήσουν πως ο Παπαδιαμάντης ως συγγραφέας αναπτύσσει την αλήθεια ενός λογοτεχνικού λόγου που αφορμάται από πραγματικά γεγονότα.

 Το διήγημα «Ο αντίκτυπος του νου» θεωρείται το τελευταίο διήγημα που έγραψε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Το μισό διήγημα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Χαραυγή» της Μυτιλήνης (που ακόμα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία) στις 15 Δεκεμβρίου 1910. Ο Παπαδιαμάντης αρρώστησε και πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1911 χωρίς να έχει στείλει στο περιοδικό το άλλο μισό. Μερικά χρόνια αργότερα, ο Κ. Φαλτάιτς επισκέφθηκε τη Σκιάθο, βρήκε τις αδελφές του Παπαδιαμάντη και μαζί με άλλα χαρτιά που του έδωσαν ήταν και το χειρόγραφο με τη συνέχεια του διηγήματος (αν και το τέλος έλειπε). Το διήγημα ολοκληρωμένο δημοσιεύτηκε το 1929 στο Μπουκέτο.

   Στο μέλλον σχεδιάζεται στο ΑΞΙΟΝ η διενέργεια ανάλογων συνεδρίων και στη πόλη μας με θέματα οικονομικά, οικολογικά, πολιτιστικά , ιστορικά κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button