Όχι μόνο φιλανθρωπία και ανέξοδη αλληλεγγύη αλλά αγώνας για πραγματική ειρήνη

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές, στις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας και στην ανάγκη για ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Νικόλαος Βούτσης κατά τον χαιρετισμό του σήμερα  στην Καβάλα στα εγκαίνια της έκθεσης «Δρόμοι Επιβίωσης». 

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές, στις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας και στην ανάγκη για ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κύριος Νικόλαος Βούτσης κατά τον χαιρετισμό του σήμερα  στην Καβάλα στα εγκαίνια της έκθεσης «Δρόμοι Επιβίωσης». 

Πρόκειται για έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κονοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, το Κ   έντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» Καβάλας και τον Φωτογραφικό ΄Ομιλο Καβάλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού στην αρχή του χαιρετισμού του τόνισε ότι η έκθεση «Δρόμοι Επιβίωσης» ξεκίνησε  το ταξίδι της από το Μετρό του Συντάγματος και πήγε  και στο Ευρωκοινοβούλιο, στην συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά  στο θέμα του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος.

Η υπόθεση αυτή, είπε, είναι ένα από τα θέματα που  απασχολούν την ΕΕ  στην μεγάλη συζήτηση που γίνεται από πέρσι και θα ολοκληρωθεί το 2019 για το μέλλον της Ευρώπης και είναι ένα ζήτημα  για το οποίο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, μαζί με άλλα ζητήματα,  στα οποία εάν δεν βρεθούν κοινές λύσεις και κανόνες συνειδητής πειθάρχησης εκ μέρους όλων των συμμετεχόντων κρατών και λαών μέσα στο γίγνεσθαι και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, θα είναι  από τις θρυαλλίδες  που μπορεί να οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο στην απαξίωση αλλά και στην καταστροφή της, στο τέλος της.

Υπάρχει η συστάδα των χωρών του Βίζεγκραντ που έχουν άλλη άποψη, σκληρή άποψη και που λειτουργούν μέσα στην ΕΕ πέραν των κανόνων και των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και πέραν των  συμφωνιών που καθιστούν υποχρεωτικές τις αποφάσεις  αυτές για την ανάληψη μερίσματος ευθύνες για κάθε χώρα για τις μετεγκαταστάσεις προσφύγων.

Όπως, τόνισε, υπάρχουν επίσης και δυνάμεις  που ιδεολογικά προσεγγίζουν αυτά τα ζητήματα με έναν σκληρό, ρατσιστικό τρόπο και αυτό δεν πρέπει να μας γυρίσει στον μεσοπόλεμο και την αναβίωση τέτοιων αντιλήψεων οι οποίες είναι ξένες προς την Ευρώπη και τους λαούς της.

Στην συνέχεια ο κ Ν. Βούτσης αναφέρθηκε στο κορυφαίο – όπως το χαρακτήρισε-  ζήτημα της ειρήνης τονίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές  προσεγγίσεις ανάμεσα στις χώρες που εδράζονται στην μη κατανόηση ότι υπάρχουν ευθύνες στην λεγόμενη διεθνή κοινότητα, δεν ήρθαν από  τον ουρανό αυτά που συμβαίνουν. Έχουν αποσταθεροποιηθεί διαχρονικά αυτές οι χώρες από τις οποίες  προέρχονται τα κύματα των προσφύγων, είπε, και πρόσθεσε:. «Δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη της  υπευθυνότητας, αυτή η «ενοχική» αντίληψη που θα παρακινούσε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης για την αντιμετώπιση του προβλήματος που θα παρακινούσε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προηγμένες χώρες, ελίτ, μορφωμένοι άνθρωποι σε μεγάλες χώρες, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Υπάρχουν χώρες που δεν αντιλαμβάνονται ότι κάποιες ευθύνες υπάρχουν και σε αυτήν την Ήπειρο σε σχέση με την ιστορικότητα, με τις αποικίες, με τους πολέμους, με την ανάπτυξη με την ανισομετρία, με το κλίμα κ.α. Άρα υπάρχουν αρκετές αιτίες που αναγκάζουν τον άλλο να πάρει το παιδάκι του από εκεί που γεννήθηκε και να αρχίσει να παλεύει με τα κύματα για να επιβιώσει αλλού».

Αν δεν υπάρξει ειρήνη, τόνισε, και ειρήνευση σε αυτές τις περιοχές όλος ο 21ος αιώνας θα σφραγιστεί από συνεχείς τέτοιες ροές. Ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ιορδανία η οποία είναι ένα ανοιχτόhot spot μ 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και  αναρωτήθηκε: «Που θα πάει αυτή η κατάσταση; Όλοι ομνύουν στο όνομα της ειρήνης, ο  ΟΗΕ έχει τελειώσει. Μια απόφαση του ΟΗΕ τους περασμένους μήνες είχε 113 κατά, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά, εκτός από δύο, και παρόλα αυτά ουδείς σκέφτεται ότι πρέπει αυτή η απόφαση να υλοποιηθεί και αφορά ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα στην περιοχή μας».

Χθές, υπογράμμισε, ο κ. Β. Πούτιν παρουσίασε μια γενιά «αόρατων» πυρηνικών όπλων για τα οποία δεν θα υπάρχουν αντίμετρα. Την στιγμή, είπε, που τέλειωνε ο 20ος αιώνας, πιστεύαμε ότι ο 21ος  αιώνας θα είναι ένας αιώνας πιο κοντά στην ειρήνη αλλά βλέπουμε τώρα να μην συμβαίνει τίποτα και οι μεγάλες δυνάμεις να ετοιμάζονται για έναν κύκλο αντιπαράθεσης που μπορεί να μην είναι θερμός αλλά είναι θερμός για την τσέπη μας, για τους πρόσφυγες, για τις εξελίξεις στις χώρες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καταλήγοντας τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για το προσφυγικό μόνο με -την απαραίτητη βέβαια-  διάσταση της φιλανθρωπίας, της φιλοξενίας, της  αλληλεγγύης. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες έτσι ώστε  να μπορέσουν σε συνθήκες ειρήνης αυτοί οι άνθρωποι να φτιάξουν τη ζωή τους, τις χώρες τους, να  βοηθηθούν, να βοηθηθούμε όλοι να  βρούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.          

Σχετικά Άρθρα

Back to top button