Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους

Για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε την Πέμπτη 1η Μάρτη 2018 στην Ξάνθη, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ καιΥπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε την Πέμπτη 1η Μάρτη 2018 στην Ξάνθη, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ καιΥπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Ελισαίος Βαγενάς, τόνισε εισαγωγικά, πως τόσο τα εσωτερικά, όσο και τα διεθνή ζητήματα προσφέρονται για την άντληση συμπερασμάτων σχετικά με τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την ανάγκη ανατροπής τους και την οικοδόμηση μιας νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, ανεργία και πολέμους.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ζητήματα σημείωσε «πως την Ελλάδα και την Τουρκία τις έχωσαν μαζί στο ΝΑΤΟ στα 1952, με το πρόσχημα πως αυτή η εξέλιξη θα βάλει ένα τέλος στις ελληνοτουρκικές εντάσεις και προβλήματα και θα οικοδομήσει μια σχέση «συμμαχίας» με την Τουρκία. Τι έχουμε, όμως, σήμερα, 66 χρόνια μετά; Έχουμε η Τουρκία, αλλά και το ΝΑΤΟ, να μην αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, χιλιάδες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των υδάτων της χώρας από τουρκικά σκάφη κάθε χρόνο. Έχουμε την Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση που αυτή εφαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας και, βέβαια, να συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι έκθετη, όχι μόνον γιατί κάλεσε τον Ερντογάν στην Ελλάδα, δίνοντας του την ευκαιρία από το ίδιο το προεδρικό μέγαρο να προβάλλει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του στο Αιγαίο, αλλά και γιατί καλλιεργεί στον ελληνικό λαό ένα κλίμα εφησυχασμού, πότε λέγοντας πως τα προβλήματα επιλύονται μέσω του διαλόγου, ή πως οι ισχυροί δήθεν «σύμμαχοί» μας, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δεν θα μας αφήσουν έτσι, θα μας υπερασπιστούν, και πότε με λεονταρισμούς, όπως ήταν η κοινή επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας στο Καστελόριζο, πριν κάποιο διάστημα, με τη συνοδεία και των βουλευτών της φασιστικής ΧΑ ή με αστειότητες του είδους το «γατάκι έχει κι αυτό νύχια», που ακούσαμε πρόσφατα…

Όταν ο Αμερικάνος πρέσβης στην Ελλάδα λέει «κοιτάξτε! Αυτός είναι ο γείτονάς σας στην περιοχή! Κοιτάξτε να τα βρείτε» ή ακόμη όταν λέει «φοβάμαι για ατύχημα στο Αιγαίο», λες και μιλάμε για κάποιο πιθανό τροχαίο, επειδή δεν είναι καλή η σήμανση στη δρόμο, τότε πρέπει να συνειδητοποιηθεί από το λαό μας πως εδώ δεν χωράει κανένας εφησυχασμός. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος!»

Αναφερόμενος στις αιτίες αυτής της κατάστασης, ο Ελ. Βαγενάς τόνισε πως «δεν είναι άλλες από τις σχέσεις, που διαμορφώνουν οι κυρίαρχες και στις δύο χώρες τάξεις. Οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Σχέσεις που χαρακτηρίζονται πότε από τη συνεργασία (θα έχετε κι εσείς παρατηρήσεις κατά καιρούς τις “πανστρατιές” κυβερνητικών παραγόντων και επιχειρηματιών, στις διάφορες συνεδριάσεις του “Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας”) και πότε από τον ανταγωνισμό».

Το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε «τις φιλοδοξίες που έχει η αστική τάξη της Ελλάδας να αναβαθμίσει τις θέσεις της στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, επωφελούμενη και από την δυσχέρεια που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι σχέσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Τουρκία, κι από την άλλη βλέπουμε τις φιλοδοξίες που έχει η αστική τάξη της Τουρκίας. Η τελευταία επιδιώκει να παίξει έναν ισχυρότερο ρόλο στις εξελίξεις, όχι μόνον περιφερειακό, αλλά ακόμη και παγκόσμιο. Στη βάση αυτή η αστική τάξη της Τουρκίας όχι μόνον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, επιδιώκοντας να βάλει στο χέρι τμήμα του ενεργειακού πλούτου που υπάρχει, όχι μόνον αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, επιδιώκοντας και τη «ντε γιούρε» διχοτόμηση της Κύπρου,  αλλά σήμερα έχει εισβάλει και διατηρεί στρατούς κατοχής σε 3 χώρες, εκτός της Κύπρου, στο Ιράκ και πρόσφατα στη Συρία. Στέλνει στρατεύματα και φτιάχνει στρατιωτικές βάσεις εκτός της Τουρκίας, όπως στο Κατάρ, στη Σομαλία, στην Αλβανία. Από την άλλη επιδιώκει να αξιοποιήσει για τα σχέδιά της τα ζητήματα του θρησκεύματος και των μειονοτήτων».

Αναφερόμενος στα ζητήματα των μειονοτήτων ο Ελ. Βαγενάς τόνισε «πως οι μειονότητες στα Βαλκάνια, αλλά και γενικότερα, πρέπει να αποτελούν γέφυρα συνεννόησης και ανάπτυξης της φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Ταυτόχρονα, ωστόσο, το ΚΚΕ ανέδειξε το γεγονός πως από τα αστικά κράτη, τα κόμματά τους, αλλά και ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, διεξάγονται προσπάθειες να μετατρέψουν τις μειονότητες σε «εύφλεκτη ύλη», για να ανάψουν την «μπαρουταποθήκη» της περιοχής μας, όποτε το κρίνουν αναγκαίο. Να γιατί το ΚΚΕ πρώτα απ’ όλα στέκεται και τονίζει τα κοινά συμφέροντα που έχει η πλειοψηφία της μειονότητας και η πλειοψηφία της πλειονότητας. Γιατί τόσο μέσα στη μουσουλμανική μειονότητα, όπως και συνολικά στον ελληνικό πληθυσμό, υπάρχει μια κάθετη διαίρεση! Από τη μια έχουμε μια χούφτα εκμεταλλευτές, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, μεγαλοαγρότες, κι από την άλλη έχουμε την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών κι επαγγελματιών, του εργαζόμενου λαού. ΚΙ αυτή η διαίρεση, που υπάρχει και στη μειονότητα, φάνηκε και πρόσφατα στα πρόσωπα όλων αυτών που περιέβαλαν τον Ερντογάν στην περιοδεία του. Τι όφελος, όμως μπορεί να έχει ο απλός λαός από τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων; Κανένα. Το όφελός του είναι στην κοινή πάλη των εργαζομένων! Άσχετα από γλώσσα, θρησκεία, προέλευση».

Ο Ελ. Βαγενάς από το βήμα της συγκέντρωσης εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στο ΚΚ Τουρκίας, τόσο στον ΓΓ του σ. Κεμάλ Οκουγιάν, που πρόσφατα καταδικάστηκε από τουρκικό δικαστήριο γιατί άσκησε κριτική στον Ερντογάν, όσο και στην ΚΝ Τουρκίας, που πριν λίγες μέρες τα μέλη της δέχτηκαν επιθέσεις ανδρών της μυστικής αστυνομίας και φασιστικών ομάδων, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 7 νεολαίων συντρόφων. Υπογράμμισε πως «η λύση για τους δύο λαούς βρίσκεται στην ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του, ενάντια στον εθνικισμό, στις στρατιωτικές δαπάνες, για το σεβασμό των συνόρων των δύο χωρών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, καθώς κι ενάντια στην αιτία που τις προκαλεί: τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό».

Ο Ελ. Βαγενάς αναφέρθηκε αναλυτικά στις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και στα Βαλκάνια και καυτηρίασε την εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους αμερικανό-νατοϊκούς σχεδιασμούς. Επανέλαβε τις θέσεις αρχών του ΚΚΕ για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, που στρέφονται ενάντια στον εθνικισμό και τον αλυτρωτισμό, καθώς και στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τόνισε μεταξύ άλλων πως «πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία “εθνική γραμμή” με όλα εκείνα τα αστικά κόμματα, που στηρίζουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που στηρίζουν τον ευρωατλαντικό δρόμο, που καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό πως δεν κινδυνεύει δήθεν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον καλούν την ίδια ώρα να κάνει υπομονή. Να υπομείνει το κόψιμο στους μισθούς, να υπομείνει το τσεκούρωμα στις συντάξεις, να σφίξει τα δόντια όταν πηγαίνει στο νοσοκομείο και δεν υπάρχουν γιατροί ή μηχανήματα, να κάνει κουράγιο όταν μένει χωρίς επίδομα ανεργίας, για να έχουμε την ίδια ώρα οι κυβερνώντες να δώσουν π.χ. τα 500 εκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό 5 πολεμικών αεροπλάνων από τις ΗΠΑ, που αξιοποιούνται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για να ασκούν επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου. Κι αυτές δεν είναι οι μόνες σχετικές νατοϊκές δαπάνες. Η κυβέρνηση δαπανά τεράστια ποσά, που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός, για την αγορά ΝΑΤΟικού πολεμικού υλικού. Αυτό αποδεικνύει με τη συμφωνία που υπέγραψε στις ΗΠΑ και αφορά την αναβάθμιση των F-16, τα οποία αφορούν στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, στις οποίες εμπλέκεται άμεσα η Ελλάδα και για τις οποίες ο λαός που ήδη ματώνει από την κρίση, θα πληρώσει 2,4 δισ. δολάρια».

 Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και στη στάση των κομμουνιστών, σημειώνοντας πως η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, της πάλης για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα, πρέπει να συνδεθεί αναπόσπαστα με την πάλη ενάντια στην άρχουσα τάξη που συμμετέχει στον πόλεμο για την προώθηση των δικών της οικονομικών συμφερόντων, βάζοντας το λαό μας να χύνει το αίμα του. Ο λαός πρέπει να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον καπιταλισμό, να παλέψει για την εργατική εξουσία.

Ο Ελ. Βαγενάς κάλεσε τους εργαζόμενους της Ξάνθης και τη νεολαία να παλέψουν ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, κάθε αλλαγή διεθνών συνθηκών, που οδηγεί στην αιματοχυσία των λαών. Ενάντια στον εθνικισμό, που θέλει να κρύψει πως οι εργαζόμενοι σε άλλες χώρες έχουμε σήμερα τον ίδιο αντίπαλο: τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, τις κυβερνήσεις τους και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους. Ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι οι εμπρηστές των Βαλκανίων. Για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα και να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Για την αποχώρηση της Ελλάδας από όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ, ζήτημα που μπορεί να το εγγυηθεί οριστικά και μόνιμα με ανάπτυξη – συνεργασία και φιλία με όλους τους λαούς, μόνο η εργατική-λαϊκή εξουσία._

Σχετικά Άρθρα

Back to top button