Λάδια και λιπαντικά: Μειώνουν την τριβή και τη θερμότητα, αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής του ΙΧ

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το αυτοκίνητο ώστε να μας εξυπηρετεί είναι κάθε άλλο παρά εύκολος και απλός. Πολλά είναι τα μηχανικά μέρη που μεσολαβούν ώστε η ρίψη του καυσίμου στο αυτοκίνητό μας να μετατραπεί σε διαδικασία καύσης και να πάρουμε το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι παρά η μετάδοση της κίνησης στους τροχούς και η άνετη μετακίνησή μας.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το αυτοκίνητο ώστε να μας εξυπηρετεί είναι κάθε άλλο παρά εύκολος και απλός. Πολλά είναι τα μηχανικά μέρη που μεσολαβούν ώστε η ρίψη του καυσίμου στο αυτοκίνητό μας να μετατραπεί σε διαδικασία καύσης και να πάρουμε το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είναι παρά η μετάδοση της κίνησης στους τροχούς και η άνετη μετακίνησή μας.
Ο κινητήρας όμως είναι εκείνος που κινητοποιεί τα πάντα και κατέχει την κεντρική θέση σε κάθε αυτοκίνητο. Ωστόσο στην προσπάθειά του να κινήσει ολόκληρο το όχημα υφίσταται μεγάλη τριβή και σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες επάνω του και γύρω από αυτόν. Και από την πρώτη στιγμή που οι κατασκευαστές αυτοκινήτων διαπίστωσαν αυτές τις ιδιότητες στην καρδιά του αυτοκινήτου, αναζήτησαν τρόπο ώστε να τις εκμηδενίσουν ή έστω να τις μειώσουν.
Από την ανθρώπινη έρευνα και εφευρετικότητα προέκυψαν τα γνωστά μας λάδια και λιπαντικά, που χάρη στις χημικές τους ιδιότητες καταφέρνουν, άλλο λίγο άλλο πολύ, ανάλογα με την ποιότητά τους, να ελαχιστοποιήσουν την τριβή και να κρατήσουν τη θερμοκρασία σε ασφαλή πλαίσια για το αυτοκίνητο. Επιτυγχάνουν επίσης να μειώσουν τους θορύβους που προκύπτουν, παρέχοντας ήρεμη οδήγηση στον κάτοχο του ΙΧ.
Ωστόσο η αγορά του σωστού λιπαντικού δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν είναι κατάλληλα όλα τα λάδια για όλα τα αυτοκίνητα. Οι τέσσερις γνωστοί τύποι λιπαντικών είναι τα ορυκτέλαια, τα συνθετικά, τα ημισυνθετικά και τα ανακυκλωμένα, ενώ ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στους εξελιγμένους τούρμπο κινητήρες οι οποίοι έχουν υψηλότερες απαιτήσεις όσον αφορά το λιπαντικό με το οποίο θα «συνεργαστούν». Γιατί στην ουσία αυτό είναι το λιπαντικό για τη μηχανή, ένας πολύτιμος συνεργάτης που, πέρα απ’ όσα προαναφέρθηκαν, είναι επιφορτισμένος και με το καθήκον της απομάκρυνσης/αποβολής των προϊόντων της καύσης χάρη στα καθαριστικά συστατικά που διαθέτει.
Κάποια στοιχεία που πρέπει να έχει ο αγοραστής υπόψη του είναι ο τύπος του λιπαντικού, η μάρκα του και κατά πόσον είναι συμβατή με τον τύπο ή τη μάρκα του αυτοκινήτου, η χρήση που γίνεται στο αυτοκίνητο, αν είναι δηλαδή συχνή ή σπάνια, αν καταπονείται το ΙΧ σε ταξίδια και ανώμαλο έδαφος, και βέβαια… το πορτοφόλι.         
Καλό είναι επίσης το λάδι των αυτοκινήτων να αλλάζεται τακτικά, κατά προτίμηση πάνω από μία φορά τον χρόνο, ενώ μεγάλη σημασία πρέπει να δείχνουν οι οδηγοί στο ιξώδες του λαδιού, στο πόσο παχύρρευστο είναι δηλαδή, ανάλογα με την εποχή που θέλουν να κινηθούν, προτιμώντας τα συνθετικά λάδια που είναι λειτουργικά σε ένα μεγάλο φάσμα θερμοκρασιών.
Φρόνιμο είναι ακόμη να εμπιστεύονται τους ειδικούς των αυτοκινητοβιομηχανιών και να μην παριστάνουν οι ίδιοι τους… χημικούς φτιάχνοντας αυτοσχέδια μείγματα λιπαντικών και πιστεύοντας ότι θα συνδυάσουν τα θετικά στοιχεία όλων των τύπων λαδιών. Ένας κακός συνδυασμός μπορεί να αποβεί καταστροφικός για τον κινητήρα και για ολόκληρο το αυτοκίνητο.
Ανατρέχοντας στο Διαδίκτυο και ορίζοντας τις παραμέτρους όπως πχ το 10w40 που ο ίδιος θέλει ή το αυτοκίνητό του έχει ανάγκη, μπορεί σήμερα ο οποιοσδήποτε να καταλήξει σε ένα λιπαντικό που θα έχει καλή… χημεία στη συνεργασία του με τον κινητήρα, θα του εξασφαλίσει όλες τις συνθήκες ασφάλειας και θα αφήσει στον ίδιο το μυαλό του απερίσπαστο να ασχολείται μόνο με τον δρόμο.   Διαβάστε περισσότερα για λιπαντικά και ανταλλακτικά αυτοκινήτων:  https://www.onparts.gr 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button