Λαός και αρχές τίμησαν την 90η Επέτειο των Ελευθερίων της Ξάνθης

Ενενήντα χρόνια συμπληρώθηκε φέτος από την ημέρα ορόσημο, της 4ης Οκτωβρίου 1919, όπου ο συμμαχικός στρατός ξεκινά να παρελαύνει στη Δυτική Θράκη, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή της απελευθέρωσης της από τη βουλγαρική κατοχή και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα. Η 90η επέτειος των Ελευθερίων της πόλης εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα από το Δήμος Ξάνθης, ο οποίος είχε και την όλη ευθύνη της διοργάνωσης και υλοποίησης του προγράμματος, που περιλάμβανε πέρα από τις καθιερωμένες τελετές τιμητικές, βραβεύσεις και παρουσίαση ιστορικής έκδοσης για τα γεγονότα που σημάδεψαν καθοριστικά την πορεία του τόπου.

Ενενήντα χρόνια συμπληρώθηκε φέτος από την ημέρα  ορόσημο, της 4ης Οκτωβρίου 1919, όπου ο συμμαχικός στρατός ξεκινά να παρελαύνει στη Δυτική Θράκη, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή της απελευθέρωσης της από τη βουλγαρική κατοχή και την ενσωμάτωσή της στην Ελλάδα.


Η 90η  επέτειος των Ελευθερίων της πόλης εορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα από το Δήμος Ξάνθης, ο οποίος είχε και την όλη ευθύνη της διοργάνωσης και υλοποίησης του προγράμματος, που περιλάμβανε πέρα από τις καθιερωμένες τελετές τιμητικές, βραβεύσεις και παρουσίαση ιστορικής έκδοσης για τα γεγονότα που σημάδεψαν καθοριστικά την πορεία του τόπου.


Την επέτειο και το λαό της Ξάνθης τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, βουλευτής Ροδόπης, κ. Γιώργος Πεταλωτής.


Ο εορτασμός των Ελευθερίων της Ξάνθης κορυφώθηκε την Κυριακή με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου και με την εκφώνηση του πανηγυρικού από το φιλόλογο και συγγραφέα, Θανάση Μουσόπουλο με θέμα “Αφετηρία Αυτογνωσίας και Αναδίπλωσης”.


Ακολούθησε η δεξίωση των αρχών και φορέων της πόλης στο Δημαρχείο Ξάνθης, όπου εκεί η Δημοτική Αρχή με απόφαση και του Δημοτικού Συμβουλίου απένειμε το χρυσό μετάλλιο του Δήμου στο Σύλλογο Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης “Η ΑΓΑΠΗ” ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς ζωής στον άνθρωπο και επίσης το χρυσό μετάλλιο στον ιστοριοδίφη κ. Θωμά Εξάρχου ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του στον πολιτισμό και στα Γράμματα.


Παράλληλα, με την ίδια απόφαση απονεμήθηκαν ειδική πλακέτα στον κ. Λεωνίδα Χριστοφορίδη, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς στον άνθρωπο και την κοινωνία και τέλος ειδική πλακέτα στον κ. Φίλιππο Στεργίου, αναγνωρίζοντας έτσι  και τιμώντας την εθελοντική προσφορά του σε θέματα περιβάλλοντος. Ακολούθως οι θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτειακές αρχές του τόπου προσήλθαν στο Ηρώο τη πόλης όπου μετά την καθιερωμένη Επιμνημόσυνη Δέηση πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων.


Οι εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου των Ελευθερίων της Ξάνθης κορυφώθηκαν με τη μεγάλη παρέλαση μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής.


Και φέτος την ώρα της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης τον ξανθιώτικο ουρανό “έσκισαν” μαχητικά αεροπλάνα σε ένδειξη τιμής.


Τέλος το θερμό χειροκρότημα του κόσμου που κατέκλυσε την 28η Οκτωβρίου για να δει την παρέλαση απέσπασαν τα νιάτα του τόπου, στρατευμένα και μαθητές.


Σύμμαχός όλων και φέτος ήταν ο πολύ καλός καιρός με τον ήλιο να λάμπει πάνω από τα κεφάλια τους.


Μετά το πέρας της παρέλασης ακολούθησαν και οι καθιερωμένες δηλώσεις και ευχές στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ.



Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου


κ. κ. Παντελεήμονας


“Θα ήθελα αυτή τη λαμπρά και επίσημη μέρα για την πόλη μας να συγχαρώ τη μαθητιώσα νεολαία, τα στρατευμένα μας παιδιά και τους Συλλόγους οι οποίοι παρήλασαν μπροστά μας. Μας έκαναν περήφανους.


Να ευχηθώ στο λαό μας την ευλογία του θεού και έτη πολλά.


Και να προτρέψω εκείνα τα οποία μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας με κόπο και με θυσία, το αγαθό της ελευθερίας, να το αξιοποιήσουμε για το καλό του τόπου μας και για το καλό του λαού μας. Χρόνια πολλά και ευλογημένα”


Γιώργος Πεταλωτής, υφυπουργός


παρά τω πρωθυπουργό-κυβερνητικός εκπρόσωπος


“Η απελευθέρωση της Ξάνθης πριν από 90 χρόνια έγινε η απαρχή για την ενσωμάτωση όλης της ελληνικής Θράκης στον εθνικό κορμό, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το ηπειρωτικό τμήμα της Ελλάδας, το οποίο χαιρόμαστε σήμερα.


Η ελληνική σημαία υψώθηκε σε αυτά τα χώματα, στα χώματα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη ιστορία όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο διαβαλκανικής ιστορίας. Πρέπει η τοπική ιστορία της Θράκης, την οποία για μια άλλη φορά οφείλω να πω ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε ακόμη περισσότερο και μέσα από τα σχολεία, ξεδιπλώνεται η ιστορία όλης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ενός τμήματος της Ευρώπης με πολύ ταραγμένες συνθήκες, παρόλα αυτά εδώ οι εδώ οι πολίτες, οι συμπολίτες μας, μπορέσαμε και σταθήκαμε όλες αυτές τις δεκαετίες μέσα από δύσκολές και σκληρές συνθήκες, μέσα από ισορροπίες.


Χρέος της Ελληνικής πολιτείας είναι και θα είναι η ενίσχυση αυτής της προσπάθειας και η κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Γιατί σήμερα πατριωτισμός είναι κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη.


Η ελληνική πολιτεία οφείλει να βρίσκεται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και η Θράκη πραγματικά  έχει ανάγκη την ενίσχυση”.


Δήμαρχος Ξάνθης, Μιχαήλ Στυλιανίδης


“Η Ξάνθη με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζει τα 90α Ελευθέρια της τιμώντας όλους εκείνους που και στο διπλωματικό, αλλά και στο πεδίο των μαχών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, έδωσαν το αίμα τους, τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.


Ακόμη αποδεικνύεται πως όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μπορούν να κάνουν πάρα πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω τη μαθητιώσα νεολαία μας, το Στρατό, τους Συλλόγους που έλαβα μέρος στη λαμπρή αυτή γιορτή”.


Στρατηγός Δ΄ΣΣ, Σαμπάτης Ξιφαράς


“Για την ημέρα αυτή θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους και ευτυχία και προκοπή”.



Από τα παραλειπόμενα της παρέλασης….


Αν και όλοι ανέμεναν να δουν στην εξέδρα των επισήμων να κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως Βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, ο Σωκράτης Ξυνίδης, ο ίδιος επέλεξε να διαφοροποιήσει τη θέση του και να δώσει το στίγμα της δικής του στάσης που θα κρατά από εδώ και πέρα σε ότι αφορά τις εορταστικές επετείους.


Προσήλθε στην εκδήλωση στο Δημαρχείο, δεν παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και στην κατάθεση στεφάνων, ενώ παρακολούθησε την παρέλαση ανάμεσα στο πλήθος.


Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου η δήλωση που έκανε στον  “Α”.


Σωκράτης Ξυνίδης, Βουλευτής Ξάνθης ΠΑΣΟΚ


“Καταρχήν να διευκρινίσω τυπικά δεν είμαι ακόμη ορκισμένος. Δεύτερον ήμουν στην πολύ ωραία τελετή βράβευσης των συμπολιτών μας στο Δήμο Ξάνθης. Τρίτον ήμουν και στην παρέλαση, αλλά δε θεωρώ ότι είχα λόγο να βρίσκομαι σε ένα σκαλί παραπάνω από τους υπόλοιπους συμπολίτες μου για τον εορτασμό των Ελευθερίων της πόλης . Αυτό θέλω να δείξω”


Και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, που θα έχετε πλέον ορκιστεί βουλευτής, ούτε και τότε θα καθίσετε στην εξέδρα των επισήμων;


Σ.Ξ.-“Θα είμαι στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους συμπολίτες μου, επαναλαμβάνω, και όχι σε ένα σκαλί πάνω, όπως κάθονται οι υπόλοιποι”.


Η παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Εξάρχου


Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων των Ελευθερίων της Ξάνθης ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με την παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου του Θωμά Εξάρχου, ιστοριοδίφη, που φέρει τον τίτλο “Η Ξάνθη στη δραματική τετραετία 1919 έως και 1922”.


Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Δήμος Ξάνθης, ενώ στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Ξάνθης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο Βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ., Αλέκος Κοντός, καθώς και πλήθος φίλων του συγγραφέα.


Για το βιβλίο μίλησαν ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Χρήστος Χριστοδούλου, αλλά και ο ίδιος ο κ. Θωμάς Εξάρχου, που μεταξύ άλλων επεσήμανε και το στόχο που έχει θέσει να ολοκληρώσει την καταγραφή των εκατό χρόνων ιστορίας της Ξάνθης, από το 1860 έως το 1960.


Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε έχει δακτυλογραφηθεί το 90% του υλικού που έχει συγκεντρώσει με πολύχρονη  έρευνα και κόπο και το οποίο μετφραζεται σε 8000 σελίδες, από τις οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα οι 3800, με τα αντίστοιχα βιβλία που έχει γράψει και κυκλοφόρησαν μέσα στα προηγούμενα χρόνια.


Δέσποινα Γκούμα


Σχετικά Άρθρα

Back to top button