Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Ποιο αποτελεί μέγα κοινό πρόβλημα σχεδόν όλων των ελληνικών πόλεων, μικρών και μεγάλων….; Ποιο είναι το κυρίαρχο πρόβλημα των οδηγών πάσης φύσεως οχημάτων, πλην δικύκλων;

Ποιο αποτελεί μέγα κοινό πρόβλημα σχεδόν όλων των ελληνικών πόλεων, μικρών και μεγάλων….;


Ποιο είναι το κυρίαρχο πρόβλημα των οδηγών πάσης φύσεως οχημάτων, πλην δικύκλων;


Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει μια όμορφη πόλη να δείχνει άσχημη…;


Ναι, καλά καταλάβατε, εδώ που τα λέμε δεν ήταν και δύσκολο κουϊζ ….


Το κυκλοφοριακό, το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις …..


Βραχνάς των δημάρχων η επίλυσή του…..


Ατέρμονες συζητήσεις και μελέτες επί μελετών και όμως τα χρόνια περνούν χωρίς να δίνεται λύση στο πρόβλημα….


Πρόβλημα το οποίο όχι μόνο παραμένει στάσιμο, αλλά επιδεινώνεται με γοργούς ρυθμούς…..


 



Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πόλη μας με την περιβόητη κυκλοφοριακή μελέτη που χρειάστηκαν χρόνια για την ολοκλήρωσή της και αρκετά εκατομμύρια, και όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής της και μάλιστα της σταδιακής, τότε διαπιστώθηκε ότι αδυνατούσε ότι αδυνατούσε να καλύψει τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα και ανάγκες των κατοίκων της πόλης….


Αφήστε που η εφαρμογή εκείνης της μελέτης, αλλά και των συμπληρωματικών της, απαιτούσαν και απαιτούν μονοδρομήσεις, διαπλατύνσεις και διανοίξεις δρόμων, ενέργειες που μεταφράζονται σε χρήμα, χρόνο και αντιδράσεις κατοίκων που ενδεχομένως κατά την άποψή τους θίγονται από την κυκλοφοριακή μελέτη….


 


Εδώ η λύση, εκεί η λύση, ποια είναι η λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα…. ;


Κάποιοι θα πουν να αφήσουμε τα αυτοκίνητα στο σπίτι…..


Είναι βέβαια το ζητούμενο, αλλά είπαμε πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι…


Και ο Έλληνας έχει γίνει ένα και το αυτό με το Ι.Χ. του……


Άλλοι πάλι θα προτείνουν τη λύση του ποδηλάτου….κίνηση σωστή….. ωστόσο οι πολέμιοί της θα επισημάνουν την απουσία ποδηλατοδρόμων…..


Ποια λοιπόν η καταλληλότερη λύση για το κυκλοφοριακό …..;


Το αίνιγμα της Σφίγγας απαντήθηκε,  ο γόρδιος δεσμός λύθηκε, στη σύγχρονη εποχή μας το πρόβλημα του κυκλοφοριακού αναζητά την επίλυσή του…..


 



Δωρεάν λεωφορεία, αυτή είναι η λύση….


Δωρεάν αστική συγκοινωνία…..


Λύση δοκιμασμένη και μάλιστα με πολύ θετικά αποτελέσματα….


Όχι, δεν αποτελεί δική μου ιδέα….δεν ήρθε η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος σε μένα, αλλά σε έναν Βέλγο Δήμαρχο και μάλιστα πριν από δέκα και πλέον χρόνια….


Την είδηση αλίευσα από εφημερίδα πανελλαδική κυκλοφορίας…..


Με τίτλο, “Τέρμα στο ποτιλιάρισμα…..με δωρεάν λεωφορεία. Με ελάχιστο κόστος στη Βελγική πόλη Χάσλετ έλυσαν το κυκλοφοριακό”….


Διαθέτοντας μόλις το 1% του ετησίου προϋπολογισμού  του δήμου-ενός δήμου 69.000 κατοίκων-ο δήμαρχος του Χάσλετ έστησε τη δωρεάν αστική συγκοινωνία…. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν…..


Ο αριθμό των επιβατών στα λεωφορεία από 1000 το 1985 σήμερα είναι περίπου 15000…..


 



Για παράδειγμα το 40% των κατοίκων μετακινείται με το λεωφορείο, κάθε φορά που επισκέπτεται κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο στο νοσοκομείο, περιορίζοντας έτσι την κίνηση στους δρόμους…..


Συγκεκριμένα από το 1997 μπορεί κάθε κάτοικος του Χάσλετ να χρησιμοποιεί για τις καθημερινές του μετακινήσεις τα λεωφορεία των 85 αστικών γραμμών του δήμου, δίχως να χρειάζεται να καταβάλει κάποιο αντίτιμο εισιτηρίου ή να επιδείξει τη σχετική κάρτα απεριορίστων διαδρομών….


Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα το συγκεκριμένο μοντέλο αστικών συγκοινωνιών, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από ένα δήμο, έχει προσελκύσει μέχρι τώρα το ενδιαφέρον των δημοτικών αρχών αρκετών κρατών μεταξύ των οποίων είναι η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Βραζιλία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και ο Μπαγκλαντές…..


 



Μπορεί για κάποιους να φαντάζει τρελή ή ουτοπική η πρωτοποριακή αυτή ενέργεια του Βέλγου δημάρχου, ωστόσο η εφαρμογή της αποδείχθηκε σωτήρια για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να την αντιγράψουν …


Βέβαια η εφαρμογή  της από κάποιο δήμο της χώρας μας, προϋποθέτει τη βούληση των συναρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών και μεταφορών και φυσικά τις ανάλογες ρυθμίσεις……


Εδώ ο “Καποδίστριας” έδωσε στους δήμους λεωφορεία και ο δήμος για την εξυπηρέτηση δημοτών του κινδυνεύει να πάει στα δικαστήρια για αθέμιτο ανταγωνισμό…..


Θα πρέπει επίσης να ειπωθεί πως πολλοί δήμοι άρχισαν να εξετάζουν σοβαρά τη λύση της δημοτικής αστικής συγκοινωνίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος του κυκλοφοριακού…..


Πάντως η δωρεάν αστική συγκοινωνία αποτελεί μια αποτελεσματική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, παρά τις όποιες ενδεχομένως συνέπειες και αντιδράσεις υπάρξουν από τις θιγόμενες πλευρές….          


   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button