Καπνός και Διοικητικός Χάρτης στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου

Η αγωνία για το μέλλον της μονοκαλλιέργειας του καπνού στην περιοχή μας κυριάρχησε για ακόμη μια φορά στη συνεδρίαση του προχθεσινού Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης.

   Η αγωνία για το μέλλον της μονοκαλλιέργειας του καπνού στην περιοχή μας κυριάρχησε για ακόμη μια φορά στη συνεδρίαση του προχθεσινού Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης.


Το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της περασμένης Δευτέρας ύστερα από σχετική επερώτηση που είχε θέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης.


   Ο κ. Καραλίδης κάλεσε το νομάρχη Ξάνθης να ενημερώσει το Σώμα για τις ενέργειες και παρεμβάσεις που έχουν γίνει από πλευρά νομαρχίας  σε παλαιότερες προτάσεις που είχαν κατατεθεί και που αφορούσαν τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας στο νομό Ξάνθης.


   Εγκαλώντας τον κ. Παυλίδη, έθεσε το θέμα της υποστήριξης φορέων και ομάδων καπνοπαραγωγών στην κατάθεση προτάσεων έτσι ώστε η ποικιλία μπασμά να πάρει το χαρακτηρισμό προϊόντος με γεωγραφική ένδειξη, όπως και της δημιουργίας Γραφείου   Ενημέρωσης των Αγροτών , αλλά ποια εξέλιξη υπάρχει με το καθεστώς των επιδοτήσεων και της Χάρτας Καπνού της ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι προτάσεις της Ξάνθης.


  Από την πλευρά του ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης απαντώντας σε καυστικό τόνο σημείωσε χαρακτηριστικά «υπάρχουν δυο διαφορετικές προσεγγίσεις στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της περιοχής μας, η μια προσέγγιση είναι ειλικρινής και η άλλη επιφανειακή και για το θεαθήναι».


  Ο κ. Παυλίδης επανέλαβε για ακόμη μια φορά τις ενέργειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια από πλευράς νομαρχιακής αρχής για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας και των παραγωγών της περιοχής με παρεμβάσεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο με επισκέψεις ξένων  αντιπροσωπειών, όσο και σε τοπικό επίπεδο.


  Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η τιμή του καπνού να είναι πολύ καλύτερη από πέρσι με τη μέση τιμή να φτάνει στα 4 ευρώ και 10 λεπτά.


Επεσήμανε πως το θέμα του καπνού είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα για το νομό που πρέπει να υποστηριχθεί ιδιαίτερα καθώς έχει και κοινωνικές προεκτάσεις για την περιοχή μας.


  Υπογράμμισε πως η Νομαρχία και το αρμόδιο Τμήμα Καπνού βρίσκονται πάντα στο πλευρό των καπνοκαλλιεργητών ενώ σε ότι αφορά το Μουσείο Καπνού η όποια καθυστέρηση παρατηρείται οφείλεται σε εμπλοκή με το  γωνιακό οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο αναστηλωμένο κτίριο που θα στεγάσει το Μουσείο. Μόλις λυθεί το πρόβλημα επίκειται η άμεση ένταξη για χρηματοδότηση της τελικής φάσης λειτουργίας του Μουσείου.


  Στο μεταξύ στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας με έντεκα θέματα στην ημερήσια διάταξή του τα όποια και εγκρίθηκαν όλα πλην ενός που παραπέμφθηκε  στην επόμενη σύγκληση του οργάνου, έγινε συζήτηση και για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Ο κ. Παυλίδης ενημέρωσε τους νομαρχιακούς συμβούλους για τις αποφάσεις του έκτακτου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ για το παραπάνω θέμα, επαναλαμβάνοντας εκ νέου τη θέση για μια αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση με αιρετά περιφερειακά όργανα, αιρετό περιφερειάρχη, με δημοσιονομική αυτοτέλεια  και με τις νομαρχίες να διαδραματίζουν διοικητικό ρόλο.


  Σύμφωνος με την πρόταση της ΕΝΑΕ και του νομάρχη Ξάνθης, δήλωσε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Φώτης Καραλίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα πρέπει να νομοθετηθούν και να επναπροσδιοριστούν επακριβώς οι οικονομικοί πόροι, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των αιρετών περιφερειών.


  Στο μεταξύ σε ότι αφορά το θέμα της έγκρισης  λειτουργίας κυριακάτικης αγοράς στο Πόρτο έγινε μια καταρχήν συζήτηση παρουσία και του Σωματείου Μικροπωλητών, όπου αποφασίσθηκαν μια σειρά ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου όπου και θα παρθεί απόφαση για τη λειτουργία ή μη της συγκεκριμένης λαϊκής αγοράς.


  Για το θέμα αυτό ορίστηκε μια τριμελής επιτροπή που απαρτίζεται από τους νομαρχιακούς συμβούλους, Γεωργία Μαργκού, Δημήτρη Γαλανόπουλο και Χατζή Μεμίς Τουρκές, η οποία και θα καταθέσει την τελική πρόταση.


  Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος, όσο και η Ομοσπονδία Επαγγελαμτοβιοτεχνών και Εμπόρων, γνωμοδότησαν αρνητικά επί της λειτουργίας της συγκεκριμένης κυριακάτικης αγοράς, αν και στο γειτονικό νομό Ροδόπης, στο Φανάρι λειτουργεί ανάλογη αγορά.


  Επίσης εκκρεμεί απόφαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης.


  Ένα θέμα που επίσης παρουσίασε ενδιαφέρον ήταν η πιστοποίηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας κατά το Διεθνές Πρότυπο Ποιότητας ISO 9001:2000, στα πλαίσια αναβάθμισης της υπηρεσίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της προς τους πολίτες.   Μάλιστα στις 28 Μαϊου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιθεώρηση από το Φορέα Πιστοποίησης.


  Τέλος στην προ ημερησίας συζήτηση ο νομάρχης Ξάνθης ενημέρωσε το Σώμα για το ενδιαφέρον που παρατηρείται από ιδιώτες, αλλά και η σκέψη που υπάρχει από τα κεντρικά να γίνει η Ξάνθη Περιφερειακό Εμπορικό Κέντρο.


  «Υπάρχει μεγάλη προτίμηση για την Ξάνθη, μάλιστα και σε σχέση με την εξέλιξη την χωροταξικής ταυτότητας της περιοχής. Υπάρχει όντος ένας προβληματισμός από πλευράς μας. Παρακολουθούμε το θέμα από κοντά. Από τη μια μπορεί να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχής μας, αλλά από την άλλη θα πρέπει να εξετάσουμε και το αντίκτυπο που θα έχει στην τοπική μας αγορά.».


 


                                                                              Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button