Πόσες συνειδήσεις υπάρχουν…;

Το παραπάνω ερώτημα τριβελίζει αρκετές φορές το μυαλό μου τόσο όταν παρατηρώ  τα τεκταινόμενα στο μικρό και μεγάλο κοινωνικό περίγυρό μας, όσο και όταν θέλοντας και μη γίνομαι αποδέκτης διαφόρων συμπεριφορών και ερεθισμάτων.

Η αλήθεια είναι πως αν λειτουργούσαν σωστά οι συνειδήσεις όλων των πολιτών   ή αν είχαν πραγματική συνείδηση κοινωνικής ευθύνης όσοι κατέχουν θέσεις  εξουσίας σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο θα διαχειριζόμασταν και πιο αποτελεσματικά  τα χρόνια της σκληρής λιτότητας.

Το παραπάνω ερώτημα τριβελίζει αρκετές φορές το μυαλό μου τόσο όταν παρατηρώ  τα τεκταινόμενα στο μικρό και μεγάλο κοινωνικό περίγυρό μας, όσο και όταν θέλοντας και μη γίνομαι αποδέκτης διαφόρων συμπεριφορών και ερεθισμάτων.

Η αλήθεια είναι πως αν λειτουργούσαν σωστά οι συνειδήσεις όλων των πολιτών   ή αν είχαν πραγματική συνείδηση κοινωνικής ευθύνης όσοι κατέχουν θέσεις  εξουσίας σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο θα διαχειριζόμασταν και πιο αποτελεσματικά  τα χρόνια της σκληρής λιτότητας.

Στο δια ταύτα λοιπόν πέρα από την συνείδηση του καθενός μας, με την έννοια που την προσδιορίζουμε με βάση την επιστήμη της ψυχολογίας, αλλά και με την απλοϊκή έκφραση της λαϊκής θυμοσοφίας περί ηθικής και των συναφών, έχουμε και μια σειρά συνειδήσεων εκπορευόμενων από την κοινωνία και των ζητημάτων που την απασχολούν…..

Η συνείδηση με τις υποσυνειδήσεις  ή  η συνείδηση με τις υποκατηγορίες της…

Με βάση το …«λαϊκό αξίωμα»…. Ότι… όποιος έχει καθαρή τη συνείδησή του κοιμάται ήσυχος τα βράδια…..διερωτώμαι λοιπόν ποια από τις συνειδήσεις θα πρέπει να είναι καθαρή.

Τη συνείδηση που έχουμε ως άτομο ή αυτή που λειτουργούμε ως κοινωνία……..;

 

Ξέρω είναι λίγο βαρύς ο προβληματισμός και μάλιστα σε περίοδο όπου  απελπισία πρωταγωνιστεί  ένεκα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων των μνημονίων , αλλά με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας και την τροπή που παίρνουν μια σειρά κοινωνικών  ζητημάτων, ίσως αν λειτουργούσε καλύτερα  η συνείδηση ατομική και κοινωνική, ή της δίναμε τη σημασία που θα έπρεπε, ίσως τα πράγματα να ήταν πολύ καλύτερα στη χώρα μας και πιο ελπιδοφόρο το μέλλον της, άμεσο και μακροπρόθεσμό.

Ξεκινώ λοιπόν την απαρίθμηση των….συνειδήσεων…. που υπάρχουν….πέρα από την αρχική και η οποία επηρεάζεται άμεσα από αυτές…

Εθνική συνείδηση….Περιττό να αναφερθώ σε αυτή….είναι αυτή που μας κρατά ενωμένους ως χώρα, ως έθνος κλπ…κλπ…κλπ…

Κοινωνική συνείδηση…..έχει να κάνει με το ρόλο μας μέσα στην κοινωνία και το κατά πόσο νοιαζόμαστε για θέματα που άπτονται του κοινωνικού συνόλου, πόσο ευαισθητοποιημένοι είμαστε και πως λειτουργούμε για μια καλύτερη κοινωνία.

Πολιτική συνείδηση…..ως πολιτικά όντα, άλλωστε και ο Αριστοτέλης πολιτικό ζώο χαρακτήρισε τον άνθρωπο, θα πρέπει να έχει καταγραφεί στο DNA μας .

Τώρα αν λειτουργούμε έτσι, αυτό είναι ένα ερώτημα , αν παρατηρήσει κανείς τα τελευταία χρόνια τη στάση των νέων ανθρώπων απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς.

 

Σίγουρα θα έχετε ακούσει και για την περιβαλλοντική συνείδηση…..

Τώρα κατά πόσο μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα τα βράδια, αν κρίνουμε το πώς συμπεριφερόμαστε με βάση την παραπάνω κατηγορία συνειδήσεως, τότε σίγουρα τα περισσότερα βράδια θα μένουμε ξάγρυπνοι.

Το Έλληνα μόνο περιβαλλοντική συνείδηση δεν τον διακρίνει.

Μόνο στα λόγια σέβεται το περιβάλλον και οι πράξεις του μένουν εκεί.

Πάρτε για παράδειγμα την ανακύκλωση ή τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ως χώρα βρισκόμαστε ακόμη σε πρωτόγονο στάδιο και για αυτό ευθύνονται εξίσου, κράτος, πολιτεία, κοινωνία, άτομο.

Αν πάλι σας ζητήσω να κρίνεται τη συνείδηση σας την καταναλωτική, τότε και εδώ η βαθμολογία που θα βάλετε στον εαυτό σας δε θα είναι και η υψηλότερη.

Ο υπερκαταναλωτισμός και οι διαφημίσεις καθορίζουν την καταναλωτική μας συνείδηση, με αρνητικές τις περισσότερες φορές συνέπειες στη τσέπη μας και άρα και στη ζωή μας.

Βέβαια τα παραπάνω βρίσκονται πλέον σε αναστολή, καθώς η οικονομική κρίση έπληξε πολύ βαριά το πορτοφόλι μας.

 

Κάποιοι κάνουν λόγο και για οδηγική συνείδηση….

Ξέρετε αυτή που μας βγαίνει όταν πιάνουμε το βολάν του αυτοκινήτου και βγαίνουμε στους δρόμους.

Κοινώς δηλαδή μιλάμε για κυκλοφοριακή αγωγή, που και εδώ αν μας συνέκριναν με πολίτες-οδηγούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα μέναμε μετεξεταστέοι.

Να αναφερθώ και στην τουριστική συνείδηση

Ότι το στοίχημα της χώρας την επόμενη πενταετία είναι να μπει σε διαφορετική κατεύθυνση τουριστικής συνείδησης με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Άρα και η τουριστική μας συνείδηση και αυτή δεν είναι στα καλύτερα επίπεδά της., αφού γίνεται λόγος για βελτίωσή της.

 

Σίγουρα θα υπάρχουν και ….άλλες….συνειδήσεις…..συνειδήσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ιδέες, αρχές και συμπεριφορές του Έλληνα……

Συνειδήσεις που διαμορφώνουν το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του Έλληνα, ή αποτελούν απόρροια αυτών…..;

Ωστόσο για όλες τις παραπάνω ….συνειδήσεις, αλλά και αυτές που διέφυγαν της στήλης…οι Έλληνες δεν έχουμε βρει τη χρυσή τομή, την κοινή συνισταμένη, την κατάλληλη δοσολογία, που θα συνθέτει μια ενιαία συνείδηση, η οποία και θα χαρακτηρίζει την συμπεριφορά του πολίτη, είτε λειτουργώντας ως άτομο, είτε ως κοινωνία…..

Γιατί ένα είναι σίγουρο, αν το είχαμε επιτύχει αυτό, τότε δε θα «φιγουράραμε» στις πρώτες θέσεις των αρνητικών χαρακτηριστικών….π.χ. διαφθορά… .κουτοπονηριά …σκάνδαλα …, φοροδιαφυγή… κλπ…..

Παρόλα αυτά βέβαια, τη συνείδηση του Έλληνα δεν την αλλάζω με καμία, αρκεί βέβαια να τη χαρακτηρίζει το φιλότιμο…

Κάτι παραπάνω θα ξέρει αυτός και συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται…

Σχετικά Άρθρα

Back to top button