Ο «σταυραετός του Μαχαιρά» απέκτησε τη δική του στέγη

Από το 1960 όταν οι τότε κάτοικοι του οικισμού του Νέου Κατραμίου –πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία-μετονόμασαν το χωριό τους σε Αυξέντιο προς τιμήν του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου υπάρχει η άσβεστη αγάπη και ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τη Θράκη με την Κύπρο.

   Από το 1960 όταν οι τότε κάτοικοι του οικισμού του Νέου  Κατραμίου –πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία-μετονόμασαν το χωριό τους σε Αυξέντιο προς τιμήν του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου υπάρχει η άσβεστη αγάπη και ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τη Θράκη με την Κύπρο.


Περίπου δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που οι σχέσεις αγάπης και αδελφοσύνης των κατοίκων του Αυξεντίου με τους αδελφούς τους Κυπρίους τίθενται σε στέρεες βάσεις και αλλάζουν σελίδα.


   Στο μεσοδιάστημα από το 1999 όπου στην πλατεία του χωριού στήνεται ο ανδριάντας του Γρηγόρη Αυξεντίου και ξεκινά και η αδελφοποίηση των Δήμων Βιστωνίδας και  Λύσσης, το 2000 και μέχρι το 2008 όπου λαμβάνουν χώρα  με σειρά άλλων πρωτοβουλιών και ενεργειών που στόχο έχουν την περαιτέρω σύσφιξη των δυο περιοχών, αλλά και τη δημιουργία πόλου έλξης επισκεπτών που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του οικισμού του Αυξεντίου,  συμπληρώνεται περίπου μια δεκαετία με επιστέγασμα το Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης-Κύπρου, το οποίο αποτελεί πλέον αδιάψευστο μάρτυρα  του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων 1955-59, αλλά και των άρρηκτων δεσμών του Ελληνισμού της Θράκης και της Κύπρου.  


   Η σπουδαιότητα  και αυτής της προσπάθειας των κατοίκων του Αυξεντίου διαμέσου της δημοτικής Αρχής του Δήμου Βιστωνίδας και τους Συλλόγου Κυπρίων της Ξάνθης, καθώς και των λοιπών αρχών και φορέων του νομού που τη στήριξαν έτυχε της επίσημης αναγνώρισης  και επιβράβευσης της κυπριακής κυβέρνησης.


   Κάτι άλλωστε που διαπιστώθηκε και στην τελετή των εγκαινίων του Κέντρου-Μουσείου, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, όπου το παρόν έδωσε και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου, κ. Κώστας Παπακώστας.


   Ο οποίος μαζί με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρο Κοντό έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων.


Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων σύσσωμες οι αρχές και φορείς του νομού Ξάνθης, αλλά και πλήθος κόσμου με τους κατοίκους του Αυξεντίου και τα μέλη του Συλλόγου Κυπρίων ως καλοί οικοδεσπότες να τους υποδέχονται.


   Ο οικισμός του Αυξεντίου το Σάββατο 1η Ιουνίου έζησε ιστορικές στιγμές γεμάτες συγκίνηση, αγάπη και αναμνήσεις, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα αδελφοσύνης και αναγνώρισης των ηρωικών προσπαθειών και αγώνων για την ελευθερία.


   Ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη η ατμόσφαιρα όταν το λόγο πήραν η αδελφή του ήρωα του Κυπριακού Γρηγόρη Αυξεντίου, κ. Χρυστάλλα Σουρουλλά και ο συναγωνιστής του ο ήρωας, Αυγουστής Ευσταθίου για να ευχαριστήσουν τα αδέλφια τους, τους κατοίκους του Αυξεντίου για ότι έκαναν για το σταυραετό του Μαχαιρά και όλους τους Κυπρίους.


   Χρυστάλλα Σουρουλλά «πού να βρω λόγια για να ευχαριστήσω. Στην Κύπρο δεν υπάρχει κάποιο χωριό με το όνομα του Γρηγόρη. Μπορεί να ονόμασαν στρατόπεδα, χωριό όμως όχι. Αυτό το κάνατε εσείς και αποτελεί μεγάλη θυσία και τιμή, να μετονομάσετε το χωρίο Νέο Κατράμιο σε Αυξέντιο, προς τιμήν του ήρωά μας. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου και εύχομαι ότι καλύτερο. Όπως μέρα-νύχτα στροβιλίζει η Λύσση (είναι κατεχόμενη από τους Τουρκοκυπρίους) στην καρδιά μου, είναι και το Αυξέντιο».


   Αυγουστής Ευσταθίου «Νιώθω βαθιά συγκίνηση και οι αναμνήσεις του ηρωικού εκείνου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για την ένωση της Κύπρου έρχονται ζωντανές περισσότερο από ποτέ, όπως και ο μεγάλος μας ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου, που είχα την τιμή να αγωνιστώ το πλευρό του για τα ιδανικά και την ελευθερία της πατρίδας μας. Τα λόγια λοιπόν είναι τόσο φτωχά όταν μίλησαν τα έργα. Ας διδαχτούμε όλοι μας και κυρίως οι νέοι από τα έργα αυτά».


   Στο μεταξύ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Κύπρου, κ. Κώστας Παπακώστας, βαθιά συγκινημένος και αυτός από την πρωτοβουλία του δήμου Βιστωνίδας και του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, να πάρει σάρκα και οστά το Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης –Κύπρου, απένειμε εκ μέρους της Κύπρου απένειμε Δίκαιο Επαίνου και Εύφημη  Μνεία στους συντελεστές της όλης προσπάθειας. Εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες, την ενότητα του Ελληνισμού της Ελλάδας και της Κύπρου και την αγαστή συνεργασία σε όλους τους τομείς, αλλά και τον κοινό στόχο και που δεν είναι άλλος για την επανένωση της Κύπρου, και όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «άρχισε να ρίχνει λίγο φως στο πολύ σκοτεινό τούνελ η νέα συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει, από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου. Γιατί η διχοτόμηση αποτελεί καταστροφή. Υπάρχει λοιπόν μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ζητούμε διζωνική-δικοινοτική Ομοσπονδία».


  Όσο για το Μουσείο που έγινε στο Αυξέντιο τόνισε «καταγράφει και ερμηνεύει την ιστορία, παρέχει εξήγηση και απολογία και προσφέρει διδάγματα για το σήμερα και το αύριο. Συνεχίζει την εθνική μας παράδοση. Ενώ και ο σταυραετός του Μαχαιρά, ο Γρηγόρης Αυξεντίου βρίσκει στη στέγη του».     


   Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντός εξήρε το Δήμο Βιστωνίδας και το Σύλλογο Κυπρίων για αυτή τη σημαντική τους πρωτοβουλία για τους αδελφούς Κυπρίους, αλλά και για τους κατοίκους του Αυξεντίου, καθώς στοχεύει και στην ανάπτυξη της περιοχής. Ενώ απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Κύπρου, κ. Παπακώστα, τόνισε για τις αδελφικές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, και πως η χώρα μας βρίσκεται πάντα δίπλα της.


Προσθέτοντας χαρακτηριστικά « το Κέντρο αυτό αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές την αγάπη και τη φιλία μας για την Κύπρο. Μάλιστα στην Ε.Ε. και στις Βρυξέλλες φαίνεται που η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν μια γροθιά και πόσο αγαπημένοι και ενωμένοι είμαστε και αυτό είναι πολύ σημαντικό».   


   Ιδιαίτερα συγκινημένη τη βραδιά των εγκαινίων και η πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας, η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης, κ. Ελένη Χατζηεγωργίου, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε « για να γίνει το Κέντρο αυτό είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με όλους όσους ενεπλάκησαν για την ανέγερσή του. Όμως για εμάς τους Κυπρίους που ζούμε εδώ δεν ήταν ένα απλό κτίσμα, ένα κόσμημα, θέλαμε να μιλάει στη ψυχή μας. Και αυτό το πετύχαμε με τον ήρωα των παιδικών μας χρόνων, τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου. Ζούμε εδώ  και αν και αγαπάμε τη Θράκη η ψυχή μας βρίσκεται στην Κύπρο. Λαός που χάνει την ταυτότητά του παύει να υπάρχει. Θέλω να ευχαριστήσω όλους μέσα από την καρδιά που στήριξαν το έργο μας αυτό και πάνω από όλα την Κλαίρη Αγγελίδη, την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης, που δίχως τη δική της έμπρακτη στήριξη δε θα γινόταν το μουσείο αυτό και γενικά το Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης –Κύπρου».     


Τέλος ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, κ. Νίκος Ζλάτκος, , ο οποίος και απένειμε αναμνηστικά δώρα στους επίσημους προσκεκλημένους της βραδιάς των εγκαινίων του Κέντρου Ενότητας Θράκης -Κύπρου, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο Γρηγόρης Αυξεντίου βρίσκει στέγη στο μακρινό Αυξέντιο, αποδεικνύοντας έτσι ότι οι κάτοικοί του γνωρίζουν και εκτιμούν προσπάθειες ηρωικές. Ενώ δίνουμε όλοι μαζί και αγώνα συνεργασίας και αλληλεγγύης για την απελευθέρωση και την ένωση της Κύπρου».


 


                                                                           Δέσποινα Γκούμα


     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button