Θερίζει ξανά η ιλαρά

Τριανταπέντε άνθρωποι πέθαναν το προηγούμενο έτος από έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Οργανισμός περιγράφει τους θανάτους -που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό- ως “απαράδεκτη τραγωδία”.Στην  Ιταλία τα κρούσματα έφτασαν τα 3.300, ενώ ένα εξάχρονο αγόρι ήταν το πιο πρόσφατο θύμα.

Τριανταπέντε άνθρωποι πέθαναν το προηγούμενο έτος από έξαρση ιλαράς στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Οργανισμός περιγράφει τους θανάτους -που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό- ως “απαράδεκτη τραγωδία”.Στην  Ιταλία τα κρούσματα έφτασαν τα 3.300, ενώ ένα εξάχρονο αγόρι ήταν το πιο πρόσφατο θύμα. Το ρεκόρ των θανάτων, 31, κατέχει η Ρουμανία, ενώ θάνατοι καταγράφηκαν και στην Γερμανία και στην Πορτογαλία. Ο  ΠΟΥ προτρέπει όλες τις ενδημικές χώρες να λάβουν επείγοντα μέτρα για τον τερματισμό μετάδοσης της νόσου εντός των συνόρων τους και όλες τις χώρες που ήδη το κατόρθωσαν, να συνεχίσουν να το κάνουν και να πετύχουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τον Οργανισμό τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θάνατοι αποφεύχθηκαν μεταξύ του 2010 και του 2015, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με μηδενικά περιστατικά και με εμβολιαστική κάλυψη 97% για το 2015 στα παιδιά 13-24 μηνών, με βάση τα στοιχεία του.Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα παγκοσμίως, περίπου 22 εκατομμύρια βρέφη δεν εμβολιάζονται πλήρως με τα προτεινόμενα εμβόλια, ενώ πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό, εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το κίνημα αυτό εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990, όταν δημοσιεύτηκε μελέτη που συνέδεε το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ευλογιάς) με τον αυτισμό. Η έρευνα αποδείχθηκε τελικά απάτη και ο γιατρός που τη συνέταξε, ο Andrew Wakefield, έχασε την άδειά του στη Βρετανία.Ο Wakefield είχε δημοσιεύσει μια έρευνα 12 παιδιών με ανωμαλίες του γαστρεντερικού συστήματος, 9 από τα οποία υποτίθεται ότι εμφάνισαν “παλίνδρομο αυτισμό” εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό τους με MMR. Ο Wakefield είχε προσληφθεί από έναν δικηγόρο ονόματι Richard Barr δύο χρόνια πριν τη διεξαγωγή της έρευνάς του, λαμβάνοντας ως αμοιβή ποσό 150  λιρών την ώρα, για να κατασκευάσει μία υπόθεση εναντίον του MMR, ελπίζοντας να θησαυρίσει από τις μαζικές αγωγές γονέων αυτιστικών παιδιών που θα επακολουθούσαν. Από την άλλη, ο Wakefield ήθελε να προωθήσει το δικό του εμβόλιο ιλαράς ως ανταγωνιστή του τριπλού MMR.

Η ιλαρά, μία ξεχασμένη ασθένεια μας χτυπά την πόρτα ως συνέπεια και του αντιεμβολιαστικού κινήματος το οποίο πλέον συναντάται και στην Ελλάδα.

Φορείς και ιατρικοί σύλλογοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για να αποφύγουμε μια επιδημία ιλαράς και στη χώρα μας τη στιγμή που  η επιδημική έξαρση της ασθένειας παρατηρείται στην  Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών  ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 περιστατικά.

 <<Φοβάμαι να κάνω το εμβόλιo>>,<<η ξαδέρφη μου που το έκανε εμφάνισε πυρετό>>,<<άκουσα ότι τα εμβόλια έχουν παρενέργειες>>. Τέτοιου τύπου μύθους περί δήθεν <<επικινδυνότητας>> των εμβολίων, διατυπώνουν όσοι αρνούνται να εμβολιασθούν και δυστυχώς ανάμεσα τους και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι σύμφωνα με μελέτες, από τη στιγμή που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, και δεν εμβολιάζονται και οι ίδιοι, δεν συστήνουν τον εμβολιασμό στους ασθενείς τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Το ίδιο το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι μια επιδημία, η εξάπλωση της οποίας βασίζεται στους μύθους περί δήθεν «επικινδυνότητας» των εμβολίων και στην παραπληροφόρηση.

Δυστυχώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα, έχει οδηγήσει σε επάνοδο επιδημιών από «εξαφανισμένα» νοσήματα. Η συνεργασία και οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των φορέων για την ορθή ενημέρωση και για τη διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας – οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του εμβολιασμού – αλλά και πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα των εμβολίων, θα ισχυροποιήσει την χώρα μας στον αγώνα κατά των υψηλά μεταδοτικών νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό.Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με το κοινό σχετικά με τα εμβόλια, είναι καθοριστικής σημασίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button