Με αέρα παριζιάνικο…

Μπονζούρ…Κομάν σαβά;  Όλα καλά; Σήμερα ξύπνησα με αέρα γαλλικό. Έβαλα  την Έντιθ Πιαφ, παρέα με τον Αζναβούρ και τον Ντασέν   στο στερεοφωνικό να μου τραγουδούν και ξεκίνησα με τα τετριμμένα της καθημερινότητας μου. Τώρα θα αναρωτιέστε γιατί να με διακατέχει γαλλική διάθεση σήμερα και  όχι βρετανική ή γερμανική; Μάλλον θα πέρασε στο υποσυνείδητό μου ο βομβαρδισμός των προηγούμενων ημερών με τα ρεπορτάζ για την άφιξη σήμερα του Εμμανουέλ, του Μακρόν ντε, του Γάλλου προέδρου.

Μπονζούρ…Κομάν σαβά;  Όλα καλά; Σήμερα ξύπνησα με αέρα γαλλικό. Έβαλα  την Έντιθ Πιαφ, παρέα με τον Αζναβούρ και τον Ντασέν   στο στερεοφωνικό να μου τραγουδούν και ξεκίνησα με τα τετριμμένα της καθημερινότητας μου. Τώρα θα αναρωτιέστε γιατί να με διακατέχει γαλλική διάθεση σήμερα και  όχι βρετανική ή γερμανική; Μάλλον θα πέρασε στο υποσυνείδητό μου ο βομβαρδισμός των προηγούμενων ημερών με τα ρεπορτάζ για την άφιξη σήμερα του Εμμανουέλ, του Μακρόν ντε, του Γάλλου προέδρου.

Λίγο το έχετε μετά τη θερινή ραστώνη να αρχίζει να κινείται κάτι, ας πούμε σημαντικό, στην πολιτική σκηνή της χώρας;

Για αυτό και εγώ ενστικτωδώς λειτουργώ ανάλογα με τη σημερινή περίσταση. Μαζί με τα κόκκινα χαλιά που έστρωσε ο Αλέξης για την υποδοχή του Εμμανουέλ μετά της συζύγου του Μπριζίτ, ενδύθηκα και  εγώ με παριζιάνικο μανδύα  υψηλής ραπτικής για να μη με περάσουν για καμιά παρακατιανή.

Τι επειδή ζω στην  Ξάνθη  θα πρέπει να δείξω αδιαφορία από τα τεκταινόμενα στην πρωτεύουσα; Έστω και σημειολογικά θα στείλω και εγώ το δικό μου μήνυμα.

 

Στις δόξες της η Ξάνθη, στα χρόνια τα παλιά -άλλωστε για αυτό γεννήθηκε και ο θεσμός των Γιορτών Παλιάς Πόλης για να μας το θυμίζει- είχε γαλλικό εσάνζ…

Να ξεκινήσω με το γαλλικό προξενείο; Με την μπελ επόκ στην αρχιτεκτονική και στην ενδυμασία; Για να μην αναφερθώ και στην παιδεία.

Έτσι λοιπόν ως ενεργή πολίτης αποφάσισα να μπω και στο ανάλογο κλίμα , έστω και εξ αποστάσεως.

Εδώ έχουμε πανεπιστημιακά μαθήματα και μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως και  δεν μπορώ εγώ για ένα διήμερο να συμμετέχω εξ αποστάσεως στην επίσκεψη του Μακρόν με τη Μπριζίτ του;  Εξάλλου το ενδιαφέρον μου δεν  έχει μόνο πολιτικοοικονομική χροιά, αλλά και εξίσου “αισθηματική”…

Γιατί δεν πιστεύω να μη συμφωνείτε ότι αποτελεί το πιο ζωντανό παράδειγμα της ρήσης “ο  έρως χρόνια δεν κοιτά”.

Αχ ! τι έρωτας χρόνων είναι αυτός και τι μηνύματα στέλνει….

Ο άλλοτε υπουργός της  “σοσιαλιστικής” κυβέρνησης Ωλάντ δε δίστασε να τα βάλει με κατεστημένα και στερεότυπα και να περάσει το δικό του νέο πρότυπο  Ευρωπαίου πολιτικού άνδρα  που δε λογαριάζει τίποτε όταν πιστεύει πως οι αρχές του και οι στόχοι του φέρνουν νέα δεδομένα για ένα καλύτερο υποτίθεται μέλλον στη χώρα του και στην Ευρώπη…βρε πώς τα γράφω- ούτε να με πλήρωνε….

 

Καλώς το δεχτήκαμε λοιπόν το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας…

Ακριβώς μετά από ένα χρόνο περίπου-θέλουμε σχεδόν  δυο μήνες για να συμπληρωθεί ( 16-11-2016)- από την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα, χωρίς τη Μισέλ του, στην Αθήνα, η πολιτική επικαιρότητα ζει ακόμη μια ιστορική στιγμή επί εποχής μνημονίου.  Τι τυχεροί που είμαστε εμείς οι  Έλληνες….με τέτοιους φίλους που έχουμε, δε μας σκιάζει φοβέρα καμιά….

Οι επενδύσεις από τους Αμερικάνους στη χώρα μας συνέβαλαν στο να φτάσουμε στο μισό δρόμο της ανάκαμψης, τώρα με τους Γάλλους επιχειρηματίες θα τον ολοκληρώσουμε και θα φωταγωγηθεί το τούνελ της χρεοκοπίας μας …

“Βγαίνουμε από το τούνελ, βγαίνουμε έξω στο φως” όπως τραγουδά  ο Πορτοκάλογλου…

Μη με παίρνετε στα σοβαρά, αστειεύομαι. Κρατήστε ως αληθινό μόνο το στίχο από το διαχρονικό τραγούδι του Νίκου….

Εξαίρεση δε θα υπάρξει και τούτη τη φορά, καθώς στα λόγια θα μείνουν οι όποιες εξαγγελίες του διημέρου…

Όσο είδαμε το αμερικάνικο δολάριο, άλλο τόσο θα δούμε και τα ευρώ εκ Γαλλίας.

 

Κατά τ’ άλλα το σκηνικό το σημερινό στο κλεινόν άστυ για μένα φαντάζει σουρεαλιστικό. Σαν από ταινία του Μπουνουέλ που μέσα από τα κινηματογραφικά του πλάνα θα μας δείχνει τη νέα γενιά των ευρωπαίων πολιτικών μετά των συζύγων τους, ζουμάροντας μια στο “φρέσκο” πρόσωπο του Εμμανουέλ και της γοητευτικής πλην “πλαστικής” του Μπριζίτ και μια στον ροδαλό Αλέξη με την όμορφη Περιστέρα του ή Μπέτυ όπως αποκαλούν πλέον τη σύζυγο του πρωθυπουργού.

Πολιτικά θα κερδίσει τις εντυπώσεις το φιλοξενούμενο ζεύγος, εμφανισιακά θα λάμψουν ο Τσίπρας και η Μπαζιάνα.

Ο ελληνικός λαός ας ελπίσουμε ότι θα κερδίσει έστω και κάτι, γιατί εδώ και χρόνια έχει μάθει να κρατά μικρό καλάθι.

Τι και αν φέρνει αποστολή Γάλλων επιχειρηματιών, επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Γαλλίας, ο Μακρόν άλλα έχει στο μυαλό του….

Να θέσει σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο του για την πολιτική του ανέλιξη και εδραίωση του  ανάμεσα στους κορυφαίους ηγέτες της Ενωμένης μας Ευρώπης.

Για αυτό και η μεγάλη του πρεμούρα να πραγματοποιήσει πολιτική ομιλία στο λόφο της Πνύκας, παρά τα επισφαλή μέτρα προστασίας….

Ούτε οι επισημάνσεις  των αρχαιολόγων και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δεν τον έβαλαν σε δεύτερη σκέψη.

Το βήμα λοιπόν στήθηκε για να μιλήσει ο Εμμανουέλ Μακρόν στο λόφο απέναντι από την Ακρόπολη, εκεί που ο Σωκράτης ήπιε το κώνειο όταν καταδικάσθηκε σε θάνατο από τους Αθηναίους.

Σε έναν ιστορικό τόπο παγκοσμίως με πλήθος συμβολισμών ο νεόκοπος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη εκτός των τειχών της Γαλλίας, θα στείλει τα δικά του μηνύματα στους ευρωπαίους συναδέλφους και όχι μόνο…ο νοών νοείτω…

Σε αντάλλαγμα του όλου σκηνικού που του έχει στήσει ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει τρία στην Ελλάδα και θα αποκομίσει δεκαπλάσια οφέλη από εμάς….

Εξάλλου από ιδρύσεως του νεότερου Ελληνικού Κράτους οι Έλληνες έχουμε μάθει να πληρώνουμε….

Φόβος με πιάνει μήπως έχει περάσει στο DNA μας….

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button