ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αν σε κάποια μεταπτυχή ρόλων – καθηκόντων οι αρχαιολόγοι του μουσείου των Αβδήρων ήταν σκυταλοδρόμοι, θα ήμασταν μόνιμα παρόντες σε όλους τους τελικούς των μεγαλύτερων αθλητικών γεγονότων.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως αν σε κάποια μεταπτυχή ρόλων – καθηκόντων οι αρχαιολόγοι του μουσείου των Αβδήρων ήταν σκυταλοδρόμοι, θα ήμασταν μόνιμα παρόντες σε όλους τους τελικούς των μεγαλύτερων αθλητικών γεγονότων.

Η Κωνσταντίνα Καλλιντζή το απόγευμα του Σαββάτου 25 Ιουνίου 2016 στα πλαίσια παρουσίασης του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου Συντήρησης – Αποκατάστασης – Ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Αβδήρων έδωσε τη σκυτάλη στη Μαρία Χρυσάφη να γνωστοποιήσει σε όλους όσους ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα, το σύνολο των εργασιών στον απέραντο αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων. Τα οσα βλέπουμε απο το δρόμο, οδεύοντας για τις παραλίες των Αβδήρων είναι ελάχιστα.

Η ξενάγηση στις αποκατεστημένες ενότητες του αρχαιολογικού χώρου κατατοπιστική για όλους.

Η διανομή εντπιστεύω πως θα βρεθεί τρόπος να είναι του λοιπού ανοιχτός για το κοινό ο αρχαιολογικός χώρος, ειδικότερα τους θερινούς μήνες που η επισκεψιμότητα της περιοχής είναι μεγάλη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης μας επεφύλαξε σε λιγότερο απο ενα μήνα απο την εκδήλωση για τα 15 χρόνια αθανασίας του Στέφανου Ιωαννίδη μια άλλη ευχάριστη έκπληξη.

Τη χορωδία του ΚΑΠΗ Δήμου Αβδήρων.

Με μαέστρο την Παναγιώτα Καβαρατζή τα μέλη της χορωδίας έδωσαν μια ευχάριστη νότα, κέντημα στο νυχτερινό καμβά.

Εδω θα σταθώ σήμερα, γιατί διαβλέπω πως γεννιέται κάτι μεγαλειώδες.

Διεύρυνση οριζόντων το χαρακτήρισα επιγραμματικά.

Αμφίδρομη σχέση της κλασσικής εποχής με την σημερινή είναι ο συσχετισμός που επιχειρείται.

Έχουμε λοιπόν ύπων σχετικά με τις εργασίες στο χώρο, συνέβαλε με τη σειρά της κατα πολύ.

Θέλω να την καινοτομία των διευρυμένων οριζόντων, την αντιστοίχηση του μεγαλείου των προγόνων με τον  σύγχρονο πολιτισμό.

Σήμανε η ώρα, ο καιρός ο καλός για δρώμενα στον αρχαιολογικό χώρο.

Φυσάει ακόμα ΟΥΡΙΟΣ  ΑΝΕΜΟΣ απο τη μεριά της Περιφέρειας. Η ένταξη του έργου της Ανάδειξης στο ΕΣΠΑ, η παρουσία των Μιχάλη Αμοιρίδη – Χαράλαμπου Ευστρατίου στην εκδήλωση το φανερώνουν.

Αναμένω τον συγχνωτισμό της Πρυτανείας.

Ο Θανάσης Καραμπίνης δείχνει διατεθειμένος να βάλλει στη θέση τους κάποια πράγματα. Ας είναι πρώτιστο μέλημα τα ΑΒΔΗΡΑ.

Κάποτε, πολύ πριν το ευρώ, ο Δημήτρης Γερμίδης πρωτοστάτησε σαν Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, η Τράπεζα Ελλάδας να βάλλει στα χαρτονομίσματα την προτομή του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και στα κέρματα τη σχηματική παράσταση της δομής του ατόμου.

Η δομή του ατόμου, η διάσπασή του το 1945 και ολα οσα ακολούθησαν, είναι το δρώμενο που περιμένει η παγκόσμια κοινότητα απο τους άμμεσα ή έμμεσα δραστηριοποιούμενους στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων.

Τρεις οι βασικοί πρωταγωνιστές.

Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Η πυρηνική διαστροφή.

Η καλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Με άλλα λόγια. Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος, η Δήμητρα Πυργελή, η Φιλιώ Δαργενίδου υπεραρκούν.

Τώρα που εκφράζουν και το Υπουργείο Πολιτισμού καιρός να βγούν μπροστά, σε ρόλους που καλούνται απο ιστορική αναγκαιότητα να αναλάβουν. Πέρα απο οσα εξυφαίνουν.

Αν δεν είναι αυτοί, ας είναι απο το θίασο : Ανατολικά του Νέστου, ή κάποιο άλλο Σύλλογο.

Ο κατ εξοχήν Ιστορικός μας Πέτρος Γεωργαντζής στην εισαγωγή του επίτομου έργου του : ΄΄  Άβδηρα – Αρχαία και Βυζαντινά ΄΄ με δυο λέξεις τα περιγράφει πολύ παραστατικά.

Τα γράφω αυτά βλέποντας τον καλό τον καιρό, αισθανόμενος τον ΟΥΡΙΟ  ΑΝΕΜΟ.

Να τα γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι και να συντονιστούν.

Συντονισμός μας λείπει. Έχουμε το έμψυχο υλικό.

Μαρία Χρυσάφη – Παναγιώτα Καβαρατζή οι αποκαλύψεις της αντιπροχθεσινής εκδήλωσης.

Και σε άλλα με υγεία.

 

Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button