Εκδηλώσεις

«ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Η ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ»

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ - ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και προβολών του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην πόλη μας η Κινηματογραφική Λέσχη ΦΕΞ Ξάνθης,  η οποία συνεχίζει τις προβολές των ταινιών του 26ου ΦΝΘ καθημερινά από τη Δευτέρα 20 έως την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης 6:30 μ.μ.-11:00 μ.μ.,  φιλοξενεί την σκηνοθέτιδα ΑΝΤΑ ΠΙΤΣΟΥ το Σάββατο 25 Μαΐου 8:00 μ.μ. για μια συζήτηση μετά την προβολή της ταινίας της

«ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Η ΜΝΗΜΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ»

η οποία συμμετείχε στο 26ο  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και διακρίθηκε με το Βραβείο Κοινού FISHER.

Mία ταινία για την άνοια, την φροντίδα, το τραύμα και την στοργική σχέση μητέρας και κόρης.

Σύνοψη της ταινίας

Η διακεκριμένη Ελληνίδα ψυχοθεραπεύτρια Τούλα Βλαχούτσικου, πλέον κατάκοιτη και με άνοια, όταν αρχίζει να χάνει τη μνήμη της, γράφει ένα βιβλίο με ιστορίες για τη μνήμη. Είκοσι χρόνια αργότερα, η κόρη της, η οποία έχει αναλάβει τη φροντίδα της, κάνει μία ταινία βασισμένη στις ιστορίες αυτές, αλλά και σε συνεντεύξεις ανθρώπων που την γνώριζαν προσωπικά.

Ξεφεύγοντας από την πεζότητα της βιογραφίας, η ταινία ακολουθεί μια πιο ουσιώδη εξερεύνηση του εσωτερικού κόσμου της μητέρας από την κόρη της, αποτελώντας ταυτόχρονα μια προσπάθεια κατανόησης της μνήμης σε σχέση με τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, αλλά και με τους ανθρώπους που είναι παρόντες στις διάφορες στιγμές της ζωής μας.

Πρόκειται για το πρώτο ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας. Η ταινία είναι παραγωγή της εταιρίας Maketa Media σε συμπαραγωγή με την Basement Productions.

Έτος παραγωγής: 2024

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Διάρκεια: 40 λεπτά

Γλώσσα: ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

Σκηνοθεσία-Αφήγηση: Άντα Πίτσου

Παραγωγή: Εύη Στάμου

Φωτογραφία-Μοντάζ: Πιέτρο Ραντίν

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Λουκία Μινέτου

Παραγωγή ήχου: Νίκος Γιατράκος

Ηχοληψία: Εύη Στάμου

Μιξάζ- Sound design: Κώστας Σαβουιδάκης

Color Grading: Δημήτρης Παναγόπουλος

Μουσική: ‘Αντα Πίτσου

Υποτιτλισμός: Δήμητρα Παγανοπούλου

Κοριτσάκι: Ραλλού Γιαννακούρου

Μίλησαν οι: Άγγελος Μίχας / Χριστίνα Βλαχούτσικου / Πόλα Καραντάνα

Παραγωγή: Maketa Media

Συμπαραγωγή: Basement Productions

Βιογραφικό της σκηνοθέτιδας

Η Άντα Πίτσου σπούδασε στην Αμερική και πήρε πτυχίο με διπλή κατεύθυνση, στο τραγούδι και τη σύνθεση, από το Bennington College του Βερμόντ και μεταπτυχιακό στη σύνθεση στο New England Conservatory της Βοστώνης. Ξεκίνησε την καριέρα της τραγουδώντας σε συναυλίες του Μάνου Χατζηδάκη και συνέχισε γράφοντας μουσική για θέατρο, χορό, μιμική και video art (Δανάη Στράτου). Η προσωπική της δισκογραφία αριθμεί 7 cd τα οποία κυκλοφόρησαν μεταξύ 2003 και 2018. Το 2018 εισήχθη στη σχολή Σταυράκου στο τμήμα σκηνοθεσίας. Έχει σκηνοθετήσει τρεις σπουδαστικές ταινίες μεταξύ των οποίων η μικρού μήκους ‘Violence Unseen’ (βραβείο στο International Video Poetry Festival Athens και πρώτο βραβείο στο Festival Largos y Cortos de Santiago). Το πρώτο της ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αποχαιρετισμός: Ξαφνικά η μνήμη άρχισε να θυμάται» (40’, 2024) έκανε πρεμιέρα στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείο κοινού ελληνικής ταινίας κάτω των 50 λεπτών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button