ψΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ

Τα θεμέλια της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, τέθηκαν με ένα πρωτοπόρο, σύγχρονο και απόλυτα συμβατό στο περιβάλλον έργο το 1999.

Είναι σημαντικό ότι για την κατασκευή αυτού του  μείζονος σημασίας  έργου που αφορά την περιοχή μας, είναι δεσμευμένα 100 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για τα οποία είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να χαθούν, αν δεν δράσετε αναλόγως προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του.

Τα θεμέλια της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, τέθηκαν με ένα πρωτοπόρο, σύγχρονο και απόλυτα συμβατό στο περιβάλλον έργο το 1999.

Είναι σημαντικό ότι για την κατασκευή αυτού του  μείζονος σημασίας  έργου που αφορά την περιοχή μας, είναι δεσμευμένα 100 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για τα οποία είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να χαθούν, αν δεν δράσετε αναλόγως προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του.

Όπως γνωρίζετε, ολόκληρη η χώρα μας αλλά και η περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δέχεται με ένταση το πλήγμα της σφοδρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τους πολίτες και όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Η σημασία του έργου της υπόγειας άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης με τα νερά του ποταμού Νέστου είναι μεγάλη, όχι μόνο για τους αγρότες της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης αλλά και για ολόκληρη την τοπική κοινωνία, καθώς με την υλοποίησή του δημιουργούνται πολλαπλασιαστικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τον τόπο μας.

Μεταξύ άλλων με την υλοποίησή του, επιλύονται αντιστοίχως κατεπείγοντα προβλήματα, και δημιουργούνται οφέλη, όπως:

  • Παύει η λεηλασία του υδροφόρου ορίζοντα (αφού με την υλοποίησή του σταματούν να λειτουργούν 10.500 γεωτρήσεις), η οποία έχει ως αποδεδειγμένο αποτέλεσμα την υφαλμύρωση των εδαφών και επομένως αποτρέπεται η καταστροφή τους στην πεδιάδα της Ξάνθης. Ταυτόχρονα αρχίζει η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
  • Διασφαλίζεται στο μέλλον η υδρολογική υγεία των περίφημων και προστατευόμενων υγροτοπικών συμπλεγμάτων της περιοχής και επομένως προστατεύεται και η θαυμαστή βιοποικιλότητα της ορνιθοπανίδας της.
  • Ενισχύεται η απασχόληση, το αγροτικό εισόδημα και η γενικότερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αφού μειώνεται το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων με τη μη χρήση ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα ή καύσιμα) για άρδευση και τη μη αγορά μηχανών και αντλητικών μηχανημάτων (για αρχικό εξοπλισμό ή αντικατάσταση) σε γεωτρήσεις.
  • Ξερικές εκτάσεις μετατρέπονται σε αρδευόμενες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η δυνατότητα πραγματοποίησης καλλιεργειών σύγχρονης και υψηλής οικονομικής απόδοσης.
  • Δίνεται η δυνατότητα σημαντικής αύξησης της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού, καθ’ όλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου.
  • Προστατεύεται το περιβάλλον της παράκτιας ζώνης από την αλάτωση, που οδηγεί στην βεβαία υποβάθμιση των εδαφών.
  • Αυξάνεται το εισόδημα των αγροτών, που εκτιμάται κατά μέσο όρο από 40% – 60% ανά στρέμμα γης, ανάλογα με τα σημερινά χαρακτηριστικά του και μειώνεται η φυγή, η μετανάστευση και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.
  • Πέραν των χρημάτων της υλοποίησης του έργου, που θα δώσουν την πρώτη ανάσα ρευστότητας στην περιοχή, όλος ο επιχειρηματικός κόσμος θα απολαμβάνει την οικονομική ευρωστία των αγροτών που θα μετακυλά στις επιχειρήσεις μας και αφετέρου στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ένα περιβαλλοντικό έργο που αποκαθιστά ένα οικολογικό έγκλημα, η φυσική δηλαδή διαδικασία του υπόγειου εμπλουτισμού από τον ποταμό Νέστο, το οποίο εάν δεν υλοποιηθεί ώστε να ανακόψει την υφαλμύρωση, η πεδιάδα της Ξάνθης μετά από 2 – 3 δεκαετίες θα ερημοποιηθεί, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία.

Οι αγρότες και εμείς όλοι οι πολίτες, επιχειρηματίες και έμποροι της περιοχής υποστηρίζουμε ότι κινδυνεύει με καταστροφή όλος ο κάμπος της Ξάνθης, αν δεν υλοποιηθεί έγκαιρα το έργο. Γνωρίζετε άλλωστε πολύ καλά, πως οι οικονομίες λειτουργούν αλυσιδωτά. Κάθε πρόβλημα σε ένα κρίκο, δημιουργεί πολλαπλασιαστικά και μη ανατρέψιμα αποτελέσματα στο μέλλον.

Οι οικολογικές οργανώσεις της Αθήνας, που άκριτα και χωρίς να υπάρχει ουσιώδης λόγος μπλόκαραν τις διαδικασίες κατασκευής, θα έχουν ιστορικές ευθύνες απέναντι στο περιβάλλον, στην ανάπτυξη και επιβίωσή μας, αν επιτύχουν το να μην πραγματοποιηθεί το έργο.

Η δημιουργία εντυπώσεων περί περιβαλλοντικής ευαισθησίας άλλωστε, δεν είναι ούτε καινούργια, ούτε βοηθά την πραγματική οικολογική συμπεριφορά

Ένα έργο που θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές και αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα της πεδιάδας της Ξάνθης, είναι ένα έργο «κτήμα ες αεί».

Έχουμε δίκιο, έχουμε επιχειρήματα, έχουμε αποδείξεις και σας ζητούμε μόνο με σεβασμό προς κάθε αντιρρησία, να απελευθερώσετε την ροή ανάπτυξης αυτού του τόπου. Η θετική σας βούληση, θα δώσει στην ακριτική περιφέρεια την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Η αναπτυξιακή, οικονομική και περιβαλλοντική τύχη της ακριτικής περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, που θα κριθεί στις 6-2-2013 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι στα χέρια σας.

 

Ο Πρόεδρος, Στυλιανός Μωραΐτης, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου Ξάνθης, αναγνωρίζοντας τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλετε για να ξεπεράσει η πατρίδα μας την πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση, σας παρακαλούμε να ενεργήσετε τοιουτοτρόπως ώστε να καταστείτε αρωγοί της οικονομικής και περιβαλλοντικής μας επιβίωσης και να συνδράμετε αποφασιστικά στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.

 

Απόφαση μας είναι το παρόν να αποσταλεί στους:

  • Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνιο Σαμαρά
  • Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη
  • Πρόεδρο Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο
  • Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτη Μπαλτάκο
  • Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
  • Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη
  • Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο
  • Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρο Καλαφάτη
  • Προέδρους Κομμάτων Ελληνικού Κοινοβουλίου
  • Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

 

και να δημοσιευθεί με δελτίο τύπου στον τοπικό τύπο.

 

Ο Πρόεδρος Δ.Σ. Επιμελητήριου Ξάνθης

 

Στυλιανός Μωραΐτης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button