Εκδηλώσεις

Γιορτές Νεολαίας 2024 – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητοί Ξανθιώτες,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στις Γιορτές Νεολαίας, έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί πλέον στην πόλη μας και αποπνέει ζωντάνια, φρεσκάδα και νεανική δημιουργική ενέργεια.

Γιορτάζουμε τη νεολαία μας, τους αυριανούς πολίτες της Ξάνθης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εμπνευστούν, να εκφραστούν, να δημιουργήσουν και να μοιραστούν τα ταλέντα και τις ανησυχίες τους, με όλη την κοινωνία της Ξάνθης.

Οι Γιορτές Νεολαίας είναι ένας ανοιχτός διάλογος της εκπαιδευτικής κοινότητας με την κοινωνία και  αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών, για κατάθεση πρωτότυπων προτάσεων, για σύγχρονη  καλλιτεχνική έκφραση, για  πειραματισμό και προβληματισμό.

Μέσα από ποικιλία δράσεων, οι νέοι έρχονται σε άμεση επαφή με την τέχνη, τον πολιτισμό και πλήθος άλλων σημαντικών πεδίων, καλλιεργώντας παράλληλα δεξιότητες λαμβάνοντας  ταυτόχρονα εμπειρίες, που θα  αποδειχθούν πολύτιμες για την επόμενη ημέρα.

Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση και υλοποίηση αυτής της γιορτής, ιδιαίτερα τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, οι οποίοι με την ενθάρρυνση, την παιδαγωγική γνώση και  τον ενθουσιασμό των νέων  την πλουτίζουν κάθε χρόνο.

Εύχομαι σε όλους τους μαθητές μας να περάσουν υπέροχα στις Γιορτές Νεολαίας, να διασκεδάσουν, να δημιουργήσουν,  να γεμίσουν με νέες εμπειρίες, να ικανοποιήσουν τα θέλω τους, που θα τους οδηγήσουν στην υλοποίηση των ονείρων τους.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια και πάντα επιτυχίες!

Ο Δήμαρχος Ξάνθης

Ευστράτιος Κοντός

Δευτέρα 13 Μαΐου

Πλατεία Δημοκρατίας, Μουσουλμανικό Ιεροσπουδαστήριο, ώρα 10:00

Παρουσίαση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: «Το σχολείο στη ζωγραφική» και «Κίνδυνοι και καταστροφές»

 

Τρίτη 14 Μαΐου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 10:00

4ο ΓΕΛ Ξάνθης, Έκθεση Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων

 

Αμφιθέατρο 3ου ΓΕΛ, ώρα 10:00

Διαγωνισμός Γρίφων «Παίζω και Διασκεδάζω με τα Μαθηματικά και τη Λογική»

Οι καθηγητές και οι μαθητές του πολιτιστικού προγράμματος «Διασκεδαστικά Μαθηματικά» διοργανώνουν έναν διαγωνισμό Μαθηματικών Γρίφων και Λογικής όπου θα συμμετέχουν μαθητές από τα Λύκεια της πόλης μας.

 

Αμφιθέατρο 3ου ΓΕΛ. ώρα 11:00

Θεατρική παράσταση «Όταν το θέατρο συναντά τα μαθηματικά»

Μαθητές από την Α και Β τάξη του 3ου ΓΕΛ παρουσιάζουν μία τριλογία θεατρικών έργων του Ντίνου Κορδώση: «Καλλιστεία τετραπλεύρων» «Οι κύκλοι και άλλοι» «Μονόπρακτο… τεσσάρων πράξεων». Οι ήρωες των κειμένων είναι οι ίδιες οι μαθηματικές έννοιες, που μετατρέπονται σε πρόσωπα καθημερινά, που ζουν, αποκτούν φιλίες, τσακώνονται, διεκδικούν,διασκεδάζουν.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 11:00

1ο ΓΕΛ ΞάνθηςΠαρουσίαση της ομάδας Thrax του διαγωνισμού F1 inSchools

Συμμετέχει για πρώτη φορά στον διαγωνισμό F1 inSchools. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται με σκοπό να εισαγάγει τους μαθητές στα θέματα STEM (Science,Technology, Engineering, Mathematics). Οι μαθητές δημιουργούν μια μινιατούρα αυτοκινήτου F1. Ο διαγωνισμός δεν δοκιμάζει μόνο τις δεξιότητες των μαθητών στην μηχανική, αλλά και τις ικανότητές τους στο μάρκετινγκ, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα. Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά την ομάδα μας!

 

Τετάρτη 15 Μαΐου

Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης, (Αύλειος χώρος του σχολείου) ώρα 9:00

Εικαστική έκθεση: «Ανακαλύπτοντας βιωματικά την παλιά πόλη της Ξάνθης και τον εθιμικό τρόπο ζωής»

Πρόκειται για εικαστικές δημιουργίες των μαθητών/τριών, (οριγκάμι, κολάζ, ζωγραφιές, κατασκευές με χαρτί, ξύλο, ύφασμα) εμπνευσμένες από τον λαϊκό πολιτισμό, τα εργαλεία και τα σκεύη τόσο της αγροτικής, όσο και αστικής ζωής, καθώς και την αρχιτεκτονική των σπιτιών της παλιάς πόλης της Ξάνθης κατά τον 19ο αι. και αρχών 20ο αι.

* Η εκδήλωση επαναλαμβάνεται και την επόμενη μέρα 16 Μαΐου στο ίδιο μέρος, ίδια ώρα.

 

Παρασκευή 17 Μαΐου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 20:30

3ο ΓΕΛ Ξάνθης, Θεατρική παράσταση «Όταν το θέατρο συναντά τα μαθηματικά»

Μαθητές από την Α και Β τάξη του 3ου ΓΕΛ παρουσιάζουν μία τριλογία θεατρικών έργων του Ντίνου Κορδώση: «Καλιστεία Τετραπλεύρων» «Οι κύκλοι και άλλοι» «Μονόπρακτο… τεσσάρων πράξεων» Οι ήρωες των κειμένων είναι οι ίδιες οι μαθηματικές έννοιες, που μετατρέπονται σε πρόσωπα καθημερινά, που ζουν, αποκτούν φιλίες, τσακώνονται, διεκδικούν,διασκεδάζουν.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 21:45

3ο ΓΕΛ Ξάνθης, «Διαδραστική παράσταση χορού»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενώνεται με τον σχεδιασμό σε υπολογιστή για να φτιάξουν χορευτικο-εικαστικά έργα

 

Σάββατο 18 Μαΐου

 

Αίθουσα εκδηλώσεων Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Διομήδεια, ώρα 18:00

Μουσικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Ξάνθης. Παρουσίαση της δράσης “Nothingtowaste”

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης θα παρουσιάσουν στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου τις δράσεις τους για τη διαχείριση των σχολικών απορριμμάτων κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024. Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι στόχοι και το πλαίσιο ενεργειών, οι δράσεις που αφορούν στη σωστή διαχείριση των υπολειμμάτων τροφών, των συσκευασιών και του χαρτιού, τα αποτελέσματα ερωτηματολογίων ανίχνευσης αντιλήψεων μαθητών και γονέων όσον αφορά στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, τα αποτελέσματα της έρευνάς μας για την διαχείριση των πλαστικών συσκευασιών τροφών, οι στόχοι μας για την επόμενη σχολική χρονιά και η σημασία της ένταξής μας στο δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία». Εκλεκτοί καλεσμένοι μας ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Αβδήρων και ο Προϊστάμενος Καθαριότητας του Δήμου Αβδήρων, πολύτιμοι αρωγοί και συνεργάτες μας στην προσπάθειά μας. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

 

Δευτέρα 20 Μαΐου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 11:00

2ο Γυμνάσιο Ξάνθης. Θεατρική παράσταση «ΚΑΚ-ΟΜΗΡΟΥ ΚΩΜ-ΟΔΥΣΣΕΙΑ» της Μ. Κίτρα.

Το 2ο Γυμνάσιο με τη θεατρική ομάδα του προγράμματος ΘΕΑΤΡ-ΩΔΙΕΣ, παρουσιάζουν και μεταφέρουν με χιουμοριστικό τρόπο, το Ομηρικό έπος στη σημερινή πραγματικότητα.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ελευθερία Αλεξιάδου, Πόπη Μορβάκη, Φλωρεντίνα Μπίλια και Άννα Τόνια.

 

Τρίτη 21 Μαΐου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 11:00

8ο Γυμνάσιο, προβολή Χειροτεχνιών «Ανακυκλώνουμε και δημιουργούμε»

Η αξιοποίηση απορριμμάτων μέσα από πρακτικές ανακύκλωσης διδάσκει σε νέους καταναλωτές πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Τετάρτη 22 Μαΐου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 11:00

8ο Γυμνάσιο, προβολή ταινίας μικρού μήκους «Aletekeraspareantatekoubas»

Η αφήγηση ενός τσιγγάνικου παραμυθιού κατά την διάρκεια οικιακών εργασιών, αναπαριστά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού.

 

Πολυχώρος 2ου Γυμνασίου, ώρα 9:30

Παράσταση Θεάτρου Σκιών, «Ο Καραγκιόζης και το εργοστάσιο σοκολάτας», από τον μαθητή του Α2, Γεώργιο Μπαμπαΐτη.

 

Πολυχώρος 2ου Γυμνασίου, ώρα 10:00

Παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

 

Πέμπτη 23 Μαΐου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 18:30

5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, χορωδιακή βραδιά.

Με αφορμή της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, σας προσκαλούμε να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο και να απολαύσουμε μουσικές δημιουργίες του συνθέτη από την χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης.

Υπεύθυνη χορωδίας: Κατερίνα Μανούσου

Παρασκευή 24 Μαΐου

 Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 9:30

 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, παρουσιάσεις:

 

  • «Παραδοσιακά φαγητά του τόπου μου»

Στο πρόγραμμα «Η Ελλάδα στο πιάτο μας-γνωρίζοντας τον τόπο μου μέσα από μαγειρικές συνταγές» οι μαθητές κατέγραψαν παραδοσιακές συνταγές μέσα από ποικιλία πηγών και κατανόησαν την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού μας γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τον τόπο καταγωγής τους.

 

  • «Αθλούμαι παίζοντας και χορεύοντας»

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία της άθλησης μέσω του χορού και του παιχνιδιού,να καλλιεργούν κινητικές δεξιότητες, να βελτιώνουν και να ελέγχουν την υγεία τους

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 10:00

Γυμνάσιο Τοξοτών, παρουσιάσεις προγραμμάτων:

 

  • Παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων και αναπαράσταση «Νοσταλγώντας το χθες»

Στο Γυμνάσιο Τοξοτών μέσα από την παρουσίαση και την αναπαράσταση επί σκηνής αναβιώνει ένας ολόκληρος κόσμος, που σφράγισε τις μνήμες πολλών και σημάδεψε την ψυχή τους. Ο τσαμπατζής, ο γανωτής, ο μπασματζής, ο λούστρος, ο καλαθάς, η προξενήτρα, η πλύστρα… και τόσοι άλλοι επαγγελματίες, οι οποίοι έδωσαν χρώμα και ομορφιά στη ζωή των ανθρώπων, γίνονται το νήμα που συνδέει το παρόν με το παρελθόν. Κάποιοι θα θυμηθούν, κάποιο θα γνωρίζουν, κάποιοι θα πληροφορηθούν και θα συγκινηθούν, κάποιοι θα διασκεδάσουν. Έτσι είναι η ζωή, γεμάτη χαρμολύπες.

 

  • Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Το οικοσύστημα του Νέστου»

Το Γυμνάσιο Τοξοτών υλοποίησε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Το Οικοσύστημα του Νέστου». Στόχος του ήταν η εξοικείωση των μαθητών/μαθητριών με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, αλλά και άλλων γειτονικών οικοσυστημάτων. Στα πλαίσια του προγράμματος περιηγηθήκαμε στα στενά του Νέστου με την καθοδήγηση του ΚΠΕ Βιστωνίδας, και μελετήσαμε τα φυτά και τα ζώα που υπάρχουν στην περιοχή του ποταμού. Μέσω του δικτύου σχολείων με θέμα τα οικοσυστήματα ξεναγηθήκαμε διαδικτυακά στη λίμνη Κερκίνη, τη λίμνη Βιστωνίδα και τη λίμνη Ισμαριδα. Πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά και ξεναγηθήκαμε στη λίμνη. Εκεί βρήκαμε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των οικοσυστημάτων. Επισκεφτήκαμε το ενυδρείο στην Καστοριά και είδαμε ψάρια της λίμνης. Οι μαθητές που συμμετείχαν αποκόμισαν νέες γνώσεις και εμπειρίες.

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρες 11:00 και 20:00

2ο Γυμνάσιο Ξάνθης. Θεατρική παράσταση «ΚΑΚ-ΟΜΗΡΟΥ ΚΩΜ-ΟΔΥΣΣΕΙΑ» της Μ. Κίτρα.

Το 2ο Γυμνάσιο με τη θεατρική ομάδα του προγράμματος ΘΕΑΤΡ-ΩΔΙΕΣ, παρουσιάζουν και μεταφέρουν με χιουμοριστικό τρόπο, το Ομηρικό έπος στη σημερινή πραγματικότητα.

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ελευθερία Αλεξιάδου, Πόπη Μορβάκη, Φλωρεντίνα Μπίλια και Άννα Τόνια.

 

7ο Γυμνάσιο Ξάνθης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώρα 11:00

Θεατρική παράσταση «Τα κίτρινα γάντια»

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας παρουσιάζουν τη δική τους διασκεδαστική ματιά στο έργο των Σακκελάριου-Γιαννακόπουλου που οδήγησε στην εξαιρετική ομώνυμη ταινία.

 

Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», ώρα 19:00

Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο – Γυμνάσιο Ξάνθης, Παρουσίαση Ομίλων:

 

  • Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ο Έβρος κάηκε, η Θεσσαλία πλημμύρισε… και εμένα τι με νοιάζει;»

Με συντονίστρια την Αναστασία Σιδέρη εκπαιδευτικό πληροφορικής και συμμετέχουσες εκπαιδευτικούς την Καλλιόπη Κλούρηθεολόγο και την Κυριακή Ζαϊτίδου καθηγήτρια αγγλικών, εξερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή και τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μαθητές μέσα από δράσεις ενημέρωσης από το ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας, επισκέψεις στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης, στις καμένες εκτάσεις της Αλεξανδρούπολης και συμμετοχή σε βιωματικές δράσεις στο πάρκο “ΗΡΩΝ” του ΔΠΘ, ενθαρρύνονται να αναλάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και να αντιληφθούν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ευαισθητοποίηση εξαπλώνεται μέσα από τη διασκέδαση με τη δημιουργία ενός παιχνιδιού Kahoot από τους συμμετέχοντες μαθητές, προωθώντας τη δράση για ένα βιώσιμο μέλλον. Εσύ πόσο καλά γνωρίζεις την κλιματική αλλαγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας? Παίξε μαζί μας Kahoot και κέρδισε ένα καλύτερο μέλλον!

 

  • Πολιτιστικό πρόγραμμα: «Γνωρίζω χορεύοντας την παράδοση της Θράκης»

Κύριος άξονας του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν ο χορός ως έκφραση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Βασικοί στόχοι ήταν η γνωριμία των μαθητών μας με την πολιτιστική μας παράδοση μέσα από τη λαογραφία, η καλλιέργεια της αισθητικής τους μέσα από την εκμάθηση παραδοσιακών χορών του τόπου μας καθώς και η σύνδεση με τις πολιτιστικές αξίες του παρελθόντος. Δόθηκε έμφαση στην περιοχή της Δυτικής και της Ανατολικής Θράκης έως την Κωνσταντινούπολη αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας.Συντονιστής: Δημήτριος Χατζόπουλος ΠΕ 03, συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί: Ελένη Κοτζαμπασοπούλου ΠΕ02, Αλεξάνδρα Νικηφορίδου ΠΕ02.

 

  • Εκπαιδευτική Δράση: «6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση Εκπαίδευσης και Λαογραφίας»

Οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου- Γυμνάσιου Ξάνθης συμμετείχαν  στην «6η Πανελλήνια Μαθητική Συνάντηση Εκπαίδευσης και Λαογραφίας», που πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά στις 28-29 Μαρτίου 2024. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές της Λαογραφίας διαφορετικών γεωγραφικών διαμερισμάτων της πατρίδας μας, αλλά και να παρουσιάσουμε μέσα από τα μονοπάτια της Ιστορίας και της Λαογραφίας, την παράδοση της περιοχής μας στο πέρασμα του χρόνου. Με τη σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών της Λωζάνης το 1923, ξεκίνησε σταδιακά η εγκατάσταση ελληνικών πληθυσμιακών ομάδων της Μ. Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο νομό μας, του οποίου πολλοί οικισμοί είναι αμιγώς προσφυγικοί. Ως ένα χαρακτηριστικό δείγμα Λαογραφίας της περιοχής μας, παρουσίασαν παραδοσιακές φορεσιές και χρηστικά αντικείμενα του καθημερινού βίου από τον οικισμό της Νέας Κεσσάνης, στον οποίο εγκαταστάθηκαν κυρίως πρόσφυγες από την Κεσσάνη της Ανατολικής Θράκης.Συντονιστής: Δημήτριος Χατζόπουλος ΠΕ 03, συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Ελένη Κοτζαμπασοπούλου ΠΕ 02.

 

  • Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Εκφραστική Ανάγνωση Λογοτεχνικών κειμένων»

Σκοπός του προγράμματος είναι η καλλιέργεια αναγνωστικής απόλαυσης και φιλαναγνωσίας. Έτσι, οι μαθητές και μαθήτριες εξασκήθηκαν στη ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων διάρκειας περίπου 6 λεπτών. Με κατάλληλη καθοδήγηση κατάφεραν να βελτιώσουν την άρθρωσή τους, την χροιά της φωνής τους και να προσαρμόζουν κατάλληλα το ύφος τους. Στη συνέχεια, προχωρήσαμε στην ηχογράφηση της προσπάθειας του κάθε παιδιού ατομικά και, στο σύνολό τους, οι ηχογραφήσεις αναρτήθηκαν σε padlet που δημιουργήθηκε από τις διδάσκουσες, ώστε όλοι οι μαθητές του σχολείου να μπορούν να απολαύσουν και να σχολιάσουν καλοπροαίρετα τις αναγνώσεις των συμμαθητών τους. Θεωρούμε πως τα παιδιά συνειδητοποίησαν μια διαφορετική, ζωντανή διάσταση της Λογοτεχνίας, απέκτησαν εμπειρίες και αυτοπεποίθηση συνδυάζοντας την παραδοσιακή ανάγνωση με τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας.Συντονίστρια: Αναστασία Κόγια ΠΕ02, συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Ηλιάνα Παρασκευοπούλου ΠΕ02.

 

  • Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: «Βιοκοινότητα και πολιτισμικό περιβάλλον. Η Ι.Μ. Ταξιαρχών και το σχολείο μας στην καρδιά του περιαστικού δάσους της Ξάνθης»

. Η θέση του σχολείου μας και της Ι.Μ. Ταξιαρχών στην καρδιά του περιαστικού δάσους αποτέλεσαν το έναυσμα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσω των δράσεων του οποίου οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον περιβάλλοντα χώρο με αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια αειφορικής συνείδησης. Ταυτόχρονα όμως συνειδητοποίησαν και την αλληλεπίδραση του περιαστικού δάσους με τις ιερές μονές που βρίσκονται σ’ αυτό και αντιλήφθηκαν την αξία διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Συντονίστρια: Ελπινίκη Παναγιωτίδου ΠΕ 04.02., συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Χρυσούλα Ευγενίδου ΠΕ 04.01

 

  • Χορωδία Όμιλος Βυζαντινής, Παραδοσιακής και Έντεχνης Ελληνικής Μουσικής – Μουσικό Εργαστήριο

Στα πλαίσια της λειτουργίας του ομίλου κατά την τρέχουσα εκπαιδευτική περίοδο, οι συμμετέχοντες μαθητές παρουσιάζουν μέρος της δουλειάς τους, η οποία περιλαμβάνει τη γνωριμία με την παραδοσιακή μουσική, μέσα από την εξέταση ρεπερτορίου από όλα τα ηχογεωπολιτικά τοπία της Ελλάδας, καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα σε μεγάλους Έλληνες συνθέτες όπως ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης.Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Ιωάννης Κατσούλης ΠΕ79.

 

  • Παρουσίαση. Όμιλος Εικονογραφίας με τίτλο: «Θεολογική και καλλιτεχνική όσμωση στην εικονογραφία του ορθόδοξου πολιτισμού».

Σκοπός του συγκεκριμένου ομίλου είναι να εκπαιδευτούν οι μαθητές τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ώστε να αποβούν δημιουργικοί συνεχιστές της βυζαντινής ζωγραφικής. Μιας τέχνης με μακραίωνη παράδοση που συνεχίζει να βρίσκεται σε άνθιση κατά τους χρόνους μας, όπως επιβεβαιώνεται από τη διοργάνωση εκθέσεων, την άνθιση των βυζαντινών σπουδών, την πραγματοποίηση συνεδρίων, τις έρευνες και τις δημοσιεύσεις μελετών για τη βυζαντινή τέχνη. Στο θεωρητικό μέρος ο όμιλος  εστιάζει στην εξοικείωση των μαθητών με τη βυζαντινή τέχνη, μιας τέχνης άρρηκτα συνδεδεμένης με τη θεολογία και συνεπώς ταυτισμένης με τις δογματικές αλήθειες. Στο πρακτικό μέρος, επιδιώκεται η εξάσκηση των μαθητών στη δημιουργία εικονογραφικού έργου και η εξοικείωση τους με τα υλικά και τις τεχνικές της βυζαντινής ζωγραφικής.Υπεύθυνη: Περσεφόνη Σερέτη ΠΕ01.

 

  • Παρουσίαση, Αθλητικός/ευ ζην όμιλος

Ο αθλητικός/ευ ζην όμιλος διέπεται από μια ολιστική προσέγγιση που  περιλαμβάνει πρωταρχικά άθληση, σε διάφορα αθλήματα, καθώς και θεωρητική κατάρτιση, σε μικρότερο βαθμό σε θέματα που αφορούν την υγεία και την ποιότητα ζωής (πχ, θέματα διατροφής και υγείας).

Σκοπός του ομίλου είναι: Η βελτίωση της υγείας και ευεξίας των μαθητών, η δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγίας τους,  η ανάπτυξη- βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων τους, βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της δημιουργικότητας και της εκφραστικότητας. Ο όμιλος, επίσης, στοχεύει, και στη ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και ηθικών αρετών. Τέλος, ο κεντρικός στόχος του ομίλου είναι όλα τα παραπάνω να συγκλίνουν στην δημιουργία ανθρώπων φυσικά/σωματικά εγγράμματων, οι οποίοι θα υιοθετήσουν στάσεις, συμπεριφορές και έναν τρόπο ζωής που οδηγεί στη δια βίου άσκηση.Υπεύθυνος ομίλου: Γεώργιος Γουτιάνος ΠΕ11.

 

  • Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας «Διευρύνοντας επαγγελματικές δραστηριότητες στον τόπο μου – Προοπτικές κατάρτισης»

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός αναφέρεται στη διαδικασία εξερεύνησης και καθοδήγησης ενός ατόμου προς την επιλογή μιας επαγγελματικής καριέρας που να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα του, τις δεξιότητες και τις προσωπικές του αξίες. Συνήθως περιλαμβάνει την αξιολόγηση των δεξιοτήτων και των ενδιαφερόντων, την εξοικείωση με διαφόρους τομείς εργασίας και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εκπαίδευση και την επαγγελματική πορεία. Με εφαλτήριο την ορθή καθοδήγηση των μαθητών της Γ Γυμνασίου και της Β Λυκείου πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα Διευρύνοντας επαγγελματικές δραστηριότητες στον τόπο μου.– Προοπτικές κατάρτισης. Οι μαθητές συνέλεξαν πληροφορίες για τις τοπικές επιχειρήσεις, επισκέφτηκαν το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής Παπαπαρασκευά και είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με επαγγελματίες διαφόρων κλάδων. Απόρροια όλων των παραπάνω ήταν οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου -Γυμνασίου Ξάνθης μετά τη διεξαγωγή τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού να ξεδιαλύνουν τη σκέψη του πάνω στην επαγγελματική τους επιλογή και να συνεχίσουν τη σχολική τους πορεία πιο στοχευμένα. Συντονίστρια: Μαρία Παππά ΠΕ02, συμμετέχουσα εκπαιδευτικός: Ευδοκία Παπαβασιλείου ΠΕ02.

Σάββατο 25 Μαΐου

Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, (Κ. Μπένη και Βλαχοπούλου,Δημ. πάρκινγκ), ώρες 9:00 -14:00

Εορτή Αιμοδότη, εθελοντική αιμοδοσία.

Πλατεία Διοικητηρίου, ώρα 10:00

Εορτή Αιμοδότη, «Τα παιδιά ζωγραφίζουν»

Έκθεση ζωγραφικής από 60 μαθητές δημοτικών σχολείων στην κεντρική πλατεία Ξάνθης με θέμα την εθελοντική αιμοδοσία.

 Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 19:00

Μουσική παράσταση με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα (παιδική/εφηβική).

«Μύρισε η άνοιξη, ήρθε το καλοκαίρι»

 

Συμμετέχουν με τις παιδικές ή τις εφηβικές τους ομάδες:

1) Πολιτιστικός Σύλλογος Θάμυρις

2) Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου

3) Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

4) Σύλλογος Μικρασιατών Ν.Ξάνθης

5) Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης

 

Πρόγραμμα Εκδήλωσης:

  • Τμήμα Εφήβων Θάμυρις: Μακεδονία
  • Τμήμα Νηπίων Θάμυρις: Θράκη •Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης: Κρήτη
  • Τμήμα Δημοτικού Θάμυρις: Ήπειρος
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου: Θράκη
  • Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης: Πόντος
  • Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης: Μ.Ασία
  • Τμήμα Εφήβων Θάμυρις: Έβρος

Λήξη: Συρτός απ’ όλους τους συλλόγους μαζί

 Δευτέρα 27 Μαΐου

 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, ώρα 9:30 στον αύλειο χώρο και στο αμφιθέατρο, παρουσιάσεις:

  • «Παραδοσιακά φαγητά του τόπου μου»

Στο πρόγραμμα «Η Ελλάδα στο πιάτο μας-γνωρίζοντας τον τόπο μου μέσα από μαγειρικές συνταγές» οι μαθητές κατέγραψαν παραδοσιακές συνταγές μέσα από ποικιλία πηγών και κατανόησαν την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού μας γνωρίζοντας ταυτόχρονα και τον τόπο καταγωγής τους.

  • «Αθλούμαι παίζοντας και χορεύοντας»

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία της άθλησης μέσω του χορού και του παιχνιδιού, να καλλιεργούν κινητικές δεξιότητες, να βελτιώνουν και να ελέγχουν την υγεία τους.

  • «Μαθημαγικά»

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων καθώς και την εκμάθηση τρόπων επίλυσης προβλημάτων. Οι μαθητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών στους οποίους συμμετείχαν και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από αυτούς.

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 10:00

Γυμνάσιο Γλαύκης, παρουσιάσεις:

«Εικαστικές Δημιουργίες» και «Η ρομποτική με απλά μέσα»

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 11:00

1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, παρουσιάσεις:

«Ενσυναίσθηση και πρώτες βοήθειες»

Με σύνθημα «Αγκαλιάζοντας Ζωές, Μαθαίνοντας Πρώτες Βοήθειες!» οι μαθητές θα προχωρήσουν σε επίδειξη μεθόδων πρώτων βοηθειών και τη διάχυσή τους στην ευρύτερη κοινωνία.

 

«Εθελοντισμός και πρώτες βοήθειες»

Με σύνθημα «Με αγάπη και δράση, ο εθελοντισμός γίνεται ασπίδα ζωής!» οι μαθητές θα προχωρήσουν σε επίδειξη ΚΑΡΠΑ στο κοινό.

 

7ο Γυμνάσιο Ξάνθης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώρα 11:00

 

Θεατρική παράσταση «Τα κίτρινα γάντια»

Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας παρουσιάζουν τη δική τους διασκεδαστική ματιά στο έργο των Σακκελάριου-Γιαννακόπουλου που οδήγησε στην εξαιρετική ομώνυμη ταινία.

 

Παρουσίαση προγράμματος «Ξεχωριστές στιγμές στο σχολείο»

Παρουσίαση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν στο 7ο Γυμνάσιο Ξάνθης τη φετινή σχολική χρονιά

Τρίτη 28 Μαΐου

 

1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, ώρα 09:30 στο αμφιθέατρο του σχολείου, παρουσιάσεις:

  • «Ενσυναίσθηση και πρώτες βοήθειες»

Με σύνθημα «Αγκαλιάζοντας Ζωές, Μαθαίνοντας Πρώτες Βοήθειες!» οι μαθητές θα προχωρήσουν σε επίδειξη μεθόδων πρώτων βοηθειών και τη διάχυσή τους στην ευρύτερη κοινωνία.

 

  • «Εθελοντισμός και πρώτες βοήθειες»

Με σύνθημα «Με αγάπη και δράση, ο εθελοντισμός γίνεται ασπίδα ζωής!» οι μαθητές θα προχωρήσουν σε επίδειξη ΚΑΡΠΑ.

 

  • «Διαγωνίζομαι στη φυσική και αγγίζω τα όρια του σύμπαντος

Μέσα από τη φυσική και την συμμετοχή σε διαγωνισμούς, πειράματα και ένα πρόγραμμα με το ΕΑΠ για την κοσμική ακτινοβολία, τα παιδιά γνώρισαν νέες μεθοδολογίες, τρόπους σκέψης και προσέγγισαν περισσότερο τον κόσμο της Φυσικής. Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και οι εμπειρίες της συμμετοχής των μαθητών, καθώς και το πείραμα που με βίντεο συμμετείχε σε διαγωνισμό πειραμάτων της ΕΕΦ.

 

  • «EcoInfluencers»

Το οικολογικό πρότζεκτ μαθητών με το όνομα «EcoInfluencers» αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού για τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέσω δράσεων όπως εκστρατείες ανακύκλωσης, καθαρισμοί περιβάλλοντος και ενημερωτικές εκδηλώσεις, οι μαθητές προάγουν την οικολογική συνείδηση και προτρέπουν τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.”

 

  • «Οργανικοί τοίχοι»

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην γνωριμία και εξοικείωση με διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα, τη μελέτη της ιστορίας της τέχνης της τοιχογραφίας, καθώς και στην ενεργή συμμετοχή στη δημιουργία τοιχογραφιών στο σχολικό χώρο.

 

  • «Το δέντρο στην τέχνη»

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης, ενώ ταυτόχρονα τους επιτρέπει να εξερευνήσουν το θέμα του δέντρου μέσα από διάφορα καλλιτεχνικά ρεύματα και τεχνοτροπίες.

 

Πλατεία Δημοκρατίας, ώρα 10:00

Γυμνάσιο Γλαύκης, παρουσιάσεις:

«Εικαστικές Δημιουργίες» και «Η ρομποτική με απλά μέσα»

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:00

12ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, Τμήμα ΣΤ2.

Θεατρική παράσταση «Ο ωραίος κοιμωμένος» του Δημ. Κιούση.

Τι σχέση έχει ένας πίνακας με ένα πανάκριβο αυτοκίνητο ; ποια συνομωσία υπάρχει στα μέλη της οικογένειας Πατσμαρδάνη; οι ντεντέκτιβ; τι «παίζει» με το μωρό; Οι απορίες σας μπορεί και να λυθούν στη θεατρική παράσταση του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθη! Πρόκειται για μία κωμωδία εποχής με μία δόση μυστηρίου. Ηθοποιοί είναι οι μαθητές του Στ2

 

Τρίτη 4 Ιουνίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 18:00

2ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Μουσικοθεατρική παράσταση «Περπερούναπερπατεί».

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 20:00

Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής»

Χορωδιακή βραδιά.

 

Τετάρτη 5 Ιουνίου

 

Πάρκο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, ώρα 09:00

ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας, «Δράσεις για σχολεία της Α/θμιαςΕκπ/σης Ξάνθης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας  Ημέρας Περιβάλλοντος»

Σε συνεργασία με   την Μονάδα Διαχείρισης Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ, τις Δασικές υπηρεσίες Ξάνθης και το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Δ.Π.Θ. -Εργαστήριο Μηχανολογικού Σχεδιασμού, θα υλοποιήσουν δράσεις για σχολεία της Α/θμιαςΕκπ/σης Ξάνθης.Σκοπός των δράσεων είναι οι μαθήτριες/τές και οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν τα πολύτιμα οικοσυστήματα της περιοχής μας και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Ημέρα περιβάλλοντος: «Μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη…» Δ. Σολωμός.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 18.30

«Παρέα με τον κύριο Κ.Ο.Κ.»

Οι μικροί μαθητές του 17ου Νηπιαγωγείου Ξάνθης μας παρουσιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με θεατρικό παιχνίδι.

 

Πέμπτη 6 Ιουνίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 20:30

ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας, παράσταση θεάτρου σκιών.

Στο πλαίσιο δράσεων για την Παγκόσμια  Ημέρα  Περιβάλλοντος, που συνδιοργανώνουν το ΚΕΠΕΑ Βιστωνίδας και η Μονάδα Διαχείρισης Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο θίασος θεάτρου σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» θα παρουσιάσει την παράσταση «Το μαγεμένο Δέντρο».

Η παράσταση είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Παρασκευή 7 Ιουνίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 20:00

Όχι στη βία – η αυτοάμυνα αλλιώς. Για δυνατό σώμα και μυαλό

Γνωριμία με την κινεζική πολεμική Τέχνη Τάι Τσι Τσουάν.

Ένα πρόγραμμα για παιδιά και νέους και τους γονείς τους

 

Το Κέντρο Τά Τσι Τσουάν «YangSheng» της Ξάνθης σας προσκαλεί στηνεκδήλωση με σκοπό την γνωριμία και την δυνατότητα εξάσκησης τωννέων και παιδιών σε ένα από τα παλαιότερα συστήματα πολεμικήςτέχνης που συνδυάζει την αυτοάμυνα με την δεξιοτεχνία στην εκτέλεσηεφαρμογών. Το Τάι Τσι είναι μία μαχητική τέχνη που εφαρμόζει τεχνικέςαυτοάμυνας προς τον αντίπαλο-συνασκούμενο με διαφορετικό τρόποκαθώς χρησιμοποιεί την δύναμη του άλλου για να τον ανατρέψει απότην ισορροπία αποφεύγοντας σκληρά χτυπήματα. Θα πραγματοποιηθούνεπιδείξεις των ενήλικων τμημάτων του Κέντρου, ώστε το κοινό να παρακολουθήσει την

πολυμορφία των φορμών και εφαρμογών αυτοάμυνας του «αυθεντικού» Yang στυλ.

Διοργάνωση: Κέντρο Τάι Τσι Τσουάν «YangSheng» Ξάνθης Π.Ε.Σ. «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ»

 

Κυριακή 9 Ιουνίου

Αμφιθέατρο κεντρικής πλατείας, ώρα 18:30

Όχι στη βία – η αυτοάμυνα αλλιώς. Για δυνατό σώμα και μυαλό

Προπονήσεις για παιδιά 3ης, 4ης, 5ης και 6ης Δημοτικού και γονείς.

Διοργάνωση: Κέντρο Τάι Τσι Τσουάν «YangSheng» Ξάνθης Π.Ε.Σ. «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ»

 

Δευτέρα 10 Ιουνίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:30

14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, Τμήμα ΣΤ1.

Θεατρική παράσταση «Το μεγάλο reunion» του Χριστόφορου Μαλικιώτη κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: ΣταματούλαΔουλγεράκη.

 

Παρασκευή 14 Ιουνίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 19:00

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ετήσια τελετή αποφοίτησης, του Εργαστηρίου Σύγχρονου και Μοντέρνου Χορού.

Στην τελετή αποφοίτησης του Εργαστηρίου, τα τμήματα παιδιών και ενηλίκων θα εκτελέσουν χορογραφίες όπως τις εμπνεύστηκαν και ετοίμασαν οι ίδιοι οι μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητών τους.

Στο τέλος της τελετής θα απονεμηθούν οι βεβαιώσεις αποφοίτησης στους μαθητές των τμημάτων.

Επιμέλεια:Αλεξάνδρα Τσοτανίδου, Έλενα Μπουγκάεβα, υπεύθυνες Εργαστηρίου Σύγχρονου-Μοντέρνου Χορού του ΙΘΤΠ.

 

Σάββατο 15 Ιουνίου(ως εχει)

Δημοτικό Αμφιθέατρο Κεντρικής Πλατείας, ώρα 19:00

Όχι στη βία – η αυτοάμυνα αλλιώς. Για δυνατό σώμα και μυαλό

Προπονήσεις για νέους Γυμνασίου και λυκείου και γονείς.

Διοργάνωση: Κέντρο Τάι Τσι Τσουάν «YangSheng» Ξάνθης Π.Ε.Σ. «Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ»

 

 

Πέμπτη 20 Ιουνίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα 19:30

Παρουσίαση Θεατρικών ομάδων Μουσικού σχολείου «Από τον Ευριπίδη στον Shakespeare»

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων, θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από την «Ελένη» του Ευριπίδη και έργα του Shakespeare σε συντομία (Shakespeareabridged).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button