ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΛΗΨΗ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΜΑΣ

1. Γενικά

1. Γενικά

Την παρούσα κρίσιμη περίοδο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, για μια ακόμη φορά, από τις τόσες πάρα πολλές, που έχουν συμβεί στο παρελθόν, πάντα με προκλητική υπαιτιότητα της Τουρκίας, βρίσκονται σε άκρως κορυφούμενη έξαρση και ένταση. Πολλά μπορεί να συμβούν. Του όλου αρραγούς αμυντικού μας τείχους, το οποίο αρχίζει από την Αδριατική θάλασσα-Ήπειρο-Μακεδονία-Θράκη-Αιγαίο και Κύπρο, η αμυντική μελέτη και σχολίασή του , είναι τεράστια και κατά περίπτωση ξεχωριστή και εξειδικευμένη. Κατά γενικό κανόνα όμως, τα πάντα εκπορεύονται, από την ισχύ, την ετοιμότητα, το ηθικό και το αξιόμαχο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες ενεργούν πολυδιάστατα και όπου κατά προτεραιότητα, ήθελε απαιτηθεί. Παράλληλα όμως επιβάλλεται, χωρίς παγίδες και απάτες, η αποτελεσματική και ρεαλιστική, ενάσκηση, της εξωτερικής και διπλωματικής πολιτικής μας. Απαιτείται, ειδικά την παρούσα περίοδο, η ανάπτυξη διπλωματικού διαύλου (κεραία επαφής), με παραμεθόριους γείτονες για ότι θετικό ήθελε προκύψει, όπως έκαναν στο παρελθόν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ανδρέας Παπανδρέου.

2. Αμυντική Θωράκιση της Θράκης

Το κύριο αμυντικό μας ΚΕΡΑΣ, είναι ΘΡΑΚΗ-ΑΙΓΑΙΟ-ΚΥΠΡΟΣ. Χωρίς να παραβλέπουμε την επιβαλλόμενη, με όλες μας τις Δυνάμεις, αμυντική μας εγρήγορση και ετοιμότητα, στο Αιγαίο και Κύπρο, όπου έχουμε αναφερθεί πολλάκις και εκτενώς, σε προηγούμενα άρθρα μας, επικεντρώνουμε, τώρα την προσοχή μας, στη ΘΡΑΚΗ. Από τα όσα γράφονται και σχολιάζονται, για την αμυντική θωράκιση της Θράκης, θα αναφερθούμε σε δύο αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις – εκτιμήσεις, διαφόρων, μη ελληνικών εκτιμήσεων – σχολιάσεων. Της CIA (θετική) και της Τουρκίας (αρνητική), λόγω εκπονήσεως επιθετικών σχεδίων της, κατά της Θράκης.

α. Η Άμυνα της Θράκης, σύμφωνα με την CIA, είναι απροσπέλαστη

(1) Από εκατομμύρια έγγραφα της CIA, σύμφωνα με τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ (20 Ιανουαρίου 2017), που καλύπτουν την περίοδο 1940 έως 1990, η άμυνα της Θράκης, χαρακτηρίζεται, απροσπέλαστη. Η CIA, αφήνει περιθώρια όμως ο χρόνος να λειτουργήσει σε βάρος της Ελλάδος, από το 1990 και μετά, με την κούρσα των εξοπλισμών της Τουρκίας, όπου η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να την ανταγωνισθεί, για οικονομικούς δικούς της λόγους. Τα σχετικά απόρρητα έγγραφα της CIA, δεν έχουν έλθει στο φως. Στο χρονικό διάστημα από το 1990 μέχρι σήμερα 2017, επίσης η CIA, δεν εκθέτει στοιχεία εκτίμησής της. Κατά προσωπική εκτίμησή μας όμως, στο διάστημα αυτό, όχι μόνο δεν έχει κάνει θετικά βήματα η Τουρκία υπέρ αυτής, αλλά αντίθετα, το Κουρδικό, το Συριακό, το Πραξικόπημα της 15ης Ιουνίου 2016 (εκκαθαρίσεις στο στράτευμά της, εσωτερικές μη ορατές, υφέρπουσες συγκρούσεις κ.λ.π), έχουν ενεργήσει αποδυναμωτικά για την Τουρκία και ειδικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις της, παρά τους όποιους λεονταρισμούς της.

(2) Η πιο πάνω εκτίμηση της CIA, σε καμία απολύτως περίπτωση, δεν επιτρέπει, στους αρμόδιους και υπεύθυνους, πολιτικούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και λοιπούς, καθώς και όλους τους Θρακιώτες, ίχνος εφησυχασμού. Αντίθετα, επιβάλλει, συνεχή, κορυφούμενη ανησυχία και αδάμαστη θέληση και πείσμα, για την εισέτι επαύξηση της πολυδιάστατης αμυντικής μας ισχύος. Ας μη μας διαφεύγουν, οι οποιεσδήποτε, δυνατές ανατροπές σε απροσδιόριστο και απρόβλεπτο χρόνο. Κάθε ολιγωρία στο θέμα αυτό, αποτελεί πράξη ¨εσχάτης προδοσίας¨. Ας μη μασάμε τα λόγια μας…… όπως έγινε με την Κύπρο το 1974, όπου ούτε μια αγχόνη δεν στήθηκε…..

β. Επιθετικό Τουρκικό Σχέδιο EGEMEN (ΗΓΕΜΩΝ), κατά της ΘΡΑΚΗΣ

(1) Στοιχεία του σχεδίου αυτού, παρέχονται από την ιστοσελίδα της εφημερίδας ¨ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ¨ Ιουνίου 2014. Αποτελεί υλικό 253 σελίδων. Ως άσκηση επί χάρτου, διεξήχθη στην έδρα της 1ης Τουρκικής Στρατιάς (Κωνσταντινούπολη) από 5-7 Μαρτίου 2003. Σχετικές πληροφορίες, οι Ελληνικές υπηρεσίες, απέκτησαν τον Οκτώβριο του 2010. Η συμμετοχή 162 ανωτάτων και ανωτέρων Τούρκων Αξιωματικών, δεν είχε καμία σχέση με συνωμοτική ενέργεια για ανατροπή του καθεστώτος, όπως διέρρευσε, διότι έτσι μας συνέφερε, αλλά βελτίωση των υπαρχόντων Τουρκικών επιθετικών σχεδίων, που πρέπει να μας προβληματίζει και ανησυχεί. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση, το σχέδιο αυτό, έχει κοινά σημεία επιδιώξεων, με το σχέδιο Αττίλας στην Κύπρο, όπου επεδίωκε την κατάληψη της Β. Κύπρου, το οποίο και επιτεύχθηκε τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1974 και όπου εκεί διολίσθησε το σύνολο των Τουρκοκυπρίων. Με το σχέδιο EGEMEN (ΗΓΕΜΩΝ), όπως σε αυτό αναφέρεται, επιδιώκεται «Η υπερκέραση της Ελληνικής αμυντικής τοποθεσίας και η καταστροφή των Ελληνικών δυνάμεων που βρίσκονται ανατολικά της γραμμής ΑΙΣΥΜΗ – ΑΒΑΣ και όχι της γραμμής των διαβάσεων ΜΑΚΡΗΣ και ΚΙΡΚΗΣ, που περιλαμβάνεται στα υπάρχοντα σχέδια, λόγω παρέμβασης ΝΑΤΟ, Ε.Ε. κ.λ.π. και για το λόγο αυτό η επιχείρηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 3-4 ημέρες». Δηλαδή η διχοτόμηση της Δ. Θράκης, σε πρώτη φάση, όπως στην Κύπρο. Όποια υποβάθμιση, υποτίμηση η οποία όμως πληρώνεται ακριβά από τους υπερφίαλους υποτιμητές.

(2) Όταν η εφημερίδα ¨ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ¨ στις 14 Ιουνίου 2014, δημοσίευσε, σχετικά στοιχεία του σχεδίου EGEMEN ( ΗΓΕΜΩΝ), στην κοινή γνώμη της Θράκης επήλθε ¨έντονος προβληματισμός – σοκ¨ . Επειδή οι πάντες σιωπούσαν, στα εύλογα ερωτήματα των Θρακιωτών, εκείνο το οποίο, εμείς μπορούσαμε να πράξουμε, οργισμένοι και αγανακτισμένοι, για την Τουρκική προκλητική υποβάθμιση της άμυνας της Θράκης, από το Δ΄ Σώμα Στρατού, δημοσιεύσαμε στις 19 Ιουνίου 2014 και για λόγους εξύψωσης του ηθικού, χωρίς καμία απόκλιση από την πραγματικότητα, το άρθρο ¨ΑΠΟΨΕΙΣ για το σχέδιοEGEMEN (ΗΓΕΜΩΝ) των Τούρκων για εισβολή στη Θράκη¨ .Το δημοσίευμα παραμένει εν πολλοίς, άκρως επίκαιρο. Παρακαλούμε να αναδημοσιευθεί.

3. Προτάσεις

Οι υποβαλλόμενες προτάσεις, κατά καιρούς, με διάφορα άρθρα μας, τα οποία, πάντοτε είναι επίκαιρα και ωφέλιμο είναι, κάποια να αναδημοσιεύονται, αποτελούν αδήριτη ανάγκη, για την εισέτι βελτίωση της άμυνάς μας. Κάποιες από τις προτάσεις είναι οι πιο κάτω:

α. Εξύψωση του φρονήματος του Ελληνικού λαού, για να έχει την θέληση και την δύναμη να αγωνιστεί, για την διατήρηση των τελευταίων υπολειμμάτων της λεηλατηθείσας από τα μνημόνια, πατρίδας μας και ανάκτηση των μέχρι τώρα απωλεσθέντων. Ο Ελληνικός λαός είναι γενναίος, μαχητικός, αποφασιστικός, υπομονετικός, εργατικός και καρτερικός, χρειάζεται όμως αξίους ηγέτες, οι οποίοι να αγαπούν άδολα την Ελλάδα και να μη γίνονται, για χάρη της εξουσίας, προσκυνημένα ανδρείκελα, ξένων συμφερόντων και αφεντικών.

β. Αύξηση της θητείας, για την ενίσχυση της μειωμένης επάνδρωσης των Μονάδων, των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν επιθυμούμε να τιμωρήσουμε τους στρατευμένους νέους μας για την ανάγκη αυτή, αφού τα οποιαδήποτε οπλικά μας συστήματα, εάν δεν είναι επαρκώς επανδρωμένα, καθίστανται αναποτελεσματικά. Οι πολιτικοί μας αμιλλώμενοι αλλήλους, σε άφρονα πολιτική, ως εύκολη λύση, για καθαρά λόγους ψηφοθηρικούς, μείωναν συνεχώς τη θητεία και υπέσκαπταν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Την 1η Απριλίου 2009, με αφορμή άρθρο του Αντιστρατήγου ε.α. Φωτιάδη Νικολάου, εκθέσαμε ανάλογες απόψεις μας, για τη μείωση της θητείας. Αμφότεροι δεν εισακουστήκαμε. Παρακαλούμε για την αναδημοσίευση του άρθρου αυτού, είναι τόσο επίκαιρο.

γ. Στράτευση στο 18ο έτος της ηλικίας, τόσο για να ανταποκρίνονται όλοι οι Έλληνες νέοι, σπουδάζοντες και μη, ισότιμα στις υποχρεώσεις τους έναντι της πατρίδος, όσο και για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη επάνδρωση των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

δ. Στράτευση των γυναικών, απόφαση η οποία χρήζει ιδιαίτερης μελέτης για την ισότιμη μεταχείριση των δύο φύλλων, έναντι των υποχρεώσεών τους προς την πατρίδα. Το ξεκίνημα ας γίνει από τις ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές με ανάλογα ανταλλάγματα.

ε. Παλλαϊκή Άμυνα

Σε περίπτωση εχθροπραξιών, αντί οι κάτοικοι των παραμεθορίων περιοχών, να σχεδιάζεται να μεταφέρονται στα μετόπισθεν, με αρνητικές επιπτώσεις στο ηθικό και την μαχητικότητά μας, αποφασίσθηκε η σχεδίαση συμμετοχής τους, ενεργά στην άμυνα, τόσον ως μαχητών, όσο και σε βοηθητικές υπηρεσίες. Αυτό απετέλεσε το σπόρο της Παλλαϊκής Άμυνας. Η στρατιωτική αρχή, επιτελικά και οργανωτικά ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις της Παλλαϊκής Άμυνας. Η πολιτική αρχή, ενώ αρχικά είχε, όχι μόνο αποδεχθεί, αλλά και επιβάλλει την Παλλαϊκή Άμυνα και για τον λόγο αυτό σχεδίαζε την ανάλογο νομοθέτησή της, στη συνέχεια, ¨αγρόν ηγόρασε¨. Αντί για Παλλαϊκή Άμυνα, εύκολα, μείωσε τη θητεία και πρότεινε λύσεις στρατηγικής και τακτικής βοηθητικού Υποδεκανέα, όπως απόσυρση της 4ης Τουρκικής Στρατιάς στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας και αντίστοιχη αποψίλωση της άμυνας των Ελληνικών Νησιών στο Αιγαίο. Απόσυρση των βαρέων όπλων από τα σύνορα. Εάν αυτά είχαν γίνει, σε περιορισμένο χρόνο ο εχθρός θα επανερχόταν αιφνιδιαστικά, στις αρχικές επιθετικές θέσεις του και εμείς θα μέναμε ¨ξεβράκωτοι¨. Ειδικά στη Θράκη, η υλοποίηση και ενεργοποίηση κάποιων δομών, θέσεων της ¨Παλλαϊκής Άμυνας¨, θα είχε ως αποτέλεσμα συμπληρωματικά και υποβοηθητικά, κατά την ειρηνική περίοδο, στην πρόληψη και την αποτροπή αντεθνικών ενεργειών, με τον εντοπισμό και εξάρθρωση, πρακτόρων και υπονομευτών, που θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν και συγκροτήσουν τους πυρήνες, των αναφερομένων στο σχέδιο (Egemen), ¨θυλάκων¨ . Σε περίοδο επικειμένων ή εν εξελίξει επιχειρήσεων η ¨Παλλαϊκή Άμυνα¨ υλοποιούμενη στο σύνολό της, θα αναλάβει επ’ ωφελεία, των μαχομένων τμημάτων στο Έβρο π., το σοβαρότατο έργο της ασφάλειας των μετόπισθεν, αλλά και τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση, ανορθοδόξου πολέμου, αεραποβατικών, αμφίβιων, αεροκίνητων επιχειρήσεων κ.λ.π. Σε περίπτωση δημιουργίας ¨θυλάκων¨, δεν επιχειρείται η εξουδετέρωση αυτών, έναντι άλλων κυρίων αποστολών, όπως λανθασμένα, έγινε στην Κύπρο, αλλά η περίσφιξή τους και η στη συνέχεια παράδοσή τους, μετά τη θετική έκβαση των επιχειρήσεων. Σαν παράδειγμα της δυνατής προσφοράς της ¨Παλλαϊκής Άμυνας¨, αναφέρεται το εξής: Στην Κύπρο με την εισβολή το 1974, όχι μόνο δεν είχε οργανωθεί η ¨Παλλαϊκή Άμυνα¨ αλλά οι Ελληνοκύπριοι σκοτωνόταν μεταξύ τους. Η Ελληνική Μεραρχία είχε εκδιωχθεί. Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ ασχολιόταν με τους Τουρκοκυπριακούς ¨θυλάκους¨. Η προδοσία είχε παρεισφρήσει. Η επαγγελματική απόδοση, στα ανώτατα κλιμάκια, ως εκ της συγχύσεως που εκπορευόταν εξ Αθηνών, μειωμένη. Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά ο Αττίλας αποβιβαζόταν  στο Πέντε Μίλλι και οι αλεξιπτωτιστές ερρίπτοντο, μεταξύ Πενταδακτύλου και Λευκωσίας, χωρίς την ανάλογη αμυντική αντίδραση. Στο χωριό Μία Μηλιά ερρίφθησαν 100 Τούρκοι αλεξιπτωτιστές. Χωρίς καμία οργάνωση και σχεδίαση, οι κάτοικοί της, αυθόρμητα ενεργήσαντες, με κυνηγετικά κυρίως όπλα, τους εξουδετέρωσαν. Ως Διοικητής της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου, πρωτοστάτησα, σύμφωνα όμως πάντα με οδηγίες της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας, στην επιτελική παιδεία των εκπαιδευομένων Επιτελών Αξιωματικών, σχετικά με την ¨Παλλαϊκή Άμυνα¨. Έχω γράψει αρκετά άρθρα για την ¨Παλλαϊκή Άμυνα¨. Προτείνω προς επαναδημοσίευση το με ημερομηνία 10/2/1997 άρθρο, με τίτλο «ΝΕΑ ΑΝΥΝΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ¨ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ¨», μήπως από τους σκονισμένους φοριαμούς ανασυρθεί και νεκραναστηθεί, η ¨Παλλαϊκή Άμυνα¨.

                            

     Αντγος ε.α. Παναγιώτης Χόχολης

Επίτιμος Διοικητής Ανωτάτης Σχολής Πολέμου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button