Ανοίγει ο δρόμος για τις αιρετές Περιφέρειες

Με την επισήμανση πως “κανένας θεσμός δεν είναι αυτοσκοπός , ούτε έχει σημασία το πώς θα λέγεται ο περιφερειακός βαθμός αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα -αυτό που στην Ευρώπη ονομάζεται περιφερειακή δημοκρατία-“, σχολίασε ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, όταν του ζητήθηκε από την εφημερίδα μας να τοποθετηθεί στην τελευταία πρόταση που ήρθε στην επικαιρότητα για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας.

   Με την επισήμανση πως “κανένας θεσμός δεν είναι αυτοσκοπός , ούτε έχει σημασία το πώς θα λέγεται ο περιφερειακός βαθμός αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα -αυτό που στην Ευρώπη ονομάζεται περιφερειακή δημοκρατία-“, σχολίασε ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, όταν του ζητήθηκε από την εφημερίδα μας να τοποθετηθεί στην τελευταία πρόταση που ήρθε στην επικαιρότητα για το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας. 


  Όπως έχει πλέον γίνει γνωστό, το τελευταία σενάρια που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών  αναφορικά με τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, προβλέπει την κατάργηση των νομαρχιών και τη συγχώνευση των δήμων.


Συγκεκριμένα το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, προβλέπει πέντε περιφέρειες, κατάργηση των 54 νομαρχιών, την ίδρυση 15 νέων αυτοδιοικητικών μονάδων και συγχώνευση των 1034 δήμων σε 400.


  Οι 15 νέες αυτές αυτοδιοικητικές μονάδες που προβλέπεται πως θα αντικαταστήσουν τις 54 νομαρχίες θα έχουν νέες αρμοδιότητες και υπηρεσιακή δομή.


  Όσο για τα πέντε κριτήρια για τις συνενώσεις, αυτό που ξεχωρίζει είναι η ανάγκης της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης και δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών.


  Πάνω σε αυτά λοιπόν που περιλαμβάνει η νέα πρόταση της κυβέρνησης-η οποία δεν παύει να είναι ένα ακόμη σενάριο- ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης ρωτήθηκε κατά πόσο τελικά ενισχύεται έτσι ο θεσμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης από τη στιγμή που εξετάζεται η κατάργησή του, και κατά πόσο τον βρίσκει σύμφωνο μια  τέτοια προοπτική.


 


  Ο κ. Παυλίδης διευκρίνισε εκ των προτέρων πως η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός νέου διοικητικού χάρτη της χώρας βρίσκει σύμφωνες και μάλιστα ομόφωνα τόσο την ΕΝΑΕ, όσο και την ΚΕΔΚΕ, οπότε το κριτήριο της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης φαίνεται πως εξασφαλίζεται ως προς το γενικό πνεύμα της νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας.


   Όσο για την κατάργηση των νομαρχιών, ο νομάρχης Ξάνθης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω μιλώντας για αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις ή Περιφερειακή δημοκρατία, όπως είναι γνωστή στην Ευρώπη, καθώς ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου.


  “Κανένας θεσμός δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε έχει σημασία το πώς θα λέγεται ο περιφερειακός βαθμός αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, αυτό που στην Ευρώπη  ονομάζεται Περιφερειακή Δημοκρατία. Το όνομα έχει παρεπόμενο χαρακτήρα. Μπορεί εύκολα να ονομαστεί περιφερειακή αυτοδιοίκηση , μπορεί να ονομαστεί νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Απλώς τα σχήματα θα είναι πολύ ισχυρότερα και κοντά στον αριθμό 15. Ήμουν από εκείνους που εισηγήθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Δράμα, να υπάρξουν οι νέες αυτές μορφές και μάλιστα κόντρα στις απόψεις πολλών”.  


  Ο κ. Παυλίδης εμμέσως πλην σαφώς δεν τάσσεται αντίθετος με την κατάργηση των νομαρχιών, καθώς έτσι ανοίγει ο δρόμος για τις αιρετές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Ωστόσο όπως διαφαίνεται και από την προσωπική του άποψη που καταθέτει στην εφημερίδα μας, εκείνο που ενδεχόμενα να τον βρει αντίθετο είναι η αλλαγή των γεωγραφικών σχημάτων.


  “Πιστεύω ότι με τη νέα γεωγραφία και σύμφωνα πάντα με το Σύνταγμα η Ελλάδα χρειάζεται άλλες αυτοδιοικητικές δομές. Δηλαδή χρειάζεται δομές ισχυρότερες , αποτελεσματικότερες, ικανές να διαχειριστούν αναπτυξιακά προγράμματα μεγάλης κλίμακας και ως ένα βαθμό αυτοσυντηρούμενες , υπαγόμενες πάντα στην εθνική δομής της ελληνικής πολιτείας. Οι σημερινές δομές και όπως έχουν σε αυτό που στην Ευρώπη πάλι λένε περιφερειακή δημοκρατία και είναι οι νομαρχίες, είναι μικρές. Πρέπει να γίνουν δομές αξιοσέβαστες, ισχυρές, αποτελεσματικές, που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών.


   Αυτό δεν μπορούσε να γίνει χθες, γιατί η Ελλάδα ήταν κατακερματισμένη από το φυσικό της ανάγλυφο.   Σήμερα με τους νέους δρόμους, τις νέες προοπτικές η Ελλάδα προχωρεί μπροστά. Και νομίζω ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσουμε μια γενναία μεταρρύθμιση. Ακούγονται πολλά. Από όλα που ακούγονται και τίποτε δεν ισχύει, είναι σενάρια.


Η άποψη η δική μου είναι ότι όπως έχουν περίπου οι σημερινές Περιφέρειες με ελάχιστες ίσως αποκλίσεις σε ορισμένα σημεία, πρέπει με τα ίδια γεωγραφικά όρια να μετεξελιχθούν σε αιρετές αυτοδιοικήσεις, που μπορούν να ονομαστούν νομαρχίες ή διαφορετικά.


Άποψή μου είναι ότι καλό θα είναι να χρησιμοποιηθεί αντί για τον όρο νομαρχία, που είναι ένας παραδοσιακός όρος στην Ελλάδα και πολύ ισχυρός, να χρησιμοποιηθεί ο όρος αιρετές Περιφέρειες.


Και αυτό γιατί είναι περισσότερο κατανοητός σε διεθνή κλίμακα και συμβατός με τον όρο Περιφερειακή Δημοκρατία  στην Ευρώπη.


Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα και βλέποντας ότι είναι αποφασισμένη και η κυβέρνηση, όπως αποφάσισαν και η ΕΝΑΕ , αλλά και η ΚΕΔΚΕ, βλέπω οι επόμενες εκλογές να γίνουν με τα νέα σχήματα”.    


Ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας αναμένεται λοιπόν να καταργήσει το θεσμό των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και να εισάγει το θεσμό των αιρετών περιφερειακών αυτοδιοικήσεων, κάτι με το οποίο να μη συμφωνεί ένα κομμάτι των τοπικών κοινωνιών της χώρας. 


Έτσι στο ερώτημα αν θα υπάρξουν αντιδράσεις ή αν θα επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης επανέλαβε και πάλι τη σύμφωνη γνώμη της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή γεωγραφικών ορίων.


Καταλήγοντας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά “επαναλαμβάνω με εξαίρεση την παράταξη που πρόσκειται  στο ΚΚΕ, όλες οι άλλες παρατάξεις υπερψήφισαν. 


Φτάσαμε δηλαδή σε ένα ποσοστό  πάνω από 95% και στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, πιθανόν να υπάρξουν ζητήματα για έδρες, ζητήματα για όρια  αν -κάτι που ο ίδιος πιστεύω ότι θα πρέπει να αποφευχθεί- επιλεγούν νέα γεωγραφικά σχήματα, διαφορετικά από αυτά των σημερινών Περιφερειών”.


Δέσποινα Γκούμα      

Σχετικά Άρθρα

Back to top button