ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Π.Σ. 24-2-2017

Η Αν. Μακ.& Θράκη είναι κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή. Το 32% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού εργάζεται στην γεωργία και κτηνοτροφία. Είναι ευθύνη του περιφερειακού συμβουλίου να έχει στην πρώτη γραμμή τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς της περιοχής μας

Όλα αυτά τα χρόνια οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ που πιστά υπηρέτησαν και υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στην απόγνωση.

Η Αν. Μακ.& Θράκη είναι κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή. Το 32% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού εργάζεται στην γεωργία και κτηνοτροφία. Είναι ευθύνη του περιφερειακού συμβουλίου να έχει στην πρώτη γραμμή τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς της περιοχής μας

Όλα αυτά τα χρόνια οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ που πιστά υπηρέτησαν και υπηρετούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στην απόγνωση.

Αποτέλσμα των ευρωκοινοτικών κανονισμών που υπήρχαν, των ποσοστώσεων, των απαγορεύσεων της ΚΑΠ, των αναδιαρθρώσεων των καλλιεργειών.

Έτσι συρρικνώθηκαν παραδοσιακές καλλιέργειες και βιομηχανικοί κλάδοι που είχαν ως πρώτη ύλη την αγροτική παραγωγή, όπως η ζάχαρη, ο καπνός, η κλωστοϋφαντουργία, η υποδηματοποιία.

Ενισχύθηκε, παράλληλα, η κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, στη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, στην παραγωγή και εμπορία των τροφίμων.

Από αυτούς τους στόχους και τις πολιτικές αυτές, δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα του κράτους, άδειασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τώρα, για μία ακόμα φορά, ενοχοποιούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες γι’ αυτό.

Τα μνημόνια και η ΚΑΠ είναι εργαλεία που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και το πέρασμα της γης και της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Μέτρα του 3ου μνημονίου που πέρασαν στον προϋπολογισμό του 2017, μεταξύ των άλλων, επιβαρύνουν μικρομεσαίους αγρότες με 92,7 εκατομμύρια ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, τη στιγμή που το 60% από αυτούς αδυνατούν να ανταποκριθούν και στις μέχρι σήμερα πιο χαμηλές εισφορές τους.

Οι κεφαλαιοκράτες, σε τούτη εδώ τη χώρα, δεν φορτώνονται βάρη από τις κυβερνήσεις, γιατί είναι δικές τους κυβερνήσεις, είναι κυβερνήσεις της τάξης τους.

Ολα τα βάρη της κρίσης, όλα τα βάρη των μνημονίων, τα φορτώνεται ο λαός μας. Τα κέρδη τους, τα ελλείμματα και τα πλεονάσματά τους στάζουν το αίμα του.

 

Οι εφοπλιστές έχουν δεκάδες νόμιμες φοροαπαλλαγές και παίρνουν αφορολόγητο το πετρέλαιο για τα καράβια τους, αλλά ο μικρομεσαίος αγρότης το πληρώνει πανάκριβα.

Είναι  σε συγχορδία τα κόμματα της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τα τσιράκια, τους υπόδικους του κεφαλαίου, τους δουλεμπόρους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

 Ολοι μαζί δημαγωγούν για τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, για την «ανάγκη παραγωγικής – λέει – ανασυγκρότησης», για την «ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου», για «ατμομηχανή της ανάπτυξης» και άλλα διάφορα τέτοια, που ίσως σε κάποιους ακούγονται και όμορφα.

Κοροϊδεύουν όμως τους αγρότες, προσπαθώντας να κρύψουν ότι η πρωτογενής παραγωγή, μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα, καθορίζεται, υποτάσσεται, στις σχέσεις που συμφέρουν τον μεγαλέμπορο, τον βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή αυτό που λέμε, τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Το τι και πώς θα παραχθεί καθορίζεται από το κίνητρο του κέρδους, και όχι βέβαια από την επιδίωξη ενός  ικανοποιητικού εισοδήματος για τις ανάγκες επιβίωσης του μικρομεσαίου αγρότη και της οικογένειάς του.

Γι’ αυτό η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας, αφού παράγονται και εξάγονται ή εισάγονται προϊόντα, μόνο και μόνο με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος, το κέρδος των μεγάλων μεγαλεμπόρων, το κέρδος των βιομηχάνων, και όχι βέβαια αυτό που συμφέρει τον αγρότη που παράγει, το σύνολο του ελληνικού λαού.

Η κατάσταση, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι αδιέξοδη

Η Λαϊκή Συσπείρωση : τονίζει  ότι υπάρχει διέξοδος για όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, της αγροτικής παραγωγής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση , παλεύει και θα παλεύει ,  για τη μόνη λύση που ειλικρινά συμφέρει τους πολλούς

Ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, ενάντια στην ανεργία και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Για το δρόμο όπου ο λαός μας θα είναι πραγματικά στην εξουσία με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμόκαι  με κοινωνικοποιημένες τις μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις.

Για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση, πρώτα απ’ όλα, των μεγάλων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού, της εξασφάλισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία και την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής.

Αυτή η οργάνωση της αγροτικής παραγωγής θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας ,  με άλλες χώρες, και εδαφικά, και κλιματολογικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων.

 

Σε αυτήν την οργάνωση της  κοινωνίας και οικονομίας,  θέση έχουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού.

Ο οποίος θα μειώνει το κόστος παραγωγής, με την κοινή καλλιεργητική φροντίδα, με τη συλλογή των προϊόντων, αξιοποιώντας όλες τις κρατικές υποδομές.

Είναι η λύση, η οποία απαλλάσσει τους μικρομεσαίους αγρότες, μια για πάντα,  από τις τράπεζες, από τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, από τους φόρους.

Διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, τη διάθεση, τη συγκέντρωση, την αποθήκευση, τη συντήρηση και μεταφορά της αγροτικής παραγωγής, την προστασία από φυσικές καταστροφές, με κρατικές τιμές στα προϊόντα που θα διασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα και επίπεδο ζωής για τους αγρότες

Η Λαϊκή Συσπείρωση ,  υποστηρίζει τους αγώνες επιβίωσης, τα αιτήματα της μαχόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των μπλόκων των αγροτών όπως κατατέθηκαν από το μπλόκο Θουρίου-Έβρου

Ότι αφορά τα προβλήματα που έχουθν  προκύψει στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας έχουμε να τονίσουμε:

Με βάση την ΚΥΑ για τους ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ, οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και της περιοχής μας όπως και όλης της χώρας θα βιώνουν τραγικές καταστάσεις από το κόψιμο εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκήσιμων εκτάσεων.

Οι συνέπειες είναι δραματικές, αφού χιλιάδες κτηνοτρόφοι στερούνται ενισχύσεων και λαμβάνουν πολύ λιγότερα ή καθόλου των ενισχύσεων της εξισωτικής αποζημίωσης που δικαιούνται και έπαιρναν σταθερά μέχρι το 2012 με τους ίδιους βοσκότοπους που χρησιμοποιούν και σήμερα! Στερούνται ενισχύσεων που αποτελούν βασικό πόρο για την αγορά ζωοτροφών, ενέργειας, φαρμάκων, για τη μετακίνηση των κοπαδιών τους κλπ.

Οι Βοσκότοποι που αντιστοιχούν σε μία ΜΜΖ στην περιοχή μας ανέρχεται περίπου στα 0,33 εκτάρια (3,3 στρέμματα)ανά ΜΜΖ  που σημαίνει μεγάλη περικοπή της ενιαίας ενίσχυσης και της ενίσχυσης για όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Η πολιτική αυτή που συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση οδηγεί χιλιάδες κτηνοτρόφους στην αβεβαιότητα, ενώ καταστρέφει χιλιάδες μικρούς κτηνοτρόφους ώστε τα δικαιώματά τους να συγκεντρωθούν σε μεγάλους που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Λαϊκή Συσπείρωση είχε καταθέσει στο Π.Σ. την πρόταση, να διεκδικηθεί και να απαιτηθεί από την Συγκυβέρνηση και το ΥΠΑΠΕΝ.

Η ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ (π.χ. ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ) ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ στους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΖΩΪΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ τους ΒΟΚΟΤΟΠΟΥΣ

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button