Καρναβάλι Ξάνθης 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

 

 

Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από τους Ξανθιώτες πολίτες και το Δήμο Ξάνθης, με περισσή αγάπη, μεράκι και ευαισθησία. Ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο υπερβαίνει τον εαυτό του, ελίσσεται και εμπλουτίζει το περιεχόμενο του, καθώς πλαταίνει τους ορίζοντές του μέχρι και σήμερα, παρά τις ιδιαίτερες συγκυρίες.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

 

 

Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε από τους Ξανθιώτες πολίτες και το Δήμο Ξάνθης, με περισσή αγάπη, μεράκι και ευαισθησία. Ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο υπερβαίνει τον εαυτό του, ελίσσεται και εμπλουτίζει το περιεχόμενο του, καθώς πλαταίνει τους ορίζοντές του μέχρι και σήμερα, παρά τις ιδιαίτερες συγκυρίες.

 

Πιστοί στην ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες του αυτός ο τόπος, πιστοί στις αξίες και στις ανάγκες του, πάντα εδώ και στο φετινό ταξίδι των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, του συναρπαστικού και ιδιαίτερου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

 

Με ιδιαίτερη χαρά εκ μέρους όλων των Ξανθιωτών σας περιμένουμε για μια ακόμη χρονιά στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, στη μεγάλη γιορτή του Ξανθιώτικου καρναβαλιού, της χαράς και της διασκέδασης.

 

Πάμε να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα, να διασκεδάσουμε, να γνωρίσουμε την φιλόξενη κοινωνία της, αλλά και τις ομορφιές της.

 

Έχουμε τα πινέλα, έχουμε τα χρώματα, ελάτε να ζωγραφίσουμε παρέα το μαγικό κόσμο της αποκριάς.

 

Να βιώσουμε μαζί τη χαρά που φέρνει ο Ξανθιώτης βασιλιάς του καρναβαλιού.

 

Να ζήσουμε όλοι μαζί το μοναδικό Ξανθιώτικο καρναβάλι.

 

                                                                               Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος

 

Δήμαρχος Ξάνθης

 

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

 

 

 

Συνδυάζοντας την ευρηματικότητα, την έμπνευση και τη σάτιρα με την αγάπη προς την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές αποτελούν έκφραση της δημιουργικότητας και της αισιοδοξίας των ανθρώπων της περιοχής μας. Με το πλήθος και την ποικιλία των εκδηλώσεων για το 2017, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι στέκεται για ακόμη μία χρονιά αντάξιο της μακράς πορείας του, ως πολιτιστικός θεσμός-σταθμός της Περιφέρειάς μας. Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με τη διοργάνωση του Δήμου Ξάνθης, είναι τα καλύτερα εχέγγυα αυτής της επιτυχίας. Σας υποδεχόμαστε όλους, ντόπιους και επισκέπτες, στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης και σας ευχόμαστε αξέχαστες εμπειρίες καρναβαλιού και παράδοσης.

 

Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ

 

                                                                              Χρήστος Μέτιος

 

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΞΑΝΘΗΣ

 

 

 

Πλησιάζουν 60 χρόνια από τις πρώτες εκδηλώσεις που άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται στην πόλη μας την περίοδο των Απόκρεω.

 

Ήδη δύο γενιές Ξανθιωτών μεγάλωσαν, έζησαν συμμετείχαν και συμμετέχουν στις γιορτές, οι οποίες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος του βίου των κατοίκων της πόλης μας.

 

Η φήμη των εορτών έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας μας και έχει εξαπλωθεί σε γειτονικές χώρες. Μέλημά μας πρέπει να είναι η καθιέρωση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών ως πολιτιστικό γεγονός (π.χ. φεστιβάλ) Βαλκανικού ενδιαφέροντος.

 

Ίσως γινόμαστε κουραστικοί κάθε χρόνο, αλλά η επίσκεψη και συμμετοχή των πολιτών από άλλες περιοχές την περίοδο του καρναβαλιού αποτελεί όαση ευτυχίας, διασκέδασης και ευχαρίστησης στα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολίτες της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια.

 

Οι φιλόξενοι κάτοικοι της Ξάνθης είναι έτοιμοι για μια ακόμη φορά να υποδεχθούν και να βοηθήσουν τους επισκέπτες, ώστε η παραμονή τους να τους μείνει αξέχαστη και όλοι να γίνουν πρεσβευτές της πόλης μας στον τόπο τους.

 

Καλή διασκέδαση!

 

  Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

 

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης

 

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

 

 

 

Ο πολιτισμός δεν είναι παρά τα βήματα των ανθρώπων προς τη δημιουργία. Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές σκιαγραφούν την ιδιαιτερότητα του τόπου μας μέσα από τη συνύπαρξη της έμπνευσης, της τέχνης, της σάτιρας και του κεφιού. Η λαϊκή παράδοση μπλέκεται με το σήμερα στους δρόμους της πόλης, όπου για πέντε και πλέον δεκαετίες Ξανθιώτες και επισκέπτες δημιουργούν μία εξαιρετική πραγματικότητα πέρα και έξω από τις όποιες συνθήκες αντιμετωπίζουν.

 

Όλοι μαζί ας απολαύσουμε κάθε στιγμή, κάθε νότα, κάθε χορευτικό βήμα, κάθε μασκαρά που ενώνει τις γενιές σε διαδρομές που μοιάζουν ίδιες, μα βάζει τις βάσεις για το πολιτιστικό παρόν και μέλλον.

 

 

 

Πασχάλης Λύρατζης

 

Πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού

 

Δήμου Ξάνθης

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

 

 

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

 

11:30 Μασκέ πάρτι για τη νεολαία

 

 

 

Ένα πάρτι για όλους τους μαθητές της Ξάνθης. Η πόλη ζωντανεύει από το πρωί με το πιο ζωηρό κομμάτι της να καταλαμβάνει την κεντρική πλατεία με μουσική, χορό, φαντασία και χρώμα, με στόχο να μας συμπαρασύρει όλους στο ρυθμό του καρναβαλιού.

 

 

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

 

12:00 Συναυλία Kings

 

 

 

Οι Kings έκαναν την εμφάνιση τους τον Ιούνιο του 2012 με το πρώτο τους single με τίτλο «Για Μια Φορά» και ακολούθησε το single «Όπου Με Πας» που τους οδήγησε στην κορυφή των charts. Τον Απρίλιο του 2013 οι Kings συνεργάζονται με τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο και δημιουργούν την international version του Όπου Με Πας με τίτλο «Follow The Night». Το 2014 κάνουν εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα κι το 2015 – 2016 ακολουθούν οι επιτυχίες τους Mojito, Bikini, Παγωτό και η νέα τους επιτυχία με τον Γιάννη Πλούταρχο «Όσο θα λείπεις» .

 

 

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

 

18.00 Συναυλία Master Tempo

 

Το group σχηματίστηκε το 2004 από τον Peter D και πήρε το τελικό του σχήμα με την συμμετοχή του Zanis, το 2006.Κάνοντας είτε solo παραγωγές ή διασκευές από pop και R and B επιτυχίες ή συνεργασίες με μεγάλα ονόματα, και με την προσθήκη των παραγωγικών ικανοτήτων του Zanιs το 2006, οι Master Tempo έγιναν το πιο καυτό συγκρότημα του είδους.

 

 

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

 

20.00 Συναυλία Φανή Δρακοπούλου

 

 

 

Η Φανή Δρακοπούλου είναι μία από τις καταξιωμένεες τραγουδίστριες που διαπρέπει στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού, με αρκετές επιτυχίες και σημαντικές συνεργασίες (Γιάννης Πάριος, Νότης Σφακιανάκης, Γιάννης Πλούταρχος, Σταμάτης Γονίδης, Αργυρός, Φουρέϊρα κ.α.). Στα πλαίσια των χειμερινών της εμφανίσεων στην Ελλάδα και εξωτερικό ,υπόσχεται να απογειώσει το κέφι και να διασκεδάσει το κοινό, τόσο με τις επιτυχίες της όσο και με το γνήσιο ταμπεραμέντο που διαθέτει.

 

 

 

Εμπορική Λέσχη Ξάνθης

 

21:30 Κατασκηνωτές

 

 

 

Οι Κατασκηνωτές σας προσκαλούν να ταξιδέψετε μαζί τους πίσω στο χρόνο σε έναν αποκριάτικο χορό που για τέταρτη χρονιά δείχνει τη δυναμική του. Χωρίς συγκεκριμένο θέμα εμφάνισης, αυτοσχεδιάστε και ανηφορίστε μαζί μας τις μουσικές δεκαετίες που επηρέασαν την εξέλιξη της παγκόσμιας μουσικής.

 

Η χρονομηχανή μας θα βρίσκεται στην Εμπορική Λέσχη Ξάνθης και είμαστε σίγουροι πως θα σας παρασύρει σε ένα ανεπανάληπτο μουσικοχορευτικό ντελίριο.

 

Η μόνη μας συμβουλή είναι… ‘Κρατηθείτε γερά γιατί θα υπάρξουν έντονες μουσικές αναταράξεις’. Go Campers!!!!

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη και ωραία.

 

 

Άλλες Εκδηλώσεις

 

 

 

Ι.Θ.Τ.Π. – Κτήριο 1 – 12 Αποστόλων 45

 

17:00 Παίδες εν δράσει… σε αποκριάτικη χορευτική έκφραση

 

 

 

Τα Εργαστήρια Σύγχρονου-Μοντέρνου Χορού για παιδιά 4-9 του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, παρουσιάζουν μία χορευτική παράσταση, ένα ταξίδι στη φαντασμαγορία του χορού με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους και προσκαλεί τους μικρούς του φίλους, να εκφραστούν καλλιτεχνικά. Ελάτε να ακούσουμε μουσική, να χορέψουμε και να γίνουμε… «Μικροί χορευτές εν δράσει…»

 

Απαραίτητη προϋπόθεση: κέφι, καλή διάθεση, όρεξη και φαντασία!

 

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

 

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

 

17:00 Μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ

 

 

 

Η ΦΕΞ, ξετυλίγει το κουβάρι του παραμυθιού και σας προσκαλεί στη θεατρική μουσική παράσταση «Αποκριάτικες περιπέτειες» του Παιδικού Μουσικού της Θεάτρου. Μικροί παραμυθένιοι ήρωες σε μια αποκριάτικη ιστορία που συνέβη κάποτε, ίσως και εδώ… που καταλήγει σε ένα ξέφρενο Μπαλνταφάν!

 

Σκηνοθεσία Βάνια Φίτσεβα.

 

Γενική είσοδος: 3€, με χυμό και καφέ, οικονομική ενίσχυση του Μουσείου.

 

Περιορισμένος αριθμός θέσεων – Κρατήσεις στο τηλ. 2541025421

 

 

 

Πολιτιστικός Πολυχώρος Ι.Θ.Τ.Π. – Κεντρική Αίθουσα – Καπναποθήκη «Π» – Καπνεργατών 9

 

18:30 Μουσικές Απο-Δράσεις

 

 

 

Η Μουσική Σχολή “ΗΡ-ΩΔΕΙΟ” και το studio MUSIC BOX (μαθητές και καθηγητές) αποδεχόμενοι την πρόσκληση του ΙΘΤΠ, διοργανώνουν Συναυλία – Party και μέσα από pop-rock, έντεχνους και λαϊκούς δρόμους, υποδέχονται την Αποκριά!!!

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

 

Ξεναγήσεις στην παλιά Ξάνθη

 

 

 

Ελάτε μαζί μας στις θεματικές ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται στην παλιά Ξάνθη, ώστε να γνωρίσετε με επαγγελματία ξεναγό τις ομορφιές και την ιστορία της πόλης.

 

Διάρκεια ξεναγήσεων 1,5 ώρα

 

Δήλωση Συμμετοχής: 6976478073 – 2541091973

 

Με την υποστήριξη του ΙΘΤΠ και του Συνδέσμου Ξεναγών Β. Ελλάδας

 

 

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

19:00 Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας Ι

 

 

 

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

 

Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά, αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.xanthinews.gr

 

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού – πληροφορίες: 25410 25421

 

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

 

Οργάνωση ΦΕΞ – Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

 riverland560

 

Κεντρική πλατεία Ξάνθης

 

20:00 Νυχτερινή Καρναβαλική Ποδηλατοβόλτα

 

 

 

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης Ο ΠΗΓΑΣΟΣ, Επίσημο Μέλος Της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, στα πλαίσια των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών-Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2017, διοργανώνει Νυχτερινή Καρναβαλική Ποδηλατοβόλτα. Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες πάρτε όλοι το αγαπημένο σας ποδήλατο και ελάτε στην κεντρική πλατεία στις 8:00 το βράδυ.

 

 

 

Κέντρο διασκέδασης «Απόλλων»

 

20:00 Σαρακατσάνικη Βραδιά

 

 

 

Ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», σας προσκαλεί στη Σαρακατσάνικη Βραδιά με τους Γιώργο Γραβάνη, Κωνσταντίνο Μπανιώτη, Παναγιώτη Ούτο και Ευάγγελο Τσιλιγγίρη στο κλαρίνο.

 

Είσοδος: 15 ευρώ (με φαγητό και ποτό)

 

Τηλ. Επικοινωνίας : 6983 727204

 

 

 

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

 

 

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

 

13.00 Συναυλία Κωνσταντίνος Κουφός

 

 

Τον Οκτώβριο του 2015 ο Κωνσταντίνος Κουφός ξεκίνησε τις εμφανίσεις του αποσπώντας ιδιαίτερα θετικές κριτικές. Στις αρχές του 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο τραγούδι του με τίτλο «Μετρώ Αντίστροφα (5,4,3,2,1)» σε μουσική και στίχους του ίδιου και έγινε γρήγορα δημοφιλές. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη κυκλοφορία του με το πραγματικό του όνομα, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος το «PersonaS» δήλωνε απλά το group στο οποίο ήταν μέλος πριν ξεκινήσει τη solo καριέρα του. Ενώ έκανε στη συνέχεια σημαντικές συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες.

 

 

 

19:30 Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση

 

 

 

Τα αποκριάτικα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής, ξεκινώντας στις 19:30 από την διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας, θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ’ ένα ξέφρενο πάρτι. Μουσική επένδυση από τον Θέμη Γεωργαντά τον Joe Vida και τον DJ Morrello.

 

 

 

Βραβεύσεις

 

Ο Δήμος Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης βραβεύουν με απόφαση της επιτροπής τον Σύλλογο «Κατασκηνωτές» για την καλύτερη οργάνωση και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Θάμυρις» για την καλύτερη στολή συμμετοχής τους, στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2016.

 

 

 

Άλλες Εκδηλώσεις

 

 

 

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

10:00 Εργαστήρι ζωγραφικής και κατασκευής μάσκας ΙΙ

 

 

 

Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

 

Το εργαστήρι ζωγραφικής της ΦΕΞ οργανώνει κάθε χρόνο ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρές ηλικίες, όπου με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, γνωρίζουν τον χώρο των εικαστικών τεχνών, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα μέσα. Στο τμήμα οι μικροί μας θα γνωρίσουν ακόμη την τέχνη και την τεχνική της φωτογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής.

 

Υπεύθυνη: Μαρκέτα Σπανού – πληροφορίες: 25410 25421

 

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις.

 

Οργάνωση ΦΕΞ – Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

 

 sofias-geyseiss

 

Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης – στη συμβολή των οδών Αγ. Γεωργίου και Βενιζέλου γωνία, στον 1ο όροφο

 

18:30 έως 22:00

 

Το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης ανοίγει το Μουσείο Ιστορίας Ελληνικής Ενδυμασίας στο χώρο του.

 

 

 

«Κέντρο Απόλλων»

 

20:00 Ετήσιος χορός Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης

 

 

 

Τη στιγμή που η πόλη της Ξάνθης, για μια ακόμα χρονιά παραδίδεται στους ρυθμούς του σύγχρονου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης επιμένει να εμπλουτίζει το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας με παραδοσιακούς παλμούς.

 

Για τους Εβρίτες, η παράδοση μπορεί να αποτελέσει ανεπανάληπτο αντίδοτο στη σημερινή γκρίζα πραγματικότητα και να εμπνεύσει αισιόδοξα μηνύματα για μια ανθρώπινη και καλύτερη επόμενη μέρα. Με αυτήν την πίστη, μας καλούν σε ένα εκστατικό αποκριάτικο ξεφάντωμα με την καθοδήγηση των αρχέγονων ήχων του μουσικού συγκροτήματος «Εβρίτικη Ζυγιά», που ειδικά την βραδιά αυτή θα συνυπάρξει με τους βιρτουόζους μουσικούς Νίκο Μπόζογλου στο ακορντεόν και Νίκο Ζάρκο στο κλαρίνο. Μαζί τους θα γίνουμε όλοι μια παρέα, θα ταξιδέψουμε με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο στη χώρα του Διονύσου, στη χώρα του αέναου κεφιού, της διασκέδασης και της απόδρασης από την πραγματικότητα. Οι Αποκριές το επιβάλουν.

 

Είσοδος: Πλήρες μενού, απεριόριστο ποτό 15€.

 

 

 

Κέντρο Διασκέδασης «Διογένης»

 

21:00 Αποκριάτικος χορός Πολιτιστικού Συλλόγου «Διόνυσος»

 

Λυσιστράτη

 

 

 

Η πιο διασκεδαστική διασκευή της Λυσιστράτης, παρουσιάζεται από τα μέλη του Συλλόγου μας στην πιο ανατρεπτική εκδοχή της γνωστής κωμωδίας του Αριστοφάνη. Προσοχή όμως γιατί τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για ανηλίκους!

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947202843 Σάκης.

 

 

 

Καπναποθήκη της ΦΕΞ – (Πλάτωνος 27)

 

22:30 Color Milonga – TangoAires

 

 

 

Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ, διοργανώνει «color milonga» με show από τους Lucas Gauto και Ναϊμα Γερασοπούλου! Φορέστε τις μάσκες σας και ελάτε να χορέψουμε σε ρυθμούς Tango, του πιο ερωτικού χορού!

 

Η ομάδα TangoAires της ΦΕΞ οργανώνει μαθήματα εκμάθησης Αργεντίνικου Tango για αρχάριους και προχωρημένους, χορούς – milonga – ποιητικές βραδιές και άλλες δράσεις φέροντας τους ενδιαφερόμενους κοντά στην αργεντίνικη κουλτούρα.

 

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι TangoAires της ΦΕΞ

 

 

 

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ

 

22:30 Carnival Latin Party

 

 

 

Το εργαστήρι latin της ΦΕΞ, διοργανώνει το Carnival Latin Party με πολύ κέφι και χορό.

 

Στο εργαστήριο διδάσκονται οι χοροί Salsa Cubana, Rueda de Casino, Bachata, Merengue, Rumba Cubana, Reggaeton, Kizomba, Paso Doble, Samba, Cha-cha.

 

Σας περιμένουμε στο πάρτι μας…

 

Οργάνωση ΦΕΞ / Εργαστήρι Latin Salsa της ΦΕΞ

 

 

 

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

 

 

 

Είσοδος Πόλης (από Καβάλα)

 

13.30 «Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση»

 

 

 

Το αποκορύφωμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση είναι πια γεγονός… Μια πόλη με αστείρευτο κέφι, χορό και τραγούδι υποδέχεται πλήθος κόσμου. Άρματα, χιλιάδες καρναβαλιστές, μικροί, μεγάλοι ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης σε ξέφρενους ρυθμούς, σε μία πανδαισία χρωμάτων, ήχων και γλεντιού. Σε μουσική επένδυση από τον Dj Joe Vida. Η Ξάνθη συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοπορία του αποκριάτικου ξεφαντώματος. Η παρέλαση ξεκινάει από την είσοδο της πόλης, το γνωστό Φόρο, και μέσω της 28ης Οκτωβρίου περνάει από την Κεντρική Πλατεία για να καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟΞάνθης, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων. Εκεί ξεκινάει ένα ξέφρενο γλέντι, ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου.xanthinews.gr

 

Μουσική από τον DJ Morrello, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί και χορός.

 

 

 

Την Καρναβαλική Παρέλαση για τη Δημόσια Τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Θέμης Γεωργαντάς και η Μαρία Παπαδοπούλου.

 

 

 

18:00 Γέφυρα Ποταμού Κόσυνθου

 

 

Μία ακόμη Καρναβαλική Παρέλαση έφτασε στο τέλος! Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβιώνει το Ξανθιώτικο έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

 

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button