ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΝΟΜΑΡΧΗ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

Με αφορμή τη διαβούλευση για το Διαχειριστικό Σχέδιο του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας –Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ), στα πλαίσια μελέτης που ανατέθηκε από τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας –Καβάλας –Ξάνθης (Ν.Α. Δ-Κ-Ξ), τμήμα της οποίας παρουσιάστηκε στην Ξάνθη στις 3/8/2010 από τους συντάκτες μελετητές, εκδόθηκε από τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδη σχετική ανακοίνωση. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι:

Με αφορμή τη διαβούλευση για το Διαχειριστικό Σχέδιο του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας –Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ), στα πλαίσια μελέτης που ανατέθηκε από τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας –Καβάλας –Ξάνθης (Ν.Α. Δ-Κ-Ξ), τμήμα της οποίας παρουσιάστηκε στην Ξάνθη στις 3/8/2010 από τους συντάκτες μελετητές, εκδόθηκε από τον Νομάρχη Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδη σχετική ανακοίνωση. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι:


Η διαβούλευση αφορά το Διαχειριστικό Σχέδιο του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας -Θράκης που είναι το απαραίτητο εργαλείο για τη λειτουργία και αειφορική διαχείριση κάθε προστατευόμενης περιοχής. Το ΕΠ ΑΜΑΘ ήταν η μοναδική προστατευόμενη περιοχή που δεν έχει ως σήμερα το εργαλείο αυτό, αν και λειτουργεί επί σχεδόν μια δεκαετία. Μόνο μετά από επίμονες προσπάθειες ξεκίνησε το 2008 η διαδικασία εκπόνησης του Διαχειριστικού Σχεδίου από την προηγούμενη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης (ΦΔ) του Εθνικού Πάρκου σε συνεργασία με τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης (μιας και ο ΦΔ δεν διέθετε τις απαραίτητες τεχνικές υπηρεσίες για την επίβλεψη της μελέτης).


Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της δημόσιας διατύπωσης των απόψεων των αναδόχων μελετητών σε σχέση με το υπό εκπόνηση Σχέδιο Διαχείρισης και στη καταγραφή των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιοχής. Η φάση αυτή ξεκίνησε με την παρουσίαση από τους μελετητές (σε ημερίδα που οργανώθηκε από τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης και τον ΦΔ) των γενικών γραμμών του Διαχειριστικού Σχεδίου (μιας και δεν είναι δυνατή η παρουσίαση ολόκληρου του σχεδίου το οποίο δεν έχει εξάλλου ολοκληρωθεί), των διαχειριστικών προτάσεων αλλά και ενός σχεδίου βελτίωσης της υπάρχουσας ΚΥΑ (όσο αφορά τόσο την περιβαλλοντική προστασία αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής μέσω της απλοποίησης των διατάξεών της).


Στην παρουσίαση αυτή υπήρχε η δυνατότητα να ζητηθούν διευκρινήσεις από τους μελετητές και η διαβούλευση συνεχίστηκε με την αποστολή των διαχειριστικών προτάσεων σε όλους τους ενδιαφερόμενους και την έγγραφη υποβολή σχολίων, παρατηρήσεων και προτάσεων εντός 20 ημερών (έως 10 Σεπτεμβρίου), δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να συμβάλλουν σε ένα Διαχειριστικό Σχέδιο που θα αποβλέπει στην προστασία της βιοποικιλότητας (που είναι ο σκοπός ύπαρξη του Εθνικού Πάρκου) αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής μέσω μιας πιο ξεκάθαρης παρουσίασης κανόνων και αρχών.


 Η παραπάνω διαδικασία δεν σχετίζεται με τη διαβούλευση για την έκδοση Π.Δ που είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το οποίο και πρέπει να αξιολογήσει και να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές έτσι ώστε να υπάρχει ένα αποδεκτό σχέδιο σε όλο το Εθνικό Πάρκο ΑΜΑΘ. Ο ΦΔ θα προσπαθήσει να συμβάλει σε αυτό με δικές του προτάσεις βελτίωσης.


Όσο αφορά τις ανησυχίες για τις εκτάσεις που καταλαμβάνει η πρώην Φωνή της Αμερικής, σας ενημερώνουμε ότι  ήδη γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να αναδειχτούν προς όφελος της ανάπτυξης μέσα από Ειδική Οικοτουριστική Μελέτη που έχει εντάξει στον προγραμματισμό του και πρόκειται να προκηρύξει ο ΦΔ σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η  πρώην Φωνή της Αμερικής όμως καταλάμβανε τεράστιες εκτάσεις όπου διασώθηκαν και πολύτιμα οικοσυστήματα ή είδη πανίδας και χλωρίδας, όπως αυτά που γειτονεύουν με το Μεγάλο Δάσος του Νέστου («Κοτζά Ορμάν») και τα οποία οφείλουμε να προστατέψουμε, σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που έχει υπογράψει η χώρα μας, όπως εξάλλου μας έχει επισημανθεί με έγγραφο της Ε.Ε. Διαφορετικά δεν θα δοθούν χρήματα από την Ε.Ε. για να υλοποιηθούν αυτά τα έργα.


Τόσο για το παραπάνω θέμα, όσο και για οτιδήποτε άλλο, είμαστε στη διάθεση του κ. Νομάρχη αλλά και όλων των φορέων και πολιτών, τόσο τώρα όσο και όταν παραλάβουμε τη συνολική μελέτη, για την ανταλλαγή τεκμηριωμένων επιστημονικά απόψεων και προτάσεων που αφορούν το Διαχειριστικό Σχέδιο του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας –Θράκης.


Για τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας –Θράκης


Δρ. Μάνος Κουτράκης


Αν. Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ-ΙΝΑΛΕ


Πρόεδρος Δ.Σ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button