Π. Ανδρικόπουλος « πρωτόγνωρο το πρόβλημα που ζούμε….»

Ραντεβού στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής είχαν το Παρασκευοσαββατοκύριακο που μας πέρασε οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της χώρας προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα και τα οποία έχει επιδεινώσει η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά.

Ραντεβού στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής είχαν το Παρασκευοσαββατοκύριακο που μας πέρασε οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων της χώρας προκειμένου να θέσουν  επί τάπητος τα προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα και τα οποία έχει επιδεινώσει η οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα  που κυριαρχεί  στην ελληνική αγορά.


Στην προγραμματισμένη συνδιάσκεψη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων της  χώρας, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής το παρόν έδωσαν από πλευράς κυβέρνησης οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ τη Ν.Δ. . εκπροσώπησε ο πρώην Υπουργός, κ. Χατζηδάκης.


Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι, καθώς όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος «υπάρχει ένα πρόβλημα πρωτόγνωρο για μας  και να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί».


Στη συνάντηση στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής επικεντρώθηκαν κυρίως στην οικονομική κατάσταση της χώρας προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το πού βρίσκεται το όλο πρόβλημα, αν μπορεί να αντιμετωπιστεί και ποιες ενδεχομένως να είναι οι συνέπειες από την όποια πρόταση επίλυσης αποφασίσει η κυβέρνηση.


Όπως επισημάνθηκε από όλους αυτή τη στιγμή η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής καθώς περιμένει να δει ποια θα είναι η εξέλιξη από πλευράς κυβέρνησης σε ότι αφορά την προσφυγή ή όχι στο ΔΝΤ, αν και όπως σημείωσε ο κ. Ανδρικόπουλος, αυτή θεωρείται πλέον βέβαιη, έτσι ώστε και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους να προγραμματίσουν τα δικά τους βήματα.


Ζητούν τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων που θα επιφέρουν ηρεμία στην αγορά και παράλληλα την τόνωση της ρευστότητας και την ουσιαστική στήριξη των ΜΜΕ.


Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, μιλώντας στον «Α» για τη συνάντηση στη Χαλκιδική, κοινή διαπίστωση όλων των Επιμελητηρίων της χώρας είναι η αγωνία τους για το μέλλον των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων καθώς το 90% αυτών έχουν υποχρεώσεις που αδυνατούν να καλύψουν.


Ο κ. Ανδρικόπουλος εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομικής  κρίσης, καθώς παραδέχεται πως η εθνική μας οικονομία έχει πτωχεύσει.


«Δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι, αλλά είμαστε σε πτώχευση, απλά δεν το λέμε. Όταν όμως έρθει το ΔΝΤ, τότε θα το συνειδητοποιήσουμε. Αν και το ΔΝΤ δεν έρχεται να μας βοηθήσει, έρχεται να εγγυηθεί ότι σε αυτούς που χρωστάμε τα θα τους επιστραφούν τα χρήματα. Βάζει του όρους του και έρχεται να κάνει κουμάντο στην οικονομία της χώρας και να σου πει πώς πρέπει να αποπληρώσεις αυτά που χρωστάς» σημείωσε χαρακτηριστικά


Παράλληλα τόνισε ότι θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές, ωστόσο παραδέχτηκε ότι και από την πλευρά της η αγορά θα πρέπει να φθηνύνει, προκειμένου να επέλθει μια ισορροπία έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους υποχρεώσεις.


«Ναι μεν να κόψουμε το μισθό, αλλά να μειωθούν και οι τιμές των προϊόντων. Δεν μπορεί με λιγότερο μισθό κάποιος να επιβιώσει. Αυτό είναι αλυσίδα».


Στο μεταξύ το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη Συνδιάσκεψη των Επιμελητηρίων της χώρας ήταν και οι τροποποιήσεις που προωθεί η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη στον Επιμελητηριακό νόμο, για αυτό και οι εκλογές στα Επιμελητήρια αναβάλλονται κατά πάσα πιθανότητα για τον ερχόμενο Μάρτιο.


Σύμφωνα με μια πρώτη ενημέρωση ο νέος επιμελητηριακός νόμος προωθεί συγχωνεύσεις Επιμελητηρίων σε Αθήνα Πειραιά και Θεσσαλονίκη.


Πάντως για τις οποίες αλλαγές προκύψουν η κ. Κατσέλη υπόσχεται ότι θα υπάρξει διάλογος με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της χώρας, μια διαβούλευση που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους προσεχείς μήνες.


Η πικρία των Επιμελητηρίων…..


Τέλος ο Παναγιώτης Ανδρικόπουλος μετέφερε και την πικρία των προέδρων και εκπροσώπων των Επιμελητηρίων αναφορικά με τη δυνατότητα που έχουν να μπορούν να καταθέτουν τις θέσεις και προτάσεις τους στην κυβέρνηση και αυτές να εισακούγονται.


«Η πικρία των Επιμελητηρίων είναι ότι δεν είμαστε συνομιλητές. Και από τη στιγμή που δεν είμαστε συνομιλητές δεν μπορούμε να πούμε και τις απόψεις μας. Αυτοί που είναι συνομιλητές είναι κάποιοι τομείς μέσα από τα Επιμελητήρια, όπως είναι ο ΣΕΒ. Έτσι λοιπόν δεν έχουμε και την άμεση πρόσβαση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν προσπαθούμε μέσα από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.


Μάλλον όμως οι κυβερνώντες κάνουν την πολιτική τη δικιά τους. Πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα, ότι τα μάθανε στα Κολέγια της Αμερικής.


Η γνώμη η δικιά μας που είμαστε τουλάχιστον επαγγελματίες είναι ότι με τις γνώσεις των Κολεγίων δε θα λυθεί το πρόβλημα της οικονομίας μας».


 


                                                                                 Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button