Δημήτρης Σιούφας: Κοντά σε κάθε πολιτιστική πρωτοβουλία στην ακριτική Ελλάδα

Με επίσημο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτρη Σιούφα, και σύσσωμες τις αρχές και φορείς του τόπου, όπως επίσης και με την παρουσία των φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της περασμένης Κυριακής τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Καπνεργατών.

   Με επίσημο προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημήτρη Σιούφα, και σύσσωμες τις αρχές και φορείς του τόπου, όπως επίσης και με την παρουσία των φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της περασμένης Κυριακής τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται επί της   οδού Καπνεργατών.


  Εμφανώς ικανοποιημένη και χαρούμενη η οικοδέσποινα και Πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, κ. Βιργινία Τσουδερού υποδέχτηκε τους επίσημους προσκεκλημένους της, αλλά και το πλήθος των φίλων και υποστηρικτών της όλης προσπάθειας της. 


  Το αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια των εκθέσεων “Χέρσιν Θρακών” με έργα από τη συλλογή του Ι. Δαδαλιάρη και  “Μακεδονικός Αγώνας” του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.


  Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας, αφού έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων μαζί με την κυρία Τσουδερού, ξεναγήθηκε στις παραπάνω εκθέσεις, όπως και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι.


   Στη συνέχεια η πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Τσουδέρου, κατά την προσφώνησή της αναφέρθηκε στο κτίριο που αναστηλώθηκε και ανακαινίστηκε και είναι πλέον έτοιμο να φιλοξενήσει τις δραστηριότητες της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Όπως σημείωσε  πως το συγκεκριμένο κτίριο το οποίο παραχωρήθηκε από το Δήμο Ξάνθης, πρόκειται για ένα κτίριο μοναδικής βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα που εξυπηρετούσε της ανάγκες του οθωμανικού μονοπωλίου καπνού. Μαζί με το κτίριο που ήδη διαθέτει από το 1998, αυτό που βρίσκεται στην περιοχή των 12 Αποστόλων, η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης δημιούργησε ένα σύμπλεγμα κτιρίων 5.600 τ.μ. όπου θα στεγάσει τις δραστηριότητες γνώσεως και πολιτισμού.


    Μάλιστα η κ. Τσουδερού ανακοίνωσε πως πολύ σύντομα το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα επεκταθεί και στην γειτονική Κομοτηνή καθώς εξασφάλισε και εκεί μια παλιά καπναποθήκη για να στεγάσει τις δραστηριότητες της Ακαδημίας.


Αναφερόμενη στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα, λίγο πριν πάρει εκείνος το λόγο, τόνισε την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράστασή του σημειώνοντας χαρακτηριστικά “….η γραφειοκρατία μας ταλαιπώρησε και μας καθυστέρησε πολύ στην προσπάθειά μας αυτή. Αν δεν είσασταν εσείς  δε θα είχε τελειώσει ποτέ”. Επίσης η κ. Τσουδερού ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ξάνθης και το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του κτιρίου, καθώς και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ της αναστύλωσης του κτιρίου.  


   Στο μεταξύ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, κ,. Σιούφας παίρνοντας το λόγο και απευθύνοντας χαιρετισμό εξήγησε μεταξύ άλλων τους λόγους για τους οποίους δέχτηκε να εγκαινιάσει το νέο κτίριο του Ιδρύματος.


   “Πρώτον διότι η Βουλή οφείλει να ενθαρρύνει και έμπρακτα να στηρίζει κάθε πολιτιστική πρωτοβουλία . Δεύτερον, διότι η Βουλή, όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές τιμούμε κα στηρίζουμε την ακριτική Ελλάδα . Τιμούμε και στηρίζουμε τη Θράκη. Και τρίτον διότι είχα, έχω και θα έχω πάντα έντονο ενδιαφέρον για τη Θράκη, τη Μακεδονία, ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Πιστεύω ότι ολόκληρη η περιοχή έχει μπροστά της μια καλύτερη προοπτική. Πιστεύω ότι η επένδυση στον πολιτισμό της περιοχής είναι διαρκής προτεραιότητα. Θέλω εκ, μέρους όλων των συναδέλφων βουλευτών να συγχαρώ το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για τη δεκαετή παρουσία και την πλούσια προσφορά του στον πολιτισμό, στις τέχνες και τα γράμματα. Ο ρόλος του στην ανάδειξη του πανάρχαιου πολιτισμού και των πλούσιων παραδόσεων της Θράκης είναι σημαντικός κα αναμφισβήτητος”.


   Να σημειωθεί πως με το νέο αυτό κτίριο που διαθέτει πλέον η Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα μπορεί να επεκτείνει το έργο της με την καθιέρωση διαλέξεων, εκθέσεων, σεμιναρίων και ειδικών μαθημάτων. Θα μπορέσει να αποκτήσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην κατάκτησή των στόχων της, όπως είναι μεταξύ άλλων να συμβάλλει ακόμη πιο πολύ στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.


   Τέλος, να σημειωθεί πως μεταξύ των επισήμων το παρόν στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν, ο Γενικός Γραμματέας Α.Μ-Θ κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Φίλιππος Τσαλίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Α. Συρίγος, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, καθώς και σύσσωμες οι τοπικές αρχές.


Δέσποινα Γκούμα        

Σχετικά Άρθρα

Back to top button