Παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Θ. Φωτίου στη Βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου για την παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΠΑΜΘ.

Απάντηση στην ερώτηση της Βουλευτού του Νομού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου σχετικά με την παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΠΑΜΘ δόθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Απάντηση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Θ. Φωτίου στη Βουλευτή Χαρά Κεφαλίδου για την παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΠΑΜΘ.

Απάντηση στην ερώτηση της Βουλευτού του Νομού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου σχετικά με την παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΠΑΜΘ δόθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως αναφερόταν στην ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής, το Υπουργείο Εργασίας με τις ενέργειές του δημιουργεί ένα θολό τοπίο στο θέμα, γιατί το Κέντρο πρόσφατα προχώρησε στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, κατόπιν προκήρυξης του 2015, ενώ την ίδια περίοδο το Υπουργείο εξέδωσε δελτίο τύπου περί παράτασης των ήδη απασχολούμενων συμβασιούχων.

Ρωτήθηκε λοιπόν η κ. Υπουργός για τις προθέσεις της ως προς το επικουρικό προσωπικό των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας, αν υπάρχει πρόβλεψη, και κονδύλια, για να απασχοληθούν όλοι με συμβάσεις, ποιες οι επόμενες ενέργειες και αν όλα τα Κέντρα της χώρας έχουν προβεί στις ίδιες διαδικασίες.

Στην απάντησή της η κ. Υπουργός υποστηρίζει, ότι η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν.3329/2015, κατόπιν αιτήματος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 60 του ν.4430/2016 (ΦΕΚ Α 205/31-10-2016) για την “Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις”, η ισχύς των συμβάσεων μεταξύ των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16) και του υπηρετούντος σε αυτά επικουρικού προσωπικού, που έχει λήξει από 1/8/2016 ή/και λήγει από τις 30/9/2016 και μετά, παρατείνεται μέχρι τις 30/9/2017, εφόσον υφίστανται εξαιρετικές ανάγκες”. Η προκαλούμενη δαπάνη θα ανέλθει συνολικά στο ύψος των 180.000 ευρώ ανά μήνα και θα καλυφθεί από τους οικείους προϋπολογισμούς των Κέντρων για τα έτη 2016 και 2017.

 

Επισυνάπτεται η απάντηση όπως αυτή δόθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως αυτή είχε κατατεθεί:

 

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

  1. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλο
  2. 2.     Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο

 

Θέμα: “Παράταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης”.

Στο φύλλο της Παρασκευής 7/10/2016 της εφημερίδας «7η μέρα» Καβάλας φιλοξενείται η διαμαρτυρία των εργαζομένων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού του Κέντρου έληξαν στις 30/9/2016. Το προσωπικό αυτό είχε προσληφθεί κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Διοίκησης του Κέντρου στα τέλη του 2014. Εκ τότε, οι συμβάσεις τους είχαν ανανεωθεί δύο φορές (για 4 και για 9 μήνες).

Τον Οκτώβριο του 2015, σε συνέχεια της με αριθμ. πρωτ.οικ.Δ9/11304/3394/11-5-2015 Απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της με αριθμ. πρωτ. Δ9/15086/4324/24-7-2015 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το Κέντρο προέβη σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατάρτισης καταλόγων επικουρικού προσωπικού. Το νέο αυτό επικουρικό προσωπικό προσελήφθη τώρα, μετά την λήξη των προηγούμενων –επί σειρά παρατεινόμενων- συμβάσεων.

Στις 28/9/2016, όμως, το Υπουργείο σε δελτίο τύπου αναφέρει ότι «έχει συντάξει σχέδιο ρύθμισης που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση από τη Βουλή με την οποία προβλέπεται η παράταση των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας μέχρι 30/9/2017».

Με τις ενέργειές του, λοιπόν, το Υπουργείο δημιουργεί ένα θολό τοπίο στο θέμα, προβληματίζοντας το επικουρικό προσωπικό του Κέντρου, κρατώντας σε ομηρία δύο ομάδες συμβασιούχων, κλείνοντας το μάτι παράλληλα και στις δύο!

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • ·1         1) Ποιοι οφείλουν να καλύπτουν τις θέσεις του επικουρικού προσωπικού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Οι παλιοί συμβασιούχοι, αναμένοντας την παράταση των συμβάσεών τους όπως τους προδιαθέτει το δελτίο τύπου του Υπουργείου, ή οι νέοι που προέκυψαν από την πρόσφατη προκήρυξη;
  • ·2         2) Μήπως οι ανάγκες είναι αυξημένες και πρόθεση του Υπουργείου είναι να προσληφθούν όλοι; Έχουν προβλεφθεί/δεσμευθεί οι σχετικές πιστώσεις;
  • ·3         3) Που προσβλέπει το από 28/9/2016 δελτίο τύπου του Υπουργείου, πέρα από τη σύγχυση που ήδη προκάλεσε; Ποιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα περαίωσης των νομοθετικών διαδικασιών που αναφέρει; Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες;
  • ·4         4) Τι συμβαίνει σήμερα στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των άλλων Περιφερειών της χώρας ως προς το επικουρικό τους προσωπικό; Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία από όλες τις Διοικήσεις των Κέντρων των υπολοίπων Περιφερειών ή το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έπραξε κάτι διαφορετικό;

 

Από το Γραφείο Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button