BLACK FRIDAY…

….όπως blackdeath, blacksheep, blackmarket, κτλ και ελληνιστί, Μαύρη Παρασκευή. Με πρώτο μέρος της φράσης το μαύρο, δηλαδή την έλλειψη του φωτός, την απόγνωση, την μιζέρια και την τραγικότητα, όπως αυτήν της μαύρης κωμωδίας.

….όπως blackdeath, blacksheep, blackmarket, κτλ και ελληνιστί, Μαύρη Παρασκευή. Με πρώτο μέρος της φράσης το μαύρο, δηλαδή την έλλειψη του φωτός, την απόγνωση, την μιζέρια και την τραγικότητα, όπως αυτήν της μαύρης κωμωδίας.

Όταν όμως αυτό το μαύρο συναντηθεί με την Παρασκευή για να μας χαρίσει ένα αναπάντεχο τριήμερο τότε ποιος μπορεί να αντισταθεί; Στην αντίπερα μάλιστα όχθη του Ατλαντικού, όπου και το λίκνο της άγιας αυτής μέρας, το Black Friday καθιερώθηκε για να προσφέρει μαζί με το Thanksgiving ένα ολόκληρο τετραήμερο αποχής από τις Υπηρεσίες και τα Σχολεία, για να αφιερωθεί… στο shopping! εγκαινιάζοντας μια μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη αγοραστική περίοδο.

Σταδιακά και με το πέρασμα του χρόνου, το πρόσχημα της μετατροπής σε μαύρο του κόκκινου δείκτη των επιχειρήσεων-στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης-γέννησε το shopping ως hobby,που εξελίχτηκε σε shopping therapy, για να καταλήξει η συγκεκριμένη αυτή μέρα στο ελληνικό καλεντάρι, ανάμεσα στους άγιους και στις ημέρες μνήμης του λαού. Μια γιορτή-ύμνος στον καταναλωτισμό, σε πλήρη αρμονία με τις αναδιαρθρώσεις και τα «προαπαιτούμενα» των δανειστών, που κάνοντας το πέρασμά τους μέσα από το εθνικό κοινοβούλιο, θα εφαρμοστούν ως οι νέοι νόμοι της Επαρχίας, όπως και κάθε Επαρχίας της αυτοκρατορίας. Η Μαύρη Παρασκευή όπως κι όσες άλλες ακολουθήσουν, θα καθαγιαστούν για να αποτελέσουν  το συνδετικό υλικό μεταξύ των Επαρχιών, αντικαθιστώντας την Θρησκευτική με την αγοραστική υστερία.  

Βλέποντας τους μαθητές να περιδιαβαίνουν τους εμπορικούς δρόμους εν ώρα σχολείου, περιφέροντας την αθωότητά τους, αναρωτιέται κανείς πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει το Υπουργείο  Παιδείας αναδεικνύοντας τον καταναλωτισμό σε υπέρτατο αγαθό, που ως μέρα περισυλλογής του αξίζει μια επίσημη σχολική αργία!

Αλλά δεν ξεχνάμε πως ο πόλεμος κατά των παρελάσεων και των εθνικών εορτών, η αμφισβήτηση ηρωικών προσώπων και το κυνήγι μαγισσών ήταν ο χώρος που εξέθρεψε το κυβερνών κόμμα του κ. Τσίπρα. Άλλο επίπεδο έχει, για παράδειγμα,  ένα Santa Claus parade, με σπόνσορες τις πολυεθνικές και ακόμη περισσότερο ένα Pride parade. Πόσω δε μάλλον ένα Pride Festival, που για σκεφτείτε να συνέπιπτε με μια εθνική μας εορτή!

Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν μας εντυπωσιάζει η κατάντια της παιδείας όταν χορηγοί της έχει επιτραπεί να είναι διάφορα Ιδρύματα και εξωθεσμικοί παράγοντες που μοιράζουν μπιχλιμπίδια, καθρεφτάκια και διάφορα βιβλιαράκια στα σχολεία, για να τα μετατρέψουν σε δικά τους φέουδα.

Το μαύρο της Παρασκευής αυτής δεν είναι παρά το χρώμα του σκότους, το blackout  που μας παραπέμπει στο μαύρο της ΕΡΤ, τα μαύρα κατάστιχα και οι μαύρες τρύπες της οικονομίας. Γιατί οι μαύρες μέρες της Ιστορίας έχουν μόνο τα χαρακτηριστικά της καταστροφής.

 

ΠΑΧΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button