Στα 124 ευρω η επιδότηση για δωρεάν δορυφορική τηλεόραση σε κατοίκους της Θράκης

Την απόφαση για την επιδοτούμενη δορυφορική πρόσβαση των μειονοτικών πληθυσμών της Θράκης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης  εξέδωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής.

Η επιδότηση έως την λήξη του προγράμματος που ορίζεται ο Ιούνιος του 2017 ανέρχεται σε 124 ευρώ.

Την απόφαση για την επιδοτούμενη δορυφορική πρόσβαση των μειονοτικών πληθυσμών της Θράκης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης  εξέδωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής.

Η επιδότηση έως την λήξη του προγράμματος που ορίζεται ο Ιούνιος του 2017 ανέρχεται σε 124 ευρώ.

Η Δράση «ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ» αφορά στη δορυφορική πρόσβαση των μειονοτικών πληθυσμών των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, οι οποίοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, θα έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την δορυφορική πρόσβασή τους στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης μέχρι και την 30η/06/2017

Σύμφωνα με την απόφαση βασικοί στόχοι της Δράσης είναι η παροχή ίσων ευκαιριών πρόσβασης στις σύγχρονες δορυφορικές τεχνολογίες στους δικαιούχους πολίτες καθώς και η εξοικείωση των μειονοτικών πληθυσμών με τις ραγδαία εξελισσόμενες δορυφορικές υπηρεσίες και τεχνολογίες.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα πάντα με την απόφαση, μέσω της Δράσης επιτυγχάνεται:

α. Η ουσιαστική τεχνολογική ενίσχυση της Περιφέρειας και των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται σε αυτήν, με έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας και στον μόνιμο πληθυσμό τους.

β. Η μείωση του τεχνολογικού χάσματος μεταξύ των πολιτών της χώρας και των γεωγραφικών τμημάτων αυτής.

γ. Η εξοικείωση των μειονοτικών πληθυσμών με τις σύγχρονες δορυφορικές υπηρεσίες και τεχνολογίες.

δ. Η ισότιμη συμμετοχή των εν λόγω πληθυσμιακών ομάδων στην επικοινωνία και στη πληροφόρηση, μέσω της αξιόπιστης και ποιοτικής τους πρόσβασης σε πληθώρα προγραμμάτων ελληνικών κατά βάση τηλεοπτικών σταθμών.

Δικαιούχοι της Δράσης είναι οι Έλληνες πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, οι οποίοι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, βάσει των στοιχείων των δημοτολογίων που τηρούν οι οικείοι Φορείς Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Έλληνας πολίτης ανήκων στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι εκείνος στο πρόσωπο του οποίου συρρέουν σωρευτικά οι ακόλουθες ιδιότητες: – είναι μουσουλμάνος το θρήσκευμα, – έλκει τη καταγωγή του από πρόσωπα ανήκοντα στη μειονότητα αυτή και είναι εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δήμου της Θράκης ή άλλου δήμου της χώρας, κατόπιν μεταγραφής του από δήμο της Θράκης.

Επισημαίνεται ότι η παροχή των προβλεπόμενων στην παρούσα απόφαση υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί, λόγω της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων που αυτές παρουσιάζουν, ανά οικογένεια – νοικοκυριό και όχι ανά δικαιούχο – μόνιμο κάτοικο.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στο ποσό των τριών εκατομμυρίων επτακοσίων είκοσι χιλιάδων ευρώ (3.720.000 €), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από εθνικούς πόρους, προερχόμενους από το αποθεματικό ταμείο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.).

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται το κόστος της παρεχό-μενης προς τις δικαιούχους οικογένειες – νοικοκυριά επιχορήγησης και ο ισχύων Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε δικαιούχο οι-κογένεια – νοικοκυριό:

Ανέρχεται κατά ανώτατο χρηματικό όριο στα εκατόν είκοσι τέσσερα ευρώ (124,00 €), συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α.

Καλύπτει το κόστος χορήγησης και κατά περίπτωση εγκατάστασης του απαραίτητου για την υλοποίηση της δράσης εξοπλισμού (δορυφορική κεραία – «πιάτο», δορυφορικός αποκωδικοποιητής, κάρτα, καλωδίωση κ.α.).

Παρέχεται ανά δικαιούχο οικογένεια – νοικοκυριό.

Αφορά στην ενεργοποίηση ενός μόνο πακέτου παρε-χόμενων υπηρεσιών. Χορηγείται εφάπαξ.

Η καταβολή του ποσού της επιχορήγησης – πληρωμή των συμμετεχόντων στη Δράση Παρόχων, για την παροχή των επιχορηγούμενων, στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, υπηρεσιών, θα επιβαρύνει το αποθεματικό της Ε.Ε.Τ.Τ.

Διάρκεια Παρεχόμενων Υπηρεσιών:

Το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, πλην της παροχής, εγκατάστασης και εγγύησης του προβλεπόμενου εξοπλισμού, θα διατίθεται από τους συμμετέχοντες στη Δράση παρόχους προς τις δικαιούχους οικογένειες – νοικοκυριά χωρίς χρονικό περιορισμό. Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τις επιπρόσθετες υπηρεσίες που δύναται να χορηγηθούν από τους παρόχους στο πλαίσιο της προκείμενης Δράσης. 

Η υλοποίηση της Δράσης θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο της δημόσιας επιχορήγησης. Η δημόσια επιχορήγηση θα χορηγηθεί σε κάθε δικαιούχο οικογένεια -νοικοκυριό και θα αφορά στην ενεργοποίηση ενός μόνο πακέτου παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η συνολική αξία της δημόσιας επιχορήγησης ανέρχεται στα εκατόν είκοσι τέσσερα ευρώ (124,00 €), συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ και καλύπτει το κόστος χορήγησης και κατά περίπτωση εγκατάστασης του απαραίτητου για την υλοποίηση της δράσης εξοπλισμού (δορυφορική κεραία – «πιάτο», δορυφορικός αποκωδικοποιητής, κάρτα, καλωδίωση κ.α.).

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες δημοσιότητας, με στόχο την ευρεία διάδοση της Δράσης στο κοινό και την πλήρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων παρόχων και των δικαιούχων πολιτών.

«ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛ-ΛΗΝΙΚΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ».

Δικαιούχοι είναι οι Έλληνες πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης, οι οποίοι ανήκουν, σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσας, στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, βάσει των στοιχείων που τηρούν οι οικείοι Φορείς Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών. Ο εκτιμώμενος συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε εκατόν είκοσι χιλιάδες (120.000), κατά προσέγγιση, πολίτες, οι οποίοι σχηματίζουν τριάντα χιλιάδες (30.000), κατά εκτίμηση, ωφελούμενες

Η ενδεικτική κατανομή των δικαιούχων πολιτών και των δικαιούχων οικογενειών – νοικοκυριών της Δράσης παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα:

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 Ο ενδιαφερόμενος πολίτης προσκομίζει στο κατάστημα του αρμόδιου Φορέα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμος κτλ.) της Θράκης, του οποίου είναι δημότης, τα ακόλουθα έγγραφα:

Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατήριο. β) Πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτροδότησης της κατοικίας του. Εκκαθαριστικό Σημείωμα της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) του τελευταίου οικονομικού έτους.

Ο αρμόδιος Φορέας Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ελέγχει τα ατομικά στοιχεία του ενδιαφερομένου και μέσω των προσκομιζόμενων εγγράφων και των καταχωρημένων στο οικείο δημοτολόγιο στοιχείων, διαπιστώνεται η συνδρομή ή μη στο πρόσωπό του των προϋποθέσεων .

Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος πολίτης κατοικεί μόνιμα στον συγκεκριμένο δήμο της Θράκης και φέρει την ιδιότητα του μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ο Πρωτοβάθμιος Φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκδίδει και παραδίδει σε αυτόν σχετική βεβαίωση, με την οποία πιστοποιείται η συνδρομή στο πρόσωπό του των παραπάνω ιδιοτήτων.

Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος πολίτης έχει μεταγραφεί από δήμο των Νομών Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης σε δήμο άλλου Νομού αλλά εξακολουθεί να κατοικεί μόνιμα στη Θράκη, υποχρεούται να προσκομίσει, από τον δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, σχετική βεβαίωση, με την οποία θα αποδεικνύεται η μεταγραφή του και η ιδιότητα του μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Η συνδρομή της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου της Θράκης θα αποδεικνύεται, στην περίπτωση αυτή, με τη χορήγηση ξεχωριστής βεβαίωσης (Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας) από τον αρμόδιο δήμο των Νομών Έβρου, Ξάνθης ή Ροδόπης.

 

Χρήση της Δημόσιας Επιχορήγησης από τους Δικαιούχους

 

Ο δικαιούχος της Δράσης προσέρχεται στο κατάστημα του παρόχου της επιλογής του με τα ακόλουθα έγγραφα:

α) Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατήριο.

β) Πρόσφατο λογαριασμό ηλεκτροδότησης της κατοικίας του.

 γ) Εκκαθαριστικό Σημείωμα της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) του τελευταίου οικονομικού έτους.

δ) βεβαίωση του οικείου Φορέα Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο υπάλληλος του παρόχου ελέγχει, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, εάν ο συγκεκριμένος δικαιούχος και η συγκεκριμένη οικογένεια – νοικοκυριό έχουν ήδη υπαχθεί στη Δράση. Εάν δεν έχουν υπαχθεί σε αυτή, η διαδικασία χρήσης της δημόσιας επιχορήγησης από τον δικαιούχο εκκινείται αμέσως.

Για τον έλεγχο της προηγούμενης παραγράφου εξε-τάζονται υποχρεωτικά τα ακόλουθα ατομικά στοιχεία του δικαιούχου:

α) Όνομα.

 β) Επώνυμο.

γ) Αριθμός Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου.

 δ) Αριθμός παροχής ηλεκτροδότησης της κατοικίας.

4.    Ο δικαιούχος της Δράσης επιλέγει τη προσφορά της προτίμησής του και το κατάστημα προχωρά στην καταχώ-ρηση της παραγγελίας του.

Στο Πληροφοριακό Σύστημα των Παρόχων καταχωρούνται υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία του δικαιούχου και της παραγγελίας του:

α) Όνομα.

β) Επώνυμο.

γ) Πατρώνυμο.

δ) Αριθμός Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου. 

 ε) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

στ) Διεύθυνση κατοικίας.

ζ) Αριθμός παροχής ηλεκτροδότησης της κατοικίας.

η) Πακέτο υπηρεσιών που επιλέχθηκαν.

 θ) Ημερομηνία υπαγωγής στη Δράση.

 5.    Οι πάροχοι τηρούν υποχρεωτικά στο αρχείο τους αντίγραφα:

α) του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας/ Διαβατηρίου,

β) του λογαριασμού ηλεκτροδότησης της κατοικίας,

γ) του εκκαθαριστικού σημειώματος της ΔΟΥ

και δ) της βεβαίωσης των δικαιούχων πολιτών, οι οποίοι έκαναν χρήση της επιχορήγησής τους σε κάποιο από τα καταστήματά τους.

Η παραπάνω υποχρέωση βαρύνει τους παρόχους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ετών από την ολοκλήρωση του οικονομικού αντικειμένου της Δράσης (31/12/2017).

6.    Πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραγγελίας, ο δικαιούχος θα υπογράψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα εκδοθούν και θα τυπωθούν στο κατάστημα του παρόχου και αφορούν στη Δράση (ενδεικτικά: Σύμβαση μεταξύ παρόχου και δικαιούχου, Δελτίο Αποστολής -Τιμολόγιο απαιτούμενου δορυφορικού εξοπλισμού, Αποδεικτικό παράδοσης – παραλαβής απαιτούμενου δορυφορικού εξοπλισμού κ.λπ.).

Στην περίπτωση όπου η δημόσια επιχορήγηση καλύπτει, σύμφωνα με την προσφορά των παροχών, τη χορήγηση καθώς και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού (δορυφορική κεραία – «πιάτο», δορυφορικός αποκωδικοποιητής, κάρτα κ.α.) στην κατοικία των δι-καιούχων της Δράσης, για την καταβολή του ποσού της επιχορήγησης στους παρόχους, οι πάροχοι απαιτείται να προσκομίσουν, πέραν των δικαιολογητικών πληρωμής της παραγράφου 3 του παρόντος, βεβαίωση, βάση της οποίας θα πιστοποιούν την επιτυχή εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του προβλεπόμενου εξοπλισμού.

Η βεβαίωση επιτυχούς εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία του εξοπλισμού, θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα ακόλουθα:

Α) Στοιχεία δικαιούχου:

 –    Ονοματεπώνυμο.

–    Πατρώνυμο.

–    Αριθμό Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου.

–    Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

 –    Διεύθυνση κατοικίας.

 –    Αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης της κατοικίας.

Β) Στοιχεία Εξουσιοδοτημένου Τεχνικού Εγκατάστασης:

 –    Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία.

–    Εμπορική διεύθυνση.

–    Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Γ) Στοιχεία Εγκατάστασης: –    Ημερομηνία Εγκατάστασης.

Ο δικαιούχος θα μπορεί να κάνει χρήση της δημόσιας επιχορήγησης μόνο σε ένα φυσικό κατάστημα ενός παρόχου.

Η εγκατάσταση του προβλεπόμενου εξοπλισμού (δορυφορική κεραία – «πιάτο», δορυφορικός αποκω-δικοποιητής, κάρτα, καλωδίωση, βάση στήριξης κ.α.) θα πραγματοποιείται μόνο στη διεύθυνση της κύριας κατοικίας του δικαιούχου πολίτη, όπως αυτή προσδιορίζεται και εξατομικεύεται με τον αριθμό της παροχής ηλεκτροδότησής της.

Επισημαίνεται ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες, στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, προορίζονται αποκλειστικά για οικιακούς χρήστες.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να ενεργοποιήσουν το αργότερο εντός ενός (1) μήνα από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου της Δράσης (30/06/2017) τις παρεχόμενες στο πλαίσιο της παρούσας υπηρεσίες και να τις διατηρήσουν ενεργές για χρονικό δι-άστημα τουλάχιστον ενός (1) έτους από την ημερομηνία ενεργοποίησής τους. Για την διαπίστωση των παραπάνω γεγονότων, οι πάροχοι υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κατόπιν αιτήματός του, κάθε σχετική με την κατάσταση των εν λόγω υπηρεσιών πληροφορία ή έγγραφο.

Μετά την πάροδο ενός (1) έτους από την ενεργοποίηση των παρεχόμενων στο πλαίσιο της παρούσας υπηρεσιών, αυτές θα συνεχίζουν να παρέχονται στους δικαιούχους της Δράσης κατόπιν ολοκλήρωσης της διαδικασίας ετήσιας ανανέωσής τους. Προϋπόθεση της ετήσιας ανανέωσής τους αποτελεί η προσκόμιση της κάρτας στο κατάστημα του παρόχου και η ταυτοποίηση του δικαιούχου, ύστερα από έλεγχο των ατομικών του στοιχείων.

Στην περίπτωση που οι φορείς της Δράσης δια-πιστώσουν τη μη τήρηση ή την πλημμελή εφαρμογή των όρων και των διατάξεων που διέπουν τη Δράση, δύνανται να λάβουν τα ενδεδειγμένα για την τήρησή τους μέτρα (ενδεικτικά: διενέργεια ελέγχων, αναζήτηση του ποσού της επιχορήγησης από τους δικαιούχους κ.α.) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι συμμετέχοντες στη Δράση πάροχοι, θα αναλάβουν, στο σύνολό του, το κόστος υλοποίησης και λειτουργίας του Πληροφοριακού Συστήματος, στο οποίο θα καταχωρούνται οι δικαιούχοι πολίτες που θα υπαχθούν στη Δράση.

Μεταξύ του παρόχου και του δικαιούχου θα υπογραφεί σύμβαση με την οποία ο δικαιούχος θα εξουσιοδοτεί τον πάροχο να εισπράξει από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης την αξία της δημόσιας επιχορήγησης που του χορηγήθηκε.

 Οι προσφορές θα πρέπει να είναι αναλυτικές όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η τιμή των διαθέσιμων προσφορών θα πρέπει να είναι ανάλογη της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όλες οι ανωτέρω τιμές που αναφέρονται στην παρούσα είναι τιμές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.).

Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν (δημογραφικά κ.α.) στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης θα παραμείνουν διαθέσιμα για πέντε (5) έτη μετά την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της, με σκοπό την εξυπηρέτηση αντίστοιχων μελλοντικών Δράσεων.

Στον Οδηγό Υλοποίησης της Δράσης που θα εκδοθεί, θα καθορίζονται οι αναλυτικοί όροι υλοποίησης, ολοκλήρωσης, παρακολούθησης και ελέγχου της Δράσης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button