H “καλή” χοληστερίνη και η κακή μας μοίρα 10 απαντήσεις στον δεκάλογο του ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ!

Στο άρθρο αυτό θα παραθέσω μια υποκειμενική, αλλά βασισμένη σε ισχυρές αποδείξεις από τη βιβλιογραφία, προσέγγιση στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των ασθενών μας για την καρδιαγγειακή πρόληψη.Ερωτήσεις που ακούω καθημερινά στο ιατρείο μου,ερωτήσεις που μπορεί να αποσχολούν και εσάς ή απόψεις που μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν πολλοί ασθενείς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

 

1.Γιατρέ μου δεν παίρνω φάρμακα για τη χοληστερίνη, επειδή έχω υψηλή την καλή μου χοληστερίνη.

Στο άρθρο αυτό θα παραθέσω μια υποκειμενική, αλλά βασισμένη σε ισχυρές αποδείξεις από τη βιβλιογραφία, προσέγγιση στις ερωτήσεις και τοποθετήσεις των ασθενών μας για την καρδιαγγειακή πρόληψη.Ερωτήσεις που ακούω καθημερινά στο ιατρείο μου,ερωτήσεις που μπορεί να αποσχολούν και εσάς ή απόψεις που μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν πολλοί ασθενείς. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

 

1.Γιατρέ μου δεν παίρνω φάρμακα για τη χοληστερίνη, επειδή έχω υψηλή την καλή μου χοληστερίνη.

Οι τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρίας αποσαφηνίζουν ότι η HDL ΔΕΝ αποτελεί στόχο. Ο λόγος που δεν αποτελεί στόχο είναι ότι η τροποποίηση της με φάρμακα δεν ωφελεί.Άσκηση και διακοπή του καπνίσματος,ούτως η άλλως, αποτελούν το πρώτο μέτρο που επιδιώκουμε να ακολουθήσουν οι ασθενείς μας.Απεναντίας,πολλές από τις φαρμακευτικές θεραπείες της HDL,που εισήχθησαν στο παρελθόν,είχαν αντίθετα του αναμενομένου αποτελεσματα.

Επιπλέον,έχει αποδειχθεί ότι οι πολύ υψηλές τιμές HDL σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.Φαίνεται ότι η χοληστερόλη είναι 2 ειδών.Η κακή και η χειρότερη.Ας αφήσουμε λοιπόν την HDL ήσυχη και ας εστιάσουμε σε αυτήν που μπορούμε να μειώσουμε αυξάνοντας τη ζωή των ασθενών,δηλαδή την LDL και την ολική χοληστερόλη κι επιτέλους ας το εξηγήσουμε και στους ασθενείς μας.

2.Γιατρέ παίρνω φάρμακα για τη χοληστερίνη μου,επειδή έχω υψηλή LPα.

Ας διαλέξουμε ένα καλάθι,όπου θα τοποθετήσουμε καμιά δεκαριά δαπανηρούς και ανούσιους δείκτες καρδιαγγειακού κινδυνου και ας πετάξουμε μέσα πρώτες την λιποπρωτείνη α ή τον αθηρωματικό δείκτη.Στη συνέχεια ας πετάξουμε το καλάθι στο φρέαρ των Μεσσηνιακών Οινουσσων (5.121 μέτραβάθος).

3.Γιατρέ παίρνω στατίνη για τη χοληστερίνη,αλλά ο παθολόγος μου έδωσε και φάρμακα για τα τριγλυκερίδια και παίρνω και Ω3, που άκουσα στο ραδιόφωνο ότι είναι απαραίτητα για όσους παίρνουν στατίνες.

Πολλοί ιατροί αγαπούν τη μάχη με τα τριγλυκερίδια. Η θεραπεία των τριγλυκεριδίων με φάρμακα πρέπει να γίνεται όταν είναι >900 mg/dl (ήταν 500mg/dl σε προηγούμενες οδηγίες) κι αποσκοπεί μόνο στην πρόληψη της παγκρεατίτιδας.

Αν ο ασθενής με υψηλά τριγλυκερίδια έχει και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, στοχεύστε στη μείωση της LDLc με στατίνες.

Για το θέμα των Ω3 καλό είναι να γνωρίζετε ότι δεν είναι απαραίτητη η χορήγηση τους.Στον γράφοντα κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η μη παρέμβαση του ΕΟΦ για παραπλανητική διαφήμιση προιόντων που αυτοαποκαλούνται “απαραίτητο συμπλήρωμα των στατινών”.Α, ξέχασα. Όπως λέει και η διαφήμιση , “με κέντρο τον ασθενή” κι επίκεντρο την καθημαγμένη τσέπη του ασθενούς!

4.Γιατρέ δεν παίρνω φάρμακα,επειδή διάβασα ότι καταστρέφουν το συκώτι.

Οι στατίνες καταστρέφουν τους μυς με το μηχανισμό της ραβδομυόλυσης σε ποσοστό 1:10.000 έως 1:100.000 ασθενείς.

Η απειλητική αυτή ανεπιθύμητη ενέργεια έχει προδρομα συμπτώματα και σημεία (μυικά άλγη και μελάγχρωση ούρων).

Μη αντιστρεπτή ηπατική δυσλειτουργία είναι πρακτικά απίθανο να συμβεί,αν ο ασθενής δεν λαμβάνει άλλα ηπατοτοξικά φάρμακα.Θυμηθείτε ότι διακόπτουμε τις στατίνες,όταν οι τρανσαμινάσεις τριπλασιαστούν και ότι η μοναδική θεραπεία για τη λιπώδη διήθηση ήπατος είναι οι στατίνες και η εζετιμίμπη,που μετά εύλογο χρονικό διάστημα θεραπείας προκαλούν υποχώρηση των μόνιμα υψηλών τιμών των τρανσαμινασών.

5.Γιατρέ μου να αφήσουμε τα φάρμακα για λίγο καιρό, επειδή άρχισα μια δίαιτα και θα πέσει η χοληστερίνη μου.

Οι “δίαιτες” είναι προσωρινές,αδιέξοδες και συχνά βλαπτικές.Νόημα έχει η μόνιμη τροποποίηση της διατροφής.Η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού διατροφικού προτύπου προσανατολισμένου στη Μεσογειακή διατροφή.

Με αυτή τη διατροφή ζούμε καλύτερα,με λιγότερα κιλά,λιγότερους καρκίνους και λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Αλλά η χοληστερίνη πέφτει λίγο (10-15%).

Ας μην βασίζονται μόνο στη διατροφή για την αποκαταστάση των τιμών της LDLc εντός στόχων οι ασθενείς.Είναι φενάκη να πιστεύουν ότι θα επιτύχουν μείωση της LDLc της τάξεως του 30 ή 40%,που συνήθως χρειάζονται οι περισσότεροι εξ αυτών.

6.Γιατρέ μου δεν θέλω αυτά τα φάρμακα με τις παρενέργειες,θα πάρω ομοιοπαθητικά.

Μπορούμε να τους ευχηθούμε καλή τύχη και να ενημερώσουμε τους ασθενείς μας ότι πριν λίγο καιρό η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας απέσυρε την ομοιοπαθητική ιατρική από τη λιστα των αποδεδειγμένα ωφέλιμων θεραπειών.

Όπου υπάρχει “ενέργεια” υπάρχει και “παρενέργεια”.Οι περισσότερες από αυτές τις θεραπείες δεν έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.

Για το λόγο αυτό υπάρχουν οι ενδείξεις, Για να περιφρουρούν την ορθή χρήση των φαρμάκων.Οι κάνοντες χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων ασθενείς θα επιστρέψουν στο ιατρείο,διότι,ενώ η τσέπη τους και ο εγωισμός τους θα ξεφουσκώνει, η LDL χοληστερόλη θα συνεχίσει να φουσκώνει.

7.Γιατρέ άσε τη χοληστερίνη, εγώ την πίεση θέλω να φτιάξουμε για να μην πάθω εγκεφαλικό.

Η αντιμετώπιση της υπερτασης είναι πού σημαντική,αλλά η αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας είναι σημαντικότερη.

Στους δύσπιστους δεν έχω παρά να συστήσω την ανάγνωση των αποτελεσμάτων της μελέτης HOPE-3, που ανακοινώθηκε πριν λίγους μήνες.

Ας μάθουν οι ασθενείς μας ότι η προσήλωση στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και η αποφυγή της υπολιπιδαιμικής αγωγής τους φέρνει μάλλον πιο κόντά παρά πιο μακριά απο το εγκεφαλικό επεισόδιο.

8.Γιατρέ μου αν είναι να γλυτώσω τα φάρμακα, να κόψω το κάπνισμα.

Παραδόξως ΣΩΣΤΟ.Πολλοί ασθενείς μας θα μπορούσαν να γλυτώσουν την υπολιπιδαιμική αγωγή, αν έκοβαν το κάπνισμα.

Επειδή συχνά το κάπνισμα είναι ο κυριότερος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου για πολλούς ασθενείς, η διακοπή του στέλνει πολλούς ασθενείς σε χαμηλότερη κατηγορία κινδύνου, όπου πιθανόν να μην έχουν ένδειξη για υπολιπιδαιμική αγωγή.Ουδέν καλόν αμιγές καλύτερου λοιπόν,εν προκειμένω και μόνο.

9.Μα γιατρέ μου η χοληστερόλη μου είναι 170mg/dl.

Τι τα θέλουμε τα φάρμακα; Κάποια στιγμή πρέπει να απαιτήσουμε όλοι μας να σταματήσουν να γράφουν όρια τα εργαστήρια δίπλα από τις τιμές της χοληστερόλης .

Αν οι ασθενείς είναι πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου,κατά τις οδηγίες, κι έχουμε στόχο τα 70mg/dl,είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πάρουν υπολιπιδαιμική αγωγή.

Μην ξεχνάμε ότι οι ασθενείς αυτοί ωφελούνται πολύ περισσότερο από τους ασθενείς με ιδιαίτερα υψηλή χοληστερόλη,αλλά μικρό ή μέτριο καρδιαγγειακό κίνδυνο, λόγω απουσίας άλλων παραγόντων κινδύνου.

10.Γιατρέ μου παίρνω το φάρμακο για τη χοληστερίνη μέρα παρά μέρα,για να ξεκουράζεται το συκώτι μου.

Δεν φταίνε μόνο οι ασθενείς για αυτή την εξαιρετκά διαδεδομένη “υπέρβαση” που συμβαίνει στη χώρα μας.Πολλοί “ειδικοί” (ακόμη και συνάδελφοι) ευαγγελίζονται αυτή την άποψη,ιδίως για τους ασθενείς με δυσανεξία στις στατίνες.

Αν υπήρχε έστω και μια μελέτη με κλινικά τελικά σημεία,αν είχαμε καταλάβει πλήρως τους μηχανισμούς με τους οποίους οι στατίνες μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο,αν δεν υπήρχε η εζετιμίμπη και αν περίσσευε η σωφροσύνη,θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια τέτοια πρακτική.

Αλλιώς, ας εξηγήσουμε στους ασθενείς μας, ότι πρόκειται για άλλη μια πρακτική,που στερείται τεκμηρίωσης.Θα μπορούσε κι αυτή να χωρέσει στον κάλαθο των Μεσσηνιακών Οινουσσών.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button