Στην κυκλοφορία η γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές της Σμίνθης

Τα εγκαίνια ενός πολύ σημαντικού και ταυτόχρονα δύσκολου από τεχνικής άποψης έργου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην έδρα του Δήμου Μύκης στη Σμίνθη από το Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργο Παυλίδη, παρουσία τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των κατοίκων της περιοχής.

   Τα εγκαίνια ενός  πολύ σημαντικού και ταυτόχρονα δύσκολου από τεχνικής άποψης έργου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην έδρα του Δήμου Μύκης στη Σμίνθη από το Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργο Παυλίδη, παρουσία τόσο της δημοτικής αρχής όσο και των κατοίκων της περιοχής.


   Πρόκειται για τη νέα γέφυρα μήκους 30 μέτρων που δόθηκε προχθές στην κυκλοφορία και έρχεται να καλύψει τις πολυποίκιλες ανάγκες των κατοίκων της μιας πλευράς του οικισμού της Σμίνθης.


   Για πολλά χρόνια οι εκατό οικογένειες που διέμεναν στην απέναντι πλευρά αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη διέλευσή τους στο κέντρο του οικισμού, καθώς δεν υπήρχε σύγχρονη δίοδος που θα επέτρεπε τη διέλευση των οχημάτων κάθε κατηγορίας, με αποτέλεσμα να ζουν στην απομόνωση και να μην μπορούν να ικανοποιήσουν καθημερινές τους ανάγκες, όπως μεταφορά οικοδομικών υλικών ή σε περίπτωση πυρκαγιάς να πάει πυροσβεστικό όχημα.


   Η εξυπηρέτησή τους γινόταν όλα αυτά τα χρόνια από ένα μικρό και δύσβατο γεφυράκι, που σε κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο και έντονη βροχόπτωση η διέλευσή του γινόταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, ενώ τελευταία παρουσίαζε και ρωγμές.


  Χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια περίπου από τότε που και η νομαρχιακή αρχή έγινε κοινωνός του προβλήματος ξεκινώντας άμεσα τις προσπάθειες να δοθεί λύση στο πρόβλημα των κατοίκων. Ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη χρηματοδότηση και ένταξη του έργου στο πρόγραμμα της νομαρχίας την εκπόνηση της μελέτης του έργου, την οποία έκανε ο κ. Αργύρης Πλέσσιας, και τη δημοπράτησή του. Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε  ο εργολάβος  κ. Χρήστος Δοβρίδης ο οποίος και έφερε σε πέρας το έργο με επιτυχία, παρότι ήταν μεγάλες οι τεχνικές δυσκολίες λόγω του ανάγλυφου του υπεδάφους. Η κατασκευή της γέφυρα των 30 μέτρων και προϋπολογισμού 350.000 Ευρώ ολοκληρώθηκε μέσα σε ενάμιση περίπου χρόνο, βάζοντας έτσι τέλος στην πολύχρονη ταλαιπωρία των κατοίκων. Η χαρά των κατοίκων ήταν έκδηλη προχθές, οι οποίοι έδωσαν το παρόν στην τελετή παράδοσης του έργου.


Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους ένας από τους κατοίκους που βίωνε το πρόβλημα, ο κ. Ρετζέπ, “η γέφυρα αυτή ήταν απαραίτητη και αναγκαία για εμάς και ευχαριστούμε τον κ. νομάρχη για το έργο αυτό που μας έκανε.     Έχει δώσει πλέον μια κίνηση στον οικισμό μας και υπάρχει πλέον και η πρόσβαση σε αυτόν. Μπορεί να έρθει και πυροσβεστικό όχημα, αλλά και οποιοδήποτε άλλο όχημα χρειαστούμε για να καλύψουμε την όποια ανάγκη μας”.


   “Ο νομάρχης δεν ενώνει μόνο οικισμούς, ενώνει και τις ψυχές. Έχει όμως μια κακή συνήθεια, κάνει πολλά έργα, εδώ έχει αναστατώσει όλο τον ορεινό όγκο και δεν τα εγκαινιάζει, δε τα διαφημίζει”, ήταν η δήλωση ενός άλλου κατοίκου της Σμίνθης, του κ. Γιατσιτζή Χουσείν, ευχαριστώντας με το δικό του τρόπο τη νομαρχιακή αρχή.


Την ικανοποίησή του δεν έκρυψε άλλωστε και ο Δήμαρχος Μύκης, κ. Μουσταφά Αγκά, επισημαίνοντας πως η υποστήριξη στην επίλυση των προβλημάτων των κατοίκων της ορεινής περιοχής είναι σημαντική και έμπρακτη.


  “Είναι ένα σημαντικό έργο που θα δώσει ανάσα στη Σμίνθη και τέτοιου είδους έργα μακάρι να συνεχιστούν”, σημείωσε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του προς το νομάρχη Ξάνθης και όλους όσους συνέβαλαν στην κατασκευή της γέφυρας.



  Όσο για το νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος ήταν έκδηλα χαρούμενος από την αναγνώριση του έργου των αρμοδίων υπηρεσιών της νομαρχίας  από τους κατοίκους του Δήμου Μύκης, απευθυνόμενους σε αυτούς τόνισε “εδώ και δέκα χρόνια μέσα από το έργο μας καταφέραμε να ρίξουμε τη μπάρα της υποανάπτυξης και του αποκλεισμού και πήγαμε και παραπέρα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη και την εμπιστοσύνη σας”.


  Τέλος ο κ. Παυλίδης σημείωσε πως αυτό το διάστημα εκτελούνται και άλλα σημαντικά έργα σε όλη την ορεινή περιοχή ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από το 2000 έως και τώρα υλοποιήθηκαν έργα στην περιοχή ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, έργα που αφορούσαν δρόμους, σχολεία, αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, υποδομές και άλλα, που όλα στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ορεινής περιοχής.  


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button