Έπος 1940/1941- ο Ηρωϊκός Αγώνας στη Β’ Ήπειρο και το Υψ.731

Πραγματοποιήθηκε, την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, η επετειακή εκδήλωση “Έπος 1940/1941- ο Ηρωϊκός Αγώνας στη Β’ Ήπειρο και το Υψ.731”, με την παρουσία των Τοπικών Θρησκευτικών, Πολιτικών, Στρατιωτικών  και άλλων Αρχών, όπως και πάνω από 380 άτομα από την Ξάνθη και τις γειτονικές Πόλεις. Παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’Σ.Στρατού, κ. Ιωσήφ Μαυράκης, συνοδευόμενος από τον Υποδιοικητή κ.

Πραγματοποιήθηκε, την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, η επετειακή εκδήλωση “Έπος 1940/1941- ο Ηρωϊκός Αγώνας στη Β’ Ήπειρο και το Υψ.731”, με την παρουσία των Τοπικών Θρησκευτικών, Πολιτικών, Στρατιωτικών  και άλλων Αρχών, όπως και πάνω από 380 άτομα από την Ξάνθη και τις γειτονικές Πόλεις. Παρευρέθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ’Σ.Στρατού, κ. Ιωσήφ Μαυράκης, συνοδευόμενος από τον Υποδιοικητή κ. Νικόλαο Τσιτσιμπίκο και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, όπως και αντιπροσωπεία από τις Μονάδες της Φρουράς Ξάνθης.

Παρόντες επίσης ήταν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, 4 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, 4 Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ξάνθης, ο Δήμαρχος Τοπείρου κ Θωμάς Μίχογλου, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Στυλιανός Μωραϊτης, ο Αντιπρύτανης κ. Παντελής Μπότσαρης όπως και άλλοι Καθηγητές του ΔΠΘ, έξι (6) Διευθυντές Γυμνασίων & Λυκείων, οι τέως Υπουργοί κκ. Π. Σγουρίδης και Σ. Ξυνίδης, Πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και Ενώσεων, όπως και από την ΑΔ κα την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης οι Υποδιευθυντές  κκ. Γιώρης Πασχάλης  και Γκίγκης .

Πριν από την εκδήλωση, στο χώρο του Αμφιθεάτρου, λειτούργησε και ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ με εικόνες από τα δύο διαδοχικά Προσκυνηματικά Ταξίδα του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης στη Β. Ήπειρο (2015 και 2016).

Η κύρια εκδήλωση ήταν συνδυασμός ιστορικών αφηγήσεων, από δύο αφηγητές με ταυτόχρονη προβολή εικόνων-VIDEO, από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος, Υπτγο ε.α Γεώργιο Γεωργιάδη, που κάλυψε τα σημαντικά διεθνή γεγονότα, που προηγήθηκαν (από το 1923 με την άνοδο Φασισμού και του Μουσολίνι στην Ιταλία και το 1933 και Ναζισμού και του Χίτλερ στη Γερμανία το 1933) και σταδιακά οδήγησαν στην έκρηξη του Β’Π. Πολέμου, την επίθεση της Φασιστικής Ιταλίας εναντίον της Πατρίδας μας, με ενδιάμεση απαγγελία επετειακών τραγουδιών και άλλων χορωδιακών συνθέσεων, από τη Χορωδία του Δήμου Ξάνθης, με επικεφαλής το Χοράρχη κ. Θεόδωρο Μανώλη, τη συνοδεία μουσικών οργάνων από τη Στρ. Μουσική του Δ’Σ. Στρατού. Στο β’ μέρος αφηγητής ήταν ο κ. Αργύρης Διαμαντής Καθηγητής β’βάθμιας,ο οποίος εστίασε τον ηρωικό αγώνα που επακολούθησε για την απελευθέρωση της Β. Ηπείρου, μέχρι και την απόκρουση της Ιταλικής Εαρινής Αντεπίθεσης (9-25 Μαρτίου1941), ενώ παρουσιάστηκε μια άγνωστη, στους πολλούς, πτυχή της Ιστορίας μας για τους 7976 ήρωες μαχητές του Ελληνικού Στρατού ,που έπεσαν στα πεδία των Μαχών της Β Ηπείρου, οι οποίοι, σχεδόν στο σύνολό τους, δυστυχώς επί 76 χρόνια, παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους ή με διάσπαρτα τα οστά τους στα πεδία των μαχών, καθώς και σε οστεοφυλάκια (Πρεμετή, Ντραγκότι, Κορυτσά, Βουλιαράτες, στην Κλεισούρα, Χιμάρα κ.α.).

Την εκδήλωση έκλεισε, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, με διαπιστώσεις, σκέψεις και προτάσεις. Συγκεκριμένα :

Το αποκαλούμενο ”θαύμα” του 1940, ήταν το αποτέλεσμα της έγκαιρης- ρεαλιστικής σχεδίασης και ουσιαστικής προπαρασκευής. Η τότε παγκόσμια κρίση και οι απειλές κατά της χώρας μας, βρήκαν τον ελληνικό λαό ενωμένο, με υψηλό φρόνημα, έτοιμο να ανταποκριθεί και να θυσιασθεί, παρά να ατιμασθεί. Η κοινή γνώμη, προετοιμαζόταν συστηματικά από το κράτος, το σχολείο και την οικογένεια, γινόταν κοινωνός των απειλών, οι δε νέοι διδάσκονταν την ιστορία δίχως στρογγυλεύματα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις, παρά και τα τότε οικονομικά προβλήματα, είχαν προετοιμασθεί ποσοτικά και ποιοτικά κατά τον βέλτιστο τρόπο.

Οι καιροί όμως, οι ευκαιρίες, όπως και οι κίνδυνοι δεν περιμένουν. Εκείνο που χρειάζεται ΣΗΜΕΡΑ, από τους εκάστοτε Κυβερνόντες και το Λαό της Χώρας, είναι η πίστη στις ικανότητές μας, η ενεργοποίηση του ελληνισμού όπου γης, η επανεμβάπτιση σε παραδοσιακές διαχρονικές αρετές, αξίες και πρότυπα, μέσω της Οικογένειας της Εθνικής Παιδείας και της Θρησκείας, η κοινωνική αλληλεγγύη ,πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και όχι η συντεχνιακή. Η αύξηση της Στρ. Θητείας είναι μονόδρομος, για την ενίσχυση των Μονάδων ΕΔ με το απαραίτητο προσωπικό, για την επαύξηση της στρατιωτικής ισχύος της δύναμης αποτροπής, έναντι των κινδύνων και τη ακατάπαυστη ρευστότητα που επικρατεί στο εγγύς περιβάλλον, όπως και τη σωρεία θεμάτων που το πιθανότερο δυνατόν να προκύψουν από την επιβαλλόμενη συσσώρευση και εγκατάσταση-φιλοξενία μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών στη Χώρα.

Το έπος του 1940, πρέπει να μας παραδειγματίσει, αναφορικά με τη σχεδίαση και για τις συντονισμένες ενέργειες Κυβέρνησης και Ελληνικού Λαού, που οδήγησαν στην κατανίκηση του Ιταλού εισβολέα και να μας φρονηματίζει όλους, γιατί σήμερα η Ελλάδα διέρχεται μία πολύ δύσκολη και δυσβάστακτη για το Λαό της Οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα απειλείται ευθέως και προκλητικά από τον ίδιο τον ο Πρόεδρο της γειτονικής και ”Συμμάχου’ Χώρας, η οποία έχει επιδοθεί, σε εξοπλιστικά προγράμματα σε φρενήρεις ρυθμούς.

Είναι Εθνικά επικίνδυνο να επιτρέψουμε να εξελιχθεί η οικονομική κρίση, σε κρίση εθνικής ασφαλείας, για να μην επηρεαστεί η αποτρεπτική ικανότητα και ισχύς της Χώρας, να μη θιγεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Χωρίς την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας, κανένας τομέας της οικονομίας δεν μπορεί να αποδώσει και όλες οι προσπάθειες για την ανάπτυξη και την κοινωνική ανασυγκρότηση θα πέσουν στο κενό. Ο οποιοσδήποτε εθνικός σχεδιασμός για να πετύχει, απαιτεί έγκαιρη πρόβλεψη, Ισχυρές ΕΔ, ενότητα και αισιοδοξία, σύμπνοια και αγωνιστικότητα, ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα.

Είναι απορίας άξιον, πώς είναι δυνατόν στη σύγχρονη Ελλάδα, σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να εκφράζεται η περηφάνια για τους γενναίους, να εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι για την Επέτειο του “ΟΧΙ”, να γίνονται τελετές και παρελάσεις και οι ήρωες αυτοί, να παραμένουν εκεί ξεχασμένοι και άταφοι, επί 76 ολόκληρα χρόνια !!!!.

 Είναι χρέος, της Πολιτείας να επιλύσει το θέμα των άταφων νεκρών,. αλλά και ηθικό χρέος του καθενός από μας ξεχωριστά, είναι να μην τους ξεχνάμε !!!. Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ Ξάνθης, στο πνεύμα αυτό ως ελάχιστη απότιση Τιμής στη Μνήμη τους πραγματοποίησε 2 προσκυνηματικά ταξίδια το 2015 και το 2016, στους ιερούς αυτούς τόπους της Θυσίας τους.

Ανακοίνωσε ότι το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, αποφάσισε την ΕΤΗΣΙΑ διοργάνωση Προοσκυνηματικού ταξιδιού στη Β. Ήπειρο, ενέργεια που θα αναδείξει το θέμα πανελλαδικά.

Το επόμενο ταξίδι έχει ήδη προγραμματιστεί από 12 έως 15 Οκτ 2017 (3 διανυκτερεύσεις Αργυρόκαστρο και στους Αγ. Σαράντα). Άρχισαν οι δηλώσεις συμμετοχής. Κόστος ( με πρωϊνό) 130 Ε / άτομο (σε δίκλινο δωμάτιο).

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΑΑΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button