Μονοπάτια πολιτισμού στην Ξάνθη

Ο Δήμος Ξάνθης ενέκρινε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  για την υλοποίηση της πράξης «Μονοπάτια Πολιτισμού στο Δήμο»

 

Ο Δήμος Ξάνθης ενέκρινε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  για την υλοποίηση της πράξης «Μονοπάτια Πολιτισμού στο Δήμο»

 

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» είναι ένα ολοκληρωμένο, πολυεπιστημονικό πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ που ξεκίνησε το 2010 και έχει ως πεδίο υλοποίησης την επιλογή, σηματοδότηση και επικοινωνία ενός πλέγματος μονοπατιών σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν ξεχωριστό περιβαλλοντικό / πολιτισμικό ενδιαφέρον. Φυσιολάτρες, επιστήμονες – γεωγράφοι, λαογράφοι, ιστορικοί, εκπαιδευτικοί, γεωπόνοι, βιολόγοι – αλλά και θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του τουριστικού / επιχειρηματικού τομέα, συνεργάζονται για την ανάδειξη τοπίων με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτισμική σημασία.

 

Αναλυτικά οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:

– Η αειφορική αξιοποίηση των υπαρχόντων μονοπατιών της περιοχής με την ανάπτυξη ολοκληρωμένου, ικανής έκτασης και ποιότητας, δικτύου πεζοπορικών διαδρομών.

– Η επιλογή – καταγραφή – σύνδεση – χαρτογράφηση του δικτύου των πεζοπορικών διαδρομών, σε συνάρτηση με υπάρχοντα γνωστά ή λιγότερο γνωστά φυσικά και πολιτιστικά μνημεία και άλλα θέλγητρα, η εξασφάλιση ασφαλούς βατότητας και η συνεπής και διαρκή σήμανση του.

– Η ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Ξάνθης

.- Η ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, ως ειδική μορφή τουρισμού και ο συνδυασμός του με ευρύτερες κατηγορίες τουρισμού της περιοχής, όπως ο αγροτουρισμός, ο φυσιολατρικός τουρισμός, ο τουρισμός εναλλακτικών δραστηριοτήτων, ο τουρισμός περιπέτειας (adventure tourism) και ο αθλητικός τουρισμός.

– Η ανάδειξη, δημιουργία και συντήρηση των προδιαγραφών ποιότητας των πεζοπορικών διαδρομών στην περιοχή και η απόκτηση πιστοποιητικού ποιότητας των μονοπατιών από την Ευρωπαϊκή Ορειβατική Ομοσπονδία : Leading Quality Trails-Best of Europe. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν επιτευχθεί η ανωτέρω πιστοποίηση, δεν αλλάζουν οι υπόλοιποι όροι της παρούσας.

– Ο εμπλουτισμός των επιλογών του επισκέπτη – τουρίστα στην Ξάνθη και η επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όφελος της τοπικής οικονομίας.

– Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της υλοποίησης του προγράμματος

.- Η ευαισθητοποίηση για την αξία των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής και την ανάγκη προστασίας και ανάδειξής τους.

– Η στήριξη των τοπικών οικονομιών, μέσω της σύνδεσης αυτής της μορφής τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και την εμπλοκή των κατοίκων και επαγγελματιών των απομακρυσμένων οικισμών-

 Η διασφάλιση διατήρησης του έργου με ενέργειες επίβλεψης και συντήρησης της κατάστασης βατότητας και σήμανσης του δικτύου.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) επέλεξε να εφαρμόσει το εν πρόγραμμα και στο Δήμο Ξάνθης. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνει και χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σ. Νιάρχου), την εκπόνηση της απαιτούμενης μελέτης προκειμένου να οριστεί, χαρτογραφηθεί και πιστοποιηθεί το πλέγμα μονοπατιών, την υλοποίηση της καθώς και την προβολή του έργου ενώ ο Δημος Ξάνθης αναλαμβάνει την παροχή πληροφοριών και όλων των απαραίτητων στοιχείων που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης μελέτης. Μετά τη παράδοση του έργου αναλαμβάνει την υποχρέωση διατήρησης του έργου, σύμφωνα με την τελική μελέτη και τις προδιαγραφές σηματοδότησης του.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button