“Μέσω έρευνας γίνεται παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων ολόκληρης της Ελλάδας σε εταιρεία για 30 χρόνια “

Παρέμβαση και αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρου Κοντού στις εργασίες της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για κάποιες έρευνες που προγραμματίζεται να γίνουν για τα γεωθερμικά πεδία. ο κ. Κοντός διαπίστωσε ότι σύμφωνα με τη σύμβαση “μέσω έρευνας γίνεται παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των πεδίων αυτών ολόκληρης της Ελλάδας σε εταιρεία για 30 χρόνια και μάλιστα η δαπάνη που θα χρειαστεί για να κάνει την έρευνα είναι 70 εκατ., όταν οι άλλες εταιρείες δίνουν 12 εκατ.

Παρέμβαση και αντίδραση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρου Κοντού στις εργασίες της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για κάποιες έρευνες που προγραμματίζεται να γίνουν για τα γεωθερμικά πεδία. ο κ. Κοντός διαπίστωσε ότι σύμφωνα με τη σύμβαση “μέσω έρευνας γίνεται παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των πεδίων αυτών ολόκληρης της Ελλάδας σε εταιρεία για 30 χρόνια και μάλιστα η δαπάνη που θα χρειαστεί για να κάνει την έρευνα είναι 70 εκατ., όταν οι άλλες εταιρείες δίνουν 12 εκατ. ευρώ”.

Τι συμβαίνει εδώ; Και μάλιστα για την έρευνα που θα γίνει στο πεδίο της Ξάνθης υπάρχουν χάρτες του ΙΓΜΕ που δείχνουν ότι το γεωθερμικό πεδίο είναι βεβαιωμένο.

Η εταιρεία που παίρνει τα γεωθερμικά πεδικά, τα δεσμεύει για 30 χρόνια και κανένας άλλος συνεταιρισμός, αγρότης, επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να τα προσεγγίσει.

Τι θα γίνει με όσους ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή;

Ο κ. Κοντός καλεί την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους συναδέλφους του να αντιδράσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Η τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου:

 

“Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, θα σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Εκτιμώ σε πολύ μεγάλο βαθμό, τη δουλειά που κάνετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας. Πραγματικά προσπαθείτε, δουλεύετε και παράγετε έργο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, θα σας ζητούσα να είστε πολύ προσεκτικός και αυτό γιατί εάν κάποιος δει τις συμβάσεις και δει τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των συμμετεχόντων, το πρώτο που θα διερωτηθεί είναι “τι συμβαίνει εδώ;”. Δεν μπορεί να έχουμε 12 εκατ. και 70 εκατ., τι έρευνα είναι αυτή που θα κάνει αυτός με τα 12 εκατομμύρια  και τι έρευνα είναι αυτή που θα κάνει αυτός με τα 70 εκατ.;

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να ξεκαθαρίσετε για το εάν μιλούμε για έρευνα ή για διαχείριση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι βέβαιο ότι μιλούμε για διαχείριση, ο όρος 9 των συμβάσεων είναι σαφής και λέει ότι μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, τότε αποκτά το δικαίωμα να πάει για διαχείριση. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία που παίρνει τα γεωθερμικά πεδία τα παίρνει όχι για 5 χρόνια αλλά για 35 χρόνια, άρα για σαράντα χρόνια -5 χρόνια έρευνα και 30 χρόνια διαχείριση- δεσμεύει όλα τα γεωθερμικά πεδία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το δούμε. Κανένας άλλος συνεταιρισμός, αγρότης, επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να προσεγγίσει αυτά τα γεωθερμικά πεδία. Μου κάνει εντύπωση η έρευνα που θα γίνει στο πεδίο της Ξάνθης, δεδομένου ότι υπάρχουν χάρτες του ΙΓΜΕ που δείχνουν ότι το γεωθερμικό πεδίο είναι βεβαιωμένο. Αρα, θα κάνει έρευνα για να βεβαιώσει ένα βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο. Θα πληρώσει 70 εκατομμύρια για να βεβαιώσει ένα γεωθερμικό πεδίο που έχει ήδη βεβαιωθεί. Ολα αυτά δημιουργούν πολλούς προβληματισμούς. Πραγματικά, για το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο που γνωρίζω, γιατί τα υπόλοιπα δεν τα γνωρίζω, θα ζητούσα να κάνετε από την αρχή διαγωνισμό για εκμετάλλευση. Πρέπει να έρθουν αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευθούν το πεδίο, να μας πουν τι επενδύσεις θέλουν να κάνουν εκεί, να ξεκαθαρίσει, να μας πουν σε τι έκταση θέλουν να κάνουν αυτές τις επενδύσεις, να πάρουν την έκταση που θέλουν. Είμαστε υπέρ των επενδύσεων και θέλουμε να διευκολύνουμε στο να γίνουν οι επενδύσεις, όχι όμως με αυτόν τον τρόπο. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν αγρότες που έχουν ήδη πάρει άδεια και έχουν κάνει επενδύσεις. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα τους πούμε ότι πήρατε άδεια, αλλά θα πρέπει να πάτε να υπενοικιάσετε την έκταση αυτή από αυτόν που παίρνει την έκταση αυτήν τώρα. Μια είναι η εταιρεία που παίρνει όλες τις εκφράσεις και αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Η Δ.Ε.Η. ενδιαφέρεται στα νησιά να κάνει παραγωγή ρεύματος, αλλά δεν χτυπάει η Δ.Ε.Η. αυτή τη δουλειά. Αυτό είναι ξεκάθαρο, οι διαφορές που υπάρχουν είναι τεράστιες. Η Δ.Ε.Η. δεν θα πήγαινε να εκμεταλλευτεί αυτά τα γεωθερμικά πεδία; Θα άφηνε σε κάποιον ιδιώτη να τα εκμεταλλευτεί;

 

Κύριε Υπουργέ, έχουμε πάρα πολλές επιφυλάξεις και θα πρέπει να το κοιτάξετε. Πρέπει να δείτε προσεκτικά τον όρο 9 της γενικής σύμβασης που λέει ξεκάθαρα ότι αποκτά δικαίωμα διαχείρισης, αυτός ο οποίος κάνει την έρευνα. Στο συγκεκριμένο πεδίο, στην Ξάνθη, αυτός ο οποίος έκανε την έρευνα θα έρθει μετά από τρεις μήνες και θα μας πει ότι έκανε την έρευνά του και προχωρούμε. Να προχωρήσουμε να κάνουμε τι; Θα δώσουμε μια πολύ μεγάλη έκταση που έχει ερευνηθεί, μπορώ να σας πω πόσους βαθμούς έχει θερμοκρασία, πόσα κυβικά μέτρα είναι το νερό και όλα τα υπόλοιπα. Αρα, εκείνο που πάει να γίνει είναι ότι για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, να μπορέσει να δεσμεύσει διάστημα δεκαετιών τα συγκεκριμένα γεωθερμικά πεδία και κανείς από μας να μην γνωρίζει πως θα γίνει η εκμετάλλευση των πεδίων αυτών. Είπατε ότι στην Ικαρία η τοπική κοινωνία συμφωνεί. Εάν το μάθει η τοπική κοινωνία, είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκωθεί. Στην περιοχή μου και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα περιμέναμε πάρα πολλά από την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Πραγματικά, περιμένουμε να αναπτυχθεί η γεωργία, ο τουρισμός, η θέρμανση και άλλα χίλια δυο πράγματα. Ως Υπουργός είχα κάνει ειδική Επιτροπή που έβγαλε πόρισμα και το στείλαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και βοηθήσαμε πολύ στο να γίνει ο ν. 3734 του 2009 που διευκόλυνε την αξιοποίηση της γεωθερμίας, όπως και ο νόμος 4001 που έγινε τώρα και είναι στη σωστή κατεύθυνση. Για να εφαρμοστούν οι νόμοι θα πρέπει αυτά που γίνονται τώρα, με αυτές τις συμβάσεις, να μην γίνουν. Αυτό, δεν είναι έρευνα. Αυτά που μας παρουσιάζετε σχετικά με το θέμα εκμίσθωσης των δικαιωμάτων αναζήτησης γεωθερμικού δυναμικού στις περιοχές Εβρου, Νέστου, Χίου και Σαμοθράκης, είναι για να καλύψουμε κάποια άλλα πράγματα. Θα ήταν καλύτερο να λέγατε “για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων, αναζήτησης και εκμετάλλευσης”. Ολα ξεκίνησαν όταν είδαμε τις μεγάλες διαφορές, δεν χρειάζονται 70 εκατομμύρια για να βεβαιώσουν ένα βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο. Εχω πολλές επιφυλάξεις και θέλω να είμαι σαφής.

 Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα να δείτε το θέμα ξανά. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε εμπλακεί και στο παρελθόν με δημόσιο διαγωνισμό, στον οποίο έδωσε πολύ μεγάλη προσφορά και δεν ξέρω τι έγινε μετά. Δεν μπορεί μια εταιρεία να καλύψει όλο το γεωθερμικό δυναμικό της Ελλάδος, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια σε άλλους που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν. Το ενδιαφέρον μας είναι να έρθουν συνεταιρισμοί αγροτών, αγρότες και να αναπτύξουν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ετσι όπως γίνεται, έχει πάρει το γεωθερμικό πεδίο μια μεγάλη εταιρεία και από κει και πέρα αυτή η μεγάλη εταιρεία εκμισθώνει τα πάντα. Ζητάω να το προσέξετε και να το ξαναδείτε, μιας και έχω πάρα πολλές επιφυλάξεις όσον αφορά στις συγκεκριμένες μισθώσεις. Ευχαριστώ.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button