“Επέστρεψε ο εργασιακός μεσαίωνα στην Ξάνθη”

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι κ.κ. Κιατίπης Νικόλαος πρόεδρος του σωματείου εργατοϋπαλλήλων επεξεργασίας γάλακτος Ν. Ξάνθης εργαζόμενος στην γαλακτοβιομηχανία “ΡΟΔΟΠΗ”, Λιαπάτης Κώστας πρόεδρος Πανελλήνιας ομοσπονδίας γάλακτος τροφίμων και ποτών και  Λιόλιος Πάρις αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και πρόεδρος συλλόγου τροφίμων και ποτών Ν. Λάρισας και εργαζόμενος στον “Όλυμπο” στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

 Ο κ.

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν οι κ.κ. Κιατίπης Νικόλαος πρόεδρος του σωματείου εργατοϋπαλλήλων επεξεργασίας γάλακτος Ν. Ξάνθης εργαζόμενος στην γαλακτοβιομηχανία “ΡΟΔΟΠΗ”, Λιαπάτης Κώστας πρόεδρος Πανελλήνιας ομοσπονδίας γάλακτος τροφίμων και ποτών και  Λιόλιος Πάρις αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και πρόεδρος συλλόγου τροφίμων και ποτών Ν. Λάρισας και εργαζόμενος στον “Όλυμπο” στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

 Ο κ. Κιατίπης ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα σε μία προσπάθεια να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που προσπαθεί να περάσει η διοίκηση των εταιρειών των αδελφών Σαράντη.

 Ο κ. Κιατίπης δήλωσε ότι την προηγούμενη Τετάρτη έγινε μία τριμερή επιτροπή στην επιθεώρηση εργασίας και δεν βρέθηκε συμφιλιωτική διαδικασία. η επόμενη κίνηση των εργαζομένων ήταν να γίνει μία ένσταση εναντίον της ένωσης προσώπων που συστάθηκε στο εργοστάσιο γάλακτος Ροδόπη και η υπόθεση εκδικάζεται την Τετάρτη στις 13:00.

 Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Κιατίπης, μετά από τη Γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφασίστηκε να αρθεί η υπογραφή που έβαλαν οι εργαζόμενοι στη δημιουργία της Ένωσης Προσώπων, με τη δικαιολογία ότι η διαδικασία δεν ήταν αντιπροσωπευτική και πιστεύουν ότι μετά από την απόφαση ο εργοδότης θα κάνει πίσω, όπως στις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών.

 Ο κ. Κιατίπης είπε ότι οι υπογραφές που μπήκαν από την πλευρά των εργαζομένων κατά τη σύσταση της Ένωσης Προσώπων, αυτές προήλθαν μετά από πίεση και απειλές για απολύσεις, τονίζοντας ότι ήδη το 50% των υπογραφών πάρθηκε πίσω και οι εργαζόμενοι πλέον δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να είναι μέλη της Ένωσης Προσώπων, διότι η σύσταση της έγινε κάτω από αδιαφανείς συνθήκες, δεν έγινε  ψηφοφορία και Γενική Συνέλευση, σημειώνοντας ότι οι τέσσερις απολύσεις που είχαν γίνει και αποζημιώθηκαν, η ίδια η Εταιρεία με εξώδικό της τους κάλεσε να επιστρέψουν στην εργασία τους. Μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, κανένας εργαζόμενος δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιστρέψει στην εργασία του. Αυτό όπως είπαν οι συνδικαλιστές έγινε κατόπιν πιέσεων προς τη διοίκηση από την πλευρά των εργαζομένων.

 Στόχος του εργοδότη είναι να δημιουργήσει την επιχειρησιακή σύμβαση, καταργώντας την κλαδική και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών κατά 16% για τον νεοπροσλαμβανόμενο.

 Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λιαπάτης πήρε το λόγο και ανέφερε ότι όλα αυτά είναι δρομολογημένα προκειμένου να συμπιέσουν το εργατικό κόστος προς τα κάτω.

 Η ομοσπονδία ζητά συνάντηση με τον ΣΕΒ προκειμένου να τον ενημερώσουν, ζητώντας παράλληλα από την πολιτεία να πάρει θέση στο σοβαρό αυτό ζήτημα που οδηγεί τους εργαζόμενους στον εργασιακό μεσαίωνα.

 Ο κλάδος των τροφίμων ανέφερε ότι είναι ο πιο κερδοφόρος. Οι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους στους χώρους δουλειάς και τους παραγωγούς.

 Στον χώρο του γάλακτος μετά τις εξαγορές, σημείωσε, θα υπάρχουν στην ουσία 4 όμιλοι οι οποίοι και στην ουσία θα διαμορφώνουν και τις τιμές του γάλακτος. Είναι, είπε, πλέον ένα επίσημο καρτέλ με τις ευλογίες όλων των Κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων.

 Λόγω τις μεγάλης κερδοφορίας που είχε ο όμιλος Σαράντη, ο οποίος ξεπέρασε το 2010 τα 25 εκ. ευρώ, δεν μπορεί να κάνει μειώσεις των μισθών, άρα όπως σημείωσε ζητούν ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία εις βάρος των εργαζομένων.

 Στην πρόταση από την πλευρά της εργοδοσίας προτείνεται η αλλαγή του σταθερού χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης με ότι αυτό συνεπάγεται, τόνισαν οι συνδικαλιστές.

 Κάνοντας αναφορά στις εισφορές του εργαζομένου σημείωσε ότι θα καταβάλλονται από την πλευρά της εργοδοσίας οι ελάχιστες, και από εκεί και ύστερα οι υπόλοιπες θα είναι στο χέρι του εργαζομένου να τις εισπράξει με νόμιμο τρόπο χωρίς να τον καθορίζει.

 Τέλος κάλεσε όλους τους εργαζομένους όλου του κλάδου να απαντήσουν και να αντιδράσουν

 Ο κ. Λιόλος καυτηρίασε την ΓΕΣΕΕ, η οποία δεν συμμετέχει και δεν στηρίζει τον κλάδο, αφήνοντας υπόνοιες ότι ο κ. Παναγόπουλος έχει συμφωνήσει να περάσει αυτή η πολιτική, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button