Ετήσια σύσκεψη για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων

Την Δευτέρα 7 Απριλίου και ώρα 12:30 π.μ, πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ξάνθης, ευρεία συνάντηση εργασίας, μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης κ. Γεωργίου Παυλίδη, με θέμα “Ετήσια συντονιστική σύσκεψη για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Αποτελέσματα 2007. Επικίνδυνα σημεία – τεχνικές ή άλλες παρεμβάσεις”.

   Την Δευτέρα 7 Απριλίου και ώρα 12:30 π.μ, πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Ξάνθης, ευρεία συνάντηση εργασίας, μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης κ. Γεωργίου Παυλίδη, με θέμα “Ετήσια συντονιστική σύσκεψη για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Αποτελέσματα 2007. Επικίνδυνα σημεία – τεχνικές ή άλλες παρεμβάσεις”. 


   Παρουσιάστηκε, με στατιστικά στοιχεία, η εικόνα των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών τους, καθώς και τα σημεία που έγιναν το έτος 2007, με διαχρονική σύγκριση ετησίως από το 1999.


  Συγκεκριμένα, εντός του έτους 2007, έλαβαν χώρα 16 θανατηφόρα ατυχήματα με 20 νεκρούς, η πλειοψηφία των οποίων είναι ηλικίας έως 35 ετών, έναντι 11 νεκρών του έτους 2006.


  Οι παθόντες σε βαθμό σοβαρού τραυματισμού (αναπηρίας) ανήλθαν σε 30 το 2007, που διατηρήθηκαν στον ίδιο αριθμό με το 2006. Ο συνολικός αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων αυξήθηκε από 85 το 2006 σε 118 το 2007. 


  Εξετάσθηκαν τα αίτια, οι τρόποι και τα μέτρα μείωσης των ατυχημάτων.


  Έγινε αξιολόγηση και διαχρονική σύγκριση των σημείων που παρουσιάζουν τυχόν επαναλήψεις ατυχημάτων και αποφασίσθηκαν τεχνικές βελτιώσεις, όπως η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών από την ΔΕΣΕ στον ανατολικό κόμβο (Ν. Ζυγός) της περιφερειακής Εθνικής Οδού και περαιτέρω βελτίωση σήμανσης σε δύο-τρία επιλεγμένα σημεία.


   Διαπιστώθηκε ότι το 30% των θανατηφόρων συνεπειών των ατυχημάτων έχουν σχέση με χρήση οινοπνευματωδών ουσιών, το 20% με μη χρήση προστατευτικού κράνους σε δίκυκλα και ένα σημαντικό ποσοστό σε υπερβολικές ταχύτητες.


  Τέλος ότι η πλειοψηφία των ατυχημάτων είναι εκτροπές εκ των οδών και όχι συγκρούσεις.


  Επίσης, συζητήθηκε η λήψη μέτρων, πέραν του οδικού δικτύου, και για εκείνες τις αιτίες που οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, όπως η χρήση οινοπνευματωδών ουσιών, η μη χρήση προστατευτικού κράνους, οι υπερβολικές ταχύτητες, η χρήση κινητών κ.λ.π. 


  Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Καρυοφύλλης Αντωνακάκης, ο Διευθυντής της Δ.Ε.Σ.Ε. κ. Φύρμπας, ο Διοικητής της Τροχαίας Ξάνθης κ. Γκοδοσίδης, ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Ν.Ξάνθης Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντινίδης, η εκπρόσωπος της Περιφερειακής Υπηρεσίας της “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε” κ. Ξανθοπούλου, ο εκπρόσωπος της Δ.Ε.Κ.Ε. κ. Βροχίδης, οι Αντινομάρχες, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μεταφορών – Επικοινωνιών της Νομαρχίας Ξάνθης.


  Σχετικά ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης δήλωσε:


   “Είναι οδυνηρό να θρηνούμε τόσους συνανθρώπους μας κάθε χρόνο στην άσφαλτο. Από την πλευρά των αρχών και των εμπλεκομένων αποφασίσαμε να ενταθούν ακόμη περισσότερο οι προσπάθειες για την εξάλειψη των διορθώσιμων αιτιών.


  Παράλληλα όμως, χρειάζεται βελτίωση της συμπεριφοράς όλων μας και να αντιληφθούμε, ως οδηγοί, ότι δεν κινούμαστε μόνοι μας και στους δρόμους.


   Πρέπει να θέσουμε στοίχημα, ως κοινωνία, να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα με την καθημερινή μας προσωπική συμπεριφορά στους δρόμους. Όλοι μαζί ας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια”.



Από το γραφείο Νομάρχη

Σχετικά Άρθρα

Back to top button