ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Με πρωτοβουλία τoυ Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών («ΣΕΙΚΕΠΑΕ») ΑΜ-Θ που εδρεύει στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο (1 & 2/12/12) στην Αλεξανδρούπολη άτυπη διημερίδα όλων σχεδόν των επαγγελματιών των Π.Σ. της Περιφέρειας, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) και με τη συνεργασία όλων των οικείων συναδέλφων.

Πέραν των τακτικών συμμετοχών από όλες σχεδόν τις πόλεις της ΑΜ-Θ, στη μάζωξη συμμετείχαν για πρώτη φορά ακόμη δύο Π.Σ. από την Ξάνθη, ανεβάζοντας τις συμμετοχές από την πόλη αυτή σε έξι.

Με πρωτοβουλία τoυ Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών («ΣΕΙΚΕΠΑΕ») ΑΜ-Θ που εδρεύει στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο (1 & 2/12/12) στην Αλεξανδρούπολη άτυπη διημερίδα όλων σχεδόν των επαγγελματιών των Π.Σ. της Περιφέρειας, υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) και με τη συνεργασία όλων των οικείων συναδέλφων.

Πέραν των τακτικών συμμετοχών από όλες σχεδόν τις πόλεις της ΑΜ-Θ, στη μάζωξη συμμετείχαν για πρώτη φορά ακόμη δύο Π.Σ. από την Ξάνθη, ανεβάζοντας τις συμμετοχές από την πόλη αυτή σε έξι.

Παραβρέθηκαν και συντόνιζαν ο ακούραστος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών ΠΣ & της ΠΟΣΙΠΣ, σύσσωμο το ΔΣ του Σωματείου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου και Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΙΠΣ, το ΔΣ του ΣΕΙΚΕΠΑΕ ΑΜ-Θ και δύο παρατηρητές από τις Σέρρες.

Στην προκαταρκτική συνάντηση που έγινε το Σάββατο το απόγευμα, στην αίθουσα VIP του ALEXANDER Beach, επιλύθηκαν αισίως τα διάφορα οργανωτικά ζητήματα, ενώ διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει, πώς λειτούργησε και ποιό είναι το ουσιαστικό του συμφέρον. Το οποίο προϋποθέτει την επίτευξη σύμπνοιας για την κατάκτηση του συλλογικού, αφού πρόκειται να υπάρξουν πολύ σοβαρές εξελίξεις για τον κλάδο και για την κοινωνία γενικότερα. Πολλοί αγώνες ξεκινούν για την επίλυση καθαρά ατομικών προβλημάτων και μετεξελίσσονται σε κοινωνική προσφορά, ανιδιοτελή δράση, αυτοθυσία για το γενικότερο καλό του κλάδου, της κοινωνίας και της χώρας.

Ο Γ. Γραμματέας του “SayKEΠΑΕ ΑΜ-Θ» και μέλος του ΔΣ της ΠΟΣΙΠΣ Αντώνης Κοσμίδης, από την Ξάνθη, χαιρέτισε την ένταξη των δύο νέων παιδικών σταθμών της πόλης στην τοπική συνδικαλιστική κοινότητα και ευχαρίστησε κάθε συνάδελφο που στάθηκε στο ύψος των απαιτήσεων του παιδαγωγικού και συλλογικού έργου κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια ύπαρξης και δράσης του περιφερειακού σωματείου και ιδιαίτερα όσους είχαν να πουν από μια καλή κουβέντα για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από εκείνους που σε κάθε πόλη της επικράτειας, δεν κλείστηκαν στο καβούκι και στον επαγγελματικό τους μικρόκοσμο, αλλά συνέβαλαν ανιδιοτελώς στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των κοινών ενεργειών.  Διευκρινίστηκε ότι η φωνή και τα αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου ετέθησαν ήδη δύο φορές, δια του αντιπροσώπου της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης στο επίπεδο του τριτοβάθμιου οργάνου των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της χώρας, τη ΓΣΕΒΕΕ.

 

Το Προεδρείο της συνάντησης: Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΣ Γιώργος Σταθόπουλος (στο κέντρο – Αθήνα), ο Α’ Αντιπρόεδρος Γιώργος Πιντζόπουλος (ο ομιλών στα αριστερά – Ηράκλειο), ο Β΄ Αντιπρόεδρος και επί των Διεθνών Σχέσεων Νίκος Κυριακίδης (δεξιά του Προέδρου – Θεσσαλονίκη). Στο άκρο αριστερά ο Πρόεδρος του “Say ΚΕΠΑΕ” ΑΜ-Θ Γιώργος Γαϊτανίδης (Δράμα), ο Επίτιμος Πρόεδρος Λάζαρος Θωμάς (Καβάλα) και ο συντονίζων στο μικρόφωνο Αντώνης Κοσμίδης (στα δεξιά -Ξάνθη).

 

Σημαντικές έως και καταπληκτικές ήταν οι πληροφορίες και οι ιδέες πρωτοπόρας επαγγελματικής και συλλογικής δράσης που απέκτησαν όλοι οι συμμετέχοντες σε πάρα πολλά θέματα από μέρους των εκπροσώπων των αδελφών συλλογικών οργάνων από την Αθήνα (εισηγητές ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΠΣ και της ΠΟΣΙΠΣ Γιώργος Σταθόπουλος και η σύζυγός του Φροέλεν), από τη Θεσσαλονίκη (το μέλος του ΔΣ του οικείου Σωματείου και Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΙΠΣ Νίκος Κυριακίδης, η Πρόεδρός του Εύη Κουτσουφλανιώτη και η Γ. Γραμματέας Αναστασία Κουντουρά) και από το Ηράκλειο Κρήτης (ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΙΠΣ Γιώργος Πιντζόπουλος).  

Αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να αφορά στη διαφοροποίηση της λειτουργίας και του προγραμματισμού του οργανωτικού και εκπαιδευτικού έργου των ιδιωτικών προσχολικών κέντρων, με στόχο τη δημιουργία του «Παιδικού Σταθμού του Μέλλοντος». Τόσο από πλευράς διάπλασης του χαρακτήρα της μελλοντικής γενιάς των Ελληνόπουλων -πράγμα που αποτελεί και τον μοναδικό μάλλον τρόπο για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη εθνική υποβάθμιση με κίνδυνο την πλήρη υποταγή και αποσάθρωση της χώρας- όσο και από πλευράς ανάδειξης των πλεονεκτημάτων της μικρής και υγιούς «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» στην οργάνωση της λειτουργίας των ιδιωτικών δομών. Μοναδική διέξοδος κι ελπίδα στην επερχόμενη λαίλαπα της κεφαλαιοκρατικής παγκοσμιοποίησης, αποτελεί η ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας και η εμπέδωση από τη νέα γενιά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Πράγμα που θα διαμορφώσει νέους χαρακτήρες και θα εμπνεύσει τη μελλοντική γενιά αυτής της ένθεν κι εκείθεν βαλλόμενης πλέον χώρας. Έγινε σαφές ότι επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή των αρχών της αποδοχής της διαφορετικότητας, ανεξαρτήτως προέλευσης κι αιτίας, και της «δίκαιης ανισότητας» που θα στοχεύει στην επικράτηση της αλτρουιστικής αλληλεγγύης. Για να καταστούν τα μέλη της μελλοντικής γενιάς της χώρας ακραιφνείς υπερασπιστές των ιδανικών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, προς καθιέρωση της απόλυτης κοινωνικής δικαιοσύνης και ειρήνης.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που το Προεδρείο της ΠΟΣΙΠΣ τίμησε τη διαθεσιμότητα και την προσφορά του μέλους του ΔΣ του «Say ΚΕΠΑΕ» στην Αλεξανδρούπολη Μαρίνα Μπαδιανούδη που, αν και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, διέθεσε όλες της τις δυνάμεις για το συντονισμό των συναδέλφων και για την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Αλλά και όλοι οι σλφοι της πόλης αυτής που εδώ και πολλά χρόνια πέτυχαν να λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό σε άτυπη συλλογική βάση, δήλωσαν πρόθυμοι να παραβλέψουν τις όποιες εναπομείνασες τοπικιστικές αντιλήψεις και, παρακάμπτοντας κάθε μορφής διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις, να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στην προώθηση των συμφερόντων του κλάδου σε επίπεδο Περιφέρειας και Πανελληνίως.

 

Οι εργασίες της συνάντησης κατά το κλείσιμο της διημερίδας: Πέραν των μελών του Προεδρείου, διακρίνονται από τα αριστερά το ζεύγος Κιόρογλου – Κυργελάνη (Δράμα), ζεύγος Αρχοντίδου – Τζεπκινλής (Ορεστιάδα), ζεύγος Μαυρομάτη – Γκενοπούλου (Αλ/πολη), Παναγιώτα Κεβεντζίδου & Χρυσούλα Χατζοπούλου (Ξάνθη), Γιώργος Μπόσκου (Ξάνθη), ζεύγος Καλαφατζή – Νατσαρίδη (Αλ/πολη), Περικλής Σκουμπρής (Ξάνθη), Φιλίτσα Θωμά (Παλιό Καβάλας), Ελένη Μαρίνη (Ξάνθη), Θεοπούλα Γκρόζου (Ορεστιάδα), Σωτηρία Αγγελίδου (Αλ/πολη), ζεύγος Βαρούδογλου – Κιτσικόπουλου (Καβάλα). Από δεξιά διακρίνονται η Πρόεδρος του Σωματείου Θεσσαλονίκης Εύη Κουτσουφλανιώτη με την ειδική γραμματέα και τα έξι μέλη του ΔΣ από Θεσσαλονίκη και Σέρρες, Σταυρούλα Φλώρου και υιός (Αλ/πολη), Μαρία Καρασμανάκη (Αλ/πολη), Δέσποινα Λεγγέτση (Αλ/πολη), Μαρίνα Μπαδιανούδη (Αλ/πολη) (από το πάνελ λείπουν αρκετοί συνάδελφοι).

 Για τις οργανωτικές αποφάσεις αναφέρουμε μόνο πολύ επιγραμματικά ότι το Προεδρείο της ΠΟΣΙΠΣ δεν φείδεται κόπου και χρόνου να συμβάλει, ώστε:

1. Να δημιουργηθεί σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και από ένα Συλλογικό Όργανο (ήδη συστάθηκε ο Σύλλογος της Πελοποννήσου και ετοιμάζεται αυτός της Θεσσαλίας εντός της προσεχούς εβδομάδας).

2. Να υποχρεώσει κάθε είδους δημόσιες αρχές και διοικήσεις (Δήμους, Εκκλησία, Περιφέρειες, Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, ΕΕΤΑΑ Α.Ε. κ.ά.) να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας.

3. Να ενταχθεί κάθε παιδικός σταθμός της Περιφέρειας υποχρεωτικά στο τοπικό σωματείο ΣΕΙΚΕΠΑΕ ΑΜ-Θ, ώστε να ενδυναμωθεί κατά πρώτο λόγο το περιφερειακό όργανο που θα είναι σε άμεση επαφή με τον Περιφερειάρχη, στο ρόλο του μελλοντικού τοπικού «Υπουργού», έτσι ώστε να αποκτήσει σε τελευταία ανάλυση και το πανελλήνιο συλλογικό όργανο που θα εκπροσωπείται πλέον ευθέως στη ΓΣΕΒΕΕ, το απαιτούμενο κύρος προς την ανώτατη πολιτική ηγεσία.

4. Να επιβάλλει στους αρμόδιους την επεξεργασία ενός Ενιαίου Νομοθετικού Πλαισίου που θα διασφαλίζει και θα διευρύνει το κύρος των ιδιωτικών δομών, θα περιορίζει τις αυθαιρεσίες στους δημόσιους, φιλανθρωπικούς και λοιπούς παιδικούς σταθμούς και πολλά άλλα.

Εκφράστηκε η ελπίδα, ότι τα μνημόνια δε θα έχουν ως περαιτέρω συνέπεια την κατάργηση του υγιούς συνδικαλισμού, αλλά ότι στη βάση της αρχής «μηδέν κακό αμιγές καλού», θα υποχρεώσουν στην ανασύστασή του σε πιο υγιή βάση. Χωρίς το κρατικό πατρονάρισμα, τη χειραγώγηση των εκπροσώπων επαγγελματικών κλάδων και τις ψηφοθηρικές σκοπιμότητες του παρελθόντος.

Είναι σαφές ότι το ΔΣ της ΠΟΣΙΠΣ έχει χαράξει μια εντελώς διαφορετική, μακριά από τις παλιές πληγές του συνδικαλισμού, αγωνιστική πορεία, στα πλαίσια της υπεράσπισης και κατοχύρωσης της ουσιαστικής προσφοράς των ιδ. Π.Σ. προς τα παιδιά. Ο Πρόεδρος του ΣΕΙΚΕΠΑΕ Γιώργος Γαϊτανίδης από το υπερσύγχρονο «ΠΑΙΔΙΚΟΡΑΜΑ» στη Δράμα και ο Πρόεδρος του ΣΕΙΚΕΠΑΕ, τέως Λυκειάρχης, Λάζαρος Θωμάς από το ομώνυμο Προσχολικό Κέντρο στο Παλιό Καβάλας, ευχαρίστησαν το Προεδρείο της ΠΟΣΙΠΣ για το καλαίσθητο ημερολόγιο που δημιούργησαν για όλα τα μέλη.

Ο Πρόεδρος του «Say ΚΕΠΑΕ» ανέλαβε να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή των μελών του νέου ΔΣ που είναι απαραίτητο, ώστε να ανταποκριθεί το τοπικό σωματείο στις διαφοροποιημένες ανάγκες και απαιτήσεις της ελληνικής πραγματικότητας, στα πλαίσια του Οδικού Χάρτη που ανέλυσε εκτενώς το Προεδρείο της ΠΟΣΙΠΣ στην Αλεξανδρούπολη.

 

 Αντώνης Κοσμίδης (οικονομολόγος – εκπαιδευτικός, επαγγελματίας παιδικών σταθμών, Γ. Γραμματέας του σωματείου «Say KEΠΑΕ ΑΜ-Θ», μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης στη ΓΣΕΒΕΕ).

Σχετικά Άρθρα

Back to top button