ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

“Μη φοβάστε. Μη φοβάστε να λέτε πως είστε Τούρκοι…..”…. Σιγά μην περιμένανε εσένα Αλί για να το πράξουν….. Δεν επισκέφτηκες την Μπανανία, αλλά την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία…

“Μη φοβάστε. Μη φοβάστε να λέτε πως είστε Τούρκοι…..”….   


Σιγά μην περιμένανε εσένα Αλί για να το πράξουν…..


Δεν επισκέφτηκες την Μπανανία, αλλά την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία…


Και ύστερα θέλεις  η χώρα σου να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια….


Είπα να αφήσω ασχολίαστα τα όσα διαδραματίστηκαν και ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας και ιδιαίτερα όταν βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη και στη γειτονιά μας….


Αλλά όσο και αν προσπάθησα να κρατηθώ δεν μπόρεσα….


Τα δάχτυλα μου άρχισαν να πληκτρολογούν προτάσεις που το νόημά τους είχε να κάνει καθαρά με την προχθεσινή φιέστα στην Κομοτηνή…..


 



Προκλητικός τόσο με τη συμπεριφορά του-επισκέφτηκε και συναντήθηκε με εκπροσώπους ενώσεων, η λειτουργία των οποίων έχει απαγορευτεί από τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και με εκείνους που επιμένουν να αυτοαποκαλούνται μουφτήδες και δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία- όσο και με τις δηλώσεις του, με τις οποίες κάλεσε τα “αδέρφια του Τούρκους- να υπερασπιστούν την “τουρκική” ταυτότητα τους και να προασπιστούν τα δικαιώματά τους αν χρειαστεί με προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ο Αλί Μπαμπατζάν, μόνο χέρι φιλίας δε μας έτεινε…..


Και ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο, ότι ανεχόμαστε όλα αυτά τα χρόνια συμπεριφορές και καταστάσεις που θέλουν να δυναμιτίσουν το ήρεμο κα αρμονικό κλίμα της συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων….


Ανεχόμαστε πολιτικά πρόσωπα τόσο εκτός των ελληνικών συνόρων,  όσο και από τα μέρη μας και φυσικά προερχόμενα από το χώρο της μειονότητας, που μιλούν για ελευθερίες, διεκδικήσεις και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στιγμή που οι ίδιοι είναι οι μεγαλύτεροι δυνάστες….


 



Αλήθεια θα τολμούσε η Ντόρα κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής της στις αρχές του 2008-αν βέβαια τελικά πραγματοποιηθεί- στην Τουρκία, να βγει και να κάνει αντίστοιχες δηλώσεις…..;


Να καλέσει την εκεί ελληνική μειονότητα, όση έχει εναπομείνει από τις έμμεσες διώξεις όλων αυτών των χρόνων, να μη φοβάται να δηλώνει πως “είμαστε χριστιανοί Έλληνες και αν μας καταπιέζετε θα σας πάμε στα δικαστήρια….;”…..


Όχι, βέβαια γιατί εμείς είμαστε ανώτεροι, έχουμε ένα άλλο επίπεδο και έναν ανώτερο πολιτικό πολιτισμό…..


Όμως μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε λιγάκι την τακτική που ακολουθούμε σε θέματα που άπτονται της εξωτερικής μας πολιτικής….;


Η γιαγιά μου, που είχε ζήσει τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό από την πατρογονική της εστία δυο φορές και τη δήμευση της πατρικής της περιουσίας, συνήθιζε να λέει “αχ, παιδάκι μου ο Τούρκος φίλος δε γίνεται….” ή το γνωστό “Τούρκο φίλευε και τον κό….ο σου φύλαγε…”….


 



Φυσικά εγώ με άλλα βιώματα και ιδέες και με πιο ανοικτά μυαλά, μακριά από εθνικιστικές κορώνες, πίστευα και θέλω ακόμη να πιστεύω πως οι δυο λαοί μπορούν να γίνουν φίλοι…..


Όμως τι να την  κάνω μια τέτοια  φιλία, η οποία για να μπορέσει να επιβιώσει θα πρέπει συνεχώς να καταβάλω μόνο εγώ προσπάθειες, και πολλές φορές μάλιστα να υποχωρώ, ακόμη και αν έχω δίκαιο ….;


Τελικά αποδεικνύεται πως αυτά που χωρίζουν τις δυο πλευρές είναι πολύ περισσότερα από αυτά που τις ενώνουν…..


Όταν είναι στη μέση διεκδικήσεις και γκρίζες ζώνες που θέτει η γείτονα χώρα τι σχέσεις μπορείς να κάνεις και σε τι νέες βάσεις να οριοθετήσεις τη φιλία σου μαζί της….;


 



Γεγονός πάντως είναι πως ως χώρα θα πρέπει επιτέλους να χαράξουμε ενιαία εξωτερική πολιτική και όλα τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε μια ενιαία εθνική γραμμή και να την επιβάλουν προς τα έξω, ακόμη και αν χρειαστεί να τρίξουν και λίγο τα δόντια τους……


Γιατί δεν είναι μόνο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις  που έχουν ακόμη ανοιχτές πληγές, είναι και το Σκοπιανό, θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τη χρονιά που μας έρχεται το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και μάλιστα πολύ σοβαρά…..              


  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button