Ραντεβού στις 6 Φεβρουαρίου στο Νέστο

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του νομού Ξάνθης, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Μιλωνάς, καθώς και από τον Εμπορικό Σύλλογο ο κ. Τσάβας, βρέθηκαν για δεύτερη κατά σειρά φορά στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, προκειμένου να οριστικοποιήσουν πλέον τις αποφάσεις τους για δυναμικές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας έτσι την αγωνία τους για την αποβιομηχάνιση της περιοχής και στέλνοντας το μήνυμα προς το κέντρο λήψης των αποφάσεων, πως δεν πάει άλλο.

   Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του νομού Ξάνθης, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, Σωτήρης Τσιακίρογλου, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Μιλωνάς, καθώς και από τον Εμπορικό Σύλλογο ο κ. Τσάβας, βρέθηκαν για δεύτερη κατά σειρά φορά στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, προκειμένου να οριστικοποιήσουν πλέον τις αποφάσεις τους για δυναμικές κινητοποιήσεις, εκφράζοντας έτσι την αγωνία τους για την αποβιομηχάνιση της περιοχής και στέλνοντας το μήνυμα προς το κέντρο λήψης των αποφάσεων, πως δεν πάει άλλο.


   Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής τους προχθές το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και των συνεταιριστικών εργοστασίων, όπως και ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος, μπορεί να εξέφρασαν την απόγνωσή τους για το εργασιακό μέλλον στο νομό, καθώς καθημερινά χάνονται θέσεις εργασίας, ωστόσο διαπιστώθηκε πόσο δύσκολα μπορεί να υπάρξει συστράτευση σε ένα κοινό μέτωπο αγώνα και διεκδικήσεων.


    Μπορεί το θέμα της συνάντησης να ήταν η αποβιομηχάνιση της περιοχής μας και η αγωνία για το μέλλον όλων των εργοστασίων που λειτουργούν σήμερα στην Ξάνθη, ωστόσο ήταν προφανές πως το κύριο αίτιο της συνάντησης ήταν η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των συνεταιριστικών εργοστασίων, πέρα από την εξασφάλιση των εργαζομένων σε αυτά.


    Γεγονός που ενόχλησε μερίδα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, επιρρίπτοντας εν μέρει ευθύνη στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, που άφησε το τοπίο θολό.


   Οι περισσότεροι των παρισταμένων κατά την τοποθέτησή τους εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, τόσο ως προς τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, όσο και ως προς τη συγκεκριμενοποίηση των διεκδικήσεών τους.


    Η πλειοψηφία των εργαζομένων παραδέχτηκε πως η λύση θα δοθεί μόνο με πολιτική απόφαση και ως εκ τούτου πολιτική θα πρέπει να είναι και η στάση των εργαζομένων.


 


 


    Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κ. Σπύρος Παπαχρήστου υπογράμμισε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, την αποβιομηχάνιση της περιοχής, τις απολύσεις του 2% που πραγματοποιούν σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα οι διοικήσεις των εργοστασίων στο νομό, αλλά και το αντίκτυπο που υπάρχει στην αγορά της Ξάνθης με αυτόν τον οικονομικό μαρασμό που πλήττει τους κατοίκους του νομού. “Κάθε μέρα χάνονται θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να αναδείξουμε το πρόβλημα στο κέντρο. Εμείς ζητάμε να γίνουν πράξη αυτά που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την περιφέρεια. Θα πρέπει να γίνει νέος αναπτυξιακός νόμος για την περιοχή, να επιδιώξουμε συνάντηση με την κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη και να κάνουμε μια 24ωρη απεργία για να αναδείξουμε το πρόβλημα”.


   Και οι εκπρόσωποι του επαγγελματικού και εμπορικού κόσμου επεσήμαναν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αγορά στενάζει όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν και για αυτό θα πρέπει να αντιστρέψουν τους όρους.


   Όλοι τάχθηκαν στο πλευρό όλων, επεσήμαναν πως όλα διεκδικούνται με αγώνες, παράλληλα όμως παραδέχτηκαν πως θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συνισταμένη κινητοποιήσεων, η οποία θα βρίσκει σύμφωνες όλες τις πλευρές.


   Και σε αυτό το ζήτημα δυσκολεύτηκαν λίγο, καθώς η κάθε πλευρά των  εργαζομένων αντιμετωπίζει και σε διαφορετικό βαθμό το πρόβλημα. Είναι εκείνοι που θίγονται άμεσα με το να χάσουν τη δουλειά τους, όπως οι εργαζόμενοι στα συνεταιριστικά εργοστάσια, είναι αυτοί των ιδιωτικών εργοστασίων που ζουν καθημερινά με την απειλή των απολύσεων του 2%, καθώς και οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες, που καθημερινά μειώνεται ο τζίρος τους.


   Τελικά μετά από συζήτηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις, αποφάσισαν από κοινού να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 24ωρη απεργία με τρίωρο κλείσιμο των καταστημάτων από τις 8-11 π.μ και τετράωρο κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου.


   “Όλοι στις 8.30 πμ στις 6 Φεβρουαρίου στο κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου”, κάλεσε τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Σπύρος Παπαχρήστου.


Είναι μια πρώτη κινητοποίηση, που ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα φέρει και η συνάντηση που θα επιδιώξουν με την κυβέρνηση, θα κλιμακωθεί ή όχι.


Πάντως οι εργαζόμενοι που πλήττονται άμεσα και δη των εργοστασίων της ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ και ΡΟΔΟΠΗΣ φέρονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι να δουν τα θετικά για αυτούς αποτελέσματα.


 


Κάποιες


από τις τοποθετήσεις 


 


Νίκος Παπαβασιλείου, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης 


 


   “Πού θα χτυπήσουμε και με ποια διαδικασία; Μια 24ωρη απεργία για τι από όλα, για ποιο πρόβλημα; Έχουμε ένα σωρό προβλήματα. Πού πρώτα. Δε θα πρέπει να τεμαχίζουμε την προσπάθειά μας. Προέχουν τα συνεταιριστικά εργοστάσια και για αυτά θα πρέπει να αγωνιστούμε. Οι θέσεις αυτές εργασίας  χάνονται  μια για πάντα κα κανείς δε μας λέει πώς θα αναπληρωθούν. Μια 24ωρη απεργία είναι μια ντουφεκιά στον αέρα και τίποτε άλλο. Η κινητοποίηση που θα κάνουμε θα πρέπει να τη μάθει η Αθήνα…..”.


 



Πρόεδρος Σωματείου


Εργαζομένων


στη ΣΕΠΕΚ,


κ. Καρασακαλίδης 


 


   “Βρισκόμαστε στην κόκκινη γραμμή, η ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν πως δε μας ενδιαφέρει να μη χάσουμε εμείς τη δουλειά μας, αλλά να μη χαθούν μια για πάντα όλες αυτές οι θέσεις εργασίας. Πρέπει να κλείσουμε τη γέφυρα και να δώσουμε όλοι μας βροντερό παρόν. Να πιέσουμε την κυβέρνηση να δώσει λύση πολιτική. Περπατάς πλέον και δε βλέπεις χαμογελαστούς ανθρώπους, τα προβλήματα πολλά. Μια γροθιά όλοι για να δώσουμε το χαμόγελο. Ήρθε η ώρα να κάνουμε και μια εργατική επανάσταση”.


 



Εκπρόσωπος ΕΒΕ,


κ. Μυλωνάς


 


   “Να κλείσουμε το Νέστο για τρεις ώρας και να διανέμουμε φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς για το σκοπό της κινητοποίησης μας….”


 



Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης, Σ. Τσιακίρογλου 


 


   “Ναι σε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας, αλλά αρχικά ας πάμε σε 4ωρο κλείσιμο και με κύριο αίτημα το μη κλείσιμο των συνεταιριστικών  να πάμε και σε κλιμάκωση του αγώνα μετά”.


 



Πρόεδρος ΕΚΞ,


Σ. Παπαχρήστου 


 


  “Είναι η ώρα των αποφάσεων και για αυτό και δεν καλέσαμε πολιτικούς, για να μην υπάρξουν πολιτικές τοποθετήσεις. Συμφωνώ να κλείσουμε η γέφυρα του Νέστου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πρέπει να αναδείξουμε το πρόβλημά μας και να επιδιώξουμε λύσεις. Πρέπει να υπάρξει τόνωση της τοπικής μας οικονομίας. Δε θα πρέπει να αφήσουμε να χάνονται άλλες θέσεις εργασίας. Για αυτό και θα πρέπει να είμαστε όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι για τον ίδιο σκοπό”.


Δέσποινα Γκούμα         


 


 


 


Εργατικό Κέντρο Ν. Ξάνθης


Ομοσπονδία Επαγγελματιών


– Βιοτεχνών – Εμπόρων Ν. Ξάνθης


Επιμελητήριο Ξάνθης


Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης


 



  Το Εργατικό Κέντρο Ν. Ξάνθης την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου κηρύσσει 24ωρη απεργία με ταυτόχρονο αποκλεισμό της γέφυρας του Νέστου από τις 8.30 – 12.30.


Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ν. Ξάνθης, το Επιμελητήριο Ξάνθης και ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης συμμετέχουν με ταυτόχρονο κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων από τις 8.30 – 12.30.


   Απαιτούμε:


1. Συνέχιση της λειτουργίας των συνεταιριστικών βιομηχανιών του Ν. Ξάνθης.


2. Ενισχυθούν οι υπάρχουσες βιομηχανίες και βιοτεχνίες του Νομού μας.


3. Να εξυγιανθούν και να εκσυγχρονιστούν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες.


4. Να δημιουργηθεί αναπτυξιακός νόμος μόνο για τη Θράκη με αυξημένα κίνητρα για να δημιουργηθούν και καινούργιες θέσεις εργασίας.


5. Στήριξη των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν στο Νομό μας.


   Η υπάρχουσα κατάσταση εκτός από τη μείωση των θέσεων εργασίας που θα έχει σαν συνέπεια την πτώση στην αγορά, η άλλη συνέπεια θα είναι η μετανάστευση των νέων (εσωτερική ή εξωτερική).


   Το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει στη Θράκη θα επιδεινωθεί και ο μαρασμός της περιοχής είναι δεδομένη.


Απαιτούμε η κυβέρνηση άμεσα να σκύψει στα σοβαρότατα αυτά προβλήματα.      

Σχετικά Άρθρα

Back to top button