“Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι υπόθεση όλων μας”

 Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση. Οι πόλεμοι και οι σφαγές στην Μέση Ανατολή έχουν ξεριζώσει από τις πατρίδες τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Ευρώπη ελπίζοντας σε μια ζωή μακριά από τις σφαίρες και τους βομβαρδισμούς.

 Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση. Οι πόλεμοι και οι σφαγές στην Μέση Ανατολή έχουν ξεριζώσει από τις πατρίδες τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Ευρώπη ελπίζοντας σε μια ζωή μακριά από τις σφαίρες και τους βομβαρδισμούς.

Απέναντι στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη στην σύγχρονη ιστορία της, αυτή τη στιγμή συγκρούονται δύο πραγματικότητες. Από την μία πλευρά ένα πολύμορφο κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και από την άλλη ρατσισμός και ξενοφοβία. Απ’ τη μια πλευρά, μια Ευρώπη ανοιχτή και φιλόξενη που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις και απ’ την άλλη, μια Ευρώπη φρούριο, της ακροδεξιάς, των ταγμάτων εφόδου, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν εχθρούς.

Η μονομερής και παράνομη απόφαση μιας σειράς ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για κλείσιμο των συνόρων τους, παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες και τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Απέναντι στο σκοτάδι και το μίσος που ορθώνει η Ευρώπη, η χώρα μας – που ξέρει καλά από προσφυγιά – με τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτελούν ένα σπουδαίο παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Μέσα σ’ αυτή τη κατάσταση, οφείλουμε να μην αφήσουμε την αλληλεγγύη να χαθεί και την θέση της να πάρει ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται παιδιά, ηλικιωμένοι, ολόκληρες οικογένειες που δραπέτευσαν από την φρίκη του πολέμου ρισκάροντας τα πάντα για να προστατεύσουν το αυτονόητο: την ζωή τους.

Στη κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει κάνει ανοιχτή έκκληση για την συνδρομή όλων των φορέων, σε μια προσπάθεια να του υποδειχθούν χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων.

Είναι φανερό πως το θέμα της προσφυγικής κρίσης δεν αφορά μονάχα τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και δεν είναι ένα θέμα που η αντιμετώπισή του αφορά αποκλειστικά τις πόλεις που αυτή την ώρα σηκώνουν το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Προς αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζουμε τη στάση του Ξανθιώτικου λαού να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων της Καβάλας, της πρώτης πόλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που ήρθε αντιμέτωπη με το ζήτημα, δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του από την πρώτη στιγμή.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του  Δημάρχου Ξάνθης στον τοπικό τύπο, με ακραία και μισαλλόδοξη ρητορική και επιχειρήματα όχι μόνο δεν απηχούν τη συντριπτική πλειοψηφία της πολυπολιτισμικής Ξάνθης αλλά απέδειξαν για ακόμη μια φορά, πως είναι κατώτερος των περιστάσεων και πολιτικά επικίνδυνος.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης θεωρούμε πως ο ρόλος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτές τις στιγμές, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως ο Δήμαρχος της πόλης οφείλει να συνδράμει και να ‘ναι αρωγός σε μια προσπάθεια ανθρώπινης αντιμετώπισης του ζητήματος και όχι φορέας μισαλλόδοξων αντιλήψεων.

 

Από το Γραφείο Τύπου

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button