Κίνηση εντυπωσιασμού ή ανάγκη πραγματική;

Ένα από τα ανοιχτά θέματα που σύντομα θα κληθεί να κλείσει η κυβέρνηση και συνδέεται με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφορά ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει την επικαιρότητα αρκετές φορές, είναι η μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Ένα από τα ανοιχτά θέματα που σύντομα θα κληθεί να κλείσει η κυβέρνηση και συνδέεται με  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφορά ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει την επικαιρότητα αρκετές φορές,  είναι η μείωση της στρατιωτικής θητείας.


Άλλωστε η τελευταία δήλωση του αρμοδίου υπουργού, κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη επί του θέματος  έγινε πριν από ένα περίπου μήνα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.


Μάλιστα ανακοινώθηκε από τον ίδιο ότι θα μειωθεί η θητεία των κληρωτών οπλιτών σε 9 μήνες. Ενώ δε θα υπηρετούν πλέον κληρωτοί στο Ναυτικό και την Αεροπορία, επειδή τα Μόνιμα στελέχη( Αξιωματικοί-Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ -Επαγγελματίες Οπλίτες-) επαρκούν. Και μια τρίτη ρύθμιση αφορά τις αναβολές, οι οποίες και θα περιορισθούν.


Απόφαση συνετή που θα πρέπει να πάρει άμεσα το δρόμο της υλοποίησης;


 Ή μήπως μια προεκλογική παροχή που στην πορεία του χρόνου θα επανεξετασθεί;


Την απάντηση ζητήσαμε από τον Αντιστράτηγο εα Νικόλαο Φωτιάδη, Επίτιμο Υποδιοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού και επί χρόνια πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Νομού Ξάνθης. Κλήθηκε να μας καταθέσει  την άποψή του, καθώς πρόκειται για έναν Στρατιωτικό που υπηρέτησε 36 χρόνια και 8 μήνες στον Ελληνικό Στρατό, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.


Από την πρώτη απάντηση που πήραμε, ο κ. Φωτιάδης δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τη μείωση της  στρατιωτικής θητείας και αιτιολογεί το γιατί.


-Ν.Φ. “Ξεκινώ από τα λόγια που είπε πριν από χρόνια ένας Διπλωμάτης (όχι Στρατιωτικός που υπηρέτησε 36 χρόνια και 8 μήνες στον Ελληνικό Στρατό), ο Πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκης, όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι ” τι θα κάνουμε με τα Σκόπια” (Εφημερίδα  “ΤΑ ΝΕΑ” 18 Σεπτεμβρίου 1996). ” Εσείς οι δημοσιογράφοι αυτό που πρέπει να γράφετε είναι να μη μειωθεί η θητεία, αλλά να αυξηθεί. Διότι αν αυξηθεί, τότε θα τους τα κατεβάσουμε εμείς και όχι αυτοί”!!


Όπως αντιλαμβάνεσθε κ. Γκούμα τώρα μας τα κατεβάζουν αυτοί (Τούρκοι, Σκοπιανοί, Αλβανοί και …λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις).


Έχω δηλώσει και στο παρελθόν, ότι η Ελλάδα ενώ έχει το καλλίτερο κλίμα και αξιοζήλευτες φυσικές ομορφιές (δώρα του θεού), συνορεύει με τους πλέον βάρβαρους λαούς (δώρο του διαβόλου)!!


Για να μπορεί ο ελληνικός λαός να ζει “εν ειρήνη” επιβάλλεται να διατηρεί άριστες Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Στρατός δημιουργεί στον κόσμο αίσθημα ασφάλειας και είναι εργαλείο στην εκάστοτε κυβέρνηση να μπορεί να διαπραγματεύεται και να μην υποχωρεί στις απαιτήσεις του κάθε επιβουλέα. Παράδειγμα το Ισραήλ.


Βέβαια πέρασε η περίοδος των αιματηρών παγκοσμίων πολέμων και σήμερα οι Λαοί (Γερμανοί-Γάλλοι-Σκανδιναβοί) τα “βρίσκουν”και προοδεύουν δίχως φόβου πολέμου. Η Ελλάδα όμως δεν είναι Γαλλία ούτε Σουηδία. Άντε να τα “βρεις” με τους Τούρκους, τους Σκοπιανούς, ή τους “Τσάμηδες και τους Ουτσεκάδες”. Απαραίτητος λοιπόν ο σύγχρονος, ο εκπαιδευμένος και ο εξοπλισμένος Στρατός”



Ποια θα ήταν η αντιπρόταση που θα έκανε προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Μεϊμαράκη;


-Ν.Φ “Οι προτάσεις των Στρατιωτικών είναι να στρατεύονται τα Ελληνόπουλα στα 18 και να υπηρετούν 20 μήνες, ώστε να εκπαιδεύονται, να μπορούν να απουσιάζουν με άδειες, να αποκτούν εμπειρίες στο χώρο που υπηρετούν και να μην απολύονται ως “τουρίστες”. Κάτι ανάλογο βέβαια πρέπει να θεσπισθεί κα για τις γυναίκες, οι οποίες ήθελαν ίσα δικαιώματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι “εκ του πονηρού”, είναι τερτίπια των πολιντικάντηδων για ψηφοθηρία”.



Στην επισήμανση πως οι όποιες εθνικές ανάγκες προκύψουν για τη χώρα μας θα καλυφθούν από τους επαγγελματίες οπλίτες, καθώς πια θα μιλάμε για επαγγελματικό στρατό, ο κ. Φωτιάδης κατέθεσε τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις του επί του θέματος.


-Ν.Φ “Τα περί ΕΠΟΠ και επαγγελματικού Στρατού είναι μια άλλη “πονεμένη ιστορία”. Ελλάδα και επαγγελματικός Στρατός νομίζω πως είναι ασυμβίβαστα.


Δεν είναι επάγγελμα ο Στρατός, ούτε δημοσιοϋπαλληλικι. Ο Στρατός θέλει δύναμη σωματική και ψυχική, θέλει πειθαρχία, θέλει προσφορά και θυσίες. Το ωράριο 8-3 των υπαλλήλων και το Σαββατοκύριακο καθισιό δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί στις Μάχιμες Μονάδες. Οι συνδικαλισμοί, οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας (αγαθά που κέρδισαν με αγώνες και δημοκρατικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι) είναι αδιανόητα για το Στρατό. Για φανταστείτε το Στρατό να κάνει απεργία και να εισβάλλουν από Δυσμάς, Βορρά ή κυρίως Ανατολάς τεθωρακισμένες Μεραρχίες. Ποιος θα τους αναχαιτίσει; Τα τρακτέρ των αγροτών, οι νταλίκες των μεταφορέων ή οι κονδυλοφόροι των γραφιάδων;”.



Εν κατακλείδι ο Αντιστράτηγος εα Νικόλαος Φωτιάδης και Επίτιμος Υποδιοικητής του Δ΄ΣΣ,  με το γλαφυρό, τσεκουράτο λόγο, στέλνει το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς εκείνους που διαχειρίζονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική ασφάλεια της χώρας μας.


 -Ν.Φ”Για να σοβαρευτούμε λοιπόν, Στρατός ισχυρός (σεβαστός στους εχθρούς και αγαπητός από τους Έλληνες) για να μπορεί ο Ελληνικός λαός να κοιμάται ήσυχος.


Ακούω συνήθως τις εκφράσεις: ” Η χώρα διέρχεται δύσκολους στιγμάς” και  ” ο λαός αγοράζει όπλα για το Στρατό από το υστέρημά του”.


Αφού λοιπόν ” χώρα διέρχεται δύσκολους στιγμάς” τι πρέπει να κάνουμε; Να αδιαφορούμε για την πατρίδα; Να είμαστε αμέτοχοι στην προσφορά  στο έθνος; Να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε μόνο για το τομάρι μας;


Επίσης “γιατί οι εξοπλισμοί είναι από το υστέρημα του ελληνικού λαού” και οι Μερσεντές των βουλευτών, τα εκατομμύρια για δημόσιες σχέσεις ( φεστιβάλ, Γιορτές Δημοκρατίας, ταξιδάκια Επιτροπών στο εξωτερικό, δεξιώσεις κλπ) δεν είναι , αλλά είναι από το περίσσευμά του;


Η προσφορά λοιπόν (και η στράτευση) αποτελεί υποχρέωση του Έλληνα πολίτη σύμφωνα με το Σύνταγμα και πρέπει να είναι καθολική.


Ψάξτε να δείτε πόσοι δημόσιοι άνδρες δεν υπηρέτησαν την πατρίδα. (Πρώτος-πρώτος ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος). Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως και ο κ. Καραμανλής  υπηρέτησαν ναυτάκια στο Πολεμικό Ναυτικό. Δε φύλαξαν σκοπιά  στον Έβρο ή στα Νησιά ή στο Μπέλλες!!


Όλοι λοιπόν οι Έλληνες επιθυμούν ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις πλην των “Διεθνιστών” των “Κουλτουριάρηδων” και των “Αντιρρησιών Συνειδήσεως”.


Δέσποινα Γκούμα


Σχετικά Άρθρα

Back to top button