Η ΣΕΚΕ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ

Την περασμένη Παρασκευή, σε ταβέρνα της ορεινής Σταυρούπολης, δόθηκε το καθιερωμένο γεύμα της ΣΕΚΕ προς τιμή των καπνοπραγωγών που ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια καπνού στην περιοχή και συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της επένδυσης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια.

Η μονάδα έδωσε ώθηση στην περιοχή της Σταυρούπολης, κράτησε τους αγρότες, 100% των καπνών γίνονται βιολογικά και την επισκέπτονται πελάτες της ΣΕΚΕ από Κορέα, Αμερική, Ιαπωνία κ.α.

 

Την περασμένη Παρασκευή, σε ταβέρνα της ορεινής Σταυρούπολης, δόθηκε το καθιερωμένο γεύμα της ΣΕΚΕ προς τιμή των καπνοπραγωγών που ασχολούνται με τη βιολογική καλλιέργεια καπνού στην περιοχή και συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία της επένδυσης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια.

Η μονάδα έδωσε ώθηση στην περιοχή της Σταυρούπολης, κράτησε τους αγρότες, 100% των καπνών γίνονται βιολογικά και την επισκέπτονται πελάτες της ΣΕΚΕ από Κορέα, Αμερική, Ιαπωνία κ.α.

 

Παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, ο γενικός δ/ντής κ. Αλέκος Κοντός, ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, ο πρόεδρος του ασφαλιστικού πρακτορείου ΕΑΣ – ΣΕΚΕ – ΣΕΚΑΠ κ. Ιγνατιάδης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Χατζηελευθεριάδης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ευφραιμίδης και αρκετοί καπνοκαλλιεργητές.

“Η ΣΕΚΕ μεγαλώνει, αύξησε τις αγορές κατά 50% και στέκεται στα πόδια της” τόνισε ο κ. Ταρενίδης.

“Χρονιά με τη χρονιά η παραγωγή αυξάνεται. Το 2016 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά, όπως ήταν και το 2015. Η ΣΕΚΕ προσπαθεί να διευρύνει τις πωλήσεις της, να κάνει νέους πελάτες”, τόνισε ο κ. Κοντός.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Π. ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ

“Κάθε χρόνο μετά την λήξη της περιόδου, είθισται η ΣΕΚΕ να κάνει ένα τραπέζι σε όλους τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής, στους εργάτες που δούλεψαν εδώ στο κέντρο που έχουμε.  Η ΣΕΚΕ συνεχίζει, η ΣΕΚΕ έχει μια ιστορία… Κοιτάξαμε μαζί με τον γενικό διευθυντή να φτιάξουμε αυτή την μονάδα εδώ στην περιοχή, να δώσουμε μια ώθηση και να κρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή μας. Να αυξήσουμε την παραγωγή, γιατί είναι μια περιοχή που πλέον 100% των καπνών γίνεται βιολογικά και την επισκέπτονται απ’ όλα τα μέρη του κόσμου οι πελάτες μας από την Κορέα, την Αμερική, την Ιαπωνία, την Ευρώπη και αυτή η προσπάθεια θέλουμε να συνεχιστεί και να πετύχει. Η ΣΕΚΕ μεγαλώνει, αυξήσαμε τις αγορές κατά 50% απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Η ΣΕΚΕ προχωράει, πάει μπροστά και πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια παρόλη την οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας, η ΣΕΚΕ στέκεται στα πόδια της και πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Αγοράζουμε όλα τα καπνά από την Βουλγαρία, έχουμε κάνει συμβάσεις με παραγωγούς. Εκεί γίνεται μια προεπεξεργασία, προδιαλογή, και τα οποία θα έρθουν εδώ για να γίνουν τα χαρμάνια. Δώσαμε δουλειά ένα μικρό μέρος στην Βουλγαρία και ένα μεγάλο μέρος εδώ στους Ξανθιωτές. Νομίζω ότι αυτή η προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και τρία χρόνια πέτυχε και θα συνεχιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Να ξέρετε ότι η δυσκολία για τον βιολογικό καπνό είναι πολύ δύσκολο να τον παράγεις και χρειάζεται συνέχεια επιτήρηση, μεγάλες προσπάθειες από το προσωπικό μας, από τους γεωπόνους, αφού η ΣΕΚΕ έχει πάνω από δεκαπέντε γεωπόνους που είναι πραγματικά δίπλα στον παραγωγό.”

 

ΑΛ. ΚΟΝΤΟΣ

“Το 2015 το θεωρώ πως ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους παραγωγούς της Σταυρούπολης και για τους καπνεργάτες της Σταυρούπολης. Οι αποδόσεις ήταν καλές, θεωρώ ότι και οι τιμές ήταν καλές που έδωσε η ΣΕΚΕ. Είναι σημαντικό ότι χρονιά με την χρονιά η παραγωγή μας αυξάνεται. Περισσότερα στρέμματα καλλιεργούνται, περισσότερες ποσότητες αγοράζονται από την ΣΕΚΕ και αυξάνεται το εισόδημα στην περιοχή. Το 2016 πιστεύω ότι θα είναι επίσης μια καλή χρονιά. Η ΣΕΚΕ υποστηρίζει πλήρως την προσπάθεια αυτή με εξειδικευμένους γεωπόνους, με τεχνικό προσωπικό στα καπνά και δίνει την δυνατότητα και το εισόδημα της περιοχής να αυξηθεί, αλλά και να έχει οξυγόνο η περιοχή, έτσι ώστε οι κάτοικοι να μείνουμε και να βλέπουνε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Ο Κώστας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση θα έλεγα. Ένας άνθρωπος που όταν βλέπεις την προσπάθειά του λες ότι αξίζει να παλεύεις. Ότι αξίζει πραγματικά να δίνεις την μάχη για την περιοχή, για την πατρίδα, για την γενιά που έρχεται. Ο Κώστας ήρθε στο γραφείο μας, ήμουν με τον κο Ταρενίδη τον πρόεδρο, αρχές του 2015 και είπε ότι αποφάσισε να γίνει καπνοπαραγωγός και χρειάζονταν κάποια ενίσχυση για να αγοράσει ένα τρακτέρ νομίζω τότε… Του είπαμε προχώρα, εμείς θα σε στηρίξουμε. Προχώρησε, καλλιέργησε 70-80 στρέμματα με καπνά, τα πήγε καλά, το πάλεψε όμως, το πάλεψε πραγματικά. Και συγκινήθηκα πολύ όταν με πήρε τηλέφωνο τον Οκτώβρη και μου είπε, ξέρεις κάτι χρειάζομαι από τα χρήματα που έχω να εισπράξω στο τέλος του έτους, μια μικρή προκαταβολή. Όταν τον ρώτησα γιατί, μου είπε ότι αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο ΤΕΙ στην Πρέβεζα, τις οποίες είχε διακόψει γιατί είχε οικονομικές δυσκολίες. Και έγινε ο Κώστας καπνοπαραγωγός και σπουδαστής παράλληλα. Και μάλιστα μου είπε ότι εγώ θα το πάρω το πτυχίο, αλλά θα συνεχίσω να καλλιεργώ καπνά και να μένω επάνω στην Σταυρούπολη. Ήταν κάτι πολύ συγκινητικό…

Η ΣΕΚΕ να ξέρετε ότι προσπαθεί να διευρύνει τις πωλήσεις της, να κάνει νέους πελάτες. Εμείς εξάγουμε περίπου σε 30 χώρες. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις πωλήσεις μας και σε νέες χώρες. Να αναπτύξουμε περισσότερο τη βιολογική περιοχή, να ενισχύσουμε τις δύο εταιρείες που έχουμε στη Βουλγαρία και στα Σκόπια και είναι σημαντικό ότι ενώ άλλες εμπορικές εταιρείες αγοράζουν καπνά στην Ελλάδα και τα μεταποιούν στα Σκόπια, εμείς αγοράζουμε καπνά στις χώρες αυτές, κάνουμε μια πρώτη μεταποίηση για να σωθούν τα καπνά, να έχουν καλή υγεία, αλλά η μεταποίηση γίνεται στην Ξάνθη.

Μέχρι στιγμής η λειτουργία είναι πολύ ικανοποιητική και μάλιστα ο στόχος που είχαμε βάλει εδώ είναι να κάνουμε και μεταποίηση εδώ επάνω, δηλαδή δεν είναι μόνο καπνά η προσπάθειά μας εδώ, είναι και τόνωση των καπνεργατών. Πάει πολύ καλά και όσο αυξάνεται η παραγωγή καπνών εδώ, εμείς θα αυξάνουμε τις προσπάθειες που κάνουμε και βέβαια είμαστε έτοιμοι εφόσον δεν επαρκούν, να πάμε και σε επιπρόσθετες επενδύσεις στην περιοχή.”

 

Γ. ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

“Βρέθηκα εδώ ως πρόεδρος του ασφαλιστικού πρακτορείου ΕΑΣ-ΣΕΚΕ- ΣΕΚΑΠ, ένας από τους κυρίους μετόχους που έχει η ΣΕΚΕ, όπου ασφαλίζουμε όλη τη ΣΕΚΕ και τους φούρνους εδώ, αλλά και πολλούς πελάτες. Είχαμε την τιμή μετά από πρόσκληση να βρεθούμε κοντά τους και να ακούσουμε αυτά τα ωραία λόγια που ειπώθηκαν κατά τη συνεστίαση που έγινε εδώ στην Σταυρούπολη. Η ΣΕΚΕ, δεν χρειάζεται, όμως θα το πω και επιτρέψτε μου, δεν είναι μόνο να έχεις καλό προϊόν, πρέπει και να το πεις και να το διαλαλήσεις κι εμείς θα το κάνουμε αυτό, γιατί η ΣΕΚΕ ήταν ο πρωτεργάτης στα τόσα χρόνια που ζω, μεγάλωσα και βιώνω αυτό τον τόπο, που δίνει δουλειά και ψωμί σ’ αυτούς τους εδώ τους ανθρώπους. Πολλά νέα παιδιά όπως είδατε, ασχολούνται με τον καπνό”

 

ΚΩΣΤΑΣ (ΝΕΟΣ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ)

“Η ΣΕΚΕ με βοήθησε πολύ να αρχίσω σαν νέος παραγωγός, να κάνω το ξεκίνημά μου σαν νέος αγρότης και στο θέμα το οικονομικό και πάλι με βοήθησε η ΣΕΚΕ, γιατί ξεκίνησα από το μηδέν και σκέφτομαι να πάω όσα περισσότερα χρόνια μπορώ ακολουθώντας αυτό. Και θα ολοκληρώσω και τις σπουδές μου, τις οποίες είχα αφήσει και με τη βοήθεια της ΣΕΚΕ μπόρεσα να μπω σε ένα πρόγραμμα σωστό και για την καλλιέργεια των καπνών, αλλά και για τις σπουδές μου!”

Σχετικά Άρθρα

Back to top button