Ομόφωνη η έγκριση της ΜΠΕ για το μεγάλο Αρδευτικό έργο του νομού

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και μετά από δέκα σχεδόν χρόνια, από το 1999 όταν ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από το νομάρχη Ξάνθης και όχι μόνο, για να πάρει σάρκα και οστά ένα μεγαλόπνοο έργο για τα δεδομένα της περιοχής μας, το μεγάλο έργο της “Μεταφοράς και διανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων” ήρθε ως κυρίαρχο θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης.

    Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και μετά από δέκα σχεδόν χρόνια, από το 1999 όταν ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου από το νομάρχη Ξάνθης και όχι μόνο, για να πάρει σάρκα και οστά ένα μεγαλόπνοο έργο για τα δεδομένα της περιοχής μας, το μεγάλο έργο της “Μεταφοράς και διανομής νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων” ήρθε ως κυρίαρχο θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης. 


   Με την ικανοποίηση έκδηλη στο πρόσωπό του, ο νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης, αφού προχώρησε στην παρουσίαση ενός σύντομου χρονικού γύρω από τις προσπάθειες κα ενέργειες που έγιναν για να ενταχθεί και να δρομολογηθεί η υλοποίηση, ενός ονείρου και οράματός, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για κάποιους που το πολέμησαν έντονα και τονίζοντας πως σήμερα ” οι πολύμορφες Κασσάνδρες διαψεύδονται”, ζήτησε από τους νομαρχιακούς συμβούλους να γνωμοδοτήσουν επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.



   Οι έμμεσες αναφορές και αιχμές του κ. Παυλίδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδη ο οποίος ζήτησε από το νομάρχη να κατονομάσει τους πολέμιους του έργου, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων “είμαστε υπέρ αυτού του μεγάλου έργου γιατί συμβάλαμε και εμείς ως παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Κρατάμε λοιπόν τα στοιχεία των θετικών ονείρων και αποποιούμαστε τα φοβικά σύνδρομα. Πιστεύουμε ότι είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή μας και το στηρίζουμε από όποιον και αν γίνει”.


 


   Μετά από μια έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των κυρίων Παυλίδη και Καραλίδη, για κάποια σημεία που είχαν να κάνουν με την πορεία ένταξης και χρηματοδότησης του έργου, κάνοντας λόγο ο μεν νομάρχης για μικροψυχία και ο δε κ. Καραλίδης για εντυπωσιασμούς, αλλά και από κάποιες ενστάσεις και ερωτηματικά που έθεσε ο επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Φωτιάδης για κάποια τεχνικά στοιχεία της μελέτης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι ομόφωνα γνωμοδότησαν θετικά επί της ΜΠΕ του έργου του μεγάλου αρδευτικού.


   Στο μεταξύ βασικό στόχος του έργου είναι η χρήση επιφανειακών υδάτων του Νέστου ώστε να σταματήσει η ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των υπόγειων υδάτων και να εξαλειφθεί σταδιακά το πρόβλημα της υφαλμύρινσης του υδροφορέα που σήμερα ταλαιπωρεί την περιοχή.


   Η μελέτη του έργου αναφέρεται στην κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στον κάμπο της Ξάνθης για την άρδευση 305.000 στρεμμάτων, το οποίο πέρα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα επιλύσει, θα συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος του 45% του ενεργού πληθυσμού του νομού..


   Σύμφωνα με τη μελέτη δεν γίνεται καμιά επέμβαση σε προστατευόμενες περιοχές και ότι οι περιοχές αυτές όπου υπάρχουν καλλιέργειες, θα συνεχίσουν να αρδεύονται με τις υφιστάμενες γεωτρήσεις.


  Το όλο έργο, προϋπολογισμού κατασκευής περίπου 300.000.000 Ε προβλέπεται να κατασκευαστεί σταδιακά, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου τα φαινόμενα υφαλμύρινσης είναι πιο έντονα.


   Σήμερα η νομαρχία Ξάνθης βρίσκεται στο στάδιο εκπόνησης της Οριστικής Μελέτης μέρος του έργου, μετά την έγκριση της οποίας το επόμενο στάδιο είναι η δημοπράτηση του έργου, έπειτα από την ένταξή του στο ΕΠ “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”της  Δ’ Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 με ύψος προϋπολογισμού 100.000.000 Ε, για την οποία υπάρχουν δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας.


Τα οφέλη που προκύπτουν από το έργο είναι πολλαπλά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά, γεγονός που όπως σημείωσε και ο Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γιώργος Παυλίδης “πρόκειται για ένα έργο που κυριολεκτικά αποτελεί έργο του αιώνα για την περιοχή μας”.


    Στο μεταξύ στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης της προχθεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου θετική ήταν η γνωμοδότηση του οργάνου και για τις ΜΠΕ των έργων “Λειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών μεταξύ Σ.Σ Δράμας-Σ.Σ Ξάνθης και Σ.Σ. Ξάνθης- Σ.Σ. Αλεξανδρούπολης, ενώ ενέκρινε και το τελευταίο πρακτικό της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Εταιρείας Τουριστικής Προβολής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης Νομού Ξάνθης, που είχε ως θέμα τις ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΕΣΤΟΣ 2008. 


   Στα προ ημερησίας θέματα αποφασίστηκε η συγκρότηση 5μελούς οργανωτικής Επιτροπής αποτελούμενη από τον Αντινομάρχη κ. Καρβουνίδη, τους νομαρχιακούς συμβούλους Δημαρχόπουλο και Πετρίδη , καθώς και δυο υπαλλήλους της νομαρχίας, η οποία και θα επιφορτιστεί με τα της προετοιμασίας για τη διοργάνωση του Συνεδρίου  για την καταγραφή της κατάστασης, την αποκατάσταση και την ολοκληρωμένη προστασία για το μέλλον της λίμνης Βιστωνίδας.


   Το Συνέδριο, για το οποίο γίνονται προσπάθειες να τεθεί και υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου.


Επίσης ο νομάρχης Ξάνθης ενημέρωσε το Νομαρχιακό συμβούλιο ότι κατατέθηκε στην ΟΚΕ  φάκελος για τη δημιουργία Εμπορικού Κέντρου συνολικής επιφάνειας 20000-25000τμ στην περιοχή Πετροχωρίου, όπου γίνεται λόγος για τη δημιουργία πλέον των 700 θέσεων εργασίας.


  Τέλος μετά από πρόταση του κ. Φώτη Καραλίδη, αποφασίστηκε και η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης για τη Δήμαρχο Αβδήρων για το θέμα των Ιαματικών Λουτρών της Ποταμιάς.


Δέσποινα Γκούμα     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button