Συγκέντρωση Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε,την 25η Νοε.2015, στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης, η ετήσια γενική συγκέντρωσητου Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, που είχε ως σκοπό την ενημέρωσητων μελών του, όπως και όλων των Τοπικών Αρχών και Εκπαιδευτικών Φορέων, για τα πεπραγμένα του παρελθόντος έτους,που συνδυάστηκε και με την παρουσίαση ειδικού- επίκαιρου ιστορικού θέματος, όπως και του Προγραμματισμούτων δραστηριοτήτων, για το 2016.

 

Πραγματοποιήθηκε,την 25η Νοε.2015, στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης, η ετήσια γενική συγκέντρωσητου Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, που είχε ως σκοπό την ενημέρωσητων μελών του, όπως και όλων των Τοπικών Αρχών και Εκπαιδευτικών Φορέων, για τα πεπραγμένα του παρελθόντος έτους,που συνδυάστηκε και με την παρουσίαση ειδικού- επίκαιρου ιστορικού θέματος, όπως και του Προγραμματισμούτων δραστηριοτήτων, για το 2016.

 

Tην εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων. Από τις Τοπικές Περιφερειακές, Δημοτικές, Πρυτανικές και Στρ. και άλλες Αρχές, παρευρέθησαν : ο Υποδιοικητής του Δ’Σ. Στρατού, Υποστράτηγος κ. Σπυρίδων Δαβιτίδης, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Μαρίνος Σδρέβανος, ο Διευθυντής της ΑΔ Ξάνθης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Ευάγγελος Γκίκας, εκπρόσωπος του Προϊσταμένου Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης, κ Καραμπίλας Ελευθέριος, εκπρόσωπος της Β/.βάθμιας Εκπαίδευσης /ΠΕ Ξάνθης Καθηγητής κ. Πυλαρινός Κων/ος, όπως και εκπρόσωπος της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης/ ΠΕ Ξάνθης, κ. Ντομπρίκη Δήμητρα.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν 140 άτομα,μέλη όλων των βαθμών του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, όπως και οι Πρόεδροι των οκτώ (8) ‘‘αναδόχων’’ Συλλόγων/Ενώσεων του Ν. Ξάνθης : Ποντίων, Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου( ΣΣΠΔΥ), Εβριτών, Μικρασιατών, Τριτέκνων, Φίλων του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Μέδουσας, του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, όπως και άλλοι Σύλλογοι με τους οποίους το Παράρτημα συνεργάζεται στενά, αφού έχουν ίδιους ή συναφείς Εθνικούς και Κοινωνικούς σκοπούς με την ΕΑΑΣ .

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, καλωσόρισε όσους προσήλθαν και πραγματοποίησε την ενημέρωση, με τα ‘’πεπραγμένα’’ του 2015, την παρουσίαση της νέας αφίσας « Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2016» ,όπως και τον Προγραμματισμό άλλων δραστηριοτήτων για το 2016, ενώ στο τέλος συνέχισε με διαπιστώσεις και προβληματισμούς,από τα παρατηρούμενα στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή και τελικά κατέληξε με παραινέσειςπρος τους παρόντες και προτάσεις προς τις Τοπικές Αρχές, για την δική τους περαιτέρω αξιολόγηση και υλοποίηση. Συγκεκριμένα, στο Α’ ΜΕΡΟΣ,που ενδιέφερε όλους του παρόντες, περιλάμβανε δραστηριότητες που έχουν βρει μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη μας αλλά και από την Τοπική Κοινωνία, αναφέρθηκαν περιληπτικά, τα παρακάτω :

  1. 1.      Εκκλησιασμοί σε υπάρχοντες Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του  Ν.Ξάνθης-2016

Παρουσιάστηκε η αφίσα που ήδη δημοσιεύτηκε από τα ΜΜΕ και ταχυδρομήθηκε σε 600 αποδέκτες, Πανελληνίως, όπως παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από τα 2 παρεκκλήσια που κινδυνεύουν να καταστραφούν από κατολίσθηση ( στις ΑΝΩ ΘΕΡΜΕΣ) και πλημμύρα ( στις ΣΑΤΡΕΣ) και απαιτείται η άμεση βοήθεια και παρέμβαση από την ΠΕ Ξάνθης.

 

2     .Εορτασμός Εθνικών Επετείων & Ημερών Μνήμης Γενοκτονιών

      Τονίστηκε, ότι όλοι οι Έλληνες, αλλά ιδιαίτερα εμείς εδώ στη ΘΡΑΚΗ, που οι σύγχρονες απειλές είναι στη γειτονιά μας, έχουμε την Ιερή Υποχρέωση και οφείλουμε να είμαστε ΠΑΝΤΑ παρόντες, στις Εθνικές Επετείους, όπως επίσης να μην επιτρέψουμε να ατονήσει καμία από της ‘’Ημέρες Μνήμης’’ και τα Μνημόσυνα, για τα θύματα Γενοκτονιών και όσων ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος’’ (Μακεδονικός Αγώνας, Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού, Θυμάτων Μικρασιατικής Καταστροφής, Μάχης Οχυρών ,Κυπριακού Αγώνα, Θυμάτων ΑΤΤΙΛΑ 1974, κ.α.).Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι τα προαναφερθέντα, αφορούν αγώνες, που χύθηκαν ποτάμια πατριωτικού αίματος, για να ελευθερωθούν από ‘’Αλύτρωτες Πατρίδες’’ που ήταν, για να καταλήξουν στη συνέχεια, από τα τραγικά μας λάθη (Ηγεσιών και Λαού), να αποκαλούνται σήμερα δυστυχώς, ‘’αλησμόνητες πατρίδες’’,από τις οποίες μάλιστα κατάγεται η πλειοψηφία των σημερινών κατοίκων της ΘΡΑΚΗΣ.

 

 3.   Διαπιστώσεις – Προβληματισμοί

            α. Απουσία Βουλευτών από Δοξολογία στην Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων

Παρατηρήθηκε ότι,στις 21 Νοε.’15,στον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων,που έχει θεσπίσει προς τιμήν τους η Ελληνική Πολιτεία, ΟΛΟΙ οι Τοπικοί Βουλευτές απουσίαζαν από την Δοξολογία, στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, χώρο στον οποίο σύμφωνα με το Πρόγραμμα προσκαλούνται και παρευρέθησαν όλες οι Πολιτικές και Στρ. Αρχές, Θρησκευτικοί Αρχηγοί άλλων δογμάτων, όπου εκφωνήθηκε  και ο  Πανηγυρικός Λόγος, ενώ 2 ήταν παρόντες ΜΟΝΟ στο χώρο του Μνημείου Ηρώων, όπου μάλιστα απέδωσαν,κατά παράτυπο τρόπο, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες Ήρωες, καταθέτοντας ανθοδέσμες ( από λίγα λουλούδια), αντί των καθοριζομένων,από την επίσημη Εγκύκλιο και το σχετικό πρωτόκολλο της ΠΕ Ξάνθης, Τιμητικών Στεφάνων. (σσ : οι ;Βουλευτές του Νομού, απουσίαζαν επίσης και από τον επίσημο εορτασμό της Αγ. Βαρβάρας, στο Στρατόπεδο του Δ’Σ. Στρατού, όπου είχαν προσκληθεί και παρευρέθησαν όλες οι Τοπικές Αρχές και Εκπαιδευτικοί και άλλοι Φορείς .)

 

            β. Συχνές Επισκέψεις ‘’Υψηλών ‘’ Επισκεπτών, από Τουρκία

Ζούμε, σε μια ακριτική περιοχή της Πατρίδας μας, όπου οι προγονοί μαςεδώ και πάρα πολλά χρόνια συμβίωσαν και σήμερα εμείς, συνεχίζουμε να συμβιώνουμε ήσυχα και ειρηνικά (σε καθεστώς ισονομίας-ισοπολιτείας), με τους συμπατριώτες μας Έλληνες Πολίτες των Μουσουλμανικών Μειονοτήτων στη Θράκη, ενώ η γειτονική Χώρα, αδιάλειπτακαι χωρίς προσχήματα πλέον (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια), με μοχλό το Γενικό Προξενείο της στην Κομοτηνή και τα εδώ ‘’εντόπια’’ όργανά της, τις στοχεύει και επιδιώκει να τις ομογενοποιήσει και χαλιναγωγήσει, για δικό της όφελος με κάθε τρόπο,ακόμα και με τις ‘’φαινομενικά αθώες’’ επισκέψεις και δραστηριότητες που διοργανώνει, που κατά την άποψη μας, μόνο τυχαίες δεν είναι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα που μας επιβεβαιώνουν, είναι :

 

  • Οι συχνές, πομπώδεις, πολυάριθμες δήθεν ‘’ιδιωτικές’’ αφίξεις-περιοδείες, συνδυαζόμενες με ύπουλες(ή και απαξιωτικές) δηλώσεις από Τούρκους Υπουργούς, Βουλευτές, Πολιτικούς εκφραστές Φανατικών Κομμάτων ( ‘’γκρίζοι λύκοι’’ ), Νομαρχών, Δημάρχων, κλπ, που συχνότατα φθάνουν σε κάθε εσχατιά της Θράκης, όπου διαβιούν οι φιλήσυχοι συμπατριώτες μας των Μουσουλμανικών μειονοτήτων, ‘’για να προσευχηθούν’’, αλλά κυρίως στοχεύουν στον επηρεασμό τους.

 

  • Εκλεγμένοι Έλληνες Υπήκοοι, που έδωσαν Όρκο Πίστης στο Σύνταγμα και την Πατρίδα μας,τόσο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρουσιάζονται αδιαλείπτως ως ‘’παραστάτες’’ ή ‘’ουρές’’, στον Γενικό Πρόξενο του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής (όπως και σε άλλους επισκέπτες-αξιωματούχους της ίδιας ξένης χώρας), αλλά και στους παράνομους ‘’δήθεν εκλεγμένους’’, Ψευδομουφτήδες, που ανοιχτά πλέον, αντιμάχονται τα συμφέροντα της κοινής μας Πατρίδας.

 

4.Προτάσεις

 Η παρουσίαση, του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, κατέληξε σε προτάσεις, που θα κατατεθούν και εγγράφως στις αρμόδιες Αρχές και στους αρμόδιους Εκπαιδευτικούς Φορείς, προκειμένου να εκδηλωθούν οι δέουσες κατά περίπτωση ενέργειες, για την :

 α Παρουσία των Μαθητών των Σχολείων στις Τοπικές Ιστορικές Επετείουςκαι ημέρες Μνήμης στη Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή ( στη Μάχη Οχυρών 1940-41 στον ΕΧΙΝΟ, στην επέτειο θανάτου του Ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου και των άλλων Κυπρίων Αγωνιστών και επίσκεψη στο Μουσείο στο  ΑΥΞΕΝΤΙΟ, κ.α.).

  β. Πραγματοποίηση της παρουσίασης « Στα Μονοπάτια της Ιστορίας– Ο Επικός Αγώνας στο Υψ.731»,στα Σχολεία και το Δημοτικό αμφιθέατρο, για το κοινό της Ξάνθης.

γ. Προστασία από Κατολίσθηση του Ι. Ν. Αγ. Ιωάννη Θεολόγου( Άνω ΘΕΡΜΕΣ) και αντιπλημμυρική προστασία, ηλεκτροδότηση και Αποκατάσταση Αγ. Γεωργίου( στις ΣΑΤΡΕΣ).

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον προσκεκλημένο ομιλητή κ. Αργύρη Διαμαντή,Καθηγητής Φυσικής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Ξάνθης, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία ανέπτυξε με μοναδικό τρόπο το θέμα, με τίτλο:

 

‘’ Στα Μονοπάτια της Ιστορίας–Ο Επικός Αγώνας στο Υψ.731.

Παρουσιάστηκε με μοναδικό αφηγηματικό τρόποσπάνια φωτογραφικά & κινηματογραφικά ιστορικά ντοκουμέντα, και ένθετες απαγγελίες ποιημάτων από Μαθητές του, μια άγνωστη,στο ευρύ κοινό, πτυχή της πρόσφατης Ιστορίας μας, ως απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής, στη Μνήμη των Ηρώων, στα Ελληνόπουλα εκείνα που, πριν από 74-75 χρόνια, πολέμησανγια την Ελευθερία της Πατρίδος μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους και ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος’’ «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41. Συγκεκριμένα στον Επιθετικό Αγώνα, απελευθέρωσης της Β. Ηπείρου, από Ιανουάριο μέχρι και τέλος Μαρτίου 1941. Οι απώλειες του Ελληνικού Στρατού, στη Βόρειο Ήπειρο και στο ύψωμα 731, ανήλθαν σε 7.859 άνδρες,οι οποίοι δεν ενταφιάστηκαν ποτέ και περιμένουν. την Ελληνική Πολιτεία να κάνει το χρέος της, με την ταφή των οστών τους που τα περισσότερα παραμένουν διάσπαρτα σε διάφορα σημεία στο Αλβανικό έδαφος ή φυλάσσονται σε οστεοφυλάκια.

Επακολούθησε χαιρετισμός και σύντομος λόγος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος στη συνέχεια επέδωσε στον καθηγητή  κ. Αργύρη Διαμαντή, το Αναμνηστικό Μετάλλιο ” 75 Χρόνια ΕΑΑΣ”, που εγκρίθηκε από το ΔΣ/ΕΑΑΣ, για το ήθος του, την αδιάκοπη έμπρακτη εθελοντική και Εθνική του Προσφορά, όταν με δικά του έξοδα και το ΙΧΕ όχημα του ήλθε και μας συνόδεψε – ξενάγησε στο Υψ.731, στην διάρκεια της  προσκυνηματικής εκδρομή μας στη Β. Ήπειρο από 26-28 Ιουν2015.

Συμπερασματικά ,ύστερα από τα προαναφερθέντα, θεωρούμε ότι εφόσον ο κάθε ΕΛΛΗΝΑΣ και ειδικότερα ο κάτοικος της Θράκης ενστερνιστεί τους  προβληματισμούς μας,θα έχει έντονη την επιθυμία να στείλει    όλοι είναι συνειδητά ΠΑΡΟΝΤΕΣ , στις Εθνικές γιορτές και Παρελάσεις, το μήνυμα της Εθνικής σύμπνοιας και ομοψυχίας,σε αυτούς τους ‘’εντόπιους’’, που επιβουλεύονται και κατηγορούν την Πατρίδα τους και μέσω αυτών, στη γειτονική Χώρα , που διαχρονικά καιροσκοπεί και εποφθαλμιά, για το επόμενο εθνικό μας λάθος.

Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους που Ευχαριστίες, Δ΄ΣΣ, Καθηγητή , παρευρεθέντες και παράπονο γι μη παρευρεθέντες

Στο Β’ Μέρος, που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο θέματα για τους αποστράτους, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και ενημερώσεις, από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ, με τις τελευταίες πληροφορίες, αναφορικά με τις προοπτικές στα Οικονομικά των αποστράτων και τις εξελίξεις σε όλα τα τρέχοντα θέματα.

 

Γράφει ο  : Υποστράτηγος ε.α.     Γεώργιος Γεωργιάδης

                Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button