“ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ”

Την Ξάνθη επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητή οικονομικής θεωρίας, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και παράδοσης, με την ευκαιρία παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο “Κρίσης Λεξιλόγιο, Οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν”. Το βιβλίο προλόγησε ο κ. Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας – Θράκης, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Την Ξάνθη επισκέφθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητή οικονομικής θεωρίας, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και παράδοσης, με την ευκαιρία παρουσίασης του βιβλίου του με τίτλο “Κρίσης Λεξιλόγιο, Οι οικονομικοί όροι που μας καταδυναστεύουν”. Το βιβλίο προλόγησε ο κ. Γεώργιος Χατζηκωνσταντίνου Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας – Θράκης, Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

Με τη φράση ότι  όλοι οι Έλληνες έγιναν σεισμολόγοι την περίοδο των σεισμών την δεκαετία του 90  και τώρα με τον σεισμό της κρίσης γίναμε όλοι οικονομολόγοι, ξεκίνησε τη δήλωση του ο κ.Βαρουφάκης. “Στο θέμα της κρίσης, είπε,  είμαστε όλοι ενεργοί πολίτες και το θέμα είναι τι σκέπτεται και τι πράττει ο καθένας από εμάς και είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και για το πολιτικό σύστημα και για το οικονομικό σύστημα. Το βιβλίο ξεκίνησε γιατί είχα πολλά ερωτήματα από πολίτες και από δημοσιογράφους σχετικά με το τι σημαίνει το cds τι σημαίνει το ένα,  το άλλο και όταν έφτασα στο σημείο να απαντήσω στην τριακοστή φορά, λέω ας το γράψω και έτσι προέκυψε.  Αργότερα προέκυψε η ιδέα  αυτό να γίνει βιβλίο”.

 Απαντώντας στο ερώτημα πώς μεταφράζεται στην καθημερινότητα του πολίτη η απόφαση της συνόδου κορυφής, ανέφερε ότι με μικρές εξαιρέσεις, η καθημερινότητα του πολίτη έχει καταβαραθρωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο. “Δεν είναι κάτι που γίνεται και θα αλλάξει, αλλά είναι κάτι που γίνεται κάθε μέρα εδώ και δύο χρόνια. “Κούρεμα”  σημαίνει μερική διαγραφή χρέους.

 Δηλαδή είναι αυτό που λέει στους Έλληνες πολίτες το κράτος ότι δεν μπορώ να σου πληρώσω την σύνταξη, άρα θα σου την κόψω, κάνει το ίδιο με τους δανειστές του. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει πριν από δύο χρόνια όταν το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Οι δανειακές συμφωνίες με την Τρόικα είναι ότι αφού δεν έχεις να δώσεις, θα σου δώσω εγώ αυτή τη στιγμή, εσύ θα μου τα επιστρέψεις με τόκο υπό τον όρο ότι θα μειώσεις το ΑΕΠ σου, δηλαδή το Εθνικό σου εισόδημα που σημαίνει ότι η δυνατότητα σου να αποπληρώσεις αυτό το δάνειο μακροπρόθεσμα μικραίνει, ελπίζοντας στο θαύμα. Όμως στην οικονομία δεν γίνεται θαύμα όταν η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση”.

 Στη συνέχεια είπε ότι όλες αυτές οι δόσεις την κάθε φορά, δεν μειώνουν το χρέος, μειώνουν τα εισοδήματα και μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στην τρύπα, τονίζοντας πώς η πτώχευση έχει γίνει πριν από 1,5 χρόνο.

 “Το κούρεμα και η μερική διαγραφή του χρέους ήταν αναπόφευκτη. Το ότι την καθυστερήσαμε, πάρα πολύ, έκανε την κρίση χειρότερη.

Αυτό για την καθημερινότητα του πολίτη σημαίνει χαμηλά εισοδήματα”

   “Τι θα συμβεί με την συγκεκριμένη πολιτική που θα ασκηθεί, όσο αφορά το κούρεμα δεν μπορούμε να το πούμε γιατί δεν εξαρτάται μόνο από το δημόσιο χρέος, δηλαδή πόσο θα κουρευτεί. Το θέμα είναι υπό τι όρους θα μας αφήσουν να κουρέψουμε το χρέος μας. Αν απλά το κουρεύαμε δεν θα συνέβαινε τίποτε και όλα καλά. Όμως επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι περιμένουν οι Ιταλοί στην γωνία θα κάνουν και εκείνοι το δικό τους το κούρεμα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να θελήσουν οι Γερμανοί να μας ανακοινώσουν ότι θα κάνουμε κούρεμα την ώρα που ο Ελληνικός λαός ματώνει επίτηδες, όχι για να ανανήψει από τις αμαρτίες του και να προχωρήσει σε ένα νέο κεφάλαιο, αλλά για να παραδειγματισθούν οι Ιταλοί και να μην αρχίσουν να αποκτούν ιδέες, δηλαδή να γλυτώσουν ένα κομμάτι του χρέους τους χωρίς να ματώσουν και εκείνοι. Δηλαδή η αύξηση της Ελληνικής φτώχειας δεν έχει σαν σκοπό να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της χώρας μας και γενικότερα την αύξηση της παραγωγικότητας της Ελληνικής οικονομίας αλλά τον παραδειγματισμό της Ιταλίας.”

 Φώς στο τούνελ υπάρχει τόνισε αλλά όχι με την πολιτική που ακολουθείται από Ευρώπη και την Ελλάδα.

 Την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό την βλέπει αναγκαία αλλά πρέπει να είναι ικανή. Απαιτείται μία άρδην αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό από μόνο του δεν φτάνει.

 Έξοδος από το ευρώ

 “Την δεκαετία του 90 ήμουν ο μόνος οικονομολόγος που είπα ότι η είσοδος μας στο ευρώ ήταν μέγα σφάλμα. Άλλο όμως  το λάθος να μπούμε στο ευρώ και άλλο το να βγούμε. Αν βγούμε δεν θα πάμε εκεί που είχαμε μπει,  αλλά είναι σαν να πέφτεις από ένα γκρεμό.  Η επιστροφή στη  δραχμή θα δημιουργούσε δύο Ελλάδες, την Ελλάδα της μαύρης αγοράς που θα λειτουργεί με το ευρώ στην οποία θα συμμετέχουν έχοντες και οι κατέχοντες και οι επιτήδειοι όπως στην κατοχή με τις χρυσές λίρες και η άλλη Ελλάδα της φτηνής και όλο πιο φτηνής δραχμής. Οπότε δεν είναι λύση η έξοδος από το ευρώ. Η μοναδική λύση για μένα, όσο υπάρχει το ευρώ το οποίο φοβάμαι πώς έτσι όπως πάνε οι Ευρωπαίοι δεν θα υπάρχει ευρώ, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Και ο μόνος τρόπος να σπάσει ο φαύλος κύκλος είναι η Ελληνική κυβέρνηση να πει όχι στους όρους της Τρόικα και να αφήσει τους ευρωπαίους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα”.

 Στέλνοντας το μήνυμα ότι στην 28η Οκτωβρίου ένα δεύτερο όχι πρέπει να ακουστεί δυνατά.

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button