Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για το Νοσοκομείο Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκη σχετικά με το Νοσοκομείο Ξάνθης και εν γένει την Υγεία στην Θράκη, μετά από συνεχόμενες αναβολές, σήμερα, 14/4, στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων. Στην ερώτηση απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των ομιλιών του Βουλευτή:

Πραγματοποιήθηκε η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκη σχετικά με το Νοσοκομείο Ξάνθης και εν γένει την Υγεία στην Θράκη, μετά από συνεχόμενες αναβολές, σήμερα, 14/4, στην Αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων. Στην ερώτηση απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Π. Πολάκης.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των ομιλιών του Βουλευτή:

  • Βασικό ζήτημα αποτελεί στην Ξάνθη η λειτουργία της ακτινοδιαγνωστικής κλινικής, καθώς υπάρχει έλλειψη ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών.
  • Επίσης, γενικά υπάρχουν πολλές ελλείψεις στο Νοσοκομείο, συνολικά και σε επιμέρους τμήματα και υπηρεσίες, όπως η Παθολογική Κλινική, το ΤΕΠ, το ΕΚΑΒ κλπ.
  • Θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των Νοσοκομείων και επιπλέον χρήση τους ως αναπτυξιακό μοχλό μέσω του Τουρισμού Υγείας.
  • Αναφέρθηκε επίσης σε καταγγελίες σχετικά με την ακτινοδιαγνωστική λειτουργία των Κέντρων Υγείας.
  • Αναφέρθηκε στις ανάγκες των καρκινοπαθών ανά την Ελλάδα και ειδικά στον ακριτικό Έβρο, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση αφήνει να χαθεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για υπερσύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας σε 7 Νοσοκομεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης.
  • Επίσης, σε ότι αφορά την Διοίκηση του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, ζήτησε να εξεταστεί η τοποθέτηση Διοικητή με ουσιαστικά προσόντα, πέραν της κομματικής ιδιότητας. Για τον προοριζόμενο ως Διοικητή συγκεκριμένα δήλωσε πως «τον δεχόμαστε ως Ιατρό της Παιδιατρικής Κλινικής και όχι ως Διοικητή! Πάει πολύ…».

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του Υπουργού:

  • Σε ότι αφορά την μετάθεση ενός ιατρού από την Ακτινοδιαγνωστική Κλινική στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων η απάντηση ήταν απλά ότι μπορούσε επειδή τα Καλάβρυτα θεωρούνται μειονεκτούσα περιοχή, πιθανώς περισσότερο έναντι της Ξάνθης.
  • Για τους ειδικευόμενους δεν απάντησε και θεωρεί ότι καλύπτεται το Νοσοκομείο με «1 ιατρό και 3 άτομα» νέες προσλήψεις και όσους επικουρικούς δεχτούν να έρθουν.
  • Για καταγγελία σχετικά με την λειτουργία των Κέντρων Υγείας σε ότι αφορά την ακτινοδιάγνωση απάντησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα.
  • Σε ότι αφορά την Διοίκηση του ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, δήλωσε πως δεν έχουν σημασία τα πτυχία και τα ουσιαστικά προσόντα για κάθε θέση και θα τοποθετηθεί αυτός που έχουν αποφασίσει.
  • Γενικά, θεωρεί πως όλα τα Νοσοκομεία ενισχύονται συνεχώς με προσωπικό, το Νοοσοκομείο Ξάνθης σε καλή κατάσταση σε σχέση με άλλα και πως όλα τα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία είναι «γεμάτα από λεφτά».

Ολόκληρη την συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://youtu.be/x4kgP430PsU

Παρακάτω παρατίθεται η αρχική επίκαιρη Ερώτηση της 19/02/2016:

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Σε λειτουργικό αδιέξοδο η ακτινοδιαγνωστική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης»

Παρά το γεγονός ότι στην ακτινοδιαγνωστική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης λειτουργούν τέσσερα τμήματα (μαστογραφίας, υπέρηχου, ειδικών εξετάσεων και αξονικού τομογράφου) και προβλέπονται πέντε (5) οργανικές θέσεις ιατρών και τεσσάρων(4) ειδικευόμενων, εντούτοις οι τέσσερις ειδικευόμενοι έχουν φύγει, μία ιατρός εκ των μονίμων υπέβαλλε παραίτηση και για εντελώς ανεξήγητους λόγους πρόσφατα, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη μετάθεση Επιμελητή Α στο Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να μην γίνονται εξετάσεις σε 50-70 εξωτερικούς ασθενείς σε καθημερινή βάση, πολλοί εκ των οποίων πάσχουν από χρόνια βαρέα νοσήματα, το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής να έχει ξεπεράσει κάθε ανθρώπινο όριο αντοχής, επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ του Νοσοκομείου να υπολειτουργεί και οι χρηματικές απώλειες του Νοσοκομείου σε μηνιαία βάση να ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1.  Ποιες είναι οι ενέργειές του έτσι ώστε άμεσα να στελεχωθεί η ακτινοδιαγνωστική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης και να μην εκτίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων της περιοχής;
  2. Ποιοι ήταν οι λόγοι που παρ’ ότι η έλλειψη ιατρών στην ανωτέρω κλινική οδηγεί σε λειτουργικά αδιέξοδα, ενέκρινε την μετάθεση ιατρού της κλινικής;

Σχετικά Άρθρα

Back to top button