«Εκκλησιασμοί σε Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης 2016».

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

 

Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ στο Ν. Ξάνθης, μαζί με τους άλλους οκτώ (8) ‘’αναδόχους’’ Συλλόγους, των Ιερών Παρεκκλησίων της παραμεθόριας περιοχής, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, σας αποστέλλουν τη αφίσα του θέματος.

 

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

 

Το Παράρτημα της ΕΑΑΣ στο Ν. Ξάνθης, μαζί με τους άλλους οκτώ (8) ‘’αναδόχους’’ Συλλόγους, των Ιερών Παρεκκλησίων της παραμεθόριας περιοχής, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, σας αποστέλλουν τη αφίσα του θέματος.

 

          Σκοπός μας είναι να πληροφορήσουμε το Πανελλήνιο για τη δραστηριότητα αυτή, που πραγματοποιείται στην ακριτική-παραμεθόριο περιοχή μας, στους Ιερούς Ναούς και Παρεκκλήσια που υπάρχουν μέσα ή εγγύς στα χωριά του Ν. Ξάνθης που διαβιούν οι συμπατριώτες όλων μας, οι Έλληνες Μουσουλμάνοι στο Θρήσκευμα, Πομάκοι, οι οποίοι χαίρονται για την παρουσία και την συναναστροφή μαζί μας, μετά τους εκκλησιασμούς, πουείναι πάντοτε ενωτική αφού το μόνο που διαφέρουμε είναι η Θρησκεία, δεδομένο στο οποίο ενυπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, εκτίμηση και αγάπη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε καιστην τοπική μικροοικονομία τους.

 

Τα Ιερά Παρεκκλήσια,συνολικά οκτώ (8), είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν (1932-1970), είναι διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκονται τα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, για τις ανάγκες κυρίως του Στρ. Προσωπικού, αλλά και των λοιπών Δημοσίων Υπαλλήλων,που τότε διέμεναν μόνιμα στην παραμεθόριο περιοχή, με τις οικογένειές τους. Στη διάρκεια της τελευταίας 40-ετίας, με Κρατικές Αποφάσεις αρκετά Στρ. Φυλάκια, όπως και άλλοι Κρατικοί Φορείς, σταδιακά αποσύρθηκανσχεδόν στο σύνολό τους, αφήνοντας στην ουσία τα οκτώ(8)εκκλησάκια,εκτεθειμένα στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς φροντίδα και τακτικό ποίμνιο, στην ανελέητη φθορά του χρόνου.

 

Οι ‘’ανάδοχοι’’ των παρεκκλησίων, τα λογότυπα των οποίων κοσμούν την αφίσα,  επικεντρώθηκαν σταδιακά από το έτος 2011, στην επισκευή, συντήρηση των συγκεκριμένων ναών με τη βοήθεια, κυρίως του Δ’ Σ. Στρατού, όπως και της ΠΕ Ξάνθης στα έργα υποδομής, με χρηματοδότηση από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, αλλά και από εράνους ή μεμονωμένες βοήθειες από τα μέλη τους και άλλους.

 

Όλοι αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία αυτή και μέχρι το 2015υιοθετήθηκαν όλα, από Συλλόγους και Ενώσεις και ανακαινίστηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα, να διατηρηθούν οριστικά πλέον (τα ιερά αυτά προσκυνήματα), να λειτουργούν πλέον συχνάκαι οπωσδήποτε στους εορτασμούς των Αγίων που είναι αφιερωμένα, να ηχούν οι καμπάνες τους, με την τακτική παρουσία πιστών από την πόλη της Ξάνθης και άλλων περιοχών, να ακούγονται οι ψαλμωδίες & τα τροπάρια των Αγίων, έχοντας ως απαραίτητους ακοίμητους φρουρούς και παραστάτες τους, αντικριστά την Ελληνική και τη Βυζαντινή σημαία, που εφεξής διαρκώς κυματίζουν περήφανα, τονίζοντας έτσι το Θρησκευτικό συναίσθημα των εκκλησιαζομένων, αλλά και το αλληλένδετο Εθνικό Φρόνημα των Κατοίκων.

 

Το 2015 τελέστηκαν συνολικά 35 εκκλησιασμοί, με την παρουσία εκκλησιάσματος που κυμάνθηκε από 80-300 άτομα, από την Τοπική Κοινωνία της Ξάνθης, που ξεπέρασαν όμως και τα 1000 άτομα,στα ‘’ Θυρανοίξια και Υιοθεσία του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου & Αγ. Δημητρίου στις ΣΑΤΡΕΣ, όταν υπήρξε Πανελλήνια συμμετοχή από 16 ομώνυμους συλλόγους με τον ‘’ανάδοχο’’ Τοπικό Σύλλογο ( ΣΣΠΔΥ).

 

Σας προσκαλούμε, ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗκαι προσδοκούμε ότι θα εντάξετε στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας, αφίξεις με τουλάχιστον μία (1) διανυκτέρευση στην Ξάνθη, με ταυτόχρονη επίσκεψη -παρακολούθηση ενός εκκλησιασμού μαζί μας,στα γραφικά αυτά εκκλησάκια, που απεικονίζονται στην αφίσα και στις ημερομηνίες που αναγράφονται. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλετε ουσιαστικά στην ισχυροποίηση-ενίσχυση των παραπάνω επιδιώξεων, γιατί η συνέχιση και η καθιέρωσή τους, αποτελεί ιερή υποχρέωση ΟΛΩΝγια τη διατήρηση της πνευματικής, αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

 

Εφόσον στον προγραμματισμό της εκδρομής σας, δεν σας εξυπηρετούν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες εκκλησιασμού, υπάρχει δυνατότητα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης- συνεννοήσεως, τέλεσης σε διαφορετική ημερομηνίαπου να εξυπηρετεί τις οργανωμένες εκδρομές του Πρακτορείου/ Συλλόγου σας.

 

            Το πρόγραμμα του 2016, περιλαμβάνει συνολικά 32 εκκλησιασμούς, αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου και συνεχίζει τον Απρίλιο,με τρείς (3) αξιοσημείωτους εκκλησιασμούς στον Αγ. Γεώργιο ( ΕΧΙΝΟ): ‘’ Εορτασμός Μάχης Οχυρών 6 Απρ.1941’’, ‘’Περιφορά Επιταφίου’’ (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) και ‘’Ανάσταση’’ (Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ), ενώ ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου(Εορτή Αγ. Στυλιανού). Οι περισσότεροι εκκλησιασμοί τελούνται με την παρουσία, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμονος..

 

Έχοντες σαφή επίγνωση της οικονομικής στενότητας όλων ,για το θέμα της διαμονής σας, έχουμε επιτύχει έκπτωση, για όσους κάνουν ομαδική κράτησηστο Πρόγραμμα « Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια »,στα Ξενοδοχεία της Ξάνθης. Οι εκπτωτικές τιμές,ενδεικτικά για το 2-κλινο ( με πρωινό ), στα ξενοδοχεία, 3* κυμαίνονται από 3540 € (ήτοι :17-20 € / άτομο).

 

Τηλέφωνα και στοιχεία επικοινωνίας, υπάρχουν στη συνημμένη αφίσα, ενώ επίκαιρες πληροφορίες (πχ, ακριβής ώρα έναρξης, αναχωρήσεις λεωφορείων, πρόσθετοι εκκλησιασμοί κλπ),αναρτώνται συνεχώς στην ιστοσελίδα μας:www.eaasxanthis.gr .

 

Επιπρόσθετα σας πληροφορούμε, ότι είμαστε στη διάθεσή σας για παροχή διευκρινίσεων & τυχόν πρόσθετων πληροφοριών, όπως και για άλλα μοναδικά Μνημεία & αξιοθέατα της Περιοχής της Ξάνθης, προκειμένου να τα συνδυάσετε σε ενδεχόμενη επίσκεψη σας.Συνιστάται επίσκεψη στο μοναδικό Μουσείο του Κύπριου Αγωνιστή και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. (Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδαhttp://xanthi.cyprusnet.gr/Mouseio.html ).

Σας προσκαλούμε όλες και όλους, από κάθε περιοχή της Πατρίδας μας.Η ΘΡΑΚΗ σας ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.

 

Παρακαλούμε για την προβολή στις ιστοσελίδες σας, την προώθηση του παρόντος,σύμφωνα με τον παρακάτω ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ στην περιοχή σας, όπως και στον κοινωνικό-επαγγελματικό σας κύκλο, για την ενημέρωση τους.

 

Οι Πρόεδροι των ‘’αναδόχων’’ Συλλόγων του Ν. Ξάνθης

Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης.

Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών , Θεοφάνης Καραμπιπέρης.

Σύλλογος ΠΟΝΤΙΩΝ, Θεόδωρος Ρωμανίδης.

Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ‘’ Αλησμόνητες Πατρίδες’’.Ανδρέας Εφραιμίδης.

Σύλλογος ΕΒΡΙΤΩΝ, Απόστολος Πολυμένης.

Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Ξάνθης, Ευτέρπη Στάντσιου.

Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, Άννα Μπαλτζοπούλου.

Σύλλογος ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ, ‘’ο Άγιος Στυλιανός’’, Παρασκευή Μαυρίδου.

Σύλλογος ’’Φίλοι Αγ. Γεωργίου ΜΕΔΟΥΣΑΣ’’, Μήτσιος Χρήστος

 

Με εκτίμηση

 

Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΣ / ΕΑΑΣ Ξάνθης

( κιν: 6937100910)

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

Αφίσα ‘’ Εκκλησιασμοί σε ι.ν. στα Πομακοχώρια Ν. Ξάνθης 2016’’

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΜΜΕ (KανάλιαTV, Ραδιόφωνα, Έντυπες και Ηλεκτρονικές Εφημερίδες,sites,Blogs)

Ταξιδιωτικά Γραφεία,

Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Πολιτιστικοί – Επαγγελματικοί  Σύλλογοι.

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Χώρας(ΑΕΙ-ΤΕΙ).

Διευθύνσεις ΔΔΕ-Γυμνάσια / Λύκεια.

Φοιτητικοί Σύλλογοι – Σύλλογοι Καθηγητών, και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων

Κοινωφελή Ιδρύματα

Ενώσεις ε.α. Στελεχών των ΕΔ και ΣΑ- Σύνδεσμοι ΟΠΛΩΝ—ΣΩΜΑΤΩΝ

Σύνδεσμοι ΤΑΞΕΩΝ: ΣΣΕ-ΣΣΑΣ-ΣΣΑΝ-ΣΜΥ, κ.ά

Σύνδεσμο Επιτελών ΣΕΘΑ

Σχηματισμοί και Μονάδες ΕΔ και Σωμάτων Ασφαλείας

Όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου.

ΠΕ Ξάνθης/ Γραφείο  Αντιπεριφερειάρχη.

Δήμοι / Ξάνθης- Τοπείρου- Αβδήρων.

ΓΕΕΘΑ

ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ

1Η ΣΤΡΑΤΙΑ

Δ’ ΣΣ

ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ

Ανάδοχοι Σύλλογοι 

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button