Ειδήσεις

29 μεταγραφές, 1 πρωταθλητής Ευρώπης U21 και 8 «Ευρωπαίοι»
Από το gazetta.gr

Η ομάδα της Θράκης προχώρησε το καλοκαίρι σε ντεμαράζ απόκτησης νέων παικτών και αρκετοί εξ’ αυτών διαθέτουν βιογραφικό Super League. Υπάρχουν παίκτες με 100 plus συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία, με παρουσία σε Champions League και Europa League, ενώ ορισμένοι έχουν κατακτήσει και τίτλους

Τα πάνω-κάτω ήρθαν τους τελευταίους μήνες στην Ξάνθη, καθώς η ομάδα πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Μπιλ Πάππας και παρά τον υποβιβασμό της στη Super League 2, εκείνος έτρεξε το «πρότζεκτ» που είχε στο μυαλό του. Παρέδωσε τα «κλειδιά» του αγωνιστικού τμήματος στον προπονητή Τόνι Πόποβιτς και στον τεχνικό διευθυντή Ανέστη Τσετινέ και σε διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων άλλαξαν όλα. Παραμονές της έναρξης του νέου πρωταθλήματος και μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου οι Θρακιώτες μέτρησαν συνολικά 29 προσθήκες, αριθμός που προκαλεί… ίλιγγο. Αλλωστε το ρόστερ τους ήταν «γυμνό» και από την περασμένη σεζόν συνεχίζουν μόνο οι Νίκολα Στεπάνοβιτς, Βίτορ Μπέντο, Κώστας Θυμιάνης, Γιάννης Λεωντσάκος, Οκάν (ήταν δανεικός και επέστρεψε), Βασίλης Φασίδης και Γιάννης Φακκής, ενώ οι Δημοσθένης Τενεκές και Παναγιώτης Σταθάκης παραχωρήθηκαν δανεικοί στην Καβάλα.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το νούμερο που προκαλεί αίσθηση, αλλά και η ποιότητα καθώς στην Ξάνθη βρέθηκαν αρκετοί παίκτες επιπέδου Super League. Τουλάχιστον βέβαια επί χάρτου, αφού καθρέπτης όλων είναι το γήπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως με τη φανέλα της θα αγωνίζονται πλέον  8 ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί σε Champions League ή Europa League και πιο συγκεκριμένα οι Πάτρικ Εμπερτ, Ανδρέας Τάτος, Θανάσης Παντελιάδης, Ελίνι Δημούτσος, Ράντι Γουόλτερς, Θανάσης Παπάζογλου, Τάσος Παπάζογλου, Θανάσης Ντίνας. Ο πρώτος μάλιστα αναδείχθηκε το 2009 πρωταθλητής Ευρώπης Under 21 με την αντίστοιχη Εθνική ομάδα της Γερμανίας, ενώ 4 νέοι έχουν κατακτήσει στην καριέρα τους έστω ένα πρωτάθλημα πρώτης εθνικής, οι Τζόσουα Μπριλάντε, Μάθιου Τζούρμαν, Τάσος Παπάζογλου και Πολ Ιζο.

Στην ανάγνωση των παραπάνω είναι εμφανές πως το μπάτζετ της δεν συνάγει με ομάδα SL2, αφού κατά μία πηγή «φλερτάρει» με τα δύο εκατομμύρια ευρώ, δείγμα των υψηλών βλέψεων που υπάρχουν. Η Ξάνθη, κατά τα ψέμματα, στέκεται στην αφετηρία του νέου πρωταθλήματος ως το μεγάλο φαβορί για την άνοδο και ας δούμε τα 29 «καινούργια» πρόσωπα του συλλόγου, εκ των οποίων οι 5 παραχωρήθηκαν δανεικοί.

Πάτρικ Εμπερτ

Η έλευσή του στην Ξάνθη ήταν ένα από τα «μπαμ» όχι απλά της Super League 2, αλλά όλης της εγχώριας μεταγραφικής περιόδου. Ο Γερμανός εξτρέμ «κουβαλά» μία μεγάλη καριέρα στην πλάτη του και ήρθε στα μέρη μας έχοντας αγωνιστεί σε 111 ματς της Μπουντελίγκα με τη Χέρτα, 45 της Primera Division με Βαγιαδολίδ, Ράγιο Βαγιεκάνο και 23 στη Ρωσία με τη Σπαρτάκ Μόσχας. Με παραστάσεις και από το Europa League, προέρχεται από δύο «γεμάτες» χρονιές στη 2η κατηγορία της χώρας του με τη Διναμό Δρέσδης (49/4). Διεθνής με όλες τις «μικρές» Εθνικές των «πάντσερ», ο 33χρονος κατέκτησε το 2009 το EURO U21 που διεξήχθη στη Σουηδία, ως μέλος της αποστολής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του. Με συμπαίκτες τότε, μεταξύ άλλων, τους Νόιερ, Οζίλ, Χούμελς, Χέβεντες, Μπόατενγκ, Κεντίρα, αλλά και για την ιστορία έχοντας αντιπάλους τον γνώριμό μας Μπεργκ και τον χαφ της ΑΕΛ Σπαρβ.

Τζόσουα Μπριλάντε

Ενα από τα πιο «βαριά» χαρτιά που έφτασαν στην Ξάνθη. Ο 27χρονος κεντρικός χαφ, διεθνής με την Εθνική Ομάδα της Αυστραλίας έπαιζε μέχρι πρότινος στην Μέλμπουρν Σίτι, όμως ξέρει πολύ καλά την Ευρώπη. Και μάλιστα το υψηλό της επίπεδο, αφού τη διετία 2014-2016 ήταν στην Ιταλία και αγωνίστηκε σε Φιορεντίνα, Εμπολι, Κόμο. Συμμετείχε στην προεπιλογή των «καγκουρό» για το Μουντιάλ της Ρωσίας και στο παλμαρέ του έχει, μεταξύ άλλων, δύο σερί πρωταθλήματα Αυστραλίας, το 2016/17 και το 2017/18. Μάλιστα και στις συγκεκριμένες σεζόν συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα του πρωταθλήματος.

Ανδρέας Τάτος

Η ώρα της μεγάλης επιστροφής έφτασε για τον 31χρονο μεσοεπιθετικό, αφού επαναπατρίσθηκε για χάρη της Ξάνθης ύστερα από μία «γεμάτη» τριετία στην Τουρκία. Με 134 ματς και 11 γκολ στη Super League ως παίκτης του Ολυμπιακού, του Ατρόμητου, του Αρη και της Βέροιας, το 2011 και το 2012 έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου ως παίκτης του δεύτερου. Με τους Περιστεριώτες μάλιστα ντεμπουτάρισε και στο Europa League.  Παράλληλα ξέρει πολύ καλά την κατηγορία, καθώς έχει αγωνιστεί με Αρη, Χαϊδάρι (78 παιχνίδια/12 γκολ).

Θανάσης Παντελιάδης

Από τις πλέον αξιόπιστες λύσεις για το αριστερό άκρο της άμυνας στα ελληνικά γήπεδα. Στα 33 του χρόνια έχει πάνω από 250 συμμετοχές στα εγχώρια πρωταθλήματα και 18 στο Europa League. Με θητεία, μεταξύ άλλων, σε Αστέρα Τρίπολης, Λαμία, Λεβαδειακό, Πανσερραϊκό και Απόλλωνα Σμύρνης, όπου και αν έπαιξε αποδείχθηκε «λίρα εκατό», ενώ είναι σε θέση να αγωνιστεί τόσο ως εξτρέμ όσο και στον άξονα. Πολυθεσίτης και ας μην ξεχνάμε πως διαθέτει πλάγιο που… σκοτώνει.

Μάθιου Τζούρμαν

Στα 32 του χρόνια θα παίξει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, όμως «κουβαλά» στην πλάτη του αρκετά μεγάλη εμπειρία. Διεθνής, μέλος της αποστολής της Αυστραλίας στο Μουντιάλ του 2018, έκανε μεγάλη καριέρα στην πατρίδα του, κυρίως στη Syndey FC. Με την οποία μάλιστα τη σεζόν 2009/10 κατέκτησε το πρωτάθλημα, ενώ το 2015/16 αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της. Το 2012/13 πήρε τον τίτλο και με την Brisbane Roar ενώ με την U19 των «καγκουρό» κατέκτησε το 2008 το αντίστοιχο πρωτάθλημα Ασίας.  Μεταξύ άλλων έχει αγωνιστεί σε Νότιο Κορέα (Σουόν) και Σαουδική Αραβία (Αλ Ιτιχάντ).

Ράντοσλαβ Βασίλεφ

Πρόκειται για τον Βούλγαρο φορ που μέχρι πέρσι έπαιζε στην Αρντα της χώρας του και έχει «ανδρωθεί» ποδοσφαιρικά στην Αγγλία. Οπου και πήγε σε ηλικία 19 ετών για χάρη της Ρέντινγκ. Διεθνής τόσο με τις «μικρές» Εθνικές της χώρας του όσο και με την Ανδρών, την περασμένη σεζόν βρήκε 10 φορές δίχτυα στην πρώτη κατηγορία της πατρίδας του.

Ελίνι Δημούτσος

Το δρομολόγιο Λαμία-Ξάνθη έκανε το καλοκαίρι ο 32χρονος χαφ, που μετά από 10 χρόνια θα παίξει ξανά στη δεύτερη κατηγορία. Με θητεία σε Παναθηναϊκό, ΟΦΗ, Ατρόμητο, Αστέρα Τρίπολης, Πλατανιά και Λαμία, το κοντέρ του «γράφει» 285 ματς στη Super League και 17 στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με τρεις διαφορετικές ομάδες (Παναθηναϊκό, Ατρόμητο, Αστέρα). Μάλιστα το 2012 αγωνίστηκε και στην Εθνική Ελλάδος.

Ράντι Γουόλτερς

Αριστερός εξτρέμ και επιθετικός, ο 30χρονος Ολλανδός θα παίζει στη νέα Ξάνθη. Το 2007 έγινε επαγγελματίας στην Ουτρέχτη, ντεμπουτάρισε στην πρώτη κατηγορία της χώρας του, συνέχισε σε Εμεν, Φένλο, Γκόου Αχέντ με την οποία έπαιξε και στο Europa League και ύστερα τον είδαμε στη Σκωτία για λογαριασμό της Νταντί. Το 2018 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για χάρη της Ναϊμέγκεν και μετά από μία διετία στο Goffert, έγινε κάτοικος Ελλάδος.

Θανάσης Παπάζογλου

Από τους πιο έμπειρους παίκτες και ένα «βαρύ» όνομα για την κατηγορία, ο 32χρονος φορ θα παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε δεύτερη κατηγορία. Στη Super League τον έχουμε δει με τον Αρη, τον ΠΑΟΚ, τον ΟΦΗ, τον Ατρόμητο, τον Αστέρα Τρίπολης και την ΑΕΛ, ενώ στο εξωτερικό αγωνίστηκε σε Ολλανδία (Ρόντα), Βέλγιο (Κορτράικ), Νορβηγία (Ααλεσούντ), Ισραήλ (Χάποελ Χάιφα) και Ρουμανία (Ντιναμό Βουκουρεστίου, Βολουντάρι). Το 2007 με την «μικρή» Εθνική Ελλάδος έφτασε μέχρι τον τελικό του τότε EURO U19 της Αυστρίας, στο Ισραήλ κατέκτησε το Super Cup, ενώ έχει και 4 συμμετοχές στην Ανδρών. Συνολικά μετρά 312 επαγγελματικά ματς, εκ των οποίων 12 στο Europa League.

Νταρίλ Βέρκερ

Η «κολόνα» της άμυνας της Ρόντα, θα παίξει για πρώτη φορά εκτός της πατρίδας του. Ο Ολλανδός στόπερ είναι γέννημα – θρέμμα της ομάδας και αγωνίζονταν εκεί από τις ακαδημίες της μέχρι και πρόσφατα που ήρθε στην Ξάνθη, με μόνη εξαίρεση τη σεζόν 2016/17 που ήταν δανεικός στην Μάαστριχτ. Ο 26χρονος μετρά 87 εμφανίσεις στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία της χώρας του.

Τάσος Παπάζογλου

Γνώριμος της Ξάνθης όπου και έπαιζε τη σεζόν 2014/15 και ήταν μέλος της ομάδας που έφτασε τότε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, ο 32χρονος στόπερ δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Στο παλμαρέ του έχει 3 πρωταθλήματα Ελλάδος και 2 Κύπελλα με τον Ολυμπιακό, ενώ το 2007 ήταν μέλος της ελληνικής U19 που έφτασε μέχρι τον τελικό του αντίστοιχου EURO που έγινε στην Αυστραλία. Μπορεί να παίξει και «6άρι», ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός μετρά 142 συμμετοχές στη Super League με  «ερυθρόλευκους», Πανσερραϊκό, Ξάνθη, ΟΦΗ, Απόλλων Σμύρνης και Παναιτωλικό. Εκτός συνόρων αγωνίστηκε σε ΑΠΟΕΛ και Ζίρα του Αζερμπαϊτζάν. Πάρα πολύ καλή λύση για τα μετόπισθεν. Αλλωστε ξέρει καλά και την κατηγορία, αφού έχει πανηγυρίσει άνοδο με τα «λιοντάρια».

Εμίλ Βέλιτς

Ο 25χρονος Σλοβένος γκολκίπερ «ανδρώθηκε» ποδοσφαιρικά στο Βέλγιο και την Σιντ Τρούιντεν, από όπου έφυγε το 2016 με προορισμό τη Βοσνία και την Μλάντοστ. Εκτοτε υπερασπίστηκε την εστία της 77 ματς και κατέγραψε 22 clean sheet. Με ύψος

Μάρκο Τεσίγια

Ο «εκπρόσωπος» της Κροατίας στη νέα Ξάνθη. Ο 28χρονος κεντρικός χαφ προέρχεται από μία «γεμάτη» σεζόν στη Σλοβακία με την Σπάρτακ Τρνάβα (26/1), ενώ στο παρελθόν μεταξύ άλλων έπαιξε σε Σπλιτ και Γκόριτσα. Είναι διεθνής με τους «μικρούς» της πατρίδας του.

Αντώνης Καπνίδης

Στα 28 του ξέρει πρόσωπα και πράγματα στην κατηγορία και επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από μία σεζόν στην Κύπρο και τον Διγενή Μόρφου. Με Αγροτικό Αστέρα, Δόξα Δράμας, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Καβάλα, Αρη και Εργοτέλη έχει 131 εμφανίσεις και 19 γκολ στη Super League 2.

Σάββας Σιατραβάνης

Στους ποδοσφαιριστές που ξέρουν πολύ καλά την κατηγορία συγκαταλέγεται ο 28χρονος ακραίος, καθώς μετρά σε αυτή 184 συμμετοχές με ΑΕΛ, Ηρακλή, Παναχαϊκή, Λαμία, Απόλλων Σμύρνης και Κέρκυρα (38 γκολ). Πέρσι ήταν στους Αχαιούς, ενώ με τους «βυσσινί» και την «Ελαφρά Ταξιαρχία» τον έχουμε δει και στα «σαλόνια» της Super League (19 αγώνες).

Μανώλης Ρουσάκης

Από τα Χανιά στην Ξάνθη βρέθηκε ο 24χρονος αμυντικός, αφού μετά από μία διετία στον Πλατανιά αποχώρησε από τους Κρητικούς. Με τη φανέλα τους αλλά και εκείνη του Πανθρακικού παλαιότερα μετρά 65 συμμετοχές στη Super League 2.

Καλάν Ελιοτ

Γεννημένος στη Σκωτία, ο Νεοζηλανδός δεξιός μπακ αγωνίζονταν στην Ουέλινγκτον Φίνιξ της πατρίδας του, Διεθνής με την U21 του νησιού, στα 21 του χρόνια θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Πολ Ιζο

Παρότι 25 ετών, ο Αυστραλός γκολκίπερ με ιταλικές ρίζες μπορεί να χαρακτηριστεί ως «μπαρουτοκαπνισμένος». Διεθνής με όλες τις «μικρές» Εθνικές των «καγκουρό» (το 2012 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Ασιατικού πρωταθλήματος U19), ξεκίνησε από την Adelaide United όπου και αγωνίζονταν μέχρι πρόσφατα, με εξαίρεση τη διετία 2015-2017 που ήταν στην Mariners. Προέρχεται από 5 «γεμάτες» σεζόν και συνολικά στην καριέρα του έχει 124 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και 20 clean sheet. Στο παλμαρέ του μετρά 3 Κύπελλα Αυστραλίας (2014, 2018, 2019) όλα με την ομάδα της Αδελαϊδα, ενώ το 2016/17 αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης των   Mariners.

Θανάσης Ντίνας

Σε γνώριμα λημέρια επέστρεψε ο 31χρονος μεσοεπιθετικός, καθώς με τη φανέλα της Ξάνθης έκανε τον Απρίλιο του 2008 το επαγγελματικό του ντεμπούτο. «Ονομα» πάντως έφτιαξε στην Παναχαϊκή, από την οποία πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό και το 2014 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος. Συνολικά έχει 88 εμφανίσεις στη Super League με Ξάνθη, Παναθηναϊκό, Πλατανιά, ΟΦΗ και 6 σε διοργανώσεις της UEFA, όπου μάλιστα σκόραρε και σε αγώνα ομίλου του Europa League (τον Σεπτέμβριο του 2014 με το «τριφύλλι» κόντρα στη Ντιναμό Μόσχας).

Γιάννης Στάθης

Με το «κουτάλι» έχει…φάει τα γήπεδα ο 33χρονος δεξιός μπακ, που πέρσι έπαιζε στο Αιγάλεω. Στην καριέρα του μετρά 152 συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία με Απόλλων Καλαμαριάς, ΠΑΣ Γιάννινα, Πανθρακικό, ΟΦΗ, Λεβαδειακό, Απόλλων Σμύρνης και αν δεν υπάρξουν απρόοπτα θα συμπληρώσει φέτος τα 300 επαγγελματικά ματς (έχει 281). Μάλιστα με τον «Αγιαξ της Ηπείρου» έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Β’ Εθνικής.

Κώστας Τσαμούρης

Ο 26χρονος στόπερ επέστρεψε σε γνώριμα λημέρια, αφού το 2012 έγινε επαγγελματίας στην Ξάνθη αλλά ποτέ δεν αγωνίστηκε με τη φανέλα της σε κάποιο επίσημο παιχνίδι. Εκτοτε έπαιξε σε Λαμία, Πανσερραϊκό, Πλατανιά και γνωρίζει αρκετά καλά την κατηγορία αφού μετρά 89 συμμετοχές και 1 γκολ. Ενδιάμεσα βρέθηκε και στη Γερμανία για λογαριασμό της Καϊζερσλάουτερν.

Κέβιν Γκαρσία

Γνώριμος των ελληνικών γηπέδων είναι ο Ισπανός αριστερός μπακ, καθώς για 2,5 σεζόν φόρεσε τη φανέλα του Παναιτωλικού. Αρχικά τη διετία 2014-2016 και ύστερα στο μισό της περασμένης χρονιάς. Συνολικά μετρά 69 συμμετοχές και 2 γκολ σε Super League και Κύπελλο.

Κρίστιαν Πόποβιτς

Γιος του προπονητή της ομάδας Τόνι Πόποβιτς, ο 19χρονος Αυστραλός αγωνίζεται κυρίως ως «6άρι». Διεθνής με την U20 των «καγκουρό», αποκτήθηκε από την Περθ Γκλόρι ως μία επένδυση για το μέλλον.

Κώστας Βαλμάς

Ο 22χρονος δεξιός μπακ επαναπατρίσθηκε για χάρη της Ξάνθης, καθώς την περασμένη σεζόν ήταν στην Αναγέννηση Δερύνειας της Κύπρου. «Απόφοιτος» των ακαδημιών του Παναθηναϊκού, μεταξύ άλλων έχει παίξει ακόμη σε Καλλιθέα και Σπάρτη.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΔΑΝΕΙΚΟΙ

Σωτήρης Πίσπας

Το καλοκαίρι στάθηκε άτυχος, καθώς δοκιμάζονταν στον ΠΑΣ Γιάννινα και τραυματίστηκε. Τελικά αποθεραπεύτηκε και υπέγραψε στην Ξάνθη, που τον παραχώρησε δανεικό στον Πανιώνιο. Ο 22χρονος παίζει στην επίθεση και ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, ενώ μετά έπαιξε σε Βόλο και Επισκοπή.

Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος

Το 2016 βρέθηκε στη μεγάλη κατηγορία με τη Λάρισα, όμως ποτέ δεν αγωνίστηκε σε κάποιο επαγγελματικό ματς των «βυσσινί». Εκτοτε ο 21χρονος μέσος πέρασε από Ερμιονίδα, Πανηλειακό, Κέρκυρα και πρόσφατα υπέγραψε στην Ξάνθη, που τον παραχώρησε στην Καβάλα δανεικό.

Αντώνης Σεπερτζάκης

Λογίζεται ως μία επένδυση για το μέλλον. Ο 19χρονος αμυντικός προέρχεται από τους «μικρούς» του Πανιωνίου και μετά την απόκτησή του παραχωρήθηκε δανεικός στον Πανελευσινιακό.

Χαλίλ Ιμπραήμ Τανζού

Γέννημα θρέμμα της περιοχής, έπαιζε στον Ορφέα Ξάνθης και παρέμεινε εκεί ως δανεικός για τη νέα σεζόν. Ο 23χρονος είναι επιθετικός και μετρά 66 συμμετοχές και 10 γκολ στη Γ’ Εθνική.

Στυλιανός Κωνσταντίνου

Η περίπτωσή του είναι μία «επένδυση» για το μέλλον, καθώς ο 20χρονος Κύπριος γκολκίπερ ακολουθείται από καλές συστάσεις. Πήγε στην Ξάνθη από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας και παραχωρήθηκε δανεικός στην Ενωση Αλεξανδρούπολης.

gazetta.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button